analiza swojego ROI

Ogólne strategie pokerowe do stosowania w grze live jak i w sieci
Awatar użytkownika
barthek
-#VIP
-#VIP

analiza swojego ROI

Postautor: barthek » 05 mar 2009, 18:31

ogolnie to co zaraz napoce jest takim na pol poradnikiem jak analizowac swoja gre i wyciagnac wnioski (dla tych ktorzy o ROI nie slyszeli badz w ogole go olewaja), a na pol pytaniem do was jak wam wychodzi wasze ROI i co wy robicie z tymi danymi (dla tych co na swoje statystyki zwracaja uwage)..

najpierw ciut definicji:

Kod: Zaznacz cały

ROI - revenue of investment (zwrot z inwestycji) - jeżeli zapłacimy za udział w turniejach 100$, a po ich rozegraniu będziemy mieli 110$, to nasz zysk wynosi 10$ a zwrot z inwestycji 10%.

ITM - in the money (w kasie) - ilość turniejów zakończonych na płatnych miejscach.

z okazji wyrabiania pkt na WHPoker zaczalem analizowac moja gre (co wczesniej az tak mocno mi sie nei zdarzalo neistety :oops: ). Mianowicie sprawdzilem jak wygrala moja gra w %.. Chcialem tez uzyskac odp an pytanie gdzie sie lepiej czuje - w $5+$0,5 DoN, badz w $10+$1 DoN (jako ze gram oba)..

najpierw troche matematyki:

Turnieje TURBO $5,5 Double or Nothing:
Ilosc rozegranych: 33
Wygranych (w kasie): 20
Przegranych: 13
Laczna suma wpisowego (razem z rake): $181,5
Laczna suma wygranych: $200
Zysk: $18,5
ROI: 10,1%
ITM: 60,6%

Turnieje TURBO $11 Double or Nothing:
Ilosc rozegranych: 15
Wygranych (w kasie): 7
Przegranych: 8
Laczna suma wpisowego (razem z rake): $165
Laczna suma wygranych: $140
Zysk: -$25
ROI: -15%
ITM: 46,6%

Wynika mi z tego jasno, ze lepiej czuje sie w turniejach z buyin $5,5.. Dlatego poki co tych sie bede trzymal.. Jezeli chodzi o wysokosc ROI to nie jest ona powalajaca.. B. dobrzy gracze (na dluzsza mete) utrzymuja ROI na poziomie 20-30%. Wskaznik ITM nie jest az taki wazny - tutaj mamy ten komfort ze biore pod uwage tylko turnieje typu DoN, ale jak wezmiemy tutaj pod uwage zwykle s&g, MMT, HU - to wskaznik ITM zacznie nam niewiele mowic...

Na koniec powtorze pytanie: jakie wy macie ROI? Glory szczegolnie ciebie pytam, bo wiem ze na to patrzysz :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 05 mar 2009, 21:01 przez barthek, łącznie zmieniany 1 raz.
"caly swiat wsiakl"

Awatar użytkownika
Spiegol
LEGENDA
LEGENDA

Re: analiza swojego ROI

Postautor: Spiegol » 05 mar 2009, 18:56

barthek pisze:Turnieje TURBO $11 Double or Nothing:
Ilosc rozegranych: 15
Wygranych (w kasie): 7
Przegranych: 8
Laczna suma wpisowego (razem z rake): $165
Laczna suma wygranych: $240***
Zysk: -$25
ROI: -15%
ITM: 46,6%

*** - tutaj jest błąd, powinno być 140$, zmień szybko bo w błąd można wpaść ;)

Fajna jest taka analiza, sam spoglądam często na sharscope zobaczyć jak mi idzie w statystykach ;) sam wszystko podliczasz czy na jakiejś stronie sprawdzasz?

Awatar użytkownika
Pugalos
-#VIP
-#VIP

Postautor: Pugalos » 05 mar 2009, 19:50

Powiem Ci barthek,że ja w DoN 1$ na ok.150 gier byłem ok.70 razy w kasie,a w DoN 5$ 10 na 22 czyli w plecy takze trzymam się niższych stawek bo więcej fishów.
FC Barcelona, campió per sempre

luki501
-#VIP
-#VIP

Postautor: luki501 » 05 mar 2009, 20:59

SIT'N'GO paradise-brak-polskiej-licencji!

Username: lukisopot1
liczba gier: 485
av.profit: 0$
av.stake: 8$
av.ROI: 3%
total profit: 106$

A to wykres mojego ROI z uwzględnieniem stawek. Jak widać najlepiej idzie mi za 5€ gdzie ROI wynosi ponad 8%
Obrazek

Dane na podstawie www.sharkscope.com

Awatar użytkownika
barthek
-#VIP
-#VIP

Re: analiza swojego ROI

Postautor: barthek » 05 mar 2009, 21:05

Spiegol pisze:*** - tutaj jest błąd, powinno być 140$, zmień szybko bo w błąd można wpaść ;)

Fajna jest taka analiza, sam spoglądam często na sharscope zobaczyć jak mi idzie w statystykach ;) sam wszystko podliczasz czy na jakiejś stronie sprawdzasz?

noo.. ten blad to tylko literowka, ale dzieki :) samo roi i zysk (strate) policzylem dla $140..

co do drugiej sprawy - te statystyki akurat sam liczylem, bo na sharkscope masz ROI dla wszystkich twoich s&g, a jak chcesz sobie sprawdzic dokladnie na ktorych idzie ci lepiej to sam to musisz policzyc. choc slyszalem ze prg pokerowe (min PokerTracer) maja taka opcje ze rozne rzeczy ci licza, tlyko nie wiem czy ze wzgledu na tany typ turka liczy osobno.. ktos kto korzysta moze sie wypowie?
"caly swiat wsiakl"

luki501
-#VIP
-#VIP

Postautor: luki501 » 05 mar 2009, 21:06

W moim poście masz wykres z sharkscope'u gdzie możesz zobaczyć ROI z uwzględnieniem stawek.

Kiedyś korzystałem z pokertrackera. Większość jego funkcji lepiej sprawdza się w cashach.
Możesz również sprawdzić ROI w turkach, w określonym okresie czasu, konkretnym pokerrommie, na jakich stawkach itp. Niestety (a może na szczęście, ze względu na przeciwników) nie wszystkie sieci obsługuje.

Awatar użytkownika
barthek
-#VIP
-#VIP

Postautor: barthek » 06 mar 2009, 10:41

luki masz racje, tylko ze trzeba rozegrac conajmniej na 2ch stawkach po 20 gier, aby ci narysowali wykres.. poza tym ciezko z niego odczytac dokladne wartosci..
"caly swiat wsiakl"

Awatar użytkownika
mx
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mx » 06 mar 2009, 10:44

to moze ja sie pochwale :) glownie sity 6-osobwe i wielostlikowe i HU ... no coz profit nie adekwetny do ROI gdyz wtopilem ze 3DU za 20$ :? ale ROI cieszy
Załączniki
roi.JPG
roi.JPG (9.28 KiB) Przejrzano 4563 razy

Awatar użytkownika
Ezkalop
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Ezkalop » 15 mar 2009, 14:00

Ja ROI licze tylko z cash gameów live. Nie wiem jak wam wkleic excel.

Ale z cash game mi wychodzi 27% co jest dużo, ale ale mysle ze w dłuższym okresie spadnie. Nawet jak mi spadnie do 10% bedzie ok.

kalet

Postautor: kalet » 16 mar 2009, 03:24

Nie wiem jak można wogóle robić jakiekolwiek stwierdzenie, że idzie Ci lepiej albo słabiej po mniejszej niż ilości niż 100 rozegranych gier.. przeciez 10- 20 gier to żaden wyznacznik, zastanowiłbym się nad 50 grami... może.

Myślę że czy nam idzie dobrze, czy źle powinno się weryfikować po liczbie gier z dwoma zerami conajmniej ;)

Pozdro

Awatar użytkownika
BLAZO
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: BLAZO » 16 mar 2009, 19:51

Myślę że taka analiza bardzo dużo nam powie o naszej grze, stawkach i turniejach jakie powinniśmy grać, wiedza ta przyda nam się bardzo jeżeli chcemy maxymalizować zyski i minimalizować straty.
Bardzo pożyteczny ten mini artykuł.

Awatar użytkownika
iza_doria
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: iza_doria » 30 paź 2009, 13:33

Jedna specjalistka od tego typu rzeczy napisała, że żeby ROI miało naprawdę coś wspólnego z prawdą to trzeba rozegrać min. 1000 gier na danych stawkach. Myślę, że po 200 czy 300 można już mieć jakiś ogląd sytuacji. Ale na pewno nie po 20...

mac___mar
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: mac___mar » 30 paź 2009, 15:22

iza_doria pisze:Jedna specjalistka od tego typu rzeczy napisała, że żeby ROI miało naprawdę coś wspólnego z prawdą to trzeba rozegrać min. 1000 gier na danych stawkach. Myślę, że po 200 czy 300 można już mieć jakiś ogląd sytuacji. Ale na pewno nie po 20...

iza_doria, moze dlatego ten temat tak szybko zostal skonczony? :razz: ale widze, ze wpisy byly w marcu, wiec od tego czasu minelo ponad pol roku - moze koledzy by sie teraz podzielili swoimi osiagnieciami :?: :grin:
Są ludzie, którzy nie błądzą, bo nie podejmują nic mądrego w życiu.

Johann Wolfgang Goethe

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 31 paź 2009, 10:03

a o co chodzi z tym całym Ability/100
ten wskaźnik nam coś mówi czy tylko miejsce w tabeli zajmuje...
żeby być kimś - trzeba być sobą

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 02 lis 2009, 13:52

radost21 pisze:a o co chodzi z tym całym Ability/100
ten wskaźnik nam coś mówi czy tylko miejsce w tabeli zajmuje...

Im wyższe tym bardziej musisz uważać na gracza :/ Jak obok tego pluska rybka to masz sygnał, by grać z tą osobą jak najwięcej :D

What is the Ability /100 statistic?
The Ability rating is a rating that goes up to 100 and shows a player's ability based on an assessment of all the other statistics we have compiled for that player. It allows you to easily compare players who play significantly different stake levels and tournament types - for example a player who loses a small amount at high stakes games is likely a better player than a player that wins money at very low stakes games - and so may well have a higher Ability rating.

jkurak
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: jkurak » 06 lis 2009, 23:52

Bardzo dobrze ze cos takiego wprowadzili teraz mozna rozkiminc czy gos ktory ma -3k to donk czy moze koles ktory grindowal 10$ BI i shotnal sobie HU za 3k :P i przegral ;) zreszta warto tez patrzec na wykresy a najlepiej to kupic sobie cos w stylu Tournament Sharka

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 08 lis 2009, 20:03

dla nie wtajemniczonych ROI można sprawdzić na stronnie sharscope.com - po rejestracji można sobie sprawdzać tylko 3 razy, chyba, że kupimy wersję płatną
podajemy swój nick, odnajdujey pokerroom, rodzaj gry (te same stawki w sit&go muszą być) i sprawdzamy jak nam idzie :D ewentualnie jakiś inny nick - kolegi, przeciwnika itd...
[you] jeśli mój post Ci pomógł, kliknij opcję "pomógł" ;),

Wróć do „Strategie Pokerowe”