zdecydowanie wole no limit, poniewaz kazda akcja gracza niesie ze soba wiecej informacji. nie jest wazne, ze postawil, tylko ILE postawil.
dzieki temu dostajemy wiecej informacji o przeciwnikach, a sami mozemy bardziej manipulowac informacja na swoj temat.
no limit wydaje mi sie ciekawsze - dochodzi wiele dodatkowych strategii polegajacych na manewrowaniu wlasnie iloscia zetonow.
do tego dochodzi swiadomosc, ze przy jednym dobrym rozdaniu (i rozegraniu) moge sie podwoic lub potroic, niezaleznie od tego jak duzy mam stack.
limit jest bardzo powtarzalny i po prostu nie jest tak ciekawy jak granie no limit wedlug mnie... masz cos to podbijasz nie masz to nie podbijasz i proste
i z tym się zgodzę z wami ze limit jest słaby
ja wczesniej grałem w limit i nigdy nic niemogłem ugrac konkretnego a w no limit jesli dobrze rozegramy partie mozemy byc zadowoleni aczkolwiek musimy byc na bacznosci bo szybko mozemy wszystko stracic a wtedy tylko piwko zostaje i przemyslec nasze postępowanie w sytuacjach ekstremalnych przystole pokerowym
A ja się z wami nie zgodzę bo na limit gra bardzo dużo Fishow które wchodzą do końca z byle czym wejdzcie do mojego blogu i zobaczcie jaki Limit jest dochodowy a najlepiej jest go grać na EVEREST bo gdy zosaja juz tylko dwie osoby w rozdaniu to mozna grac go do konca wiec wtedy jest to samo co na NL Ale wtedy najlepiej trafic coś mocnego i liczyć że przeciwnik coś trafi rónie mocnego. Ja lubie tak samo grać LImit jak NL A co wy macie powtarzalnego w limicie to nie wiem
_________________ Trzeba się nauczyć ponosić porażki. Nie można stworzyć nic nowego, jeżeli nie potrafi się akceptować pomyłek.
Zauważyłeś błąd bądź potrzebujesz pomocy? Napisz tutaj
ja to moze bym i troche Ci grzechu przyznał racji... trochę bo
wszystko mozna polubic _ nawet zupę mleczną
kiedys grywałem i tu i tam - czyli zamiennie NL i limit Holdem
ale gdy sie wyrabia jakies bonusy i liczy sie czas ( data konca bonusu zbliza sie nieubłaganie a konto punktowe wcale nie cieszy oka ) wtedy liczy sie tylko NL
i wysokie n i e LIMITOWANE podbicia przy stole
fishowanie na limicie nie ma kompletnie sensu..bo i tak ne wygra sie przeciez duzej puli bo po prostu nie da sie przebic duzo, takze radze wam nawet flush draw pasowac na limicie od razu
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 890 Skąd: mam wziac $$$
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 19:51
jak ja mam grac w limit to krew mnie zalewa.. przy 10 graczach przy stoliku to juz podwojnie - kazdy wchodzi ;/
w nolimit masz duzo wiecej mozliwosci.. bety na preflopie majace na celu odstraszenie przeciwnikow ze slabszymi kartami, c-bety, bleffy, all-iny.. itp itd..
fakt ze duzo latwiej stracic cala kaske przy all-in (bad bet, albo callniety blef...) ale jednak w no-limit gra mi sie duuuuzo przyjemniej!
Radost a tutaj Cie zaskoczę ja bonus na tony g grając Limit 1/2$ wyrobiłem wciągu 5dni tam o wiele szybciej lecą pkt gdyż pula za każdym razem jest nie mniejsza niż 20-30$ tutaj każdy przebija a ja tylko czekam na dobrą kartę i wtedy ich skubie
dedoel napisał/a:
fishowanie na limicie nie ma kompletnie sensu..bo i tak ne wygra sie przeciez duzej puli bo po prostu nie da sie przebic duzo, takze radze wam nawet flush draw pasowac na limicie od razu
Jeśli uważasz że nie da się wygrać dużej puli na Limicie to wejdz w mój blog na pierwsze strony i zobacz moje rozdania. A to żeby pasować flush draw to też durnota...
_________________ Trzeba się nauczyć ponosić porażki. Nie można stworzyć nic nowego, jeżeli nie potrafi się akceptować pomyłek.
Radost a tutaj Cie zaskoczę ja bonus na tony g grając Limit 1/2$ wyrobiłem wciągu 5dni tam o wiele szybciej lecą pkt gdyż pula za każdym razem jest nie mniejsza niż 20-30$ tutaj każdy przebija a ja tylko czekam na dobrą kartę i wtedy ich skubi
zaskoczyłes mnie rzeczywiscie>> bo na limicie tak jest .. ze zazwyczaj parka to juz coś
tak wiec po paru rundach licytacji mozna nazbierac te 30$
ale załoze sie ze trzebaby grac na full ringach a tego nie cierpie
zas stoliki dla 5 czy 6 graczy to nie to samo
Właśnie punkty najszybicej lecą na stolikach 6osobwych gdyż rozdania znacznie szybciej się kończą niż na 10 osobowych powiem Ci że średni na stawkach 1/2$ z jednego rozdania dostaje się 5pkt mówie tutaj o poker roomach typu tony g, cd poker, titan poker. Właśnie parka na Limit to nie jest nic wielkiego bo nawet mając parę asów i podbijając ciągle są tacy maniacy że będą Cię sprawdzać do samego końca np z 28 nie raz już tak miałem i czasem coś im dojdzie ale przeważnie grają totalnie bez głowy czasem się zastanawiam czy oni nie myślą czy mają tyle kasy że przegranie 50$ z niczym nie robi na nich wrażenia i sprawdzają tylko z ciekawości... Grając na Limit trzeba dobrze rozpracować przeciwników i sprawić aby się Ciebie bali bo na Limicie raczej się nie blefuje.
osobiscie to na limit gralem tylko ze 3 razy i wcale mi sie to nie podoba ( wiadomo ze mozna mniej przegrac ;p nie da rady bardzo all-in wejsc) ale wole no limit jak ma sie dobre karty to mozna duzo wygra nawet na niskich stwawkach nie tak jak na limit ;p
ale wole no limit jak ma sie dobre karty to mozna duzo wygra nawet na niskich stwawkach nie tak jak na limit ;p
Można zdecydowanie więcej wygrać przy stołach no limit Holdem niż przy limicie, lecz też można dużo przegrać. Szczególnie wtedy gdy river zaskakuje wszystkich i zmienia całkowicie sytuację na stole.
Według mnie limit jest dobry dla początkujących graczy z małym bankrollem.
hehe już mi się nudzi odpisywanie na ciągle takie same posty więc daje sobie spokój z przekonywaniem was no ja miałem przed wypłatą bankroll na jednym z poker roomów ponad 500$ i granie takim bankrollem na stawkach 1/2$ czy 2/4$ nie jest wcale dla amatorów wasz błąd jest taki że wy macie na myśli micro stawki a ja mówię o stawkach typu 1/2 2/4 a to już zupełnie inna rzecz ja tutaj w jednym rozdaniu wygrywam tylu co na micro stawkach wygrywałem kiedyś w tydzień wygranie 50$ to kwestia dwóch dobrych rozdań. a jak ktoś ma mały bankroll co nie radze grać na limicie bo łatwo wpadnie w pułapkę o której ciągle sami mówicie wam się wydaje że jak o limit to tak szybko się nie przegra wszystkiego a to jest błąd początkujących. Bo grając na Limicie większość graczy wmawia sobie do głowy przecież to Limit tutaj dużo nie przegram i ciągle dokłada i dokłada mimo że gdyby to był NL to już dawno by spasowała a tutaj jednak ciągle wchodzi bo myśli ze jak w jednym rozdaniu przegra kilka centów/dolarów ofc zależy kto na czym gra to nic się nie stanie ale wchodząc w 10 takich rozdań i dokładając do końca przy podbijaniu przeciwnika dużo szybciej pozbędziecie się kasy niż na NL. Matt wejdź na blindy 1/2$ z 50$ i gwarantuje Ci że przegrasz je szybciej niż w 30 min Nie dlatego że nie potrafisz grać tylko dlatego że masz błędne myślenie co do Limitu i wpadniesz jak każda płotka w wir dokładania...
wasz błąd jest taki że wy macie na myśli micro stawki a ja mówię o stawkach typu 1/2 2/4 a to już zupełnie inna rzecz
Jako autor artykułu chciałbym wyraźnie zaznaczyć, że do takich właśnie osób - grających na micro/niskich stawkach - był on adresowany. Ocena systemów NLH vs LH też została dokonana z punktu widzenia gry przy wspomnianych stawkach. Sam wyraźnie starałem się zwalczać pogląd o rzekomym bezpieczeństwie gry Limit - jeśli grasz źle będziesz tracił niezależnie od rodzaju rozgrywki.
Chciałem jedynie wykazać, a także przekonać absolutnych nowicjuszy, że jeśli chcemy rozpocząć swą przygodę z pokerem, to dobrym rozwiązaniem jest NLH(po doprecyzowaniu także PLH) na stawkach micro.
Cieszę się, że wątek "żyje" - myślę jednak, że skoro znajduje się on w dziale "artykuły", to wypowiedzi w nim zawarte powinny raczej dotyczyć krytyki artykułu i stawianych w nim tez, także zamieszczaniu innych artykułów z tejże tematyki.
Wszelkie dyskusje traktujące o wadach i zaletach gry z limitem lub bez niego można wszak prowadzić w wątku:
ostatnio prztrafila mi sie taka syluacja - grajac na stoliku limit, 5osob, 1/2ojro. dostaje aa z reki, rajsuje, ktos dalej rajsuje, na flopie spadaj dwie karty w ym samym kolorze i k, rajsuje, wszyscy koluja.. skonczylo sie tak, ze przegralem 16euro na aaa. oczywiscie wszyscy sprawdzali do konca.. sprawa wygladala tak, ze ktos tam sobie cisnal z 3 i 6 do koloru, jeden odrazu mial z reki 2 niskie parki, a reszty nie pamietam.
takie zdazenie utwierdzilo mnie w tym, ze ludzie na limitach graja zdecydowanie odwazniej, praktycznie ten kto ma kase wchodzi na wszystko ( heh, sam tak wygralem kilka razy ), ale to nie jest gra, bo tu juz nie liczy sie tak bardzo co masz na start..
wiec teraz tylko z potlimitem, badz turki i sity. na no limit jestem jeszcze za biedny
ostatnio prztrafila mi sie taka syluacja - grajac na stoliku limit, 5osob, 1/2ojro. dostaje aa z reki, rajsuje, ktos dalej rajsuje, na flopie spadaj dwie karty w ym samym kolorze i k, rajsuje, wszyscy koluja.. skonczylo sie tak, ze przegralem 16euro na aaa. oczywiscie wszyscy sprawdzali do konca.. sprawa wygladala tak, ze ktos tam sobie cisnal z 3 i 6 do koloru, jeden odrazu mial z reki 2 niskie parki, a reszty nie pamietam.
takie zdazenie utwierdzilo mnie w tym, ze ludzie na limitach graja zdecydowanie odwazniej, praktycznie ten kto ma kase wchodzi na wszystko ( heh, sam tak wygralem kilka razy ), ale to nie jest gra, bo tu juz nie liczy sie tak bardzo co masz na start..
wiec teraz tylko z potlimitem, badz turki i sity. na no limit jestem jeszcze za biedny
dokładnie w limicie :
1 . nie masz możliwości w zaden sposob zademonstrowac sily reki, nawet jak podbijesz to i jtak wiekszosc Cie sprawdzi
2. nie ma mozliwosci blefowania
dla mnie limit odszedł w niepamięć... nie mam nerwów do tego
_________________ życie to poker...a poker to życie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 22:13
Gram NL holdem z kilku pwoodow. po pierwsze nie ma tyle cierpliwosci na gre w limit. po drugie nie moge blefowac w takim stoponiu jak na NL. po 3 na limicie ciezko jest zrzucic kogos z reki duzym reraisem.
gra na limicie wyzwala w nas zle zachowania, gramy "call station" czyli sprawdzamy w kazdej turze licytacji.
_________________ Jeśli wydaje ci się, że coś jest pewne to masz rację - wydaje ci się..
Heh i właśnie o to chodzi że tam wszyscy sprawdzają do końca wystarczy wyczekać na kartę i w jednym rozdaniu idzie się wzbogacić. AA to już wielokrotnie podkreślałem jest nic nie znaczącą kartą no chyba że mamy seta ale tak to jest normalna karta bo cała filozofia Limitu polega na tym że to nie jest gra dla słabych graczy a wręcz odwrotnie żeby odnieść sukces na limit trzeba grać mądrze i rozsądnie jednak ciągłe gadanie że limit jest kiepski że można na nim mało wygrać jest totalną bzdurą ja na limicie zarobiłem kupę kasy. Trzeba po prsotu wyczekać dobry moment i wtedy podbijać a nie mając aa raisować skoro już jest draw na stole logiczne że każdy sprawdzi wtedy bo co to dorzucić komuś 4E skoro może wygrać dużo więcej AA to jest dobra karta na PL albo NL ale nie na Fixed.
Grzechu czyli tak w skrócie mówiąc myślisz, że na fixed lepiej wchodzić z większym zakresem rąk (oczywiście nie śmieci, ale nie same monstery), tanim kosztem obejrzeć flopa i jeśli nic nie dojdzie to pasować, a jeśli bardzo dobra karta dojdzie pod Nas to podbijamy? No i jesteśmy cierpliwi aż dojdzie naprawdę ładny układ i złapiemy fish'a (a tych na fixed chyba więcej) na all-in? ;) Ciekawie to by wyglądało bo ryzyko utraty dużych pieniędzy mniejsze niż na NL, ale można się tak samo dużo dorobić. Ale też wydaje mi się, że trzeba lepiej grę analizować, bardziej się skupiać na tym co może mieć przeciwnik i grać rozważniej, bardziej cierpliwie...
Bo nigdy nie grałem fixed (no może chwilkę w początkowej fazie mojego stażu pokerowego) i chętnie bym spróbował ;)
Mógłbyś jakiś temat strzelić albo tutaj napisać coś w stylu "zalety gry limit" czy jakieś porady do fixed ;)
@edit
no i spróbowałem fixed :P pierwsza ręka J10o czyli mocno średnia, ale BB tylko 0.05$ wchodzę, sami zobaczcie:
flop dał mi otwarcie na strita w górę (A) i w dół (9), turn troszkę koślawy, ale river A i mam strita i w dodatku nikt nie mógł mieć ani koloru, ani fulla więc wspokojnie w rundach licytacji wchodziłem po 0.10$, w końcu to nie tak dużo, na river mały raise i zawsze ten 1.30$ do przodu jestem. Co prawda możecie mówić, że na NL dał bym all-in i więcej bym zarobił, ale na NL gram na większych stawkach (troszeczkę tylko) i tam bym nikt do końca z jedną para nie sprawdzał zapewne, a tutaj było to aż 3 graczy :P
Kto wie, może będzie dobrze szło i pójdę w ślady Grzecha :P ;)
nie jest gra dla słabych graczy a wręcz odwrotnie żeby odnieść sukces na limit trzeba grać mądrze i rozsądnie jednak ciągłe gadanie że limit jest kiepski że można na nim mało wygrać jest totalną bzdurą ja na limicie zarobiłem kupę kasy.
W tym miejscu muszę się zgodzić z przedmówcą ponieważ mimo niepodważalnych emocji jakie wiążą się z odmianą NL i tym że większość pokazywanych turnieji jest rozgrywana w wersji NL to prawdziwe pieniądze zawodowcy zarabiają właśnie na limicie (lub w omahę PL). Nie będę się tu rozwodzić za bardzo na temat strategii (można samemu się troszkę wysilić i poszukać na sieci) ale w limicie głownie chodzi o matematykę i liczenie pot odds - co oczywiście nie jest tak emocjonujące jak wykonanie fenomenalnego blefu lub udany slow play ale na dłuższą metę przynosi większy profit. Dodatkowym plusem (a nie minusem jak większość graczy NL uważa) jest właśnie to że granie na limicie jest "przewidywalne" co powoduje że można grać spokojnie na wielu stołach co dodatkowo zwiększa nasz przychód na godzinę....
Podsumowując moja wypowiedź jeśli chcecie się pobawić to polecam NL jeśli natomiast myślicie o zarabianiu pieniędzy to tylko na limicie (i odpowiednich stawkach).
Ja gram limit i nie mogę się zgodzić z opiniami jakoby była to zła gra... Prezciwnie! Trafiam na takie stoliki, że nikt nie wchodzi w rozdania! Nie wiem na jakie stawki wy gracie, ja mówię tu o 0,15/0,30 i wyżej do 0,5/1 - bo na takich gram. Zyski osiąga się naprawdę takie same jak na no limit, u mnie jest to przeciętnie 7-10 BB/100 rozdań. W grze limit trzeba liczyć outy, oddsy itd. bez tego się nie obejdzie. W no limit ewentualny zysk wynagrodzi nam niepoprawne sprawdzenie, w limicie tak się nie da. Zresztą najlepsi też grają na limicie. A wiecie, jak ktoś z gutshotem sprawdza podbicie o 1/4 puli i trafia na riverze to ok, ja się cieszę. A dlaczego? Bo taki ktoś pomyśli, że można wygrywać, grając nierozsądnie i bez tych wszystkich obliczeń. Następnym razem może nie trafić.
_________________ I'm worse at what I do best
And for this gift I feel blessed
ja gram wyłącznie na limicie (gry cashowe) i od stawek 0,15/0,30 można naprawdę sporo zarobić wyższe stawki 2/4 $ trzeba niesyte mieć umiejętności większe od moich i pokaźny bankroll. na niższych ludzie czasem z ciekawości sprawdzają co masz . wiec załączasz kilka stolików i czekasz na dobry okład. z którego możesz zarobić nawet 20 BB. wiec nawet warto czekać 2 h na taki układzik
Muszę zaktualizować moją wypowiedź. Dzisiaj przelałem trochę pieniędzy na Tony'ego G, żeby wziąć udział w turnieju forumowym, no i sprawdziłem jaki jest poziom na limicie. Bardzo się rozczarowałem, bo tam do stawek 0.25/0.5 włącznie nie ma w ogóle poziomu :] Ludzie wchodzą ze wszystkim. Nie ma wyjścia, trzeba zapomnieć o graniu top pair, bo tak naprawdę to nie ma żadnej wartości, zwłaszcza, że tam flop widzi przeciętnie 4 graczy... Bez komentarza Z ciekawości zagrałem 2/4, ale tam nie grałem zbyt długo, bo przelałem tylko 100$.
_________________ I'm worse at what I do best
And for this gift I feel blessed
Muszę zaktualizować moją wypowiedź. Dzisiaj przelałem trochę pieniędzy na Tony'ego G, żeby wziąć udział w turnieju forumowym, no i sprawdziłem jaki jest poziom na limicie. Bardzo się rozczarowałem, bo tam do stawek 0.25/0.5 włącznie nie ma w ogóle poziomu :] Ludzie wchodzą ze wszystkim. Nie ma wyjścia, trzeba zapomnieć o graniu top pair, bo tak naprawdę to nie ma żadnej wartości, zwłaszcza, że tam flop widzi przeciętnie 4 graczy
niech ten flop widzi tych 4 graczy pograsz ok 150 rozdan spokojnie trafisz dobry uklad i będziesz z niego mógł sporo wyciągnąć, medal ma dwie strony - czasami oni dodrawuja , czasami 5 graczy odda Ci po 4 BB albo i więcej a Ty ze swoim fullem , rozgromisz jednemu dwie pary drugiemu kolor trzeciemu trojke. i bedziesz na plus a to chyba najważniejsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na naszym forum pokerkings znajdziesz:zasady pokera | reguły pokera | poker informacje | poker bonusy | promocje pokerowe | rozmowy pokerowe | pokerkingspl | recenzje poker roomów | pokerzysta | zasady gry w pokera | informacje jak grać w poker online.
Znajdziesz tu również informacje o:bwin | Titan Poker | expekt | TonyG poker | prime poker | bodog | unibet | Paradise Poker | betfair | bet365 poker | betgun | poker | sportingbet | Party Poker | Cd poker | Netteler oraz o Moneybookers.
Strona wygenerowana w 0,57 sekundy. Zapytań do SQL: 11