Porady dla początkujących pokerzystów, cz.1

Dział dla graczy rozpoczynających przygodę z pokerem. Tu poznasz zasady pokera oraz możesz zadać choćby najbanalniejsze pytanie.
DonCoralone
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: DonCoralone » 08 mar 2010, 22:37

Ja mam takie pytanie do tych co pamiętają jak zaczynali.
Kupowaliście jakieś książki w empiku, pochałanialiście e-booki.
Podajcie jakieś zdrowe proporcje - czytania materiałów do praktyki
Jak na razie to u mnie jest:
TEORIA:PRAKTYKA
10:90
Ale to się powinno zmienić, bo wygrałem Texas Holdem Poker; Win Online Book
Samo czytanie z tłumaczeniem niektórych wyrazów zajmie mi dość długo
Tak na prawdę to chciałem się pochwalić, że wygrałem, bo rodzice mnie nie docenili :wink:
Ale znalazłem ładne opakowanie do tego, żeby nie wyjść na samoluba :twisted:
A przy okazji dowiem się jak zaczynali Ci co teraz są lata świetlne przede mną

Awatar użytkownika
kony
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: kony » 09 mar 2010, 12:17

Teoria pokerowa to naprawde swietny pomysł. Jak z kazda nauka najlepiej zaczac od teorii a pozniej przejsc do praktyki. Dobrze ze bierzesz sie do rzeczy od wlasciwej strony. Jest to tylko moje prywatne zdanie. Ja zaczalem najpierw grac w masowych turniejach i nawet jeden wygralem z 2k ludzi po pewnym czasie. Ale dopiero pozniej jak zaczalem czytac strategie pokerowe i zasady zarzadzania bankrolem wtedy zaczelo miec to rece i nogi. Dlatego teorie polecam i trening poprzez nasze freerole z mala iloscia ludzi bo masowe imprezy po 2 k ludzi rzadza sie swoimi prawami i do nich calkiem inaczej sie podchodzi. Wszystko przyjdzie z czasem. Tak wiec teoria teoria i w miedzy czasie powoli wdrazac ja w praktyce.

azulpf
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: azulpf » 09 mar 2010, 17:51

ja tez zaczolem od tej zlej strony teoria minimum i praktyka jak najwiecej teraz jednak nadrabiam teorie , a co do turniejów typu Double to ciekawie opisales i napewno zagram

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 09 mar 2010, 20:15

azulpf pisze:ja tez zaczolem od tej zlej strony teoria minimum i praktyka jak najwiecej teraz jednak nadrabiam teorie , a co do turniejów typu Double to ciekawie opisales i napewno zagram

i tu się zgadzam, nigdy za wiele czytania teorii
polecam czytać i analizować rozdania pokerowe.
zobacz rozdanie i najpierw sam rozegraj je w głowie i porównaj z tym co polecają specjaliści, zobacz jak wiele się różni od tego co chciałeś rozegrać

czytaj...czytaj....czytaj

azulpf
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: azulpf » 09 mar 2010, 21:27

narazie to mam taki kociol w glowie z tej teori ze jaja,pomalu idzie do przodu hehe inaczej to sobie wyobrazalem ale tez jest dobrze :)
Narazie kozystam tylko z internetu , ksiazki tez napewno jakies przestudiuje , dzieki za wszystkie dobre rady i pozdRawiam.

ramzi

Postautor: ramzi » 10 mar 2010, 12:51

W zasadzie poradnik dla ciulaczy (sorka, nie mam tu polskiej klawiatury), ktorzy ciulaja po pare centow, czy tez dolarow. Uwierzcie, lepiej wplacic swoj depozyt niz meczyc microstawki z praktycznie zerowym bankrollem...
Nie masz na pokera? Znajdz inne zrodlo finansowania, bo od 2 $, moze i ludzie porobili jakies tam bankrolle, ale ile czasu i energii stracili na stabilizacje bankrolla na pewnym poziomie? Nie lepiej pojsc i zarobic te 50$ - 100$ na wplate?
No chyba, ze grasz tylko dla przyjemnosci...
... bo microstawki nie sa zbyt rozwojowe, dwa... jesli boisz sie o strate tych 20$-50$, to na pokerze sie nie dorobisz... ja osobiscie dwa razy stracilem sume w okolicach 1000$ i co? Gram nadal, wychodzi na plus, jesli ktos chce grac porzadnie, to niech szkoli sie na niskich, srednich stawkach, a nie na micro ciulaczach, gdzie gracze weekendowi lub typu "mam 27, moze wejdzie" to 90% ...
Gra na takich limitach jest tez nieoplacalna, juz lepiej sobie pojsc do pracy i bez ryzyka zarabiac wiecej PLN dziennie niz meczenie micro...
W dodatku gracz micro nabierze zlych zwyczajow, bo gry tego typu moim zdaniem niczym sie nie roznia od freerolli...

Zaraz ktos powie, a co jesli ktos nie chce wplacac swojej kasy? No sorry, to jest zycie, wszyscy sa pelnoletni i chyba potrafia sobie pare groszy odlozyc na pokera?
NIE MA ZYSKU BEZ INWESTYCJI;) - a jesli macie te 100-200$ z niczego, sorry, ale to nie jest pieniadz... - starczy na kurtke zimowa ;)
Chyba, ze ktos traktuje to tylko jako hobby zamiast np. ogladania filmow...tylko jaka przyjemnosc sprawiaja kolesie walacy all iny z czym popadnie? Z bankrollem poczatkowym 2,5$ nie osiagniesz zysku w dlugim okresie czasu, bo go zazwyczaj stracisz na jakims bad beacie, czy paru przegranych turniejach z rzedu...

To moje zdanie i jesli ktos osiagnal z 2$ - 10$ jakas wieksza kwote, to sa to naprawde wyjatki. Mowie tu nie o 100-300$, ale zalozmy 1000-2000$

Awatar użytkownika
bizzarre
-#VIP
-#VIP

Postautor: bizzarre » 22 mar 2010, 21:27

Witam nie gram zbyt dlugo ale poczytalem troche ten watek i powiem tak 2-3 dobre turki i mozna zbudowac niezly br na freerollach. Na przykladzie unibetu (bo tam akurat gram) nie mowie tu o free typu 10000 graczy bo tam trzeba miec spore szczescie zeby cos ugrac. Dodatkowo w marcu dni otwarte w turniejach forumowych mozna zbudowac co nieco dla przykladu poniedzialkowe turki na unibecie - 150 osob to nie 10000 :mrgreen: 2 turnieje 35 eu. Wg mnie sposob jest prosty przeczekac all iny i wbijac z dobra karta czyli tak jak tommko napisal - a kolejne rundy ida latwiej. Co do wypowiedzi ze te rady nie sa dobre dla poczatkujacych - wszelkie rady sa cenne ale wiekszosc nowych graczy przekonuje sie o tym po fakcie:) np AK wydaje sie extra karta :mrgreen: dla mnie nic bardziej mylnego

phonik
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: phonik » 22 mar 2010, 23:16

ramzi pisze:W zasadzie poradnik dla ciulaczy (sorka, nie mam tu polskiej klawiatury), ktorzy ciulaja po pare centow, czy tez dolarow. Uwierzcie, lepiej wplacic swoj depozyt niz meczyc microstawki z praktycznie zerowym bankrollem...
Nie masz na pokera? Znajdz inne zrodlo finansowania, bo od 2 $, moze i ludzie porobili jakies tam bankrolle, ale ile czasu i energii stracili na stabilizacje bankrolla na pewnym poziomie? Nie lepiej pojsc i zarobic te 50$ - 100$ na wplate?

Sugerujesz ze po wplacie tych 50-100$ gracz powinien isc na mid stakes? A o brm slyszales kiedys?

ramzi pisze:No chyba, ze grasz tylko dla przyjemnosci...
... bo microstawki nie sa zbyt rozwojowe,

Bzdura, wlasnie na mikrostawkach gracz uczy sie najwazniejszych regul gry.

ramzi pisze: dwa... jesli boisz sie o strate tych 20$-50$, to na pokerze sie nie dorobisz... ja osobiscie dwa razy stracilem sume w okolicach 1000$ i co? Gram nadal, wychodzi na plus, jesli ktos chce grac porzadnie, to niech szkoli sie na niskich, srednich stawkach, a nie na micro ciulaczach, gdzie gracze weekendowi lub typu "mam 27, moze wejdzie" to 90% ...

Tak sie smiesznie sklada, ze wlasnie ci gracze "weekendowi" to najwieksze bankomaty, rozdawalnia pieniedzy, to wlasnie przy nich mozna sie nauczyc wszystkich podstawowych stylow gry relatywnie niskim kosztem.

ramzi pisze:Gra na takich limitach jest tez nieoplacalna, juz lepiej sobie pojsc do pracy i bez ryzyka zarabiac wiecej PLN dziennie niz meczenie micro...
W dodatku gracz micro nabierze zlych zwyczajow, bo gry tego typu moim zdaniem niczym sie nie roznia od freerolli...

Sa ludzie ktorzy sie normalnie utrzymuja na mikro i nie sa jakimis hardkorowymi grinderami.

ramzi pisze:Zaraz ktos powie, a co jesli ktos nie chce wplacac swojej kasy? No sorry, to jest zycie, wszyscy sa pelnoletni i chyba potrafia sobie pare groszy odlozyc na pokera?
NIE MA ZYSKU BEZ INWESTYCJI;) - a jesli macie te 100-200$ z niczego, sorry, ale to nie jest pieniadz... - starczy na kurtke zimowa ;)
Chyba, ze ktos traktuje to tylko jako hobby zamiast np. ogladania filmow...tylko jaka przyjemnosc sprawiaja kolesie walacy all iny z czym popadnie? Z bankrollem poczatkowym 2,5$ nie osiagniesz zysku w dlugim okresie czasu, bo go zazwyczaj stracisz na jakims bad beacie, czy paru przegranych turniejach z rzedu...
To moje zdanie i jesli ktos osiagnal z 2$ - 10$ jakas wieksza kwote, to sa to naprawde wyjatki. Mowie tu nie o 100-300$, ale zalozmy 1000-2000$

Chcialbym zobaczyc jak poczatkujacy gracz, ktory postanowil przerzucic sie z play money na prawdziwe pieniadze, wplaca 800$, wchodzi na nl25 i "uczy" sie grac...
W takiej sytuacji poradza sobie tylko nieliczni.

pozdr

15:49
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: 15:49 » 17 kwie 2010, 09:23

Dzięki za artykuł, jak tylko dorobię się jakiś dolców to zacznę grać według tego poradnika.

Awatar użytkownika
mefius
-#VIP
-#VIP

Postautor: mefius » 17 kwie 2010, 09:45

ramzi pisze:No chyba, ze grasz tylko dla przyjemnosci...
... bo microstawki nie sa zbyt rozwojowe,

Bzdura, wlasnie na mikrostawkach gracz uczy sie najwazniejszych regul gry.

nie zgadzam sie, czasami ludzie którzy grają na mikrostawkach maja kupe kasy to dolar w te czy we wte nie robi różnicy, i często blefuja graja za agresywnie. na wiekszych stawkach przeważnie pozio gry jest lepszy i wtedy można sie cgoś nauczyc

Wróć do „Podstawy pokera”