Pokerkings
FAQ |  Użytkownicy |  Grupy |  Rejestracja |  Zaloguj

Ogłoszenie 

Witaj na forum PokerKingsPL!

Nasze prywatne turnieje w tym tygodniu tylko dla forumowiczów:

30/08 godzina 21:00 - Unibet, 50 eur freeroll
02/09 godzina 21:35 - ParadisePoker, 50 eur freeroll
05/09 godzina 21:00HeyPoker,freeroll, 1,1$ rebuy 1h, 75$ dodane

Poprzedni temat «» Następny temat
Najczęstsze błędy początkujących graczy
Autor Wiadomość
apolinary83 

Wysłany: Nie Gru 30, 2007 16:17   Najczęstsze błędy początkujących graczy

Granie zbyt dużej ilości rąk

Oczywiście, że każde dwie karty mogą się okazać tymi wygranymi, ale niektóre układy mają na to zdecydowanie więcej szans niż inne

Granie na zbyt wysokich stawkach

Graj na takich stawkach na jakie pozwala twoj bankroll.

Podleganie emocjom

To tak zwany tilt, czyli podleganie emocjom po przegranym rozdaniu, gdy gracz za wszelką cenę i wbrew wszelkiej logice próbuje się jak najszybciej odegrać. Idą za tym złe decyzje i fatalne błędy.

Dobieranie do przegranych układów

Większość początkujących graczy jest tak zaabsorbowana możliwością dobierania do swojego układu, że nie zwraca uwagi na to, że inny gracz może w tym samym momencie posiadać układ starszy od tego, do którego my dopiero zbieramy[/b]

radost21 

Wysłany: Pon Gru 31, 2007 09:41   

najczęstszym błedem mimo wszystko jest chyba brak ogrania
stąd potem emocje biorą góre nad zdrowym rozsadkiem
termin Counterfeited najlepiej opisuje błedy poczatkujacych adeptów pokera

swoje karty nawet slepy zobaczy
wpokerze trzeba jednak umiec popatrzec na stolik oczami przeciwnika

marcinos 

Wysłany: Pią Sty 04, 2008 14:45   

Tilt, myślenie że przeciwnik blefule i przebijanie z niczym, nie moc zrzucania np QQ gdy mamy na stole A, K lub flusha.

rzepa 

Wysłany: Pią Sty 04, 2008 15:16   

bledem jest tez granie po pijaku i gdy jest sie chorym , tak przepuscilem ostatnio z 150 euro.
ale granie na kacu mi odpowiada, skupiony umysl.
i innym bledem jest mocna chec odegrania sie, gdy jakis frajer , ma wiecej szczescia niz rozumu. przegrywasz jeden buy-in z maniaciem, drugi z looserem , a trzeci z kolesiem skala.

marcinos 

Wysłany: Pią Sty 04, 2008 17:05   

Graine po pijaku.... najgorzsze co może być :D a jak jeszcze przegrasz połowe kasy i pojdziesz sie odegrac na ruletke to jesteś już skończony ;)

apolinary83 

Wysłany: Sob Sty 05, 2008 12:59   

rzepa napisał/a:
bledem jest tez granie po pijaku

Tego zapomnialem dodac!! Cyba powinno byc na 1 miejscu.

visnia 
cz:E

Wysłany: Pon Sty 07, 2008 22:44   

Ja od siebie dodałbym brak cierpliwości - kiedy nie dochodzi przez dajmy na to 10-20 rozdań nawet para gra się z byle czym. Z początku ostry blef przynosi zyski dopóki towarzysze ze stołu nie domyślą się, że zbyt często podbijasz. Dla początkujących radziłbym granie tylko mocnych rąk i SPOKOJNIE czekanie na kartę. Można sobie w międzyczasie muzyczki posłuchać albo pograć w sapera :) .

Druga kwestia to brak dyscypliny. ZAWSZE, podkreślam ZAWSZE trzeba liczyć się z rachunkiem prawdopodobieństwa a sama znajomość figur w pokerze nie wystarczy. Trzeba obyć się z kilkoma tabelkami i stwierdzeniami takimi jak outs, odds, slowplay, semi bluff, bez tego ani rusz.

Trzecia kwestia natomiast to wydaje się banalne ale czasami początkujący o tym zapominają - trzeba ćwiczyć! Nie jest tak, że od razu jesteś mózgiem w pokera i rozwalasz wszystkich na łopatki w 10 rozdaniach. Od Ciebie zależy jedynie jak szybko się rozwijasz.

Aha, jeszcze jedno. Trzeba myśleć jak się gra. Nie myśleć o tym, że rozdanie, które właśnie rozegraliśmy poszło już w niepamięć trzeba je analizować, gdzie popełniliśmy błąd a co można było zrobić inaczej. Doskonalenie własnej gry to cecha najlepszych. Bo w końcu każdy z nas dąży do doskonałości której absurdalnie nie osiągnie, no ale fajnie być chociaż blisko :)

dam1anov 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Wto Sty 08, 2008 10:14   

visnia napisał/a:
Ja od siebie dodałbym brak cierpliwości - kiedy nie dochodzi przez dajmy na to 10-20 rozdań nawet para gra się z byle czym. Z początku ostry blef przynosi zyski dopóki towarzysze ze stołu nie domyślą się, że zbyt często podbijasz. Dla początkujących radziłbym granie tylko mocnych rąk i SPOKOJNIE czekanie na kartę. Można sobie w międzyczasie muzyczki posłuchać albo pograć w sapera :) .

Ojj, bolesna prawda. Niejednokrotnie przetestowana na własnej skórze :smile: . Jakże innym spojrzeniem obdarza mężczyzna taką oto Damę z sercem rozpalonym miłością, z Siódemką nie jej dzieciątek(wnosząc po ich kolorze :grin: ), gdy przez kilka(naście) minut nie odwiedzał go nikt godzien uwagi. Myśli sobie wtedy - ja taki samotny, ona taka samotna, może razem "uskutecznimy" coś ciekawego. Zatem stara się skonsumować tę znajomość, a tu się okazuje że ktoś zakłada harem - dwie Panie przygruchał i jeszcze walczył o trzecią wolną. Nie słyszał o monogamii skurczybyk jeden?!

Do wszystkich tych sytuacji dodałbym jeszcze nadmierne angażowanie się w pulę z przeciętną ręką. Wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią "spasuj", a Ty mimo wszystko brniesz w licytację, wykładając co raz to większą część stacka. Czasem podparte jest to intuicją, że przeciwnik blefuje - istotnie, może tak być, ale wtedy należy sobie odpowiedzieć na pytanie: "Czy mam go z czym sprawdzić?"

Myślę, że te błędy w grze najlepiej wykorzenia kilka spektakularnych porażek i konieczność odbudowy bankrolla - chyba każdemu z nas zdarzył się w początkach swej gry okres hossy, poczucie samozadowolenia, poczucie bycia naprawdę dobrym zawodnikiem. Gdy to już minie, gdy na poważnie zaczniesz analizować swoją grę, krytycznie spojrzysz na obieraną przez siebie taktykę, wtedy pokonujesz pierwszy szczebelek na niekończącej się drabinie samodoskonalenia swych pokerowych umiejętności. A oto przecież chodzi...

Pozdrawiam

Sebola 

Wysłany: Wto Sty 08, 2008 10:37   

visnia napisał/a:

Oj widzisz visnia - dopiero dzis czytam - a sytuacja prawie dokładnie taka jak z mojej wczorajszej/dzisiejszej sesji - o czym pisze na moim blogu, zobaczcie.
Bardzo dlugo nic mi nie dochodzilo - zazwyczaj najwyzej 1 para - no i wytrzymalem sluchajac sobie muzyki - az doszedl fulik na kolor przeciwnika - hehehe - screen tez umiescilem na blogu, nie bede wiec tu zasmiecal.
W sumie pozniej i tak celu nie osiagnalem - ale to juz przez to ze zlapano mnie na blefie - ehh gdybym mogl cofnąc to rozegranie to pewnie bym cos wyciagnal z tego turnieju - a tak to tylko wiecznie przegrane 3 miejsce w turnieju na 6 osób :(

zapalka81

Wysłany: Wto Sty 08, 2008 12:57   

Wg mnie po pierwsze : nie patrzenie na układ kart na stole tylko na to co my mamy- przy dłuzszej posusze z dobrymi kartami wchodzi sie czesto z jedna wysoka parą na stole. Po drugie- chęć odegrania się - jeśli uwalisz dużo kasy - za pewne w następnym rozdaniu zagrasz all-ina.

radost21 

Wysłany: Wto Sty 08, 2008 21:26   

panowie jak na mnie powiem cos zaskakujaco krótkiego :mrgreen:
ale temacie błedy poczatkujacych graczy
tym błedem jest zbyt duza wiara we własne umiejetnosci
i zbyt szybka przesiadka ze stolików zabawowych (training table) do gotówkowych

troche cierpliwosci i treningu nikomu nie zawadzi :mrgreen:

maximus86 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: Wto Sty 08, 2008 22:03   

zdecydowanie nie dopasowanie bankrola i brak doświadczenia a granie na wysokich stawkach... ja sam popełnilem kiedyś taki błąd i sporo mnie to kosztowało :( no i wiadomo cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość!!!!

dam1anov 

Wysłany: Pią Sty 11, 2008 06:29   

radost21 napisał/a:
i zbyt szybka przesiadka ze stolików zabawowych (training table) do gotówkowych troche cierpliwosci i treningu nikomu nie zawadzi :mrgreen:

Hmmm, ja jednak uważam że od stołów na play money należy odejść, gdy tylko opanuje się zasady gry - jeśli bowiem chodzi o umiejętności rozgrywania rąk, to stoły te wydają mi się kompletnie nieprzydatne. Powiem więcej - przy tych stołach można na ogół nauczyć się tylko jak oddawać swój bankroll przeciwnikowi.

Zamiast tego lepiej zagrać na mikro stawki. Oswaja to z grą za własne środki, daje też znacznie większe pojęcie o grze(w porównaniu z play money). To jest jak inwestycja - podnoszenie swych umiejętności wiąże się z ponoszeniem pewnego ryzyka finansowego.

Pozdrawiam

nowy233

Wysłany: Pią Sty 11, 2008 16:10   

tezapl napisał/a:
ja tam wchodze na stoly z duzymi stawkami, jak dla mnie i gram tylko bardzo silne uklady.
gram tak miesiac i jest caly czas do przodu

Do czasu
Jak rozumiesz stoly z duzymi stawkami bo wiesz dla kazdego to pojecia wzgledne ?

tezapl 

Wysłany: Pią Sty 11, 2008 16:19   

ja to rozumiem poprzez siebie, tzn dla mnie stawki (duza w ciemno 1$) to duzo
zaczynalem od 10$ na koncie, grajac na stawkach - 0,20$ wiec to jest duzo i w ciagu miesiaca grania zrobilem 150$ grajac codziennie, czasami sie przegralo ale to rzadko, najczesciej szczescie + dobra karta dała kase

nowy233

Wysłany: Pią Sty 11, 2008 16:22   

tezapl napisał/a:
zaczynalem od 10$ na koncie, grajac na stawkach - 0,20$ wiec to jest duzo i w ciagu miesiaca grania zrobilem 150$ grajac codziennie, czasami sie przegralo ale to rzadko, najczesciej szczescie + dobra karta dała kase

Nastepnym pisz jaki limit bo ten wcale nie jest duzy.
Widze ze nie trzymasz sie zasady bankrolla wiec jezeli utopisz to pewnie wszystko ??

adamo90

Wysłany: Pią Sty 11, 2008 23:53   

Według mnie najczestszym bledem jest zasiadanie zwlaszcza do freeroli z mysla o wygranej pomimo braku jakiegokolwiek ogrania. Kolejna sprawa to rzucanie sie all tylko przy mocnych kartach... A kiedy nie idzie tylko fold, wtedy nigdy sie nic nie ugra. Kolejny blad to w mojej opini niedostosowanie stawek na turniejach cash do portfela... Gramy do upadlego, aby sie odegrac.. a karta sie nie chce odwrocic....

tlpmsoul 

Wysłany: Sob Lut 16, 2008 19:05   

A nie zapominajcie jeszcze o tzw. szczesciu poczatkujacego ! Sam mialem takie 2 sytuacje ze kumpel co gral po raz pierwszy wygral z 5 osobami w turnieju. Potem taka sama sytuacja sie zdarzyla z innym kolega . Jak ktos ma juz za soba "szczescie poczatkujacego " dopiero mozna go nazwac fishem ;)

titanum 

Zaproszone osoby: 11
Wysłany: Sob Lut 16, 2008 19:59   

według mnie, (przynajmniej ja tak robiłem) to na training table grałem dużo rąk ponadto rozkładałem sobie na stole w domku, karty dla 6 osób, i wykładałem flop patrzyłem z czym opłacało by sie oglądać flopa a z czym nie i tak po kolei do rivera, i mniej więcej wiedziałem z których kart może wyjść coś wartościowego, potem na training table uczyłem sie odpowiedniego stylu operowania stawkami- tak więc dla początkujący to myśle że dobre może być rozgrywanie wielu rąk na training table, i patrzenie co z czego może wyjść i wyciąganie wniosków. ale podkreślam rozgrywanie wielu rąk tylko na training table, a kiedy zaczniemy czuć bluesa możemy przesiąść sie na cash table.

badianek

Wysłany: Czw Sty 15, 2009 19:45   

tezapl napisał/a:

BB 0,2$ z 10$ na koncie??? Jakiś magik albo dziecko szczęścia??? :shock:

dfk666

Wysłany: Sob Sty 31, 2009 15:35   

titanum90 napisał/a:
według mnie, (przynajmniej ja tak robiłem) to na training table grałem dużo rąk ponadto rozkładałem sobie na stole w domku, karty dla 6 osób, i wykładałem flop patrzyłem z czym opłacało by sie oglądać flopa a z czym nie i tak po kolei do rivera, i mniej więcej wiedziałem z których kart może wyjść coś wartościowego, potem na training table uczyłem sie odpowiedniego stylu operowania stawkami- tak więc dla początkujący to myśle że dobre może być rozgrywanie wielu rąk na training table, i patrzenie co z czego może wyjść i wyciąganie wniosków. ale podkreślam rozgrywanie wielu rąk tylko na training table, a kiedy zaczniemy czuć bluesa możemy przesiąść sie na cash table.

A nie łatwiej sobie wszystko policzyć. Liczymy ile kart nas uszczęśliwi, jeżeli dobieramy do układu, a jak już mamy gotowy układ liczymy sobie ile kart może nam zagrozić. I oszczędzamy około 2 miesiące obserwacji.

phonik 

Wysłany: Nie Lut 01, 2009 04:50   

Moj blad, ale podejzewam ze u innych poczatkujacych rowniez wystepuje - podejzenie przeciwnika o blef :)
To dosc smieszne, bo w prawie stu procent przypadkow przeciwnik nie blefuje, tylko faktycznie trzyma cos w rece. Nawet nie wiem ile razy dalem sie na to nabrac ;)
(glownie w kontekscie freerolli)

pozdr

mx 

Wysłany: Nie Lut 01, 2009 14:03   

zgadzam sie ... zwlaszcza all iny z monsterami xD wkurza mnie to troche ze nie rozgrywaja tylko all in no i co no za nic nie uwieze ze cos ma a tu full xD teraz juz rzadziej tak mam i coraz lepsze ready na przeciwnikach :D oby tak dalej :P

Cold.FuzZion 

Wysłany: Nie Lut 01, 2009 14:22   

Imho najczestszym bledem poczatkujacego gracza jest twierdzenie, ze czekanie oznacza slabosc nawet jezeli to byl raiser preflop.

CaleZycieNaMelanzu

Wysłany: Sro Lut 11, 2009 09:53   

moja slabaoscia jak bylem poczatkujacym graczem bylo granie za duzej ilosci rak , no ale z czasem zawezilem ten limit rak i szlo coraz lepiej

Odpowiedz do tematu