Pokerkings
FAQ |  Rejestracja |  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mazak
Nie Gru 23, 2007 09:21
Blefowanie w pokerze
Autor Wiadomość
tinut

Wysłany: Nie Maj 27, 2007 20:10   Blefowanie w pokerze

Jedna z najwspanialszych rzeczy w pokerze jest to, ze mozna wygrac pule nie majac najsilniejszego ukladu na stole. Wedlug mnie do blefowania potrzebne jest dokladne rozpoznanie swoich stolikowych przeciwnikow oraz instynkt. Byc moze niektorzy z was ogladali telewizyjne odcinki pokera z WSOP. Czolowi gracze wygrywali spore pule z najslabszymi kartami. Zacznijmy moze od tego kiedy nie nalezy blefowac: np. gdy w rozdaniu , na riverze dalej pozostaje 4 graczy to jest bardzo duza szansa, ze ktos moze nas sprawdzic gdyz akurat river dal mu pozadany uklad, badz od poczatku callowal z bardzo silna reka czekajac az uzbiera sie pokazna suma w puli . Nie nalezy takze blefowac w sytuacji gdy gramy z kims kto sprawdza kazdy nasz bet bez znaczenia jak silna mamy reke ( mozemy sie wtedy niezle przejechac i pozostac z niczym). W kazdym rozdaniu w ktorym bierzesz udzial , a takze w tym w ktorym nie bierzesz udzialu powinienes sprobowac okreslic jakie karty na reku maja twoi przeciwnicy. Rozgrywaj sam ze soba gre w odgadywanie kart przeciwnikow. Im czesciej bedziesz w nia gral tym czesciej bedziesz w niej lepszy , im lepszy w niej bedziesz tym bardziej bedziesz prawdziwym pokerzysta. Ta zdolnosc okreslania reki przeciwnika wedlug mnie jest najwazniejsza umiejetnoscia, ktora odroznia najlepszych graczy od pozostalych. Po pewnym czasie rozgryziesz wiekszosc graczy. Kiedy widzisz, ze dany gracz mocno blefuje pod uklad gdy np. na stole leza 2 trefle ( a gracz najwyrazniej zbiera do koloru i ta czynnosc jest u niego notoryczna) wtedy re-raisuj jego bety, gdy na turnie nie pojawi sie nastepny 3 trefl , zagraj agresywnie zmusisz go do postawienia znacznej sumy za obejrzenie rivera. Ja np. czesto sam uzywam tego typu strategi zwanej "Semi-bluff" polega ona na blefowaniu pod uklad np. mamy 34 na rece a na flopie lezy 2 5 J mamy wiec strita otwartego z 2 stron. Mocno betuje do rivera a gdy na koniec nie dostaje nuts rowniez probuje sporego podbicia ( wczesniej oceniajac czy koles nie probowal dobierac do koloru lub nie sprawdzal z najwyzsza para) jesli najwyzsza karta z flopa po drodze sie powtorzy nie radze uzywac sporego blefu - mozemy liczyc sie ze sprawdzeniem. Warto takze blefowac wobec graczy "tight" czyli ostroznych, latwo mozemy takich rozpoznac po grze. Rozgrywaja mocne uklady, jezeli ich zraisujesz i wejda oni w rozdanie a na flopie leza same niskie karty mozemy uzyc sporego beta , jezeli nie ma on pary na rece wyzszej niz najwyzsza karta na flopie - nie callnie naszego beta. Przy naszym duzym re-raise pre flop mozemy sie spodziewac ze ów tight gracz nie sprawdzi nas z para ponizej 10 10. Mozemy na flopie takze dac check by upewnic sie czy nasz tight - przeciwnik nie ma mocnego ukladu ( w przypadku gdy na flopie leza wysokie karty) , wtedy na turnie ponawiamy nasz blef :) Blefowac mozemy takze gdy widzimy, ze gracz probuje ukrasc nam BB ( zwlaszcza na wysokich stawkach we turniejach), jesli re-raisuje nas o 1 BB zrobmy dluzszy namysl ( tak zeby na game czacie pisalo xxxxx you have xx seconds to respond ) wtedy wchodzimy all in. Co moze zmusic naszego przeciwnika do glebszego namyslu i podejrzenia ze mamy naprawde mocny uklad - najczesciej pocket pare i w rezultacie sprawimy ze sfolduje on swoja reke. Pamietaj: nie probuj blefowac gdy na flopie pojawia sie As - dla wiekszosci graczy As jest to karta dla ktorej decyduja sprwadzic sie spore podbicia. To narazie tyle o blefowaniu w pokerze, wkrotce postaram sie zamiescic jakies przyklady rozdan, w ktorych w praktyce bedziecie mogli sie przekonac ze slaby uklad ma spore szanse na wygrana.

Pozdrawiam

Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   25%   2/8
Ready2be

Wysłany: Nie Maj 27, 2007 20:27   

podziwiam ze chcialo CI sie tyle pisac, ale ja uwazam ze nie ma jakiegos zlotego schemtu na to, wszystko zalezy od sytuacji, naszego rozpoznania przeciwnika itp mowi sie ze latwo blefowac w turniejach gdy zblizamy sie do platnych miejsc i ludzie chca sie zalapac na wyplate;] no ale zawsze mozna sie "nadziac"

Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   88%   8/9
tinut

Wysłany: Nie Maj 27, 2007 20:40   

Ja wlasnie taka kradzieza nie raz sie nadzialem, dlatego czasem warto najpierw ocenic reke przeciwnika.

Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   25%   2/8
Panterek 

Wysłany: Nie Wrz 09, 2007 22:27   

Podbicia o 1BB nigdy nie uznaję za próbę ukradzenia, raczej za tak zwany value bet, czyli zmuszenie przeciwników do włożenia kolejnej sumy do puli aby obejrzeć flop/kolejną kartę. Wejście all-in w takim wypadku może skończyć się szybkim wypadnięciem z gry. Lepiej podbić, ale mniej i ocenić jak zareaguje przeciwnik. Jeżeli spasuje - problem z głowy, jeżeli sprawdzi - no, tu dużo zależy od naszej pozycji przy stole, generalnie najlepiej kiedy możemy zobaczyć jak on się zachowa. Jeżeli podbije nasze podbicie - uciekamy gdzie pieprz rośnie. Bez naprawdę dobrej ręki nie ma się co pchać w próbę zapobiegania kradnięciu ślepych, można się przejechać, zwłaszcza gdy jest to któraś z rzędu próba w wykonaniu tego samego osobnika. Co do semi bluff - można próbować, jednak najlepiej wypada continuation bet: mając silną rękę podbijamy przed flopem a potem kontynuujemy agresywne obstawianie. Często skutkuje nawet gdy nie trafiliśmy nic na flopie gdyż przeciwnik widząc naszą agresywną grę zakłada że mamy naprawdę mocną kartę. Oczywiście jeżeli zostaniemy przebici musimy się dobrze zastanowić przypadkiem czy nie powinniśmy spasować. Generalnie jeżeli jest się graczem początkującym należy raczej grać kiedy ma się mocną rękę, nie bawić się w blefy.

Poziom: 13 HP   1%   3/370
   MP   100%   176/176
   EXP   56%   17/30
qiqqq 

Wysłany: Sro Paź 24, 2007 11:12   

Blefowanie jest raczej dla dobrych graczy. grających z równie dobrymi (czyt. myślącymi) przeciwnikami. Zdecydowanie blef nie ma sensu w pierwszych fazach tanich turniejów, a tym bardziej we freerollach.

MP   100%   8/8
   EXP   44%   4/9
mkiller
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lis 11, 2007 10:45   

zeby blef przyniosl oczekiwany efekt, musi byc wykonany w odpowiednim momencie, nalezy podbic o ustalona stawke. czesto wejscie all-in zdradza nasza slabosc i mozna w ten spoosb stracic spora czesc stacku o ile nie caly.. nie nalezy naduzywac blefu. jezeli bedziemy grali duzo blefem, gracze wyczuja nasza strategie i beda smielsi w stosunku do naszej osoby i nie beda bacsie sprawdzac nasz bety. polecam nie przesadzac z blefami, tym bardziej w poczatkowej fazie turnieju, gdzie ciemne nie sa tak instratne jak w dalszej fazie turnieju ;)

Elf 

Zaproszone osoby: 53
Wysłany: Pon Lis 12, 2007 13:41   

Aby blefowac napierw trzeba sobie wypracowac pozycje na stoliku aby gracze z ktorymi grasz bali sie Ciebie wtedy nawet jesli ktos bedzie mial w miare pewny uklad najpeirw trzy razy sie zastanowi zanim sprawdzi ale zeby wypracowac taka przewage psychologiczna trzeba madrze grac i wygrac kilka rozdan aby przecwnik myslal ze sie wchodzi tylko z mocna karta ja tak robie i to przynosi bardo dobre efekty masz rozdan wygrywam dzieki blefowi.

Zauważyłeś błąd bądź potrzebujesz pomocy? Napisz tutaj

Poziom: 49 HP   24%   2163/9013
   MP   8%   371/4303
   EXP   28%   72/256
lukasz728

Wysłany: Sro Lis 14, 2007 03:48   

Tinut wybacz, ze podważe twoje zdanie, ale czekanie z wejsciem all in, jest to jeden z internetowych tellsów który w oczach przeciwnika zmniejsza wartość naszego układu, to właśnie kiedy masz dobre karty powinieneś czekać z wejsciem all in, ponieważ przeciwnik nasze czekanie odbiera jako moment zawachania, więc jest to dla niego dobry powód aby nas sprawdzić,
No i zdecydowanie odradzam blef na samym początku kiedy wchodzimy na stolik, oraz wtedy kiedy już sporo i często przegraliśmy, w oczach innych jestesmy wtedy looserami,

MP   100%   8/8
   EXP   22%   2/9
alves 
emerytura 16.09.10r

Zaproszone osoby: 4
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 23:46   

blefowac trzeba umiec tak samo jak klamac mi niestety to nie wychodzi zbyt czesto ale juz widze ostatnio duze postepy

Poziom: 31 HP   8%   202/2536
   MP   100%   1211/1211
   EXP   58%   61/104
radost21 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 21:11   

grzechuTG powiedział wam o co chodzi z blefowaniem
w turniejach blefowanie opłaca się dopiero po pierwszej przerwie
wczesniej jest zbyt wielu kamikadze all in

Poziom: 39 HP   15%   701/4676
   MP   100%   2232/2232
   EXP   80%   129/160
dam1anov 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Pon Gru 10, 2007 19:08   

lukasz728 napisał/a:
Tinut wybacz, ze podważe twoje zdanie, ale czekanie z wejsciem all in, jest to jeden z internetowych tellsów który w oczach przeciwnika zmniejsza wartość naszego układu, to właśnie kiedy masz dobre karty powinieneś czekać z wejsciem all in, ponieważ przeciwnik nasze czekanie odbiera jako moment zawachania, więc jest to dla niego dobry powód aby nas sprawdzić,

Niby tak, ale jako że jakość połączeń z internetem nadal pozostawia nieco do życzenia, może to być również oznaka problemów technicznych. Albo chwilowego odejścia od komputera czy czegokolwiek innego odwracającego uwagę internetowego gracza od gry. Upływający pasek czasu w mojej opinii ma stosunkowo niewielkie znaczenie w blefowaniu, zwłaszcza że "zagrywka" ta nie jest wcale żadną wiedzą tajemną. Do tego dochodzi problem rotacji zawodników, która przy internetowym stoliku jest dosyć spora. Fakt ten utrudnia wyrobienie opinii, jaką mają o Tobie przeciwnicy.
Naturalnie gdy weźmiemy pod uwagę grę przy prawdziwym stoliku, umiejętności aktorskie, a także umiejętność odczytywania zachowań przeciwnika znacznie zyskują na znaczeniu.

A co do samego blefowania - im wyższe blindy przy stoliku, przy którym się gra, tym częściej(co nie znaczy że często) jest sens go stosować. Chyba, że ktoś chce od początku obrać strategię loose-aggressive :smile:

Pozdrawiam

Poziom: 19 HP   2%   15/798
   MP   100%   381/381
   EXP   32%   16/49
quest

Wysłany: Sro Gru 19, 2007 16:35   

Blefować mozna jak sie ma stack duzo wyzszy niz inni uczestnicy stołu , ale jak dla mnie na blefowaniu sie daleko nie zajdzie w turnieju bo mozna sie nadziac na gracza ktory próbuje nas "blefowac" a okazuje sie ze ma duzo lepszy układ

Poziom: 26 HP   4%   65/1637
   MP   100%   781/781
   EXP   10%   8/78
Sebola 

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 14:09   

Okey to ja sie zdradze ze swoja taktyka. Podkreslam dotyczy ona turniejow sit&go - najwyzej na 6 osob - no i oczywiscie nie freeroll'i, bo tam wiekszosc grajacych w ogole nie stosuje taktyki liczac na fuksa i nigdy nie wiadomo kiedy Cie sprawdza - wg mnie nawet wielkosc stack'u nie ma tu znaczenia wtedy.
Ale wracajac do tematu - w turniejach za jakas kase gram na poczatku jako typowy looser - oczywiscie nie all in, ale na poczatku dosyc ostro, i sukcesywnie coraz slabiej ze niby prowokuje i jak nikt nie wchodzi to dwa, trzy razy nie pokazuje kart, gdzies za czwartym pokazuje karty nie majac nic na rece. Idealnie jest jak sie da sprowokowac kogos i w dodatku za 6, 7 razem przegra sie z kims nie majac kompletnie nic na rece ale wchodzac do konca - lacznie z pokazaniem kart - oczywiscie jest to tylko mozliwe jak ktos nie dostanie na tyle silnej karty zeby wyskoczyc all inn. Na przegranie w ten sposob przeznaczam jakies 1/3 stawki poczatkowej, a pozniej jade na wyrobionej opinii loosera i czekam na naprawde dobra karte - musze Wam powiedziec że taktyka ta dosyc mi sie sprawdza i zazwyczaj sam eliminuje w kazdym turnieju co najmniej dwoch graczy tak wypuszczonych, a dalej juz zazwyczaj ze stackiem x2 poczatkowym - zaczynam grac bezpieczniej. Oczywiscie wszystko zalezy jak idzie karta - no ale jest to jakas taktyka przeze mnie obrana ktora stosuje.

PS. obysmy sie nie spotkali nigdy na stole sit&go bo moj styl gry juz troche znacie ;)

Co sadzicie o takim graniu???

Poziom: 32 HP   6%   165/2753
   MP   100%   1314/1314
   EXP   52%   58/111
dam1anov 

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 14:50   

Hmm, mi by taka gra za bardzo nie leżała na krótkim stoliku sit&go - za mało żetonów jest na początku żeby po oddaniu 1/3 stacka wyczekiwać względnie mocnych układów. Ale najważniejsze, że Tobie pasuje.
Ja najchętniej(co nie znaczy, że często - gram na niewysokich stawkach, więc nieczęsto blef jest opłacalny) "świruję" na BB w cash game przy 10-osobowym stoliku. Świetną ku temu okazją jest sytuacja, w której gracze tylko limpują do mojego BB. Umiejętnie dostosowane do dotychczasowej taktyki podbicie(czyli zachęcające do wejścia), a następnie continuation bet po flopie, zwłaszcza gdy pojawią się na nim interesujące karty. Jeśli zachodzi potrzeba, powtarzam na turn.
Trzeba jednak mieć przynajmniej jako-takie rozeznanie w zasiadających przy stole graczach i samemu mieć opinię selektywnego zawodnika(ale to chyba w sposób oczywisty wynika z tekstu).

Pozdrawiam

MP   100%   381/381
   EXP   32%   16/49
apolinary83 

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 14:56   

Panterek napisał/a:
Podbicia o 1BB nigdy nie uznaję za próbę ukradzenia, raczej za tak zwany value bet, blefy.

1 BB nazywasz value bet??? To dosc dziwne. Takie niskie bety nie maja sensu nawet jak masz monstera po flopie

Poziom: 24 HP   4%   54/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   30%   21/68
apolinary83 

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 14:59   

A co do blefowania to blefy na mikro stawkach nie maja najmniejszego sensu! Zawsze sie znajdzie jakis jelen ktory spr nas z 2 para albo 3.

Poziom: 24 HP   4%   54/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   30%   21/68
krab18

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 16:00   

nieraz blefowanie daje "duzo" zusku gorzej własnie jak ktos sprawdzi majac cos lepszego ja osobiscie ostatnio przestałem blefowac w ogole

MP   100%   8/8
   EXP   77%   7/9
Ajmdemen
Kucharz Numer 1

Wysłany: Sob Gru 22, 2007 00:45   

Moje uwagi:
1. Blefowanie w turnieju nabiera znaczenia, gdy rosną blindy.
2. Prezentuje ono pewną wartość, nawet jeśli zostaniemy przyłapani (byle nie za zbyt wiele :) )- inni gracze mogą zacząć nas lekceważyć- w tym przypadku trzeba zaprzestać blefowania i może uda się dzięki temu wygrać sporą sumę w rozdaniu z dobrą kartą.
3. Blefy są dobrą bronią na dobrych graczy, słabsi z reguły nas sprawdzą.
4. Trzeba zachować opanowanie- jeśli zablefowaliśmy i przeciwnik nas sprawdza, pojawia się proste pytanie: czy kontynuować blef, czy dać spokój i ratować co się da? Oczywiście w różnych sytuacjach różna taktyka może być optymalna, ale konieczna jest pewna dyscyplina: jeśli np. domyślamy się, że przeciwnik ma asa, to gdy ten pojawi się na stole, lepiej odpuścić. Dobrego gracza może udać się oszukać sugestią 2 par, seta czy innego fajnego układu, ale to rzadko wychodzi.
Inny przykład- jeśli jesteśmy na bb albo sb i na flopie pojawiają się same niskie karty, to blef jest dość standardową zagrywką, ale warto go kontynuoawać tylko jeśli nie pojawią się na turnie i riverze wysokie karty.

5. Jeśli sporo osób przy stole zaczyna blefować i stawki są bardzo wysokie co rozdanie, to najlepsze, co można zrobić, to poczekać na dobrą kartę :)

Poziom: 3 HP   0%   0/44
   MP   100%   21/21
   EXP   77%   7/9
szpila 

Wysłany: Wto Gru 25, 2007 13:53   

moja taktyka jest taka ,ze jak zablefowalem w ciemno to jade z tym do konca :) do rivera :)

Poziom: 4 HP   0%   0/61
   MP   100%   29/29
   EXP   72%   8/11
Sebola 

Wysłany: Czw Gru 27, 2007 14:36   

szpila napisał/a:
moja taktyka jest taka ,ze jak zablefowalem w ciemno to jade z tym do konca :) do rivera :)

Nic piekniejszego jak spotkać takiego blefera jak Ty na stoliku i rozpoznac jego styl gry - a pozniej juz tylko czekamy na mocna karte i zarabiamy pieniazki :)
Tak, z mojego doswiadczenia, gra mnostwo Greków - choć oczywiscie nie da sie generalizowac - ale ja kooocham GREKÓW ;)

MP   100%   1314/1314
   EXP   52%   58/111
skrzychuz
Shpon

Wysłany: Czw Gru 27, 2007 17:26   

czasami mozna na blefie duzo zarobić :-)

Poziom: 20 HP   3%   26/893
   MP   100%   426/426
   EXP   42%   22/52
FCSEBA 

Zaproszone osoby: 149
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 18:59   

Ja wczoraj na turnieju na CDPoker postanowiłem poblefować i z 1000 zrobiłem 8000 :) Później trafiłem A A kazdy myślał ,ze blefuje i moje A A przegrało z 8 6 :( i finito.

Ale fajnie sie blefuje jak sie potrafi..

Poziom: 20 HP   2%   17/893
   MP   100%   426/426
   EXP   28%   15/52
Sebola 

Wysłany: Czw Gru 27, 2007 23:11   

FCSEBA napisał/a:

No tak nie ma nic piękniejszego w pokerze jak doprowadzić do fold'a przeciwnika np. z trójką Asów pokazując mu blotki 2 pik i 3 trefl - a nie jak myslał dwie karty do koloru - gdy na stole były jakoś tak chyba: Apik Atrefl 2trefl Jkier 7trefl

Szkoda że screen'a wtedy nie ściągnąłem , ale tak byłem szcześliwy, że nawet o tym nie pomyślałem

PS. aaaa nie powiedziałem że nie potrafię blefować , raz mi się tak udało - hehe

MP   100%   1314/1314
   EXP   52%   58/111
nowy233

Wysłany: Czw Gru 27, 2007 23:17   

FCSEBA napisał/a:
Ja wczoraj na turnieju na CDPoker postanowiłem poblefować i z 1000 zrobiłem 8000 :) Później trafiłem A A kazdy myślał ,ze blefuje i moje A A przegrało z 8 6 :( i finito.

Trzeba odpowiednio mieszać grę. Wtedy naprawdę gracze będą mieli problem z rozczytaniem cię.
Nie można grać mega tight albo ciagle blefować bo to zawsze kończy się szybką utratą stacku.

MP   100%   381/381
   EXP   77%   38/49
Sebola 

Wysłany: Pią Gru 28, 2007 18:39   

nowy233 napisał/a:
FCSEBA napisał/a:

Trzeba odpowiednio mieszać grę. Wtedy naprawdę gracze będą mieli problem z rozczytaniem cię.
Nie można grać mega tight albo ciagle blefować bo to zawsze kończy się szybką utratą stacku.

No chyba że lubisz grać w totolotka ;) - to wtedy wszystko to wyjaśnia

MP   100%   1314/1314
   EXP   52%   58/111
Odpowiedz do tematu