Szybcy i wściekli.

Rozbudowane teksty na temat pokera. Strategia, taktyka, analiza oraz felietony.
dam1anov
-#aktywny
-#aktywny

Szybcy i wściekli.

Postautor: dam1anov » 27 gru 2007, 00:59

Witaj w Królestwie (pozornego) Chaosu, gdzie stawki w ciemno rosną szybciej niż kłącza bambusa, zaś nietypowe układy wygrywają na tyle często, że w zasadzie trudno jest nadal mówić o ich nietypowości. Jednym zdaniem - witaj w turnieju turbo sit&go!

Stoliczku nakryj się...ale na ile osób?

Ja preferuję "krótki", 5-osobowy stolik z wpisowym w przedziale 2$/€ - 5$/€[+10% prowizji] i grze przy nim będzie poświęcony ten artykuł. Dlaczego nie 10-osobowy?
Po prostu styl mojej gry w turniejach turbo okazuje się być najefektywniejszy przy mniej licznym stoliku.

Sprawdź - Nie, dziękuję.

Zapomnij o przycisku "call" w fazie flop, turn i river. Jeśli sądzisz, że kompletowany przez Ciebie układ jest wyższy - podbij stawkę. Jeśli zaś podejrzewasz, że w danym rozdaniu to przeciwnik jest górą nie wahaj się spasować i poczekać na lepszą sytuację. Sprawdzenie daje szansę relatywnie taniego obejrzenia kolejnej karty, która przecież może się okazać kluczową dla oponenta. Rozstrzygaj rozdania w jak najkorzystniejszej dla siebie sytuacji - nawet niewielka pula jest warta zachodu w sytuacji gdy blindy rosną w dużym tempie.

Kłamca , kłamca

Blef to potężna broń w rozgrywce turbo. Zgodnie z zasadą unikania sprawdzeń, gdy każdy przed Tobą czekał, nie wahaj się podbić. Szanse na to, że ktoś slowplay'uje są stosunkowo niewielkie, za to na ukradnięcie puli - spore. Skoro zdecydowałeś się wziąć udział w grze(czyli wszedłeś w fazie pre-flop), pokaż przeciwnikom, że nie robiłeś tego na darmo. Od czasu do czasu, zależnie od wielkości zgromadzonego stacka, warto też przebić podbicia, zwłaszcza te niewielkie - to co przy stoliku mogłoby być value betem, tu na ogół okazuje się blefem.
Co zrobić jeśli ktoś przebije Twoje podbicie przy Twoim blefie? To już zależy od własnej oceny sytuacji i wniosków, jakie nasuwają się Tobie z dotychczasowej rozgrywki z re-raisującym przeciwnikiem. Jeśli "czujesz" blef, wejście all-in na pewno rozwiąże sytuacje na Twoją korzyść.
Uważaj jednak z blefem przy shortstacku - on może mieć niewiele do stracenia, Ty owszem.

Take no prisoners!

Jeśli tylko masz okazję, dąż do wyeliminowania przeciwnika z rozgrywki. Pamiętaj o dokładnym przeliczeniu wysokości zakładu - nie pozostawiaj oponentowi nawet 1 żetonu i nie dawaj szansy na odbudowę. Może się bowiem okazać, że powstanie niczym mityczny Feniks z popiołów i stanie się Twoim głównym konkurentem w walce o wygraną.
Zdarzyło mi się nie tak dawno zaliczyć fatalny początek turnieju - kilka zagrań i mój kapitał z 1000 schudł do 140 żetonów. Mimo to udało mi się wygrać , choć w jednej z partii przeciwnik miał już okazję do wyrzucenia mnie z niego.

Więcej luzu...

Gra tight-agressive to przywilej, na który będziesz sobie mógł pozwolić dopiero po wypracowaniu sporej przewagi nad przeciwnikami. Do tego czasu, zwłaszcza zaś w początkowej fazie turnieju(gdy blindy są najniższe), rozluźnij nieco swą dyscyplinę rozgrywanych rąk. Tyczy się to szczególnie niskich par oraz łączników do stritów. AK to świetny startowy hand, pod warunkiem że wspólne karty go wzmocnią. W przeciwnym razie pozostaje on tylko układem "high card"...

...i ochrony.

...dlatego też gdy zdarzy się Tobie otrzymać taki hand, koniecznie musisz zadbać o jego ochronę! Układ As z figurą jest naprawdę niewdzięczny - daje nieco fałszywe poczucie pewności w rozgrywce, które nie raz może doprowadzić do odpadnięcia z turnieju. Dlatego też moim zdaniem najlepiej jest stosunkowo wysoko podbić taki układ - jeśli któryś z przeciwników wejdzie, otrzymujesz bardzo cenną informację o potencjalnej sile jego układu. A stąd już niedaleka droga do wygrania partii.

Na koniec winien jestem czytelnikowi jeszcze jedną informację - gdzie gram. Dla mnie najlepszą ofertę tego typu turniejów ma unibet-brak-polskiej-licencji!. W zasadzie do tego stopnia, że niezwykle rzadko zasiadam tam do innych rodzajów rozgrywek.

Życzę emocjonujących i efektywnych gier!

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 27 gru 2007, 08:20

dam1anov pisze:Na koniec winien jestem czytelnikowi jeszcze jedną informację - gdzie gram. Dla mnie najlepszą ofertę tego typu turniejów ma unibet-brak-polskiej-licencji!.

to wiele wyjasnia dlaczego sie dotychczas nie spotkaliśmy :mrgreen:
choć i tak byłyby na to marneeeeszanseee
lubie turnieje Turbo sit n go ale w przeciwienstwie do ciebie grywam tylko stoliki 10 osobowe

dlaczego?
po prostu wprowadzaja one w mojej opinii rywalizację sportową porzez nagradzanie 3 pierwszych miejsc w turnieju - to dla mnie taki dodatkowy smaczek - załapac sie na pudło> jak to sie mówi w sportowym zargonie

mój sposób na taki turniej chyba troche podobny do twojego
nie grymasze na niskich stawkach
wchodze podbijam - może straszę :mrgreen:

wszystkoto w celu załapania bezpiecznej przewagi zetonów- w chwili gdy stawki beda rosły lawinowo zajecie pozycji w której czyjeś all in nie bedzie koniecznie twoim all in
to juz dobry materiał do zwyciestwa

all in w takich turniejach wchodze zazwyczaj z przecownikami którzy mają mniej zetonów
uznajac zasade niech sie martwia ci co maja mniej

ja sie co najwyzej skalecze przy przegranej
na śmierc ( z żetonów ) wykrwawiaja sie Ci co mieli mniej
zimnej krwi przy niskich stawkaCH

tezapl
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: tezapl » 27 gru 2007, 11:24

hmm przeczytalem i bylem zaciekawiony wiec zagralem w unibecie, buy in 2,5€ i co moge powiedziec ? na 6 gier, 2 razy na 1 miejscu, 2 razy na drugim, 1 na trzecim i raz na ostatnim wiec jestem do przodu.
Dzisiaj tez pogram sobie wiecej i zobacze jak to na dluzsza mete wychoidz.
ja tak jak kolega preferuje gre 5 osobowa, dlaczego ? gdyz zjest miej osob i szanse wieksze bo na 5 osob 3 dostaja kase.

Awatar użytkownika
maximus86
-#VIP
-#VIP

Postautor: maximus86 » 18 sty 2008, 20:46

ja kilka dni też pograłem na TonymG w turnieje sit&go z wpisowym 2 i 5 dolców i muszę przyznać że zarobiłem ok 60$ :) ale później przyszłą seria porażek i została połowa ale to i tak dobrze...

master
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: master » 19 sty 2008, 10:22

ja polecam turniej jackpot w sieci ipoker, za wygranie okresslonej ilsoci turnieji mozemy otrzymac bardzo ladna pula (czesto powyzej kilku tys$)
sam gralem w takich turniejach i wygralem 4 z 5. w ostatnim odpadlem jak 3 z para AA przeciwko 23 ;/
turbo sit and go sa dobre, jesli sprzyja Ci szczescie :) nie nalezy tam grac tight, bo to sie zemsci ;D

Wróć do „Artykuły o pokerze”