24off, czyli moj pokerowy miniblog

Miejsce w którym możesz sobie założyć własny wątek i na bieżąco dzielić się z innymi swoimi sukcesami, porażkami i przemyśleniami. Forum widoczne po 20 postach. Ponad 300 blogów polskich graczy.

Czy podoba Ci sie mój mini-blog?

Tak, kontynuuj pisanie
3
100%
Nie, ponieważ jest nudny.
0
Brak głosów
Nie, ponieważ rozegrane ręce nie są opisywane w sposób zrozumiały lub przejrzysty.
0
Brak głosów
Nie z innych względów.
0
Brak głosów

Liczba głosów: 3

Cold.FuzZion
-#pretendent
-#pretendent

24off, czyli moj pokerowy miniblog

Postautor: Cold.FuzZion » 29 gru 2008, 15:17

Na wstepie chcialbym zaznaczyc, ze nigdy nie pisalem bloga takze sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie ^__^

Jestem absolwentem poznanskiej polibudy, a w pokera gram od 1,5 roku - glownie live. Teraz zaczalem grac na CD Poker korzystajac z bonusu PokerKings.pl.
Moja historia z pokerem sie zaczela w momencie, gdy w akademcu zaczely sie nieziemskie lagi, takie ze czlowiek nie mogl sobie spokojnie grac w Dote i pewnego wieczora ze znajomymi postanowilismy kupic zetony i sobie pograc. Zaczelismy od gry typowo 4fun, a kara dla przegrywajacego bylo ze musial ganiac po piwo. Potem znajomi wpadli na pomysl, zeby ustalic wpisowe za 5 zeta, co by to wygrany mial na to piwo. Ponad pol roku temu wyladowalismy w pewnej knajpie w Poznaniu, gdzie ludzie grali i graja do dzisiaj na stawkach 0.10/0.20 z buy-inem 20 zeta, chociaz zdarzylo mi sie tam juz grac cash 0,50/1,00. Kwoty nie sa porazajace, jednak mozna sobie na piwo cos ugrac, bo przewaznie na stole lezy 300 - 400 zlotych. Jestem graczem, ktory najlepiej czuje sie w grze live na stolach typu shorthanded. Ze znajomymi, z ktorymi gram regularnie co tydzien, bralismy udzial pod koniec maja w turnieju studenckim organizowanym w hattricku. Z naszej trojki 2 osoby doszly do FT. Ja przez badbeata zakonczylem ten turniej na 9-tym miejscu, a kumpel ukonczyl na 3-ciej pozycji. Zrobilem call za 80% mojego stacka (moze troche wiecej) z mid pair, koles mial fd i doszlo mu na riverze i zamiast miec ponad 2 razy tyle chipsow co drugi gracz zostalem shortem ze stackiem okolo 10 BB. Dostalem QJ wpadlem na AA i po zawodach. Z uwagi na fakt, ze przez ten zbieg okolicznosci wyladowalem na zarabistej imprezie, gdzie poznalem moja 'nagrode pocieszenia' stwierdzam ze dobrze, ze sie stalo jak sie stalo :)

Przed swietami stwierdzilem, ze przesadzam z pokerem. Gralem w czwartek, sobote i poniedzialek. Bilans - 650 zeta na plus. Zreszta szczegolnie sobota to byla przesada. Zaczelismy grac o 23:00, a skonczylismy w niedziele o 14:30, co jest jak narazie moja najdluzsza sesja pokerowa. Wlasnie w tej grze okolo godziny 3:00 zostalo nas tylko 3-ech i zwiekszylismy blindy z 0,10/0,20 do 0,50/1,00. W pewnym momencie bylem 200 zeta w plecy, ale od jednego farta (blefowalem z King high, doszedl K na riverze, takze potem zamiast blefu zrobilem value bet) zaczal sie moj comeback i wygrywanie wszystkich duzych potow, bylem jak to sie mowi 'in the zone.' W godzinach porannych zaczela grac z nami barmanka. Typ gry - dealers choice. Najczesciej na jedno okrazenie szly 2 rozdania holdema i 2 omahy (jedno zwyklej i jedno hi-low). Bylo tez pare rozdan pineapple, co w sumie przynioslo kupe smiechu, bo bardzo czesto na flopie wypadaly karty, ktore wyrzucalismy. Sesje skonczylem okolo 400 zeta na plus - pisze okolo, bo sporo wypilismy. Mniej, wiecej o 12:00 barmanka powiedziala, ze wypilismy cala wodke z baru :D Nic tak nie stawia na nogi jak porzadny drink :)
Z ciekawszych rozdan pamietam tylko 3 - jedno w omahe high-low i dwa w holdema.

Pierwsze, omaha high-low:
Bylem na blindach z dobrym wyjsciem na lowa (reka w stylu A237 - dokladnie nie pamietam i chyba do tego A z czyms tam byl suited), a ze nei bylo podbicia to obejrzalem sobie flop: K33 rainbow, czyli tripsy na flopie a lowa raczej nei bedzie. Raise zeby sie zorientowac gdzie sie jest - 1 call i 2 foldy. Na turnie spadla 3-ka, czyli ja mam quadsy na lapie i daje Bet 3/4 pota i tu zostalem zaskoczony, bo dostaje reraise all-in, easy call. Na riverze wypadl jescze krol i tutaj juz stracilem pewnosc, bo spodziewalem sie scenariusza ze mi klient pokaze KK i pograne, ale na szczescie mial tylko fulla (4-ty mozliwy uklad z boardu) i zgarnalem 300 zeta z puli.

Drugie, holdem:
A9s na rece, raise (raz pozycja - button, a dwa ze na 4 osoby to jest to naprawde dobra karta).
Flop: 235 rainbow
SB check, CO check i no ja daje tez check.
Na turnie przychodzi 9. Teraz SB podbija, CO fold i ja dalem reraise z 2-och powodow - check flopa na takiej pozycji i potem bet na turnie moze byc dwuznaczny: albo klient ma bardzo silna reke typu 22, 33, 55, A4s i czekal na cbet albo ma cos w stylu 44 i chce ukrasc pota, albo na turnie dostal fd. W moim mniemaniu reraise jest dobrym zagraniem, bo jezeli sprawdzi to ma draw do koloru (albo A4s, tak ze oprocz strita ma fd, co by bylo najgorsza z opcji, ale przez to ze mamy pozycje, jego bet na riverze w przypadku gdy nie dojdzie karta do koloru bedzie oznaczal wlasnie ta karte i mozemy spokojnie spasowac), jak zrobi reraise to bedzie mial albo A4 albo set i teraz musi bronic swojej reki zeby nie przegrac na riverze i wtedy robimy fold, gdzie koszta beda podobne do tych, ktore bysmy poniesli za sprawdzenie po riverze, a co nalezy zauwazyc nie dajemy mu karty za free w przypadku kiedy by mial draw. Sprawdzil sie niestety ten scenariusz, w ktorym on przebil i to niemalo bo do 120 zeta i spasowalem, pokazujac mu A9, a on mi 22.

Trzecie, holdem:
KK na CO, takze standardowo raise, BTN fold, SB reraise, BB fold, ja dalej reraise - SB call.
Flop: 964 - mozliwosc diamond flush draw.
SB daje bet 30 zeta i teraz mnie to strasznie zastanowilo, co klientka ma za karte, bo gralem juz z nia troche i mam swiadomosc, ze ona wie ze ja moge miec tylko 6 rak przy takiej liczbie graczy przy tak zagranym preflopie tj.: AA, KK, QQ, JJ, TT, AKs, a ona z kolei ma swiadomosc, ze ja musza ja stawiac, albo na AQs albo mid-pair. Zagranie w jej wykonaniu narzucilo mi pierwsza mysl ze ma AA, ale bardzo szybko przeanalizowalem jej poprzednie rozegrania AA pf i doszedlem do wniosku ze by nie sprawdzila tylko weszla all-in, gdyz nie przypomnialem sobie ani jednego przypadku, kiedy by tak grala asy, takze ta reke szybko odrzucilem. Teraz pojawia sie problem seta, bo zeby sprawdzic czy go rzeczywiscie ma to musialbym podbic do 100 zeta, a ona ma tak na oko jakies 160 zeta w stacku lacznie z tymi 30 zlotymi ktore wlozyla jako bet na flopie i jak pojdzie all-in to bede musial sprawdzic na wypadek jakby miala to AQs i zagrala agresywnie, a najprawdopodobniej doplace 60 zeta zeby miec mniej niz 10% zeby przyfacic krola czy to na turnie czy na riverze. Skonczylo sie tak, ze postawilem ja ze ma na rece albo topory albo balwanki i chce zobaczyc czy sa one dobre, bo jezeli by miala set to lepiej by bylo na jej miejscu poczekac, gdyz na 99,9% bede cbetowal post flop, a zagrala tak bo dobrze wie ze jestem zdolny w takim przypadku zrzucic overpair. Po odliczeniu stowki i popchnieciu jej na srodek balem sie tylko natychmiastowego all-in, ale ona zaczela sie zastanawiac co zrobic i wiedzialem juz, ze moje kowboje sa dobre. Zapytala sie mnie czy jak zrzuci to czy jej pokaze, co mam i mysle, ze tutaj popelnilem blad, bo powinienem jej pokazac Kd, to moze by pomyslala ze mam AdKd, tymbardziej ze dobrze wie ze ja takie drawy gram bardzo agresywnie, albo mam AKo i chce kupic pot no ale madry czlowiek po czasie (nie pisze po szkodzie bo szkody w sumie nie bylo :D ) - z drugiej strony jakby dostala runner runner str8 albo by 7-mka padla to bym sie troche zdenerwowal, takze moze i lepiej hehe. A no i miala to na czym ja postawilem: 77 :)
Ostatnio zmieniony 30 maja 2009, 13:45 przez Cold.FuzZion, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Chojny
-#aktywny
-#aktywny

Re: 24off, czyli moj pokerowy miniblog

Postautor: Chojny » 29 gru 2008, 17:46

Z uwagi na fakt, ze przez ten zbieg okolicznosci wyladowalem na zarabistej imprezie, gdzie poznalem moja 'nagrode pocieszenia' stwierdzam ze dobrze, ze sie stalo jak sie stalo

:mrgreen:

Zaczelismy grac o 23:00, a skonczylismy w niedziele o 14:30, co jest jak narazie moja najdluzsza sesja pokerowa.

Moja to 16 godzin;) RESPECT:) Wiem jak sie człowiek czuje po takim graniu:)

Zapowiada się kolejny ciekawy blog. Pozdrawiam będe zaglądał tutaj co jakiś czas:)

Cold.FuzZion
-#pretendent
-#pretendent

Odc. 2

Postautor: Cold.FuzZion » 07 sty 2009, 03:33

Odc. 2 pt. 'Winning first hand is a bad luck'

Mysle, ze ten pokerowy przesad w pelni oddaje moja ostatnia sobotnia sesje. Wygralem pierwsza reke, dostajac set na flopie, ktory potem przerodzil sie w full house. Grajac bez pozycji dalem blefowac przeciwnikowi na kazdym streecie z zagraniem check-raise po riverze.

Potem wiecej ludzi przysiadlo sie do stolika, zmienilismy blindy z 0,10/0,20 na 0,20/0,50 i zaczely sie 'cuda wianki' typu reka wklejona do dzialu bad-beats: http://www.pokerkings.pl/taki-cadillac-wsrod-bad-beatow-vt10364.htm
Oprocz tego wtopilem caly stack z kowbojami na reku.... na A9s i pewnie cos w stylu AK, AJ. Przegralem oczywiscie na riverze. Flop: 56Q rainbow, Turn: 7, River 8. Najgorsze jest to, ze przed rozdaniem nie dokupilem chipsow i wlasnie A9s i druga reka, ktorej nie widzialem sprawdzily moj reraise z 5 zeta do 35 (byly 3 calle po podbiciu goscia a A9s, Gdybym mial 30 zlotych wiecej w stacku wygralbym to na flopie, a tak czlowiek zaplacil na blad)... Po prostu sciana... Zreszta pozostala dwojka grala dalej po flopie bo miala wieksze stacki i przed showdownem wiedzialem, ze przegralem to na riverze. Reload 50 zeta i przez konsekwentna gre wyszedlem jeszcze tego wieczoru na plus 30 zlotych, co przy takich blindach jest dosc marnym rezultatem, ale przynajmniej milo spedzilem 7 godzin ze znajomymi i wygrane pieniadze pokryly wydatki na alkohol :)

Z ciekawszych rozdan to pamietam tylko jeden, jak mi sie wydawalo, dobry lay-down.
Zaczalem z AQo, limp i raise przede mna (zarowno limper jak i raiser gracze bardzo, ale to bardzo loose, do tego widzialem, ze oboje sa slabi). Zagralem reraise (imho zagranie dobre, tymbardziej ze mialem pozycje nad nimi), za mna jeden call, dalej foldy, limper i raiser calluja. Flop: AQ6 rainbow. UTG daje delikatny bet (prawdopodobnie mial dame, albo 6), za nim gosc daje raise (wtedy bylem na 99% pewien, ze 'testing the waters' ze slabym asem), tak wiec daje nastepny reraise i juz mysle, ze jest po zawodach a tu koles za mna wyskakuje z kolejnym reraisem. UTG fold, 'slaby as' fold i pilka wraca do mnie. Myslalem dosc dlugo, po czym zrzucilem reke, gdyz bylem przekonany ze za mna jest set 6-tek. Moje przeswiadczenie wynikalo z faktu, ze ciezko mi bylo goscia postawic na innej rece. Klient w ciagu 3 godzin bral udzial w max 3 rekach. AA i QQ odpada, bo by dalej przebil pf, szansa na to ze tez ma AQ jest znikoma a jedyna sensowna reka, z ktora moglby w takiej sytuacji sprawdzic jest 66, AK, AQ. Przy tylu podbiciach przed nim AK czy nawet AJ to jest easy fold. Problem polega jeszcze na tym, ze nie moge sprawdzic, bo ma pozycje nade mna i bedzie betowal do samego konca, a jezeli nie spadnie jedno z cudownych 4-ech outow to przegram. Z mojej obserwacji mowy ciala wynikalo, ze koles ma naprawde jakis monster. Z uwagi na fakt, ze w stosunku do naszych stackow nie bylem jeszcze pot-commited postanowilem reke zrzucic. Na drugi dzien mi sie przyznal, ze mial AK, tyle ze byl pewien, ze jest to najlepsza reka. I wez tu teraz wierz w donka, ktory jest przekonany, ze ma najsilniejszy uklad - chyba za duzo mysle nad tym co ktos moze miec, ale z drugiej strony jakbym sie nie mylil i koles by mial ten set to bym najpewniej caly stack wtopil :D

W weekend szykuje sie miniturniej i tak sobie pomyslalem, ze moze zagram, chociaz duzo lepiej czuje sie w grach cashowych, gdzie jeden czy wiecej niefartow nie ma az takiego znaczenia. Tak czy owak glownie czekam na cash w niedziele: blindy 0,50/1,00 z minimalnym buy-inem 100 zeta. Narazie niewiadomo jak to wyjdzie z uwagi na fakt, iz malo ludzi chce grac na takie stawki, a wole gre w 6-9 osob na nizszych stawkach, niz jakbym mial grac w 4-ech czy 5-ciu na takich.
Mysle, ze gdzies za tydzien zrobie jakis update :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chojny pisze:Zapowiada się kolejny ciekawy blog. Pozdrawiam będe zaglądał tutaj co jakiś czas:)
Czyli jednak ktos czyta moje wypociny ^__^

Cold.FuzZion
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Cold.FuzZion » 11 sty 2009, 19:33

Wczoraj mialo byc piwo a sie skonczylo tak, ze znowu wyladowalem na pokerze. Tym razem sesja trwala okolo 9h i 'rzutem na tasme' wyciagnalem ja na zero. Wplyw na wynik tej sesji ma z pewnoscia fakt, ze wiekszosc razy byla rozdawana omaha, ktorej sie tak naprawde dopiero ucze. Mam spore problemy z graniem preflop w ta gre i wszystko sie sprowadza do tego, ze gram na tym etapie rozdania bardzo pasywnie, co wydaje mi sie, ze wiekszosc w miare doswiadczonych graczy oceni ta gre jako zla. Do tego dosc czesto bylem na blindach jak byla rozdawana omaha a ja nie bardzo sie orientuje z jaka reka moge sprawdzac po podbiciu, takze nauka jak to bywa w pokerze kosztuje.

Przy rozdaniach holdemowych prawde mowiac nie pamietam zebym cos wygral w inny sposob niz poprzez blef :)
Na koniec wygrany heads-up za 50 zeta sprawil, ze wyciagnalem sesje idealnie na zero, z czego jestem wbrew pozorom zadowolony, bo juz sie pogodzilem z mysla ze bede w plecy.

Z dzisiejszego cashu z buy-inem 100 zeta nic niestety nie wyszlo, bo ludziom za bardzo termin nie pasowal, ale pewnie kiedys dojdzie to do skutku. Z drugiej strony zaczalem sie zastanawiac jak ta przygoda z pokerem sie skonczy, bo jak narazie to regularnie co jakis czas zwiekszamy blindy co nie jest raczej dobrym objawem :roll:

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 12 sty 2009, 00:48

No nieźle, nieźle się ten poker w Awarii rozkręca. Ciekawe co by mi żona powiedziała gdybym zagrał z wami w takiej sobotnio-niedzielnej sesji i wrócił o 14:00...

Teraz to aż strach tam do was przychodzić, bo jak pewnie pamiętasz mnie ciężko ogonić od stolika - puki są chętni to gram :).

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 14 sty 2009, 21:56

O widze Poznaniak:) Cold.FuzZion grasz moze w poniedzialkowej lidze small stackes w Hattricu?;> Bo teraz w poniedzialek bylo tam az 4 PokerKingow;)

Cold.FuzZion
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Cold.FuzZion » 15 sty 2009, 16:46

glory glory man united pisze:Teraz to aż strach tam do was przychodzić, bo jak pewnie pamiętasz mnie ciężko ogonić od stolika - puki są chętni to gram :).
Czas najwyzszy, zebys w koncu znowu wpadl, bo cos jakos ostatnimi czasy Cie nie bylo ;)

Jeszcze takie pytanie organizacyjne - ten turniej w Krakowie na ktory sie wybieram to jest to samo, co tutaj na forum jest w 'PokerKings Tour' czy to jeszcze cos innego? Tak sobie pomyslalem, ze w sumie dobrze by bylo wiedziec gdzie i na co czlowiek jedzie hehe.

mlody20 pisze:O widze Poznaniak:) Cold.FuzZion grasz moze w poniedzialkowej lidze small stackes w Hattricu?;> Bo teraz w poniedzialek bylo tam az 4 PokerKingow;)
Nie gram bo slyszalem, ze tam na cashach szulernia jest i jednego dziadka oszukali :D (glory Ci dokladnie pewnie opowie co i jak bo ja tylko slyszalem ta historie i nie chcialbym czegos przeklamac ^__~ ).
A tak powaznie odpowiadajac to ja za bardzo turkow nie lubie. Wole sobie ze znajomymi posiedziec przy piwku i pograc casha. Turkow nie lubie, bo moim zdaniem tam jest wiecej toto-lotka niz prawdziwego skilla pokerowego - sam zreszta przez niefart z jednego odpadlem i byc moze mnie to zrazilo. Dodatkowo z tego co slyszalem to tam cashe sa na blindach 1/2 zeta i 2/5 zeta czy jakos tak, co dla mnie poki co jest za duza kwota, bo grajac od czasu do czasu 0,50/1,00 i tak za bardzo komfortowo sie nie czuje jak mam wrzucic na srodek 100 zeta, a ta gra ma mi przynosic jakas radosc a nie stres :) Byc moze jak bede kiedys wiecej zarabial to sie pewnie skusze, a poki co to zapraszam do Awarii :D

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 16 sty 2009, 14:30

Tak, turniej w Krakowie jest turniejem w ramach PokerKings Poker Tour, a co do szulerni to chyba zle slyszales, z tego co wiem to kiedys tam byl jeden taki dzieciak co przez pol roku oszukiwal ale kiedy to wyszlo na jaw to biedak musial sie wyprowadzic z miasta:P

Cold.FuzZion
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Cold.FuzZion » 16 sty 2009, 15:22

mlody20 pisze:co do szulerni to chyba zle slyszales
Slyszalem dobrze - to mialo byc w ramach dowcipu, ktory glory na bank zrozumie ;) Tam na cashu mieli taka sytuacje, ze jakis dziadek byl swiecie przekonany ze wygral, ale zwineli juz karty a kazdy widzial ze dziadzia przegrywal no i klient wyszedl i zaczal wyzywac od szulerow itp. O dokladne info bys musial glory poprosic, bo on wtedy nawet chyba gral przy tym stoliku.

Awatar użytkownika
psychopoker
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: psychopoker » 17 sty 2009, 03:33

Uważam, że intuicyjnie całkiem nieźle wybierasz grywalne karty w Omahę. Rozgrywasz pasywnie na preflopie, ale to OK jak na uczącego się (się wymądrzam, a sam się dopiero tak naprawdę tej gry uczę ;) )... przy tym stoliku przy jakim gramy, raisowanie nawet z AAKK double suited byłoby bez sensu, bo już następny gracz za Tobą by to sprawdził... kolejny by też wszedł... potem kolejna... potem ja też bym wszedł bo by mi się już opłacało... na koniec ostatni też by pewnie wszedł ;) I sromotnie byś przegrał :P

A ja sobie solennie obiecuję. Następna gra w moim wykonaniu TIGHTOWA! Niezależnie od tego jak będzie luźna atmosfera przy stoliku. Widziałeś jak cholernie zluzowałem w ten weekend na wyborze starting hands ;/ i jak się to skończyło.Wpadłem z parą KK (drugi król na flopie złapany), na AA trzymane na łapce ;/

No i jeszcze jedna sprawa. HU - 50 zł. Za mało pozycyjnej gry w nim było IMHO :) I ten all in... co Ty miałeś przy nim, AA? :mrgreen:
Ja bym to rozdanie z HU, jeśli je pamiętasz, w trakcie którego poszedł Twój all in dał do analizy na PK:) Jestem ciekawy opinii speców od HU... może ja się mylę i to była dobra zagrywka... chociaż... moi przeciwnicy tak grali, i akurat to im się nie sprawdziło w grze ze mną :) W każdym bądź razie czekam na wrzucenie ręki :)

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 17 sty 2009, 13:59

a to sory bo ostatnio na lidze slyszalem prawdziwa historie o kolesiu co oszukiwal i tak mi przypasowalo do Twojego tekstu;)

Cold.FuzZion
-#pretendent
-#pretendent

Greed is my god

Postautor: Cold.FuzZion » 28 lut 2009, 10:49

Sporo czasu minelo od ostatniego wpisu z uwagi na fakt, ze rozpoczalem prace na stanowisku automatyka i mam dosc malo czasu. W miedzyczasie Glory w koncu wygral w Awarii, ja tamtego wieczora bylem 130 do przodu. Mialem wpisac wtedy posta zatytulowanego 'Luck is my skill' gdyz wygralem raz majac 5 outow z overpair na 2 pary Glorego (inna sprawa ze on myslal ze ma strita, bo sobie zle karty zapamietal :D ) no i raz coin-flip (mialem overcard + fd vs para). Potem wybralem sie do Krakowa na turniej forumowy - moja relacje z niego mozna bylo wyczytac gdzies w postach dot. wrazen z turka. Potem pare cashy live no i ten tydzien temu, gdzie oficjalnie zostala pobita dlugosc mojej sesji: od 21-szej do 17-tej co daje 20 godzin non-stop grania w pokera. Wyszedlem z tego 200 zeta bogatszy po odliczeniu sporej ilosci alkoholu jaka wypilem. Post zatytulowalem Greed is my god, bo okolo 3-ciej bylem 180 zeta do przodu i popelnilem jeden z podstawowych bledow jaki sie popelnia, a mianowicie gralem dalej pomimo duzego zmeczenia i nie wyspania sie poprzedniej nocy. Do tego gralem w Omahe, w ktora sie dopiero ucze czujac latwa forse na stoliku. Efektem byl spadek do 200 zlotych w plecy w pewnym momencie, ale na cale szczescie mam takie cos, ze pomimo duzej przegranej wracam do swojej konsekwentnej gry, co z mozolem pozwolilo mi odbudowac stack. Jakby na to nie patrzec jest nauczka na przyszlosc, bo niekoniecznie musialo sie to skonczyc w sposob jaki sie skonczylo :) Odnosnie rozdan to ciezko jest mi sobie cos przypomniec z takiej ilosci rak - bad beaty oczywiscie pamietam :) AA zniszczone przez river, gdzie wchodzi K i przegrywam na set kowboi no i rozdanie 3-handed gdzie dostaje AK i trafiam na KK pf - oczywiscie przegrywam, ale ciezko jest w takiej sytuacji zrzucic taka karte. Podsumowujac sesje musze przyznac, ze jestem zadowolony, bo pomimo niepowodzen konsekwentnie gralem swoje i na dodatek pierwsza sesja (fakt ze tylko 20 zeta ale zawsze :) ) w omahe do przodu, co swiadczy o jakims progresie w ta gre.
Edit: Tak sobie przypomnialem ze pierwsza sesja, gdzie mi nic nie doszlo grajac 24off ale i tak wygralem reke przez blefik :)

Cold.FuzZion
-#pretendent
-#pretendent

PKPT Poznań

Postautor: Cold.FuzZion » 01 kwie 2009, 19:36

Znowu się pojawiłem na turku PKPT tym razem w 'rodzimym' Pozku. Sytuacja podobna do Krakowa - jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Pomimo 17-tego miejsca nie dostalem ANI razu reki premium - z tymi KK kłamałem, ale i tak bym je rozegrał tak samo :D
W sumie to 2 czy 3 razy 'slick willy', raz AT, raz 88 ale za to flopy czasem sprzyjały a czasem innym nie sprzyjały to trzeba było już zgarnać pot, bo co tak sam bezpański będzie sobie leżał :). Co do atmosfery to jak poprzednio super - człowiek spotkał parę znajomych twarzy, pomimo że tym razem na początku nie byłem z Aleksem na stole, los nas zetknął ze sobą znowu chwilę później ku jego niepomiernej 'radości.' Sama gra - jeden zły read w rozdaniu ze sn00pskim, ale co dziwne udało mi się dodrawować do strita i to na riverze, który raczej mnie nie lubi niż lubi (poprzedni cash chociażby w zwykłą Omahę, gdzie koleś drawuje do 4-ech outów i wtapiam 3,5 buy-ina), no ale żeby się nie poczuł szczęściarzem przegrywam potem 2 coiny pod rząd (jeden za ~35k żetonów, drugi za ~25k) no i mogę sobie w spokoju pogadać z kumplem i pić dalej :)
Progres jakiś jest, bo tym razem 17-ty, ale i tak dalej sądzę że w turkach współczynnik losowy jest dużo większy niż w grach cash - szkoda tylko, że na tyle duży, że trzeba mieć po prostu szczęście żeby wygrać. Z wad w swojej grze w dalszym ciągu muszę poprawić element gry turniejowej, gdzie kręcę się w okolicach pozycji chip-leadera, po czym gdzieś ten stack jest roztrwaniany.

Cold.FuzZion
-#pretendent
-#pretendent

FR na PS-ie

Postautor: Cold.FuzZion » 13 kwie 2009, 21:17

Chyba sie starzeje i to bardzo i malo tego cos mi zaczyna odbijac bo znalazlem czas na freeroll. Ogolnie lameriada i parada fishy - az sie sam sobie dziwie ze nie przytrafil mi sie niefart. Doszedlem narazie do 'miejsc platnych' ..... 30 centow :D
Mialem jedna sytuacje i pytanie do doswiadczonych graczy MTT czy by zrobili tak samo. 2 limperow, blisko do bubbla a ja na buttonie zrzucam slick willy, bo stwierdzilem ze bardziej pewnie bedzie poczekac az odpadna inni :) Naturalnym jest fakt, ze w gruncie rzeczy nikomu nie zalezy na 30 centach, ale ja jakos zawsze staram sie grac niezaleznie od stawek mozliwie jak najlepiej.
===:::Live update:::===
Wlasnie przed sekunda odpadlem na 191-szym miejscu - ktos mi zlamal moich kowboi balwankami - w sumie to i moze lepiej bo film mialem ogladac :)
Teraz cos o strategiach na sity za 10c bede musial moze poczytac. Robie sobie questa zeby z tych 30c zbudowac bankroll umozliwiajacy wejscie na cash na NL10 - zobaczymy jak pojdzie :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mx
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mx » 13 kwie 2009, 21:24

ja tu widze 3 limperow ... i widze ze nico shorcisz ... masz 2 opcje wg mnie ... albo fold jak teraz albo push all in napewno calla dostaniesz tylko od ilu przeciwnikow xD ?? to juz zalezy od Twoich obserwacji jezeli potrafili callowac all iny z QT KT i innymi shitami to fold :) genaeralnie nie tak zle zagrane i nie spodziewalem sie tego po Tobie xD ja sam pewnie bym pushowal

Cold.FuzZion
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Cold.FuzZion » 14 kwie 2009, 20:45

Moj tok rozumowania wygladal tak:
- Szansa na to, ze w przypadku gdybym wygral tego all-ina, do wejscia na miejsca wyzej platne to jakies 2-3%
- mam jakies 80% szans, ze przy foldach wszystkich rak wejde do miejsc platnych
- w przypadku all-ina w najlepszym przypadku bede mial 75% (trafie na reke, ktora dominuje), ale bardziej prawdopodobne ze trafie na jakis pocket albo KQ z ktorym mam 55%, dlatego doszedlem do wniosku, ze nawet jak dolicze te 2-3%, ktore jest szansa na wyzsze miejsce to i tak matematycznie rzecz biorac bardziej mi sie oplaca spasowac ta reke na preflopie, co tez uczynilem.
mxlambert mowisz, ze Ty bys pushnal, pomimo gwarantowanego calla - moglbys mi w jakis sposob wytlumaczyc to zagranie?
Z gory tnx.

Awatar użytkownika
alekspolak1
-#VIP
-#VIP

Postautor: alekspolak1 » 14 kwie 2009, 20:50

chodzi mxowi o to ze nie masz pewnosci co do przyszlych kart a osoba ktora cie sprawdza moze cie sprawdzic z any2 a wiec masz przewade pewnie o to mu chodzilo

Awatar użytkownika
mx
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mx » 14 kwie 2009, 21:32

moze tez ale to jest coin i tylko matematyczna przewaga ... bardziej licze na reke zdominowana u bigstacka typu Ax x<T bo tylko takie zapewne by limpowal niestety nie mozemy zalozyc ze to turek BI bo gdybys pushowal to nikt bez sensownej reki by nie callowal a przy takim ukladzie to chyba ktos glupi slowplayowalby AA wiec w turku z BI push wg mnie dobry ... no coz masz calkiem przyjemny stosunek stacka to blindow na push wg mnie i chyba tylko bigstack moglby to spokojnie callowac reszta to jakies slabe asy ... jezeli zalezy Ci na ITM to pozwolilbym sobie na limp ... inna sprawa jak grales na stole ... jesli byles tight to push by wyszedl i masz 25% wiecej ... dostajesz call od zdominowanej reki zapewne wygrywasz i masz na spokojna gre ... i swobode gry i mozliwosc zajscia duzo wyzej ( mi przynajmnie o wiele latwiej grac z wiekszy stackiem ) i tak ogolnie 0.3$ mnie nie zbawi xD jak grac to o zwyciestwo a z takim stackiem to daleka droga ... moze to moj styl rowniez poniewaz czesto zagrywam ostro ale to zalezy tez na kogo ... jezeli wiem ze koles moze mnie callnac z any two to wole obejrzec flopa niz pchac sie na 60/40

btw KQ watpie to jest raise z kazdej pozycji ( limperzy ) a i pocket ... wiem jak we free graja i pocketow zazwyczaj nie limpuja :p no moze jakies 55-

wlasnie spojrzalem na strukture nieco doglepniej ... za 0.30 mozesz zagrac co najwyzej jakiegos allinowatego sita na PS a wiec ja bym cisnal ... masz DU to masz platne na sit oucie kolejny DU w przeciagu parunastu rozdan i jestes znowu wyzej ... i jedziesz ... raise oczywiscie przy Twoim staku nawet w droge nie wchodzil :P wiec pushujesz i albo przegrasz majac przewage albo wygrasz majac przewage :P ale masz przewage ... ja staram sie duzo grac i pushowac ... nie wiem jak dlugo na stoliku siedziales to mogloby ulatwic decyzje

jak napisalem fold nie taki zly ale z racji rangi turnieju ja bym zagral ostro ... ITM sowja droga ale nawet te 25% stacka to duzo a double up daje szanse na wyzsze , wg duzo wyzsze miejsce :P

Cold.FuzZion
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Cold.FuzZion » 28 kwie 2009, 15:37

Tego questa na PS sobie odpuszczam bo tam nie ma sitów jak na cdpoker za 10c i tak ogólnie narazie zawieszam bloga, bo z przyjściem wiosny w moim sercu pojawiła się stara miłość... tenis ziemny :)
Póki co, więcej czasu będę spędzał na korcie niż w zadymionym pubie przy kartach, także stwierdziłem, ze dalsze prowadzenie bloga zaczyna się mijać z sensem (po sezonie pewnie wrócę do bloga).
Pozdro dla wszystkich a szczególnie dla tych, których poznałem osobiście i o ile tacy ludzie sa to tez tych, którzy czytali moje wypociny tutaj :)

P.S. Dla zainteresowanych tenisem to chciałbym się pochwalić, ze w końcu kupiłem sobie jakaś sensowną ramę, którą jest Wilson nCourt, z bazą wymienioną na Fischer Base Perfored, na zewnątrz Wilson Pro Overgrip (białe ofc - jak lans to lans :D ) i jeszcze tłumik chce dodać, bo grałem Headem kumpla parę gemów i się przekonałem to tego wynalazku. Jakby ktoś z Pokerkingów najlepiej z Poznania pisał się na jakieś wyjście na korty to jestem jak to się mówi otwarty na propozycje - mój poziom to tak pewnie mniej więcej NTRP 3,0 - 3,5 - tylko od razu mówię, że w debla grać nie umiem :D

Cold.FuzZion
-#pretendent
-#pretendent

Back on track, czyli epizod o silnej woli autora blogu

Postautor: Cold.FuzZion » 20 maja 2009, 20:00

Dzisiejszego popołudnia nie mając zbytnio nic do roboty stwierdziłem, że sobie zagram freerolla na PS, a w związku z tym, że na środę potrzebny jest 1 FPP postanowiłem przeszukać, czy nie da się zagrać czegokolwiek za moje 30c i co ciekawe ku mojemu wielkiemu zdziwieniu okazało się żę się da ]:->

Tak więc niewiele się zastanawiając zacząłem grać high stakes FL Hold`em 1c/2c :D W związku z czym quest od '30c do $100' niniejszym ogłaszam jako wznowiony.

Moje osobiste przemyślenia nt. tych gier sprowadzają się do grania 'automatycznego,' gdyż nie potrzebujemy w ogóle tutaj myśleć, co oczywiście przeczy teorii, która twierdzi że jednak poker wymaga pracy mózgu - nic bardziej mylnego! Otóż Panowie i Panie grający na tych stawkach mało, że sami mózgu nie mają to jeszcze sprawdzą każdy nasz bet z parą dwójek lub Ace high do samego końca. To tak jak grać z kasynem w pokera i jeszcze móc wybierać ręce startowe - raj na ziemi.

Oczywiście na dojście do takiego wniosku potrzebowałem masy czasu jakim było dosłownie 15 minut - mało tego tam wszyscy tak grają, o czym świadczy chociażby pierwsza moja ręka tam zagrana:
http://www.tlpoker.pl/h/77536
Stwierdzenie jest o tyle ważne, że 99% ludzi tam grających gra typowy calling station połączony ze strategią loose passive, tworząc zabójcze combo, co prezentuje kolejny przykład:
http://www.tlpoker.pl/h/77538
Jak widać brak c-betu na flopie z królem, brak betu na turnie (Ace high + wheel draw) a potem zły call na riverze. Co ciekawe tak grają tam prawie wszyscy. Dlaczego prawie? No bo można się doszukać dość 'dobrej gry,'
http://www.tlpoker.pl/h/77539

Tak więc Panowie i Panie rozpoczynający grę w pokera, a którym się udało jakimś cudem wygrać we freerollu zawrotną sumę jaką jest 30c to właśnie Fixed Limit Hold`em 0,01/0,02 jest WASZYM eldorado ;) 13 rąk i niedość, że macie rozpracowanych wszystkich przeciwników to wychodzicie zarobieni w moim przypadku drugie tyle.

Podsumowując posta chciałbym dodać, że wyznaczony przeze mnie wcześniej cel jest dalej aktualny, bo niestety cały czas nie można grać w tenis z uwagi na warunki pogodowe :)

Edit: Dzisiaj kolejne 15 minutek i bankroll urósł do 97c :)

Cold.FuzZion
-#pretendent
-#pretendent

$100 challenge dalej trwa (sesja 2)

Postautor: Cold.FuzZion » 24 maja 2009, 01:30

PokerStars-nielegalny-w-PL! Game #28542678100: Hold'em Limit ($0.02/$0.04) - 2009/05/23 19:20:03 ET
Table 'Leto' 10-max Seat #4 is the button
Seat 1: maximka86 ($2.12 in chips)
Seat 4: grzesto ($3.39 in chips)
Seat 7: Stockton3 ($1.09 in chips)
Seat 9: FuzzyTehImba ($0.68 in chips)
Seat 10: Shoobay ($0.63 in chips)
Stockton3: posts small blind $0.01
brigt: is sitting out
FuzzyTehImba: posts big blind $0.02
*** HOLE CARDS ***
Dealt to FuzzyTehImba [ :10d :3d]
Shoobay: folds
maximka86: calls $0.02
grzesto: calls $0.02
Stockton3: folds
FuzzyTehImba: checks
*** FLOP *** [ :3h :3s :8c]
FuzzyTehImba: bets $0.02
brigt leaves the table
grzesto: raises $0.02 to $0.04
FuzzyTehImba: raises $0.02 to $0.06
maximka86: folds
grzesto: raises $0.02 to $0.08
Betting is capped
FuzzyTehImba: calls $0.02
*** TURN *** [ :3h :3s :8c] [ :6h]
grzesto: bets $0.04
FuzzyTehImba: calls $0.04
*** RIVER *** [ :3h :3s :8c :6h] [ :5c]
grzesto: bets $0.04
*** SHOW DOWN ***
grzesto: shows [ :10c :8d] (two pair, Eights and Threes)
FuzzyTehImba: shows [ :10d :3d] (three of a kind, Threes)
FuzzyTehImba collected $0.39 from pot
Jedno z pierwszych rozdań, stąd na turnie i riverze check/call. Przy tak 'suchym' flopie, grze w 3, braku pozycji i jeszcze bardzo skromnym bankrollu postanowiłem minimalizowac ew. przegraną, chociaż prawde mówiąc liczyłem, że klient ma A8, lub overpair. Uważam, że gra poprawna jednak rękę wklejam i pozostawiam do dyskusji.
PokerStars-nielegalny-w-PL! Game #28542986973: Hold'em Limit ($0.02/$0.04) - 2009/05/23 19:29:43 ET
Table 'Leto' 10-max Seat #7 is the button
Seat 1: maximka86 ($2.04 in chips)
Seat 4: grzesto ($3.21 in chips)
Seat 5: yeenasty ($0.80 in chips)
Seat 6: ElFuRy ($0.62 in chips)
Seat 7: Stockton3 ($1.15 in chips)
Seat 8: Tactoad ($999.98 in chips)
Seat 9: FuzzyTehImba ($0.84 in chips)
Seat 10: Shoobay ($0.79 in chips)
Tactoad: posts small blind $0.01
FuzzyTehImba: posts big blind $0.02
yeenasty: posts big blind $0.02
*** HOLE CARDS ***
Dealt to FuzzyTehImba [ :Kh :9h]
fjcc_99 has returned
fjcc_99 leaves the table
Shoobay: calls $0.02
grzesto: folds
yeenasty: checks
ElFuRy: calls $0.02
Tactoad: calls $0.01
*** FLOP *** [ :4h :2c :Ah]
Tactoad: checks
yeenasty: calls $0.02
ElFuRy: calls $0.02
Tactoad: calls $0.02
*** TURN *** [ :4h :2c :Ah] [ :9c]
Tactoad: checks
Shoobay: checks
B3nderBR has returned
maximka86: checks
yeenasty: bets $0.04
ElFuRy: calls $0.04
Tactoad: folds
Shoobay: calls $0.04
*** RIVER *** [ :4h :2c :Ah :9c] [ :10h]
FuzzyTehImba: bets $0.04
yeenasty: calls $0.04
ElFuRy: calls $0.04
*** SHOW DOWN ***
FuzzyTehImba: shows [ :Kh :9h] (a flush, Ace high)
Shoobay: mucks hand
yeenasty: mucks hand
ElFuRy: mucks hand
FuzzyTehImba collected $0.54 from pot
Check na pf z uwagi na typ gry - Limit i pozycję, imho nie ma sensu budowac puli w tej fazie rozdania. Zagranie na flopie uwarunkowane jest tylko i wyłącznie typem gry - draw do nuts, z uwagi na Asa na flopie duża szansa, że w przypadku trafienia ktoś zapłaci. Na turnie dostaję kolejny connect do boardu, lecz z uwagi na liczne calle należy założyc, że ktoś asa ma i zagranie check, potem call ze względu na oddsy (wszystkie karty do koloru + 2 dziewiątki + 2 króle). Dodatkowe karty poza flushowymi wynikają z uwagi na sposób w jaki grała reszta graczy - słabe asy lub drawy. Niefartem by było jakby, ten który teraz podbił miał A9 na ręce. River daje nutsy i zagranie jest oczywiste, gdyż nie można czekac na podbicie z uwagi na fakt, że przy tylu graczach jak nikt poza nami nie ma koloru to nie betnie, a duże prawdopodobieństwo, że asy zapłacą :)
Poprawnośc readu potwierdza podsumowanie ręki:
Seat 5: yeenasty mucked [7s Ad]
Seat 10: Shoobay mucked [As 8h]
PokerStars-nielegalny-w-PL! Game #28543039791: Hold'em Limit ($0.02/$0.04) - 2009/05/23 19:31:25 ET
Table 'Leto' 10-max Seat #8 is the button
Seat 1: maximka86 ($2 in chips)
Seat 2: B3nderBR ($1 in chips)
Seat 4: grzesto ($3.21 in chips)
Seat 5: yeenasty ($0.68 in chips)
Seat 6: ElFuRy ($0.50 in chips)
Seat 7: Stockton3 ($1.15 in chips)
Seat 8: Tactoad ($999.94 in chips)
Seat 9: FuzzyTehImba ($1.26 in chips)
Seat 10: Shoobay ($0.67 in chips)
FuzzyTehImba: posts small blind $0.01
Shoobay: posts big blind $0.02
B3nderBR: posts big blind $0.02
*** HOLE CARDS ***
Dealt to FuzzyTehImba [ :Ac :Ad]
B3nderBR: checks
grzesto: folds
ElFuRy: folds
Tactoad: folds
FuzzyTehImba: raises $0.02 to $0.04
B3nderBR: calls $0.02
*** FLOP *** [ :Js :10c :2d]
B3nderBR: folds
yeenasty: raises $0.02 to $0.04
FuzzyTehImba: calls $0.02
*** TURN *** [ :Js :10c :2d] [ :6s]
*** RIVER *** [ :Js :10c :2d :6s] [ :9d]
Shoobay: folds
*** SHOW DOWN ***
yeenasty: shows [ :Qd :Jc] (a pair of Jacks)
FuzzyTehImba: shows [ :Ac :Ad] (a pair of Aces)
FuzzyTehImba collected $0.46 from pot
Tragedia pf dla asów - no ale w grze limit więcej nie można podbic. Potem flop niezbyt sprzyjający, stąd gra check/call celem minimalizowania ew. strat, gdyż yeenasty pomimo gry LAG pokazał bardzo dużą siłę, a przy tylu graczach swobodnie mogłem byc do tyłu.

Podsumowanie sesji
Bilans: :plus: $0,59
Bankroll: $1,56
Uwagi i przemyślenia: Pomimo przegranych na początku sesji wywołanych jednym nieudanym blefem i brakiem 'współpracy' flopa, równa konsekwentna gra pozwoliła z poziomu $0,61 wyciągnąc sesję na plus. Blefy na tym poziomie mijają się z jakimkolwiek celem.

Cold.FuzZion
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Cold.FuzZion » 27 maja 2009, 22:27

No i się stało - słaby bankroll spowodował bankructwo :) Sesja oczywiscie na wszystko w plecy. Sporo niefarta, no ale cóż taki jest poker.

Zaraz po przegraniu 'fortuny' na necie zagrałem live i wpadło 40 albo 60 złociszy już nie pamiętam - ważne było, że live grałem praktycznie bezbłędnie: prawie wszystkie dobre value bety, blefy no i nieco karta szła w odpowiednich momentach (np. po shifcie z loose 3 wysokie pockety w bardzo krótkim czasie), co mnie przekonuje, że taka gra (Fixed Limit) i na tak niskich stawkach nie jest 'moją' grą i prędzej czy później przegram chociażby z niecierpliwości.

Ogólnie to stwierdzam, że short-handed cashe to mój typ gry, a że $50 to niedużo to planuje wpłacić, tylko jeszcze nie wiem gdzie. Znajomy mi podpowiadał heypoker-brak-polskiej-licencji!, ale z uwagi na fakt, że 5-handed to dla mnie troche za mało, a full ring za tłoczno, to sieć Ongame czy jak to się tam wabi odpada. W związku, z faktem, że planuje grać cashe 6-handed tylko i wyłącznie NLHE i PLO 0,05/0,10 za bardzo nie wiem, gdzie wpłacić. Do tej pory z softu, który mi odpowiada jest PS i FTP, tylko nie ma tam żadnych dodatkowych bonusów z forum.
Glory jak to czytasz, to plz weź coś doradź, bo nie wiem gdzie wpłacić :)

Cold.FuzZion
-#pretendent
-#pretendent

PokerStars-nielegalny-w-PL! NL10 - pierwsze starcie

Postautor: Cold.FuzZion » 28 maja 2009, 17:30

PokerStars-nielegalny-w-PL! Game #28714128552: Hold'em No Limit ($0.05/$0.10) - 2009/05/28 11:29:01 ET
Table 'Leocadia III' 6-max Seat #2 is the button
Seat 1: Marshall252 ($9.80 in chips)
Seat 2: TheAJ87 ($15.95 in chips)
Seat 3: buddymatze ($6.80 in chips)
Seat 4: LaQuite ($16.55 in chips)
Seat 5: FuzzyTehImba ($9.75 in chips)
Seat 6: edenbeach13 ($3.85 in chips)
buddymatze: posts small blind $0.05
LaQuite: posts big blind $0.10
*** HOLE CARDS ***
Dealt to FuzzyTehImba [ :8h :Qh]
FuzzyTehImba: calls $0.10
edenbeach13: calls $0.10
Marshall252: folds
TheAJ87: folds
buddymatze: raises $0.20 to $0.30
LaQuite: folds
FuzzyTehImba: raises $0.90 to $1.20
edenbeach13: folds
buddymatze: calls $0.90
*** FLOP *** [ :10c :5h :8c]
buddymatze: bets $5.60 and is all-in
FuzzyTehImba: calls $5.60
*** TURN *** [ :10c :5h :8c] [ :2c]
*** RIVER *** [ :10c :5h :8c :2c] [ :Ks]
*** SHOW DOWN ***
buddymatze: shows [ :9h :Jh] (high card King)
FuzzyTehImba: shows [ :8h :Qh] (a pair of Eights)
FuzzyTehImba collected $13.15 from pot
Zanim przeanalizuje rozdanie chciałbym napisać parę słów wprowadzenia. Sytuacja wygląda tak, że na stole wyrobiłem sobie wizerunek tight. W tym czasie obserwowałem grę przeciwników i na podstawie prywatnego readu rozdanie potoczyło się jak potoczyło. Otóż buddymatze to jegomość, która kocha gapery, squeeze play i gra ekstremalny LAG. To rozdanie dokładnie prezentuje jego styl gry - 2 limperów podbija, żeby ukraść pule, ja ze względu na swój wizerunek na stole postanowiłem jak to Amerykanie ładnie mówią 'make a stand' i jak widać zastosowałem squeeze-play. Po jego zagraniu na flopie pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy A-high albo draw. Po lekkim zastanowieniu postawiłem go na straight draw, czyli albo 79 albo J9, ewentualnie 67. Biorąc pod uwagę, że wrzuciłem już co nieco do puli uważam call za jak najbardziej poprawny, tymbardziej biorąc pod uwagę read.

PokerStars-nielegalny-w-PL! Game #28714408286: Hold'em No Limit ($0.05/$0.10) - 2009/05/28 11:38:41 ET
Table 'Leocadia III' 6-max Seat #2 is the button
Seat 2: TheAJ87 ($18.15 in chips)
Seat 3: V1NO ($7.85 in chips)
Seat 4: LaQuite ($14.40 in chips)
Seat 5: FuzzyTehImba ($17.75 in chips)
Seat 6: ilovemousser ($13.50 in chips)
V1NO: posts small blind $0.05
LaQuite: posts big blind $0.10
*** HOLE CARDS ***
Dealt to FuzzyTehImba [ :Qd :Js]
welshwench leaves the table
ilovemousser: calls $0.10
V1NO: calls $0.05
LaQuite: checks
*** FLOP *** [ :7d :3h :7s]
V1NO: checks
LaQuite: checks
ilovemousser: bets $0.30
PhiliChilli joins the table at seat #1
V1NO: folds
FuzzyTehImba: calls $0.30
*** TURN *** [ :7d :3h :7s] [ :7h]
ilovemousser: bets $0.40
FuzzyTehImba: raises $0.80 to $1.20
ilovemousser: folds
Uncalled bet ($0.80) returned to FuzzyTehImba
FuzzyTehImba collected $1.75 from pot
FuzzyTehImba: doesn't show hand
Typowe zagranie 'play the player.' Biorąc pod uwagę ręce startowe za jakimi mógł sprawdzić ilovemousser pf nie ma takiej opcji, żeby posiadał 7 na ręce. Gracz bardzo tight, jego zakres rąk na takiej pozycji, przy tego typu zagraniu to TJ, QJ, KQ, ATs i nic więcej. Re-raise na flopie by nie był wiarygodny, gdyż sam posiadając 7 na ręce na tej pozycji byłbym zmuszony do betu. Po foldach loose graczy przede mna postanowiłem sprawdzić i spasować, gdy spadnie K albo Q na turnie, w przeciwnym wypadku zagrać check-raise, a w przypadku gdy po moim checku, też by sprawdził - podbić o pulę, jeżeli nie wyskoczy K, Q, albo A na riverze. Rozdanie uważam, że dobrze prezentuje, jakie znaczenie ma analiza gry innych graczy na pf.

PokerStars-nielegalny-w-PL! Game #28714490943: Hold'em No Limit ($0.05/$0.10) - 2009/05/28 11:41:35 ET
Table 'Leocadia III' 6-max Seat #5 is the button
Seat 1: PhiliChilli ($12.15 in chips)
Seat 2: TheAJ87 ($17.85 in chips)
Seat 3: V1NO ($6.35 in chips)
Seat 4: LaQuite ($15.45 in chips)
Seat 5: FuzzyTehImba ($18.55 in chips)
Seat 6: ilovemousser ($11 in chips)
ilovemousser: posts small blind $0.05
PhiliChilli: posts big blind $0.10
*** HOLE CARDS ***
Dealt to FuzzyTehImba [ :8c :9c]
V1NO: raises $0.20 to $0.30
FuzzyTehImba: calls $0.30
ilovemousser: calls $0.25
PhiliChilli: calls $0.20
*** FLOP *** [ :5h :8h :Ah]
ilovemousser: checks
PhiliChilli: checks
*** TURN *** [ :5h :8h :Ah] [ :Jc]
ilovemousser: checks
PhiliChilli: folds
*** RIVER *** [ :5h :8h :Ah :Jc] [ :9s]
ilovemousser: bets $0.60
FuzzyTehImba: calls $0.60
*** SHOW DOWN ***
ilovemousser: shows [ :Qh :9d] (a pair of Nines)
FuzzyTehImba: shows [ :8c :9c] (two pair, Nines and Eights)
FuzzyTehImba collected $2.30 from pot
Tutaj trochę odmienny styl gry do poprzednich wklejonych rozdań, spowodowany też zmianą wizerunku na stole. Po wczesnej grze tight, miałem switch na LAG. Większość graczy powie, że mając mid pair, po checkach na flopie powinno się betnąć. Ja w tej kwestii mam odmienne zdanie - to zależy. Uważam, że w tej sytuacji nie. Raisy w takich sytuacjach z późnych pozycji nie są szanowane, poza tym ktoś na blindach, może mieć już flush i czeka na bet z późnej pozycji, żeby zagrać check-raise. Jak ma słabego Asa, zrobi to samo, chcąc sprawdzić gdzie stoi. Dlaczego w takim przypadku nie wziąć darmowej karty, tymbardziej że mamy pozycję nad resztą stawki? Uważam, że w przedstawionych okolicznościach lepiej jest utrzymywać mały pot, niż próbować kraść pulę.

PokerStars-nielegalny-w-PL! Game #28714326733: Hold'em No Limit ($0.05/$0.10) - 2009/05/28 11:35:51 ET
Table 'Leocadia III' 6-max Seat #4 is the button
Seat 2: TheAJ87 ($20.25 in chips)
Seat 3: V1NO ($7.40 in chips)
Seat 4: LaQuite ($14.70 in chips)
Seat 5: FuzzyTehImba ($15.75 in chips)
Seat 6: ilovemousser ($9.90 in chips)
FuzzyTehImba: posts small blind $0.05
ilovemousser: posts big blind $0.10
welshwench: sits out
*** HOLE CARDS ***
Dealt to FuzzyTehImba [ :Ad :9s]
TheAJ87: raises $0.30 to $0.40
V1NO: calls $0.40
FuzzyTehImba: raises $1.60 to $2
ilovemousser: folds
TheAJ87: calls $1.60
*** FLOP *** [ :4h :2h :Kh]
FuzzyTehImba: bets $4
Uncalled bet ($4) returned to FuzzyTehImba
FuzzyTehImba collected $4.30 from pot
Na zakończenie power poker. TheAJ87 to gracz bardzo agresywny, i w ciągu kilkunastu rąk duży raise-rate na stole. Znowu stosuję squeeze-play, no ale znowu dostaję call. I teraz można by się zapytać: 'Dlaczego cbet na flopie aż $4?' No a dlatego, że mając rakiety na ręce, bez Ah każdy zapewne by podbił o pulę, stąd podejrzewam, że blef się udał :)

Kończąc podliczenie sesji: :plus: $9,95.
Uwagi i wnioski: Trzeba było od razu wpłacić, a nie się męczyć na niskich stawkach :) Na NL10 pieniądze prezentują dla mnie jakąś tam wartość, co przekłada się na dużo lepszą grę a co najważniejsze cierpliwość.

Edit: Dzisiaj jeszcze pograłem z pół godziny i kolejne :plus: $5,85
Stan bankrollu: $65,86

Cold.FuzZion
-#pretendent
-#pretendent

PokerStars-nielegalny-w-PL! NL10, Texas Holdem

Postautor: Cold.FuzZion » 30 maja 2009, 13:39

PokerStars-nielegalny-w-PL! Game #28784306705: Hold'em No Limit ($0.05/$0.10) - 2009/05/30 7:35:26 ET
Table 'Antiope III' 6-max Seat #5 is the button
Seat 1: FuzzyTehImba ($10.25 in chips)
Seat 2: PITIKUS ($3.40 in chips)
Seat 3: lvc14 ($10.40 in chips)
Seat 4: proJJkeke ($10 in chips)
Seat 5: Dariorf ($1.85 in chips)
Seat 6: derKnüller ($6.40 in chips)
derKnüller: posts small blind $0.05
FuzzyTehImba: posts big blind $0.10
*** HOLE CARDS ***
Dealt to FuzzyTehImba [ :Kd :Qh]
PITIKUS: calls $0.10
lvc14: folds
proJJkeke: folds
Dariorf: calls $0.10
derKnüller: calls $0.05
FuzzyTehImba: raises $0.35 to $0.45
PITIKUS: calls $0.35
Dariorf: folds
derKnüller: folds
*** FLOP *** [ :Qd :Qc :Jc]
FuzzyTehImba: bets $0.80
PITIKUS: raises $2.15 to $2.95 and is all-in
FuzzyTehImba: calls $2.15
*** TURN *** [ :Qd :Qc :Jc] [ :3h]
*** RIVER *** [ :Qd :Qc :Jc :3h] [ :3d]
*** SHOW DOWN ***
FuzzyTehImba: shows [ :Kd :Qh] (a full house, Queens full of Threes)
PITIKUS: mucks hand
FuzzyTehImba collected $6.70 from pot
PITIKUS leaves the table
*** SUMMARY ***
Total pot $7 | Rake $0.30
Seat 2: PITIKUS mucked [ :8c :Js]
Rozdanie, które się rozegrało samo. Tym razem postanowiłem podbić pf, żeby zgarnać 'dead money.' Na flopie trips, jednak z uwagi na fakt, że dużo drawów konieczność zagrania cbetu. PITIKUS robi 'move' zostawiając mi izi call.
PokerStars-nielegalny-w-PL! Game #28784330663: Hold'em No Limit ($0.05/$0.10) - 2009/05/30 7:36:41 ET
Table 'Antiope III' 6-max Seat #1 is the button
Seat 1: FuzzyTehImba ($13.50 in chips)
Seat 3: lvc14 ($10.45 in chips)
Seat 4: proJJkeke ($10 in chips)
Seat 5: Dariorf ($1.75 in chips)
Seat 6: derKnüller ($6.30 in chips)
lvc14: posts small blind $0.05
proJJkeke: posts big blind $0.10
*** HOLE CARDS ***
Dealt to FuzzyTehImba [ :9h :10s]
Dariorf: calls $0.10
derKnüller: calls $0.10
lvc14: calls $0.05
brabus6.1 joins the table at seat #2
proJJkeke: raises $0.70 to $0.80
FuzzyTehImba: calls $0.70
lvc14: folds
*** FLOP *** [ :5h :10d :9c]
proJJkeke: bets $1.30
FuzzyTehImba: raises $2.20 to $3.50
proJJkeke said, "only luck fish"
proJJkeke: folds
Uncalled bet ($2.20) returned to FuzzyTehImba
FuzzyTehImba collected $4.30 from pot
Tutaj dosyć ciekawa ręka pf. Same limpy i jegomość z BB decyduje się na podbicie $0,70. Tak mała kwota od razu wydała mi się podejrzana, bo gdyby miał asy lub króle zagrałby pewnie coś koło $1,20. Oczekując marną jakość ręki (gracz loose) a co najważniejsze mając nad nim pozycję postanowiłem sprawdzić. Flop spada idealny, koleś daje cbet, ale co z tego jak cbetował do tej pory każdy flop. Jeżeli ma coś w stylu J8, QJ callując daje mu drawować za free, jeżeli rzeczywiście rozegrał tak fatalnie AA albo KK to niech płaci i się stackuje. Daje reraise a w przypadku shava izi call. Koleś potem niby twierdził, że miał AK ale bardziej bym myślał to totalnym air albo low- czy mid-pair w jego przypadku.
PokerStars-nielegalny-w-PL! Game #28784484984: Hold'em No Limit ($0.05/$0.10) - 2009/05/30 7:44:49 ET
Table 'Antiope III' 6-max Seat #3 is the button
Seat 1: FuzzyTehImba ($16.05 in chips)
Seat 2: ZeroPoker85 ($2 in chips)
Seat 3: lvc14 ($10.40 in chips)
Seat 5: Dariorf ($1.20 in chips)
Seat 6: derKnüller ($7.60 in chips)
Dariorf: posts small blind $0.05
derKnüller: posts big blind $0.10
ZeroPoker85: posts big blind $0.10
*** HOLE CARDS ***
Dealt to FuzzyTehImba [ :As :Ah]
FuzzyTehImba said, "why ppl with 2 bucks r let to play on such limit?"
FuzzyTehImba: raises $0.35 to $0.45
ZeroPoker85: folds
lvc14: calls $0.45
*** FLOP *** [ :Kc :7s :Kh]
lvc14: bets $1.10
FuzzyTehImba: calls $1.10
*** TURN *** [ :Kc :7s :Kh] [ :7h]
lvc14: bets $1.10
FuzzyTehImba: calls $1.10
*** RIVER *** [ :Kc :7s :Kh :7h] [ :5d]
lvc14: checks
*** SHOW DOWN ***
FuzzyTehImba: shows [ :As :Ah] (two pair, Aces and Kings)
lvc14: mucks hand
FuzzyTehImba collected $5.30 from pot
*** SUMMARY ***
Total pot $5.55 | Rake $0.25
Board [ :Kc :7s :Kh :7h :5d]
Seat 1: FuzzyTehImba showed [ :As :Ah] and won ($5.30) with two pair, Aces and Kings
Seat 3: lvc14 (button) mucked [ :Qs :Qc]
Kilka słów nt. Ivc14 - gracz bardzo selektywny i pasywny. Call w jego przypadku mógł oznaczać KQ, dlatego po takim flopie postanowiłem zagrać check/call. Prawdę mówiąc to po turnie 7 była blankiem, bo nie ma takiej opcji, żeby sprawdził z connectorami albo rag-Ace. Uważam, że błędnie to rozegrał, gdyż tak mały bet zmusił mnie do calla, a jednocześnie przekonał do tego że ma coś w stylu AQ, 99 albo TT, ale na podstawie tego jak to rozegrał pf w życiu bym go nie postawił na parkę dam. No cóż, przez to że chciał trapować wygląda na to, że zaoszczędził dużo pieniędzy :)

Podsumowanie sesji
Bilans: :plus: $10,60
Bankroll: $76,46

Uwagi końcowe: Krótka, szybka i przyjemna sesja. Prawdę mówiąc to nie przegrałem chyba ani jednej ręki :)

Cold.FuzZion
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Cold.FuzZion » 07 cze 2009, 17:24

PokerStars-nielegalny-w-PL! Game #29094345367: Hold'em No Limit ($0.05/$0.10) - 2009/06/07 11:35:43 ET
Table 'Pawlowia IV' 6-max Seat #6 is the button
Seat 1: Raulingsd ($22.50 in chips)
Seat 2: NXT_GEN_PKR ($6.25 in chips)
Seat 3: Hoysum444 ($28.30 in chips)
Seat 5: FuzzyTehImba ($14.75 in chips)
Seat 6: pe1men ($12.05 in chips)
Raulingsd: posts small blind $0.05
NXT_GEN_PKR: posts big blind $0.10
L-Souko: sits out
*** HOLE CARDS ***
Dealt to FuzzyTehImba [ :Qs :Kd]
Hoysum444: raises $0.10 to $0.20
FuzzyTehImba: raises $0.40 to $0.60
pe1men: folds
Raulingsd: folds
NXT_GEN_PKR: folds
Hoysum444: raises $0.40 to $1
FuzzyTehImba: raises $2 to $3
Hoysum444: raises $2 to $5
FuzzyTehImba: calls $2
*** FLOP *** [ :4c :3d :10d]
Hoysum444: checks
FuzzyTehImba: bets $9.75 and is all-in
Hoysum444: folds
Uncalled bet ($9.75) returned to FuzzyTehImba
FuzzyTehImba collected $9.65 from pot
*** SUMMARY ***
Total pot $10.15 | Rake $0.50
Board [4c 3d Td]
Seat 1: Raulingsd (small blind) folded before Flop
Seat 2: NXT_GEN_PKR (big blind) folded before Flop
Seat 3: Hoysum444 folded on the Flop
Seat 5: FuzzyTehImba collected ($9.65)
Seat 6: pe1men (button) folded before Flop (didn't bet)
Zanim zacznę analizę rozdania parę słów nt. Hoysum444. Od 2-3 rozdań wyczaiłem, że jego min-raise pf oznacza słabość i w przypadku, gdy nie trafi flopa czeka a na każdy bet pasuje. Gracz baaardzo loose, zdolny do re-raise z K4off; rozdanie wczesniej sprawdziłem go z A-high na riverze i wygrałem. Prawdę mówiąc to nie do końca byłem pewien czy mam najsilniejszy układ, ale chciałem zapłacić za informację, którą wykorzystałem w tej ręce. Jak widać koleś tłucze z uporem maniaka min-raisy, w końcu stwierdzam, że go sprawdzę i jak poczeka na flopie to wejdę all-in. Jak wymyśliłem tak zrobiłem - bazując tylko i wyłącznie na readzie. Prawdę mowiąc to mój pierwszy taki blef na NL10 na 'starsach.' Rozdanie o tyle ważne dla mnie, ponieważ utwierdziło mnie w przekonaniu do swojego readu.

PokerStars-nielegalny-w-PL! Game #29094534040: Hold'em No Limit ($0.05/$0.10) - 2009/06/07 11:41:56 ET
Table 'Pawlowia IV' 6-max Seat #2 is the button
Seat 1: Raulingsd ($22.30 in chips)
Seat 2: NXT_GEN_PKR ($6.15 in chips)
Seat 3: Hoysum444 ($23.70 in chips)
Seat 4: L-Souko ($10.40 in chips)
Seat 5: FuzzyTehImba ($18.85 in chips)
Seat 6: pe1men ($11.90 in chips)
Hoysum444: posts small blind $0.05
L-Souko: posts big blind $0.10
*** HOLE CARDS ***
Dealt to FuzzyTehImba [ :Qd :10d]
pe1men: folds
Raulingsd: folds
NXT_GEN_PKR: raises $0.20 to $0.30
Hoysum444: calls $0.25
L-Souko: calls $0.20
FuzzyTehImba: calls $0.20
*** FLOP *** [ :Qs :3h :As]
Hoysum444: checks
L-Souko: checks
FuzzyTehImba: bets $0.70
NXT_GEN_PKR: calls $0.70
Hoysum444: folds
L-Souko: folds
*** TURN *** [ :Qs :3h :As] [ :8h]
NXT_GEN_PKR: bets $0.50
FuzzyTehImba: calls $0.50
*** RIVER *** [ :Qs :3h :As :8h] [ :Qc]
FuzzyTehImba: bets $3
NXT_GEN_PKR said, "uhh"
FuzzyTehImba said, "hehe"
NXT_GEN_PKR said, "that Q helped yu eh?"
FuzzyTehImba said, "u have weak ace"
FuzzyTehImba said, "its enough"
FuzzyTehImba said, ":)"
NXT_GEN_PKR: calls $3
*** SHOW DOWN ***
FuzzyTehImba: shows [ :Qd :10d] (three of a kind, Queens)
NXT_GEN_PKR: mucks hand
NXT_GEN_PKR said, "nh"
FuzzyTehImba collected $9.15 from pot
FuzzyTehImba said, "hehe"
*** SUMMARY ***
Total pot $9.60 | Rake $0.45
Board [Qs 3h As 8h Qc]
Seat 1: Raulingsd folded before Flop (didn't bet)
Seat 2: NXT_GEN_PKR (button) mucked [ :Ad :7s]
Seat 3: Hoysum444 (small blind) folded on the Flop
Seat 4: L-Souko (big blind) folded on the Flop
Seat 5: FuzzyTehImba showed [ :Qd :10d] and won ($9.15) with three of a kind, Queens
Seat 6: pe1men folded before Flop (didn't bet)
Tutaj rozdanie samo się potoczyło. Limp/call na flopie przy takich deepstackach jest imho jak najbardziej poprawny, tymbardziej że QTs jest bardzo dobrą kartą, żeby zestackować przeciwnika. Zagranie na flopie to tzw. 'filler bet.' Call na buttonie i foldy przede mną. Check na turnie i tutaj moim zdaniem kolosalny błąd przeciwnika - jak można dawać takie oddsy do redrawa? należy pamiętać, że leży fd na stole. Fakt, że 'lucky river' ale moim zdaniem bardzo dobry value bet na riverze, wyglądający na nietrafiony draw i do tego wydaje mi się, że table talk mi trochę pomógł :)

Bilans sesji: :plus: ~$11
Bankroll: $118,71

Uwagi: Wiem, że jest spora rozbierzność w bankrollu pomiędzy poprzednią sesją w blogu a tą, ale wynikła ona z krótkich sesji, zakończonych 10-dolarowymi 'plusami.' Do tego sesje raczej bez historii, dlatego z uwagi na niezbyt ciekawe ręce (no może poza tą wklejoną do działu analizy rąk) postanowiłem ich nie wklejać.

Wróć do „Mój pokerowy mini blog”