Poker w pigułce, czyli delikatny rys historyczny.

Rozbudowane teksty na temat pokera. Strategia, taktyka, analiza oraz felietony.
Igoruchasior
-#pretendent
-#pretendent

Poker w pigułce, czyli delikatny rys historyczny.

Postautor: Igoruchasior » 11 wrz 2014, 22:30

Nie wiem ilu z Was wie dokładnie skąd się wziął poker. Postanowiłem to sprawdzić.
Jak się okazuje historia pokera nie jest tak jednolita jak można by przypuszczać. :twisted:

Historia pokera przez różnych badaczy i uczonych jest inaczej interpretowana. Istnieje kilka wersji na temat tego skąd się on wziął, gdzie i kiedy powstał, oraz kto jest jego twórcą.

Pierwsza wersja brzmi następująco: otóż poker mógł być odkryty już w roku 969 naszej ery przez Chińczyków kiedy to cesarz Mu-Tsung w Nowy Rok grał ze swoją żoną w "Domino Cards"
Kolejne zapisy, których się doszukałem szacują powstanie tej gry za pomocą Hindusów, którzy grali w karcianą grę o nazwie "ganjifa", w której talii znajdowało się aż 96 kart do gry.
Inni obserwatorzy twierdzą, że praprzodkiem pokera mogła być gra "As nas" popularna wśród Persów, a szczególnie żeglarzy, której to reguły zostały przekazane osadnikom francuskim w Nowym Orleanie. Używano w niej 25 kart, występowały kolejne rundy licytacji, a układy były ułożone według określonej hierarchii.

Najprawdopodobniejszymi pionierami nazwy współczesnego pokera byli natomiast Francuzi i Niemcy na przełomie XVII i XVIII wieku. We Francji grało się w "Poque", a w Niemczech w "Pochena". Obie te gry natomiast zostały nacechowane swą strukturą dzięki wymysłowi Hiszpanów, którzy grali w grę karcianą o nazwie "Primero" już w XVI wieku. Dzięki temu zawdzięcza sobie przydomek "Matki Pokera" :P
Zasady tej gry były bardzo podobne do Naszych. Każdy z graczy otrzymywał po 3 karty, a w razie słabych układów dosyć często występowało blefowanie, w szczególności przy dużych stawkach.

Pierwszym opisanym przypadkiem pokera był wytwór Jonathana Harrisona Greena w 1834 roku o wdzięcznej nazwie "Gra oszustów".
Green opisał tam zasady popularnej wówczas gry wśród pasażerów statków podróżujących po rzece Missisipi.
Każdy z graczy otrzymywał po 5 kart, zaś cała talia liczyła ich tylko 20 w zakresie od dziesiątek do asów.

W kolejnych latach poker rozrastał się po świecie, dzięki czemu powstało kilka jego odmian. Najpopularniejsze z nich to:
- 5 Card Draw - stworzony podczas Wojny Secesyjnej. Dzięki decyzji prokuratora generalnego stanu Kalifornia, który uznał tą grę jako bazującą bardziej na umiejętnościach niż na szczęściu nie zakazywała jej ustawa antyhazardowa, a sam "5 Card Draw" zyskał ogromną popularność i to na ponad 100 lat!
- 7 Card Stud - został spopularyzowany przed II Wojną Światową i utrzymywał się na listach najpopularniejszej przez 40 lat, w szczególności dzięki Las Vegas, w którym był on główną grą karcianą.
- Texas Hold'em - najpopularniejsza w dzisiejszych czasach odmiana pokera. Za początek samorządów tej gry określa się najczęściej lata 70-te XX wieku, kiedy to na World Series Of Poker stała się główną grą finałową.
:mrgreen:
.....................................................

Hiro
-#VIP
-#VIP

Postautor: Hiro » 13 wrz 2014, 13:10

Zawsze myślałem, że od Francuzów i Niemców, o Chinolach nie słyszałem, ale po nich wszystkiego można się spodziewać.. :mrgreen:

Patrycjusz
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Patrycjusz » 15 paź 2014, 14:37

Ja myślałem że to wymysł Amerykanców.

darialila
-#zwykly
-#zwykly

Re: Poker w pigułce, czyli delikatny rys historyczny.

Postautor: darialila » 11 sty 2020, 15:36

Szczęśliwego Nowego Roku Wszystkim :)

kasztanowy
-#pretendent
-#pretendent

Re: Poker w pigułce, czyli delikatny rys historyczny.

Postautor: kasztanowy » 11 mar 2021, 12:27

No nie powiem, że się nie zdziwiłem :p Jakoś nigdy nie zastanawiałem się nad tym, ale też skojarzenie jakoś automatycznie szło na Amerykę

Wróć do „Artykuły o pokerze”