1 vs 1
- Albert
- -#VIP

1 vs 1
Witam. Mam problem z grą na finalowym stole 1 vs 1, byłem pare razy w takiej sytuacji i zawsze przegrywałem. Albo czekam zbyt długo i blindy zjadają stack, albo daję się wciągnąć all in ze słabą kartą. Jak powinno się grać? Z jakim zakresem rąk? Powiedzmy, że obaj mamy podobne stacki, a BB wynosi około 1/12 stacków.
- sprinter_1989
- -#VIP

Wszystko zależy od tego jakie się dostaje ręce ... Jeśli boje się że blindy mogą mnie zjeść to blefuje będą na small blind i najczęściej zabieram jego big blind, choć najczęściej potem on zabiera mi ... Nie ma jakiejś takiej taktyki przy dużych blindach ... Ja osobiście uważam że jeśli ma się pare na ręce czy choćby Ax i gość zagrywa allin to warto sprawdzić ... Ale to jest tylko moje zdanie, i w chwili gdy blindy naprawde wynoszą 1/12 stacków ...
- radost21
- LEGENDA

-
deadprez
- -#VIP

nie wiem co to by byl za turniej skoro w Hu by byly takie male stosunki stackow do blindow chyba jakis super turbo freezout
nie ma jakies zlotej metody zeby wygrac ale nie mozna sie murowac bo dobry gracz to szybko wykorzysta bedzie duzo podbijal PF i na flopie i stopniow zabierze Ci wszystkie zetony,w tej fazie trzeba zdominowac przeciwnika i pokazac kto tu rzadzi,ja bym gral raise 2,5BB z kazdym AX,KX wszystkie pockety i wysokie konektory oczywiscie bez przesady,jak akurat trafi ze masz gorsza reke i Cie przebije to zrzucaj duzo nie stracisz,musisz wyczuc przeciwnika ale skoro to juz Hu to musisz wiedziec duzo o zasiegu jego rak sposobie betowania itd
nie ma jakies zlotej metody zeby wygrac ale nie mozna sie murowac bo dobry gracz to szybko wykorzysta bedzie duzo podbijal PF i na flopie i stopniow zabierze Ci wszystkie zetony,w tej fazie trzeba zdominowac przeciwnika i pokazac kto tu rzadzi,ja bym gral raise 2,5BB z kazdym AX,KX wszystkie pockety i wysokie konektory oczywiscie bez przesady,jak akurat trafi ze masz gorsza reke i Cie przebije to zrzucaj duzo nie stracisz,musisz wyczuc przeciwnika ale skoro to juz Hu to musisz wiedziec duzo o zasiegu jego rak sposobie betowania itd
- Albert
- -#VIP

-
deadprez
- -#VIP

aha myslalem ze mowimy o wielostolowych turniejach ale w zasadzie sie nic nie zmienia skoro chcesz sie wyspecjalizowac to polecam znalesc jakis room gdzie sa najmniejsze prowizje bo niektore roomy maja 2x wieksza prowizje,a przez miesiac to juz pewnie niezla suma by wyszla,moim zdaniem nastawienie sie tylko na 1 typ gry jest zly poniewaz spowoduje ze poker Ci sie znudzi bedzie monotonny i malo rozwijajacy ale kazdy robi to co lubi
- Albert
- -#VIP

- mihi
- -#aktywny

deadprez pisze:w tej fazie trzeba zdominowac przeciwnika i pokazac kto tu rzadzi
moja taktyka moze nie jest najlepsza ale jak narazie sie sprawdza - tak jak powiedzial deadprez staram sie jak najszybciej zdominowac HU i rozdawac karty, ktos powie zaraz ze dobry gracz mnie zaraz rozgryzie ale dlatego nie mozna na sile gry dominowac tylko wyczuc moment kiedy przechodzi sie do kontrataku...
druga sprawa
deadprez pisze:musisz wyczuc przeciwnika ale skoro to juz Hu to musisz wiedziec duzo o zasiegu jego rak sposobie betowania itd
z tym jest ciezej jak sie wchodzi na HU - ja z reguly gram VT ale jak wchodze na finalowa rozgrywke to tak jakby mi sie jakis wlacznik przestawial i gram zupelnie inny zakres rak (prawie wszystkie w jednym kolorze, o zblizonych "nominalach" no i oczywiscie kazda pare osrto, no i wiadomo A,Kx ) wiec sam musisz znalesc w sobie zloty srodek - najlepiej chyba metoda prob i bledow, bo dla kazdego dana taktyka inaczej sie sprawdza
-
machel
- -#zwykly

Bardzo ciężko jest wygrać HU grając pasywnie, większość graczy już po kilku rozdaniach to zauważa i po prostu konsekwentnie zbiera żetony pasywnego gracza. Najważniejsze to grać tak żeby mając dobrą rękę wciągać przeciwnika w rozgrywkę w taki sposób, żeby wydawało mu się, że może zablefować, wtedy mamy go jak na widelcu. Wiadomo, że 1 vs trzeba grac większy zakres rąk bo było nie było gramy tylko z jednym przeciwnikiem wiec zawsze mamy przeciwko sobie jedynie 2 karty. W HU trafienie na flopie drugiej a nawet 3 pary często stawia nas w korzystnej sytuacji.
-
_Danonek_
- -#zwykly

- Albert
- -#VIP

-
Rogo
- -#zwykly

według mnie to nie jest loteria...
W grze 1 vs 1 wychodzi umiejętność wycofywania się z licytacji w odpowiednim momencie (co jest bardzo ważne w pokerze), umiejętność blefowania oraz umiejętność sprawienia wrażenia że ma się słabe karty i niby "próby kradzieży żetonów", przeciwnik często się na to potrafi nabrać;-)
Jeżeli ktoś wygrywa 9 na 10 pojedynków 1 vs 1 to chyba nie jest to przypadek no nie?
W grze 1 vs 1 wychodzi umiejętność wycofywania się z licytacji w odpowiednim momencie (co jest bardzo ważne w pokerze), umiejętność blefowania oraz umiejętność sprawienia wrażenia że ma się słabe karty i niby "próby kradzieży żetonów", przeciwnik często się na to potrafi nabrać;-)
Jeżeli ktoś wygrywa 9 na 10 pojedynków 1 vs 1 to chyba nie jest to przypadek no nie?
- Albert
- -#VIP

-
Rogo
- -#zwykly

To wtedy trzeba "przeczekać" takiego gościa i wejść w miarę silną ręką.... typu Q7 i wyżej najlepiej w jednym kolorze;-) pójść wtedy na "all in" i jest bardzo duża szansa że się wygra.
Najlepiej jest jeszcze obejrzeć flopa i dopiero potem wejść "all in"
(a jeżeli flop byłby tragiczny... praktycznie żadnego możliwego układu typu kolor lub strit) to bym spasował taką rękę albo zrobił "check"
Najlepiej jest jeszcze obejrzeć flopa i dopiero potem wejść "all in"
(a jeżeli flop byłby tragiczny... praktycznie żadnego możliwego układu typu kolor lub strit) to bym spasował taką rękę albo zrobił "check"-
Jelonek
- -#zwykly

- riksza
- -#aktywny

-
Uriel
- -#zwykly

-
miczukow
- -#pretendent

- alekspolak1
- -#VIP

Ja to ostatnio tez bardzo czesto ostatnio gram Sit&Go i zauwazylem ze jedank to jest straszliwa trudna sprawa Szczerze wole miec mniejsza ilosc chipow np 1/3 a on 2/3 latwiej jest mi zdominowac stol poniewaz gracz z wiekszym stackime boi sie bardziej takiej agresywnej gry majac wiekszy stack najlepiej jest pokazywac jak blef sie udaje ze slaba karta i kradniemy blinde i przeczekac chwile zeby walnac all ina i wtedy od niego odebrac wiekszosc chipow i spokojnie wtedy wyczekiwac dobrej reki i spradzxac swira walacego juz wtedy tylko all iny 
-
knapik777
- -#zwykly

-
Aimar
- -#pretendent

A co byście zrobili, gracie ekstremalnie tight, zostaje was dwóch.
Pierwsze rozdanie, AK trefl, i przeciwnik mając dwa razy tyle stacka co wy, zmusza was all-in.
Preflop to loteria, jak już ktoś zauważył. Może mieć 2 6 off, i trafić parę a wy nie.
W przytoczonym przypadku, oczywiście mając bodajże jedną z najwyższych rąk, sprawdziłem.
Poległem, przeciw JJ. Tu nasuwa się pytanie, bo wiadomo, że każda para - daje przewagę na początku. Poniżej jakiego zakresu typu rąk, pasujemy?
Obstawiam coś około Q 9 /J 8. Z każdą inną ręką nadającą się do gry w 2 sprawdzam. To jak rzut monetą. A nóż widelec wejdzie.
Pierwsze rozdanie, AK trefl, i przeciwnik mając dwa razy tyle stacka co wy, zmusza was all-in.
Preflop to loteria, jak już ktoś zauważył. Może mieć 2 6 off, i trafić parę a wy nie.
W przytoczonym przypadku, oczywiście mając bodajże jedną z najwyższych rąk, sprawdziłem.
Poległem, przeciw JJ. Tu nasuwa się pytanie, bo wiadomo, że każda para - daje przewagę na początku. Poniżej jakiego zakresu typu rąk, pasujemy?
Obstawiam coś około Q 9 /J 8. Z każdą inną ręką nadającą się do gry w 2 sprawdzam. To jak rzut monetą. A nóż widelec wejdzie.
-
szum
- -#zwykly

opanować HU to mistrzostwo
W tej fazie gram w zaleznosci od stackow, majac w miare rowne stacki to moim zdaniem bardziej oplaca sie grac bardziej tight niz bardziej loose - to znaczy kradniesz ale malo.
Jesli masz malego lub duzego stacka kradniesz wiecej - tu liczy sie bardziej agresja i wywieranie presji (ale bez nadmiernej przesady) - to przeciwnik musi myśleć czy opłaca sie sprawdzac ty sie tym nie przejmujesz
W tej fazie gram w zaleznosci od stackow, majac w miare rowne stacki to moim zdaniem bardziej oplaca sie grac bardziej tight niz bardziej loose - to znaczy kradniesz ale malo.
Jesli masz malego lub duzego stacka kradniesz wiecej - tu liczy sie bardziej agresja i wywieranie presji (ale bez nadmiernej przesady) - to przeciwnik musi myśleć czy opłaca sie sprawdzac ty sie tym nie przejmujesz
- sn00pski
- -#aktywny

- GOHAN
- -#aktywny

- polak13
- -#VIP

Wróć do „Strategia w turniejach pokerowych”