Wysłany: Pią Cze 26, 2009 14:25 Pokazywanie kart przed zakończeniem rozdania
Najbardziej spodobał mi się temat, który poruszył Mike O`Malley dlatego, że dzięki niemu dość intensywnie myślałam o czymś, co mi nigdy do głowy nie wpadło. Otóż gramy turniej live i pokazujemy swoje karty przeciwnikom jeszcze przed końcem rozdania. Do głowy by mi wcześniej nie przyszło, że można coś takiego zrobić, a w dodatku nie ma jasnych wytycznych w tej kwestii. Z jednej strony chytre posunięcie, bo gdy ktoś wejdzie all-inn, my pokażemy mu swoje karty to przy dobrych wiatrach można wyczytać z jego reakcji, czy mamy sprawdzić tego all-ina czy może spasować. Z drugiej jednak strony, dziwnie by wyglądała gra, gdyby w każdym rozdaniu ktoś pokazywał swoje karty.
Tak mnie to zainteresowało, że na najbliższym towarzyskim pokerze ze znajomymi zaproponuję im, żeby zagrać wyjątkowo z możliwością pokazywania kart przed końcem rozdania. Chcę w ten sposób sprawdzić w jakim stopniu może to wpłynąć na grę.
A co Wy sądzicie o takim zachowaniu w trakcie gry?
Zaproszone osoby: 3 Pomógł: 17 razy Wiek: 30 Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 1467
Wysłany: Pią Cze 26, 2009 14:45
Moim zdaniem to wywraca grę do góry nogami i nie powinno być dozwolone w poważnych turniejach. Albo powinno być jakoś jasno uregulowane.
W sytuacji 1na1 ostatecznie mogę coś takiego zrozumieć, bo faktycznie reakcja mówi wszystko.
Ale co, gdy decyzję podejmuje ktoś jeszcze? Wtedy gra już nie jest grą niepełnych informacji.
W sumie to jestesmy panami swoich kart i możemy z nimi zrobić co chcemy. Ale co w przypadku, gdy odpadniemy z rozdania i pokażemy karty? Pozostali gracze mają wtedy zmienioną sytuację gry. Czy coś takiego także jest nieuregulowane?
_________________ Posty wyrażają poglądy. Proszę o weryfikację faktów przed wcielaniem w życie.
Jeżeli pokażesz karty w czasie rozdania Twoje karty są 'martwe' i możesz się nimi co najwyżej podetrzeć Chyba, że wejdziesz allin i pokażesz karty - wtedy nie będziesz musiał ich zrzucić. Ale tak czy siak pokazywanie kart w turniejach, w trakcie rozdania, kończy się karami.
Zaproszone osoby: 3 Pomógł: 17 razy Wiek: 30 Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 1467
Wysłany: Pią Cze 26, 2009 15:00
No to chwała najwyższemu...
Instynktownie się czuje, że takie zachowanie jest niedopuszczalne, ale moje doświadczenie live jest bliskie zeru, więc dobrze otrzymać takie wyjaśnienie.
A skoro jesteśmy przy karach, to ciekawe jakie są za podcieranie się?
_________________ Posty wyrażają poglądy. Proszę o weryfikację faktów przed wcielaniem w życie.
Według mnie żadne kary nie powinny obowiązywać bo jak napisał kolega wcześniej jesteśmy panami swoich kart i możemy z nimi robić co tylko chcemy(kwestia dobrego smaku), a reakcja przeciwnika po pokazaniu naszych kart może nam wiele powiedzieć.
No tak jak jest rozgrywka 1 na 1 to takie pokazywanie kart jeszcze jestem w stanie zrozumiec i nie powinno byc za to kar. Ale przy wiekszej ilosci graczy juz nie. Wyobrazmy sobie ze trzymamy na reku 55 , przed nami koles pokazuje 5A i pasuje. Przychodzi nasza kolej i wiemy ze bedziemy pasowac (z 2 outow zostal nam tylko 1) - kolega niesamowicie ulatwil nam sytuacji , nie bedziemy przeciez ryzykowac swoich zetonow dla jednego outa.
_________________ "Bywają okazje, gdy zwyczajnie nie można się nie napić." - A. Sapkowski.
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 10:11 Re: Pokazywanie kart przed zakończeniem rozdania
gama87 napisał/a:
Najbardziej spodobał mi się temat, który poruszył Mike O`Malley dlatego, że dzięki niemu dość intensywnie myślałam o czymś, co mi nigdy do głowy nie wpadło. Otóż gramy turniej live i pokazujemy swoje karty przeciwnikom jeszcze przed końcem rozdania. Do głowy by mi wcześniej nie przyszło, że można coś takiego zrobić, a w dodatku nie ma jasnych wytycznych w tej kwestii. Z jednej strony chytre posunięcie, bo gdy ktoś wejdzie all-inn, my pokażemy mu swoje karty to przy dobrych wiatrach można wyczytać z jego reakcji, czy mamy sprawdzić tego all-ina czy może spasować. Z drugiej jednak strony, dziwnie by wyglądała gra, gdyby w każdym rozdaniu ktoś pokazywał swoje karty.
Tak mnie to zainteresowało, że na najbliższym towarzyskim pokerze ze znajomymi zaproponuję im, żeby zagrać wyjątkowo z możliwością pokazywania kart przed końcem rozdania. Chcę w ten sposób sprawdzić w jakim stopniu może to wpłynąć na grę.
A co Wy sądzicie o takim zachowaniu w trakcie gry?
pokazując karty w trakcie rozdania stają się one automatycznie SFOLDOWANE. Była na poprzednim USOP chyba nawet taka sytuacja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum