Zarządzanie bankrollu

Dyskusje o archiwalnych wydaniach najlepszego magazynu o pokerze - świętej pamięci Card Player Polska

Awatar użytkownika
Arnoldao
-#VIP
-#VIP

Zarządzanie bankrollu

Postautor: Arnoldao » 27 cze 2008, 17:56

Autor: Steve Zolotov

Przy zarządzaniu bankrollem Zolotov pokazuje nam jakie ryzyko możemy podjąć w stosunku do bankrollu przy naszym temperamencie oraz możliwości finansowych.
Według autora są trzy grupy pokerzystów:
- ciułacze wolą nie ryzykować i chrnią się przed spłukaniem grając na małych stawkach
- normali to tacy którzy podejmują umiarkowane ryzyko przy zdrowym rozsądku
- ryzykanci uwielbiają podjąć ogromne ryzyko, narażają się na sporą utratę funduszu
Przy czynnikach zewnętrznych zmienia się charakter gry pokerzysty np, przy ślubie i narodzin dziecka taki gracz będzie skłony zminimalizować ryzyko, a gdy utraci pracę, rozwód, itd to będą dążyć desperacko do fortuny.
I tu Zolotov znów podzielił na trzy grupy tym razem dotyczy bankrollu:
*Mały bankroll - można go samodzielnie zbudować przy wkładzie własnych pieniędzy z interesów bądź inwestycji
*Średni bankroll - skompletowanie takiego funduszu trwa około pół roku.
*Duży bankroll - przez rok czsu trzeba budować bankroll aaby mieć solidny fundament
Umieściłem tabelkę, sprawdzcie i ocencie jakie ryzyko podejmujecie.

A teraz moje pytania kieruje do Was:
-Jakie ryzyko podejmujecie w stosunku do bankrolla?
-Jeśli utracicie pewną część funduszu to jakie czynności wykonujecie?
-Jaki rozmiar posiada wasz bankroll?I czy go zbudowaliście z własnych pieniędzy czy z freerolli??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Sudowoodo
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Sudowoodo » 28 lip 2008, 12:08

Mi najbliżej na razie chyba do "ciułacza", powolutku buduję swój bankroll. Na szczęście udało mi się go zbudować bez własnego wkładu. Dopiero od kilku miesięcy gram na stolikach i chociaż bankroll pozwala mi na wyższy poziom, chciałbym jeszcze trochę pograć niżej dla "ogrania się"
Z drugiej strony, czy doliczać do bankrolla jakieś ekstra dodatki, np. bonusy, czy wygrane we freerollach? Czy dochody ze stolików powinny pozwalać na wejście na wyższy poziom?

Awatar użytkownika
Fanatyk
-#VIP
-#VIP

Postautor: Fanatyk » 09 sie 2008, 13:38

Myśląc przyszłościowo dobre zarządzanie bankrollem to fundament o którego powiniśmy zacząć przygode z pokerem . Jak zapewne wiekszość graczy zaczynałem na freerollach i
darmowych bonusach . Czas mija a ja dalej żadna promocja niepogardze i długo
pewnie tak zostanie . Myśle że jestem graczem słonnym do ryzyka na niskich stawkach
czesto zbyt duzego i niepotrzebnego , przez co trace sporo funduszy , natomiast gdy gram na wyższych limitach przełanaczam sie w tryb pasyny i nie potrafie podjać ryzyka . Na dłuzsza
mete oba modele sa skazane na niepowodzenie , dlatego od pewnego czasu próbuje sie
wstrzelic ze swoim bankrollem w odpowiednie stawki , w ktorych bede grał rozważnie i skutecznie .

Awatar użytkownika
m509716
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: m509716 » 10 sie 2008, 14:46

Ja jestem raczej ciułaczem jak na razie kasę którą gram to z free roli, raz tylko wpłaciłem na samym początku ale to jeszcze nie ogarnięty byłem więc przepadła. Moje ryzyko w stosunku do bankrolla, hm no to jest dobre pytanie, bo jak mam np z free rola wygrane 10$ to mówię sobie podwajam i później dogram dalej, ale często jest tak że karta idzie podwoiłem budżet ale nie wycofuje się na czas i później los się odwraca. Jak utracę już połowę to mówię sobie dograj do tylu ile miałeś na początku, ale różnie to bywa, często los się odwraca i nawet z parą na ręku koleś dostaje trójkę albo dwie pary byle czego i koniec.

Spanis86
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Spanis86 » 10 sie 2008, 22:42

Nie ważne czy się wygrywa czy się przegrywa, bo to kwestia szczęścia. Najważniejsze wg mnie w pokerze jest podejmowanie trafnych decyzji. To samo tyczy się zarządzenia bankrollem. Środki pieniężne nie mogą być na tyle małe, aby zmuszały nas do pasywnej gry. Trzeba nieraz dużo przegrać, żeby wygrać jeszcze więcej :) Gracz pasywny który boi się tracić pieniądze czekajac na str8 flusha na flopie, jest skazany na porażke :)

Wróć do „Card Player Polska”