Pokerkings
FAQ |  Rejestracja |  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[NL][FR][final Mistrzostw Everest] call potężnego overbeta
Autor Wiadomość
Berba 

Zaproszone osoby: 59
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 01:54   [NL][FR][final Mistrzostw Everest] call potężnego overbeta

Dość ciekawe rozdanie do analizy - najpierw pole do popisu dla was, za kilka dni mój komentarz.

Blindy 150/300 ante 25

Ja 23,000 lider stołu
MP 13,000 agresywny
BB 8,000 donk

Otwieram 750 z :Ac :8c
MP call
BB call

Flop :Kc :4c :3d pot 2500

BB check,
Ja rise 1200
MP fold
BB all-in 7250
Ja call 6050

przeciwnik odsłania :Kh :7s

Pytanie proste -czy gracie call czy fold przy takim overbecie.

Poziom: 61 HP   32%   5681/17754
   MP   0%   0/8476
   EXP   35%   148/420
samol 

Wysłany: Sro Gru 23, 2009 04:36   

Najpierw trzeba zadać pytanie z czym się robi taki overbet.
Głównie dlatego, by zyskać FE. Set w takim razie odpada.
Straight draw lub flushdraw są idealne do all in. Patrząc na leżacą pulę i stack zagranie staje się opłacalne.
Czasami będzie to blef lub w/w top para.
Praktycznie zostajemy sprawdzeni tylko przez seta i top pare. Małe szanse, że ktoś trzyma 3/4 na ręku i będzie jeszcze z nimi callował.
Jeśli postawiłeś przeciwnika na draw do koloru - to jest drawing death, a masz szanse nawet wygrać jak nic Tobie nie dojdzie.
Przeciwko jakimś chorym układom typu 75o jesteś mocno z przodu.
U donka nie można też wykluczyć ręki Q4, J4 itd. I masz dobre oddsy, by sprawdzić prawie 1:2. Do tego Twój stack będzie wciąż na bezpiecznym poziomie. A jak nie teraz to później donk się wypłaci.
Zakres rąk jest ogromny i w niewielu tych przypadkach jesteś z tyłu.
Minusem sprawdzenia jest to, że możesz utracić płynność gry jaką masz mając największy stack. A powiększenie go o te 8k wcale Ciebie nie stawia w dużo lepszej sytuacji, a utrata tych 8 może mieć wpływ na zmianę stylu gry.

Ciężko mi napisać czy bym zagrał call, czy nie. Wolałbym jednak najpierw zobaczyć inne z nim rozdania. Bet pattern u donkow zazwyczaj latwo wylapac i wystarczy kilkanascie rozdan :) Ale na pewno w podobnych sytuacjach zdarzyło mi się callować i dobrze na tym wyszedłem.

Zapraszam na bloga :)

Poziom: 21 HP   5%   49/996
   MP   100%   475/475
   EXP   94%   53/56
Jah 

Wysłany: Sro Gru 23, 2009 08:55   

Wedlug mnie dobry bet po flopie sam bym tak zrobil, pokazujesz agresje i mozesz od razu zebrac pule. Jednak po jego raise - allin fold. Donk czy nie donk widac ze na swoj sposob broni swojej top pair przed kolorem (jak nie wiesz co robic wchodz all in). Dla mnie za duze podbicie do sprawdzenia, za duzo do stracenia. Jak mowisz ze donk lepiej poczekac na lepsza okazje. Jeszcze za wczesnie.

Poziom: 22 HP   5%   55/1106
   MP   100%   528/528
   EXP   5%   3/59
Oziris

Wysłany: Sro Gru 23, 2009 22:59   

Poziomy donkostwa są różne, więc ciężko stwierdzić. Mi się wydaje, że jednak to nie był dobry bet (:D). Mogę się założyć, że value betował on po prostu to co miał, a drawu nawet nie zauważył - ot taki szczęśliwy zbieg okoliczności.
Jeżeli chodzi o calla, to według mnie call poprawny, bo:
- po ewentualnej przegranej masz jeszcze z 50bb
- callujesz na coina w większości przypadków (chyba, że dostał te 2 pary z flopa), set wg mnie odpada, bo raczej by dał calla i "trapował" :P
- turniej (z tego co słyszałem) w 1. dniu miał dość szybką strukturę, a ze stackiem przy wysokich blindach kradniesz na takim turku wszystko :P
- wydaje mi się, że na 100% byłeś zainteresowany tylko wygraną, a żeby wygrywać to niestety (albo i stety) takie callena trzeba robić, na donków w szczególności :P

Poziom: 23 HP   4%   49/1225
   MP   100%   585/585
   EXP   63%   41/65
Oskarek
[Usunięty]

Wysłany: Sro Gru 23, 2009 23:13   

Donk to pewnie sie allinuje tam z nutsem :) oni tak potrafią wrzuca allina z setem po czym oburzeni pokazuja karty i placza ze nie oplacony... ale tez moga z kazdym Krolem i z flushdrawem

Ja na tych blindach mimo wszystko folduje , Cbet byłby u mnie wielkosci 1600 i potem wydaje mi sie ze fold
Mogl zauwazyc Twoja czesta agresje i wlasnie wrzucic tego olka nawet z k2 ale bez sensu drawowac majac duzy stack jakim jest 21k po foldzie

Berba 

Wysłany: Sro Gru 23, 2009 23:40   

Moja linia jest właściwie zbieżna z Ozirisem. Bo zacznijmy od pot odds:

Robię 6000 call do puli prawie 18000. Czyli jeśli wygram nieco więcej niż raz na trzy próby, już to jest call EV+.

9 outów mam właściwie pewnych, więc 38%. Już z gołym flush draw jest to więc call opłacalny.

Trzeba się jednak zastanowić z jaką kartą mógł tak grać przeciwnik. Kumaty gracz grałby tak pewnie z drawem do strita lub koloru (pozdrowienia dla Mazaka i Wahiego) i w tych przypadkach jestem dużo z przodu! Jeśli przeciwnik ma parę to też jest świetnie - mam 50% więc flipa.

W opcjach pesymistycznych - przeciw dwóm parom mam 34% (więc na granicy) i tylko przeciw setom jestem z tyłu 25-75.

Dla mnie call jak najbardziej poprawny w sytuacji w której przegrana pozwala mi i tak zachować ponad średni stack. Bo w zasadzie mój stack efektywny nie cierpi po porażce - będę miał 2 stack stołu, więc wystarczająco by mi ktoś pięknie monstera opłacił.

Do tego dochodzi jeszcze kwestia wizerunku - że ja nie odpuszczam i grając ze mną trzeba się liczyć z odpadnięciem z turnieju. Dobre, bo przeciwnicy przez to grają pasywniej i znacznie rzadziej blefują.

Jedyną kwestią problematyczną jest sam turniej. Bo z jednej strony jest argument, że przeciwnicy są potencjalnie słabsi. Można więc poczekać na moment w którym moja przewaga będzie znacznie większa i zarobić żetony bez ryzyka. Z drugiej strony jest kwestia mentalności przeciwników - połowa chce z nich dożyć do kasy, a 1/4 do top30 by załapać się na darmowy nocleg. W fazie bubble trzeba więc grać strasznie agresywnie i mieć do tego stack = wcześniej trzeba się nabudować. Tak więc trzeba podejmować ryzyko, by później żyć z kradzieży :) .

MP   0%   0/8476
   EXP   35%   148/420
Slodziak 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: Czw Gru 24, 2009 01:11   

Glory moze ja jestem slepy, ale jak Ty te odsy policzyles? :D

Dla mnie robisz call 6050 do puli 10950 czyli niecale 1 do 2

a co do callu, to racje maja i Ci co sa za i Ci co sa przeciw. Ja osobiscie wole atakowac, ale calkiem mozliwe, ze bym callnal, bo t ow koncu draw do nutsowego koloru. Ciezko powiedziec - zadaj sobie pytanie czy bys sprawdzil jesli znalbys karty przeciwnika :) Jesli tak, to call poprawny, ale nie wiem czy warto sie wdawac w hazard na tym poziomie.
Artykuły - czytaj, ucz się i komentuj w jednym miejscu

Poziom: 48 HP   35%   2966/8477
   MP   0%   0/4047
   EXP   72%   178/245
Berba 

Wysłany: Czw Gru 24, 2009 02:14   

Wahi pot + plus mój bet by odrazu przeliczyc na szanse procentowe. I jak sobie sprawdzisz jakimś narzędziem do liczenia pot odds moje wyniki są poprawne.

MP   0%   0/8476
   EXP   35%   148/420
Slodziak 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: Czw Gru 24, 2009 11:44   

no procentowo sie zgadza fakt ;p ale dziwny sposob zapisu ;p
Artykuły - czytaj, ucz się i komentuj w jednym miejscu

Poziom: 48 HP   35%   2966/8477
   MP   0%   0/4047
   EXP   72%   178/245
Tomi99

Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 15:40   

glory glory man united napisał/a:
Dość ciekawe rozdanie do analizy - najpierw pole do popisu dla was, za kilka dni mój komentarz

i jak ta ręka się potoczyła, czy gdzieś już pisane było a przeoczyłem (jak coś to usuńcie) ?
i nie jestem archeologiem...

Poziom: 24 HP   6%   81/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   88%   60/68
Berba 

Wysłany: Sro Kwi 21, 2010 16:02   

Tomi99, nie spadło, z lidera spadłem na średni stack.

MP   0%   0/8476
   EXP   35%   148/420
Odpowiedz do tematu