Poker na kompie firmowym

Tutaj możesz zamieszać i komentować informacje dotyczące różnych wydarzeń ze świata pokera.
Awatar użytkownika
Gns
-#VIP
-#VIP

Poker na kompie firmowym

Postautor: Gns » 11 wrz 2013, 09:45

Hej. Mam pytanie dla tych, którzy prowadzą własne firmy (czy tam jednoosobowe działalności gospodarcze).

Czy instalujecie oprogramowanie pokerowe (klient pokerowy, HM, czy inne..) na Waszych kompach, które zakupiliście na firmę na fakturę? Czy używacie do tego zupełnie innych komputerów?

Awatar użytkownika
wiciu-ck
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: wiciu-ck » 11 wrz 2013, 12:01

ja instaluje (działalność gospodarcza), jest ono legalne i samo oprogramowanie nie jest zakazane przecież. Mam HMa, TI i klientów pokerowych

Inaczej jest jakbyś był pracownikiem firmy, która ci udostępnia laptopa do pracy - wtedy możliwe że jakieś wewnętrzne regulaminy zabraniają tego.

Awatar użytkownika
Dawid84
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Dawid84 » 11 wrz 2013, 12:04

Jeden mój znajomy, który jest w takiej sytuacji to zainwestował w przenośny dysk twardy i ma problem z głowy. Jak musi to wypina kabelek USB z obudowy i może z dyskiem iść podłączyć się gdziekolwiek.

Awatar użytkownika
wiciu-ck
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: wiciu-ck » 11 wrz 2013, 13:04

No ale żeby uruchomić klienta pokerowego czy HM to musi być zainstalowany w systemie więc nie jestem pewny czy wystarczy zwykłe przepięcie jak pójdziemy do kogoś.
Z kolei jak sprawdzają legalność programów to nikt nie szuka po dyskach (przynajmniej na początku) tylko prześwietlają co jest zainstalowane w systemie.

Awatar użytkownika
Dawid84
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Dawid84 » 11 wrz 2013, 15:58

Mój kolega ma to zrobione tak jak pisałem. Później odłączył dysk - wszedł do panelu sterowania -> Dodaj Usuń programy i klik ->Odinstaluj a że programów nie ma to miał tylko pytanie czy usunąć wpis z listy.

Co do uruchamiania na innych kompach to jeśli temu przenośnemu dyskowi nadasz literę dysku (D:) i wszystkie programy (HM, softy) instalujesz na D: to później jeśli pod innym kompem da ci inną literkę to lipa i musisz wejść do katalogu i odpalić z pliku startowego albo w zarządzaniu dyskami ustawić literę dla tego dysku "na sztywno" i ten dysk już za każdym razem po podłączeniu będzie miał tę literę (D:) i programy będą odpalały nawet ze skrótów.

Tak ma jak u mnie kilka razy podłączał.

Awatar użytkownika
Gns
-#VIP
-#VIP

Postautor: Gns » 11 wrz 2013, 19:03

Ok spoko. Dzięki.

Odpowiedź wicia mi w zupełności wystarczy :) Nie chce mi się kombinować z jakimś instalowaniem softu na zewnętrznych nośnikach.

Generalnie miałem zamysł napisania tego tematu w WOLNYM RINGU (coś mi się pomyliło jak pisałem posta), ale w sumie ten też może być. Można go przenieść, jak tam administracja uważa.

Linqars
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Linqars » 06 paź 2016, 08:17

Ja mam zawsze w pracy lapka który jest prywatny i na nim gram i w zasadzie nikt nie moze sie do tego dowalić

Awatar użytkownika
wiciu-ck
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: wiciu-ck » 06 paź 2016, 11:33

Linqars pisze:Ja mam zawsze w pracy lapka który jest prywatny i na nim gram i w zasadzie nikt nie moze sie do tego dowalić

W zasadzie to może, jeśli łamiesz prawo grając, to nie jest ważne na czyim urządzeniu to robisz i na jakim łączu (firmowym czy prywatnym). Jeśli łamiesz prawo w pracy to pierwszy powinien się przyczepić własnie kierownik/właściciel i zakazać ci tego, bo on będzie miał kłopoty jako pierwszy, nie wiedząc nawet co to za gra ten poker :razz:

W temacie chodziło tylko o legalność programów, firmy są często sprawdzane czy posiadają legalne oprogramowanie, a nie o to czy gra ktoś czy nie - to sprawdza się innymi kanałami i inna komórka państwowa. W ten sposób co piszesz to każdy grający łamie prawo niezależnie od tego czy oprogramowanie jest legalne i czy laptop/komputer jest firmowy.

Awatar użytkownika
lion_victor
-#VIP
-#VIP

Postautor: lion_victor » 09 lut 2017, 12:57

Wiciu/ktokolwiek kto prowadzi firmę mieliście kontrolę legalności systemy/office/czegokolwiek z softu?

Awatar użytkownika
wiciu-ck
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: wiciu-ck » 09 lut 2017, 18:04

Nie, takie małe jednoosobowe działalności lub podobne (jak mam ja), raczej nie są kontrolowane. Jedynie przy ewentualnym zgłoszeniu przez kogoś (złośliwy sąsiad :razz: ) lub inny urząd kontrolujący np. ZUS czy US. Te dwa ostatnie raczej częściej kontrolują, ale jak mnie sprawdzali to szli do księgowej, bo mam podane, że tam trzymam dokumenty.

Awatar użytkownika
Soya
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Soya » 11 lut 2017, 12:49

+1

Softu sami z siebie nie sprawdzają, chyba że jakaś akcja medialna wtedy mogą pojawić się jakieś pozorowane działania z ich strony. Co innego donosy, wtedy mają obowiązek...
"Diabli mi zrobili żart
Joba mam na punkcie kart"

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 14 lut 2017, 16:49

Oprogramowanie pokerowe jest legalne jako aplikacja wiec nie widzę problemu z jej instalowaniem.
Trzeba się nauczyć ponosić porażki. Nie można stworzyć nic nowego, jeżeli nie potrafi się akceptować pomyłek.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 15 lut 2017, 17:58

Co wiecej - nawet uzywanie aplikacji pokerowej jest legalne. Nielegalna jest tylko gra na pieniadze.

A niech ktos Ci udowodni ze grasz real money.
Jeśli Twoje PW jest w folderze "do wysłania" to znaczy, że go jeszcze nie przeczytałem. Cierpliwości.

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 15 lut 2017, 21:20

Dokładnie zawsze można mówić, że to gra a oni i tak nigdy by nie rozkminili sami co to jest no chyba, że akurat trafiłby się ktoś kto by sam grał no ale ktoś taki by pewnie położył laskę żeby sobie dupę czymś takim zajmować oni ścigają za programy gdzie kary sięgają tysięcy.
Trzeba się nauczyć ponosić porażki. Nie można stworzyć nic nowego, jeżeli nie potrafi się akceptować pomyłek.

kasztanowy
-#pretendent
-#pretendent

Re: Poker na kompie firmowym

Postautor: kasztanowy » 11 maja 2022, 08:04

Ja pracuję w firmie, której nie jestem szefem :) Oprogramowania pokerowego nie odważyłbym się instalować na służbowym komputerze :)
https://olalakids.pl/dresy-dla-dziewczynek

Wróć do „Ciekawostki pokerowe”