Polskie artykuły (listopad-grudzień 2008)

Dyskusje o archiwalnych wydaniach najlepszego magazynu o pokerze - świętej pamięci Card Player Polska

michaLL
-#aktywny
-#aktywny

Polskie artykuły (listopad-grudzień 2008)

Postautor: michaLL » 21 lis 2008, 20:23

Artykuł o unibet-brak-polskiej-licencji! Open Mediolan 2008 jest całkiem fajny, bo zawsze ciekawi mnie jak radzą sobie w turniejach międzynarodowych nasi rodacy :-) Szkoda tylko, że tym razem na FT nie będzie żadnego z Polaków.

Świetny jest artykuł o "wypadzie" teamu i4 do Las Vegas. Fajnie się czyta jak nasi zawodowcy bawią się w stolicy hazardu. Można znaleźć wiele cennych wskazówek dla tych, którzy zamiarują wybrać się w niedalekiej przyszłości do kasyna :-)

Syndrom średniaka - można w nim przeczytać o dość dziwnych nawykach początkujących pokerzystów - chodzi o ciągły slow play. Trzeba pamiętać, że grając ze świetnymi układami slow, ze średnimi betując jesteśmy łatwi do przeczytania (przynajmniej przeze mjnie ;-) Jeśli ktoś myśli, że robiąc, zawsze kiedy ma świetną kartę z flopa, check jest super tricky to jest w dużym błędzie. Swoje dobre karty trzeba betować, a slow play stosować dla zmylenia przeciwnika, a nie odwrotnie !!!
Kocham rozdania, kiedy ktoś przeciw mnie trafia seta na flopie z dwiema kartami w kolorze i robi check, dając mi dobrać mój draw. Najlepsze jest to, że osoba z setem gra tak jak by to był nuts nawet wtedy, gdy na stole są 3 karty w kolorze... grając w ten sposób dajecie innym łatwy zarobek.

Taka uwaga - SzaryPL nie myśl stereotypowo, że gra TAG jest super a gra loose jest zła. Wszystko zależy od stołu i tego z kim gramy. Ogólnie trzeba grać odwrotnie niż gra stół, więc strategia TAG nie zawsze się sprawdza i jest łatwa do przeczytania przez bardziej doświadczonych graczy.

Psychologia w pokerze - ŚWIETNY ARTYKUŁ !!!! Bezcenna rada, by grać na takich stawkach na jakich czujemy się swobodnie !!! To chyba fundament naszej optymalnej gry.

Irytują mnie artykuły Błażeja Bulskiego, który wiecznie na początku "przeprasza, że to napisał", albo "że miało to być coś innego". Z takim nastawieniem nikt tego nie będzie czytał !!
Z tą Kubico i Małyszo manią to jest po prostu duży farmazon. Żadnego "zajoba" nie ma i jeszcze długo nie będzie. Do Niemiec nam dużo brakuje ! takie fantazje, to można zostawić już dla siebie. Osobiście mam inne fantazje niż autor tego artykułu. Z resztą ja osobiście nigdy nie chciał bym, żeby była jakakolwiek mania w naszym kraju na punkcie pokera, bo łatwo by się to wtedy znudziło. Rozwój i zmiany są potrzebne, ale nie takie jak pisze ten nudny marzyciel.

Fenomen rushu - ciekawe, ale bardzo niebezpiecznie spostrzeżenia. Dwie czy trzy wygrane pule nie znaczą, że wygramy wszystko, ale rzeczywiści czasem każdemu "karta żre", trzeba tylko uważać, żeby nie być zbyt pewnym swojego chwilowego szczęścia, bo może się to skończyć bardzo źle.

Zaprasza, do dyskusji. Pozdr

$Marco$
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: $Marco$ » 22 lis 2008, 00:43

mi sie podobal artykul "gramy do ostatniego gwizdka".swietnie gosciu napisal o swojej akcji. fajny jest atrykul o las vegas teemu i4,a tak poza tym to podobaly mi sie analizy rak. Ogolnie to dopiero 1 numer czytam,a jak do tej pory nie zaglebialem sie dokladniej we wszystkich artykulach. jestem zaszokowany ze wsrod profesjonalnych graczy zadarzaja sie takie zagrania jak allin przed flopem z T5 przeciwko AA. nie pamietam ktory to gracz wpadl na taki genialny pomysl ale Gus Hansen umiescil to w swoim artykule(zreszta jemu tez sie zdarzaly podobne akcje ale to szczegol)

michaLL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: michaLL » 22 lis 2008, 11:39

Jak można zauważyć w temacie jest napisane, że chodziło tu o polskie artykuły... a z moich informacji wynika, że Brunson i Hansen Polakami nie są lol

Napisz co sądzisz o artykułach napisanych przez polskich pokerzystów w najnowszym numerze CP.

$Marco$
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: $Marco$ » 22 lis 2008, 13:14

jakos nie zwrocilem wiekszej uwagi do tematu. po co rozdzielac wogole polskie artykuly od zagranicznych,nudzi ci sie w domu? niewazne zreszta. powiedzialem ze mi sie podobal artykul teemu i4

$Marco$
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: $Marco$ » 22 lis 2008, 13:17

jakbys chcial sobie poczytac polskie artykuly na temat pokera to na stronie i4 nawet fajne artykuly teemu sa...na stronie poker1.pl sa BARDZO ciekawe artykuly gorala ktore polecam!

michaLL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: michaLL » 22 lis 2008, 15:32

Rozdzielanie artykułów na różne tematy służy porządkowi i łatwiejszemu dostępowi do interesujących nas rzeczy. Naprawdę tego nie rozumiesz ?? Chomik w głowie przestał biegać po kołowrotku ?

SzaryPL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: SzaryPL » 22 lis 2008, 15:38

michaLL pisze:Chomik w głowie przestał biegać po kołowrotku ?

Drogi kolego trchę kultury bo na prawde nie porzyjemnie czyta się taką dyskusję. Także uważam, iż masz rację ale bez przesady. Nie musisz jej bronić złośliwościami

$Marco$
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: $Marco$ » 22 lis 2008, 17:32

dzieki szary:)

miczukow
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: miczukow » 28 lis 2008, 00:11

SzaryPL pisze:
michaLL pisze:Chomik w głowie przestał biegać po kołowrotku ?

Drogi kolego trchę kultury bo na prawde nie porzyjemnie czyta się taką dyskusję. Także uważam, iż masz rację ale bez przesady. Nie musisz jej bronić złośliwościami

A ja mimo wszystko poprę michaLLa. Po to ma człowiek rozum żeby z niego korzystać, a nie klepać posty bez skłądu i ładu. Jak mawia mój tata "Myśl, myślenie nie boli".

SzaryPL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: SzaryPL » 28 lis 2008, 00:43

Co nie znaczy, że można w taki sposób kogoś obrażać

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 28 lis 2008, 09:15

machaLL >> jako lider tego tematu
pamietaj o najważniejszym >> stworzeniu odpowiedniego klimatu do dyskusji
:oops: nie prowokój nie obrażaj nie oceniaj
w dyskusji każdy może miec własne zdanie
a prawdziwy dialog zaczyna sie tam gdzie jest szacunek do rozmówcy

ogólnie moge powiedziec bardzo fajnie skonstruowany temat
a oddzielanie treści <swoiste wyjustowanie polskich artykułów> potrzebne

w końcu ja osobiście wolę poczytac co o pokerze sadzi kolega z drugiej strony Polski
niż pierwszy z brzegu Harrison Ford pokera

panowie REDAKTORZY >> gratulacje
nie za treśc >> bo z nią moge sie zgadzac lub nie >> gratulacje za odwagę
dzieki której mozemy poczytac coś
SWOJSKIEGO :mrgreen:

michaLL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: michaLL » 28 lis 2008, 11:13

Mam jeszcze jedną uwagę, o której miałem wspomnieć i zapomniałem. Nie pamiętam czy to było w polskich artykułach, czy w innych. Jeśli się pomyliłem, to niech ktoś wskaże autora artykułu, bo nie mogę już tego znaleźć, a czytać drugi raz mi się nie chce ;-)

Otóż:

Ktoś zasugerował, że podczas gry koniecznie jest aby ocenić przeciwnika na konkretną rękę i kolejne jego działania oceniać pod kątem tej ręki. Uważam, że jest to duży błąd ! Powinno się oceniać przeciwnika na ZAKRES możliwych rąk. Czyli na przykład call utg 66-99 AJ AQ (oczywiście jeśli ktoś gra podręcznikowo, na niskich stawkach call preflop to 60% możliwych układów ;-) ). Następnie należy weryfikować grę przeciwnika oraz swoją od karta na stole i własnych readów.

$Marco$
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: $Marco$ » 28 lis 2008, 15:16

miczukow to dlaczego ty klepiesz posty bez skladu i ladu..?nie widzisz jaki jest temat dyskusji? po co spamowac?!:) czujesz sie dowartosciowany? heh,musialem.
co do ostatniego posta maichaLLa-ja sie nie doczytalem takiego stwierdzenia,ale moim zdaniem jest to co najmniej dziwne i mnie troche zaskakuje taka taktyka. jest na pewno orginaln haha:D ale nie sadze zeby to cos komus dawalo dlatego zgadzam sie z toba ze nalezy oceniac gracza po zakresie mozliwych jego rak.
pozdrawiam!

Wróć do „Card Player Polska”