Upadłem i nie mogę się podnieść

Dyskusje o archiwalnych wydaniach najlepszego magazynu o pokerze - świętej pamięci Card Player Polska

Maverick
-#aktywny
-#aktywny

Upadłem i nie mogę się podnieść

Postautor: Maverick » 08 maja 2008, 14:47

Przeglądam dalej sobie majowy numer i natrafiłem na artykuł pod tytułem Upadłem i nie mogę się podnieść. Jego autorem jest John Vorhaus i opisuje swoją przygodę w Las Vegas tuż przed wyjazdem do Moskwy.
Po tytule artykułu sami możecie się domyśleć jaki był wynik jego grania w stolicy hazardu. Autor przedstawia swoje jakże oczywiste i banalne recepty na podniesienie się. Mimo ich banalności nie możemy zabrać im takich cech jak skuteczność i efektywność.
Wg autora 10 poprawek jakie możemy nanieść do gry w celu uzyskania lepszej jej wydajności to:
1. Nie graj śmieciowymi układami
2. Zejdź na niższe stawki
3. Bądź cierpliwy
4. Przestań belfować
5. Nie lekceważ pozycji
6. Zrób sobie przerwę
7. Bądź szczery
8. Znajdź lepsze gry
9. Graj kiedy jesteś szczęśliwy
10. Pamiętaj o zasadzie 20 lat

Nie będę się tutaj szczegółowo opisywał tych wszystkich recept bo autor zrobił to wystarczająco dobrze. A postem chce was zachęcić do sięgnięcia po majowy numer CPP zwłaszcza, że znajduje się też tutaj dobry artykuł o downswingu autorstwa Rafała Gładysza. Dlatego majowy numer przynosi pomoc jeżeli jesteśmy w karcianym dołku :) Mam świadomość, że podane sposoby na wychodzenie z owego dołka są tylko jednymi z wielu dlatego zachęcam Was do dyskusji na ten temat. Jak Wy sobie z tym radzicie?

Card Player Polska maj 2008, str. 76

Awatar użytkownika
alekspolak1
-#VIP
-#VIP

Postautor: alekspolak1 » 09 maja 2008, 17:59

Ja to jezeli dlugo przegrywam pale coraz wiecej papierosow jak mi sie skoncza to odchodze od gry i robie sobie przerwe . I moze to byc szmiesezne ale mam co najmniej pewnosc ze odejde jak sie skoncza. Czesto tak robie i dzieki temu nie trace wiecej w zle dni niz przegralem juz

Maverick
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Maverick » 09 maja 2008, 19:01

Heh ciekawy sposób :P A masz jakieś rady dla niepalących? ;)
Mi najbardziej przypadł do gustu 10 punkt o zasadzie 20 lat. Autor mówi wprost "jeżeli coś nie będzie miało znaczenia za 20 lat nie ma i teraz" :D Podejście chyba jak najbardziej prawidłowe :)

Awatar użytkownika
dviper
-#VIP
-#VIP

Postautor: dviper » 09 maja 2008, 20:24

alekspolak1 pisze:Ja to jezeli dlugo przegrywam pale coraz wiecej papierosow...

alekspolak1 pisze:...ale mam co najmniej pewnosc ze odejde jak sie skoncza.

Pomysł może i dobry, tylko uważaj żebyś nie odszedł i już nie wrócił. Najgorzej przejść z jednego nałogu w drugi. Osobiście nie uważam żeby poker był moim nałogiem (hm, może troszkę :P ) ale na pewno da się znaleźć lepszy sposób na złagodzenie bólu po serii porażek.

Awatar użytkownika
alekspolak1
-#VIP
-#VIP

Postautor: alekspolak1 » 11 maja 2008, 01:07

no wiadomo ja tylko podalem swoj sposob :P nie kazdemu sie przyda ale mi pomaga gorzej jak zanim wyaple wszystko przegram to wtedy z zdenerwowania ide po nastepne szlugie :P he . A dla niepalcych proponuje pic wode dopoki sie nie skonczy :P

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 14 maja 2008, 10:24

Ja zastosowałem inną metodę a więc w pokera zawsze grałęm jak miałem czas albo się nudziłem no ale co robić jak się już trochę wygra albo jest się złym. Bo gdy czasami byłem zły też siadałem do pokera jednak nie były to dobre decyzje :) A więc postanowiłem sobie zainstalować jakomś gierke :) No i jak już osiągnę jakomś niezłą wygraną to wychodzę z pokera i odpalam gierke aby się zrelaksować :) Naprawdę świetnie to działa. Acha nie dodałęm że aby zapobiec titlowi zabieram psa na spacer ;d

Awatar użytkownika
AjApok
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: AjApok » 14 maja 2008, 12:55

nie rozumiem zasady 20 lat o co chodzi??

Maverick
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Maverick » 14 maja 2008, 13:40

AjApok:
Zamiast pisać ostatniego posta może warto by było przeczytać ten wątek. 4 posty powyżej swojego masz napisane na czym ta zasada polega :???:

Awatar użytkownika
AjApok
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: AjApok » 14 maja 2008, 14:03

"jeżeli coś nie będzie miało znaczenia za 20 lat nie ma i teraz" o to chodzi że nie rozumiem jak ma się to do pokera i porażek?

Maverick
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Maverick » 14 maja 2008, 14:52

AjApok:
Ma to się tak, że jak przegrasz jakąś kasę czy cokolwiek innego i nie wpłynie to tak na Twoje życie na tyle, że będziesz się tym przejmował za 20 lat to znaczy, że nie powinieneś się tym przejmować i teraz. Artykuł jest o niepowodzeniach w grze i o tym, że wielu graczy się przejmuje tymi niepowodzeniami więc jak najbardziej ma to coś wspólnego z pokerem. Jak dalej nie rozumiesz to inaczej Ci nie wytłumacze. Ale tutaj to chyba brzmi bardziej skomplikowanie niż w poprzednim poście a skoro tamtego nie zrozumiałeś...

agresor87
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: agresor87 » 14 maja 2008, 14:54

Ja korzystam z tych 10 propozycji które przedstawiasz jak jestem w tzw. ''bagiennym dołku'' i nie mogę się z niego wyśliznąć :smile: Z jedną radą która jest przedstawiona w 1 poście jest mi jakoś ciężko: ''Przestań bluffować'' nie umiem przestac, nie dam rady jak narzie tego zrobić :grin: dostarcza mi to pewnych emocji od których się mianowicie uzależniłem :grin: czasem przez to tracę sporą część swojego bankrollu, a czasem mogę wiele z tego zyskać.Różnie to bywa :wink: Nie wiem czy ktoś ma podobnie jak ja :grin: :grin:

Awatar użytkownika
AjApok
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: AjApok » 14 maja 2008, 17:24

Nie już rozumiem dzięki Maverick od dzisiaj wcielam to w życie bardzo fajna zasada

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 26 cze 2008, 12:08

Dobry pomysł >> pozwolisz ze dorzucę własną cegiełkę odpowiedzi
1. Nie graj śmieciowymi układami >> jasne po trzeźwemu zdecydowanie selekcjonuje karty
2. Zejdź na niższe stawki >> schodzę, ale bez przesady >> na zapałki ( stawki do 0,05BB) nie grywam
3. Bądź cierpliwy >> jestem jak OPOKA, o czym świadczy fakt, że już 13lat wytrzymuje z gadatliwą żoną
4. Przestań belfować >> nie blefuję DAJĘ SŁOWO
5. Nie lekceważ pozycji >> nie lekceważę, ale i nie przeceniam
6. Zrób sobie przerwę >> od pokera nigdy >> co najwyżej od pokera na Cash tabel
7. Bądź szczery >> Żeby wszyscy tacy szczerzy byli jak ja…
8. Znajdź lepsze gry >> lepsze? A są takie >>> musze się zastanowić moja córka namawia mnie na grę w wojnę >> a ja tam wolę nasze formowe potyczki
9. Graj kiedy jesteś szczęśliwy >> chyba powinno być graj tak aby być szczesliwym >> pod taką wersja się podpisuję
10. Pamiętaj o zasadzie 20 lat >> a może po prostu bądź sobą >> ZAWSZE I WSZEDZIE
:oops:

Maverick
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Maverick » 26 cze 2008, 13:37

Heh taka przerwa to nie jest zły pomysł. Tydzień dać sobie spokój. Zamiast grać następny turniej można poczytać książke, wyjść ze znajomymi itd :) Miałem niedawno taką przerwę i naprawdę jak nie idzie to po przerwie mamy nowy start i nie pamiętamy o niepowodzeniach :)
A sprostuję jeszcze, że co do innych gier to autor miał na myśli żeby znaleźć inny stolik z innymi, być może słabszymi graczami :)

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 26 cze 2008, 14:11

Maverick pisze:A sprostuję jeszcze, że co do innych gier to autor miał na myśli żeby znaleźć inny stolik z innymi, być może słabszymi graczami

no tak czasem to nigdy nie wiadomo co taki autor miał na mysli >> choc z drugiej strony w swoim zyciu przeczytałem 2 pełne numery card playera i musze przyznac ze raczej nie spotkałem sie w tekstach z PODTEKSTAMI
na ogół mamy do czynienia z tekstem w łatwo i prosto przyswajanej
FORMIE

ps. to tylko mój chory umysł lubi czasem interpretowac wszystko wspak
ot za duzo naczytałem sie poezji w maju
i na trawie :mrgreen:

Maverick
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Maverick » 26 cze 2008, 19:05

No ale tutaj wiadomo co autor ma na myśli bo przeczytałem ten artykuł :D Po prostu w swoim poście nie opisywałem tego dokładnie bo najlepiej by było jakby każdy wziął gazetę do ręki i przeczytał całość we własnym zakresie :)

Wróć do „Card Player Polska”