[NL][freezout][200$] JJ w fazie bubble

Analizy rozdań z turniejów wielostolikowych MTT poker online. Zarówno full ring poker online jak i mniej popularnych short handed poker online.
Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

[NL][freezout][200$] JJ w fazie bubble

Postautor: Glory » 26 wrz 2011, 00:26

W dzisiejszym GSOP trafilo mi sie mega niewygodne rozdanie - JJ bez pozycji (SB) i do tego w fazie bubble. Poprosze o komentarze jakby wygladala wasza linia grania:

OnGame - 500/1000 NL - Holdem - 10 players

LP: 24,187.00
CO: 15,098.00
BTN: 5,520.00
Hero (SB): 28,993.00
BB: 11,019.00
UTG: 55,370.00
UTG+1: 93,377.00
MP: 57,602.00
MP+1: 12,134.00
MP+2: 57,917.00

Hero posts ante 100.00, BB posts ante 100.00, UTG posts ante 100.00, UTG+1 posts ante 100.00, MP posts ante 100.00, MP+1 posts ante 100.00, MP+2 posts ante 100.00, LP posts ante 100.00, CO posts ante 100.00, BTN posts ante 100.00, Hero posts SB 500.00, BB posts BB 1,000.00

Pre Flop: (2500.00) Hero has :Js :Jh

fold, fold, MP calls 1,000.00, fold, fold, fold, fold, fold, Hero raises to 3,500.00, fold, MP calls 2,500.00

Flop: (9000.00, 2 players) :2s :9s :6s
Hero checks, MP bets 5,000.00

HERO ?

Problem dodatkowy to taki iz mamy blindy 500/1000 a stack 29k jest dokladnie srednim stackiem. Decyzji nie ulatwia tez to ze w grze mamy dokladnie 421 osob, a pierwsze platne miejsce (420) to 280$, a turniej trwal juz 5,5h.

O przeciwniku nie mamy zadnej wiedzy, to dopiero jego 4 rozdanie na tym stole. W pozostalych 3 rowniez bral udzial i nawet sie zdazyl podwoic trapujac asy. Sharkscope pokazuje go jako utalentowanego gracza niskich stawek (sredni BI 4$, 2000$ zysku, ROI 128% po 300 grach).

koczwi
-#VIP
-#VIP

Postautor: koczwi » 26 wrz 2011, 01:01

Moim zdaniem bardzo standardowy bet/call.

Gość jest mega słaby jeśli ma vpip 100% i jeszcze slowplayuje i tracisz value nie betując.

Check call jest supersłaby bo połowa talii na turnie jest zła dla ciebie.

Checkraise AI jest OK pod warunkiem, że zakładasz, że on betuje każdego flushdrawa + made hands, które będzie stackował (co raczej można spokojnie założyć)

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 26 wrz 2011, 01:04

koczwi, analizujesz ogolnie sama reke bez zwrocenia uwagi ze jest to bubble? Czy tez on w Twoim punkcie widzenia po prostu nie ma znaczenia?

koczwi
-#VIP
-#VIP

Postautor: koczwi » 26 wrz 2011, 01:24

Nie można grać turnieju za 215 i przejmować się, że nie cashujesz za 280$ :)

Jeśli nie stackujesz na jednym z najlepszych flopów dla Ciebie, to proponuje fold pre albo all in. All in jest na pewno EV+, ale nie jest najlepszy.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 26 wrz 2011, 02:50

No tu akurat sie nie zgodze, moim zdaniem bubble ma tu kluczowe znaczenie.

1. Ok, mozemy nie brac pod uwage ze wygrana w przypadku fold to 280$, bo to troche ponad BI. Jednak biorac pod uwage iz akurat jest to moj gorny zakres BI jakie grywam, to juz to jest wygrana odczuwalna, nieporownywalna z faza bubble np. turnieju za 20$.

2. Stack efektywny. Jest olbrzymia nierownosc miedzy wygraniem tu 30k, a przegraniem 30k. Majac 60k niewiele sie w tej chwli zmieni - za sekunde peknie bubble i rozpocznie sie all-in show shortow. I tak czy inaczej bede ich pokrywal, a przez najblizsze kilka kolek i tak kluczowe beda nie zetony a karty.

3. Czas grania, waznosc turnieju. Trudne decyzje o wiele latwiej podejmuje sie gdy zainwestowalo sie mniej czasu w gre.

4. Komfort psychiczny. Odpadajac na bublu majac sredni stack czlowiek bedzie o wiele bardziej zly, niz bedzie szczesliwy jesli sie tam mu uda podwoic :)

Dlatego moim zdaniem tego rozdania nie da sie jedynie sprowadzic do analizy samych kart.

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 26 wrz 2011, 11:27

Glory - moim zdaniem nie ma sensu rozpatrywanie rozdan w zaleznosci od BI - liczy sie tylko poziom przeciwnikow - i jest to jedyna roznica - ze na wysokich BI rywale są statystycznie lepsi. Pamietne KK mazaka, gdzie dyskusja była czy allinowac sie pre - sam klociles sie ze BI nie ma wplywu na poprawnośc decyzji

Co do bubble - nie gram MTT wiec nie mam tego problemu - ale na pewno mozesz zalozyc, ze czym lepszy gracz, tym bardziej bedzie na bubblu wykorzystywal strach innych przed odpadnieciem, szkoda ze nie dales info o rywalu - jakie są jego typowe BI, na ile on sie boi odpadniecia itp.

A co do analizy...

Jak ja to widze.

Preflop - najpierw call, potem Twoj raise, i ponownie jego call... Po jego call powinienes sie zastanowic co trzyma - bo albo trapuje z jakims QQ+, albo trzyma niska pare i liczy na seta, moze ewentualnie jakies konektory suited - ale to chyba raczej by gral raise lub fold. Jeżeli ma lepiej od Ciebie i trapuje - to na Twoje przebicie powinien Cie postawic na allinie, jezeli ma pare albo konektory, moze jakis wysoki broadway suited, to dales mu swoim przebiciem oddsy na sprawdzenie z bardzo szerokim zakresem - 2500 do puli 7500, majac pozycje - easycall. Tak wiec ja na Twoim miejscu bym sie bardziej wysilil preflop i przesunal wiecej chipsow na srodek, tak zeby wiecej wiedziec o jego ręce...

Spada flop - dla Ciebie niezly, bo niski, ale tez zły, bo trzy piki, a Ty masz tylko J w piku... ale bardzo mozliwe jest, ze po prostu przegrales przez brak pozycji - przeciwnik ze swoim 77 tez mogl nic nie trafic i zagral standardowy cbet... Ja na Twoi miejscu uderzylbym deczko mocniej przed flopem, na flopie leadbetowal i zlozyl sie wtedy do ewentualnego allina...

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 26 wrz 2011, 13:12

SithJarr, jest kolosalna roznica miedzy BI w grze cash, gdzie praktycznie na kazdym etapie mozemy okreslic wielkosc naszej wygranej, a wygrana w MTT ktore w wielu miejscach sa juz zupelnie oderwane od BI (np. platne miejsca na finalowych stolikach). Np. W turnieju za 1$, gdzie gram o wejscie na FT dajace 1000$ roznicy, nie patrzysz ze ryzykujesz 1$ bo tyle Cie ten turniej kosztowal, ale analizujesz juz tylko pod kontem wygranej.

Dlatego MTT jest bardziej wielowymiarowe, bo decyzje nie sprowadzaja sie jedynie do ICM, ale wymagaja modyfikacji o garsc innych czynnikow okreslajacych Twoje zycie turniejowe.

Tu ten problem moze nie jest az tak bardzo widoczny (gwarantowana wygrana to zaledwie BI + troszke), ale po chlopsku oznacza tyle - czy czekamy zaledwie 1 rozdanie i mamy gwarantowane 900 pln, czy tez podejmujemy ryzyko.

Co do przeciwnika - nie czytasz dokladnie, bo przeciez wkleilem o nim pelne info. Gosc kryje mnie 2x stackiem wiec odpadniecia to sie raczej nie boi :). Dwa rozdania wczesniej trapowal asy (grajac dziwny chceck/check na flopie i jeszcze dziwniejszy value bet na river na sparowanym boardzie i 3 do koloru), wiec na pewno jest w stanie podejmowac ryzyko.

piotrek_nowy
-#VIP
-#VIP

Postautor: piotrek_nowy » 26 wrz 2011, 13:36

Skoro jest bubble i rywal pokazuje choc troche kumatosci to powinien betowac tego flopa z calym zakresem - wlasnie dlatego ze wie ze sie boisz stackowac ze wzgledu na bubble.

Trafiles nutsa na flopie przy takim stacku i gram bet/call, jak wiem ze rywal potrafi wykorzystac bubble to moge grac tez x/raise allin, ale na pewno tego nie folduje. A jak chce sie doczlapac do kasy to folduje preflop albo wciskam allina i zgarniam to co lezy martwe na stole.

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 26 wrz 2011, 13:37

Aaaa, nie doczytalem tej koncowki o gosciu - czyli pewnie mial z satelity miejsce w turnieju za 200, skoro srednie BI ma 4$... To tym bardziej mocniej preflop, bo szeroko Cie nie sprawdzi raczej, dla niego życie turniejowe moze byc finansowo wiecej warte niz dla Ciebie :). A pokrywajac Cie stackiem ma szanse na wiecej niz bubel ;)

GrzechuTG
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: GrzechuTG » 26 wrz 2011, 18:51

Jak dla mnie to nie ma tutaj też za bardzo co kombinować szczególnie, że jest to bubble dla jopków ciężko trafić idealny flop. Ja tutaj nie będę się rozpisywał i powiem tylko że bym tutaj pushowal.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 26 wrz 2011, 19:25

GrzechuTG, w ktorym miejscu pushowal ? pre flop ?

Awatar użytkownika
Sith
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Sith » 26 wrz 2011, 19:33

GrzechuTG, - push preflop czy na flopie?

Awatar użytkownika
Trabant
-#VIP
-#VIP

Postautor: Trabant » 29 wrz 2011, 02:04

Glory,

Ja to widzę w ten sposób.
Jest buble, tak naprawdę osoby które były wtedy koło tego 420 miejsca pewnie były już zjadane przez blindy.
Biorąc to pod uwagę myślę, że warto poczekać na to aż już będziemy w tej kasie i rozegrać te JJ pasywnie.

Tylko mam wrażenie że Ty nad tym zacząłeś się zastanawiać na flopie, a powinieneś zrobić to preflop.
Nie przejmował bym inicjatywy preflop nie chcąc się z tymi waletami później stackować, bo wiadomo, żę do tego raise preflop nie spasuje tylko nam dołoży. Czyli pula już bardzo duża (patrząc na Twój stack) i zero info o przeciwniku.... a Ty zaczynasz się zastanawiać, że jest buble ;)
Moim zdaniem troszkę za późno bo flop trafiłeś idealny, jeszcze z J w piku!! :)

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 29 wrz 2011, 11:35

Dzieki wszystkim za wypowiedzi, na dniach powstanie z tego maly artykul :), bo temat moim zdaniem bardzo ciekawy i zlozony.

Jeszcze by mi tylko mogl GwiazdkaTG napisac gdzie on tam gra all-in i dlaczego, bo tego troche nie kumam.

Co do mojej linni - ja tam pre-flop sie juz zastanawaielm. Zuzylem caly czas bo w grze bylo 422 osoby. Podobnie z reszta przy kolejnych ruchach, ale spadlo jedynei do 421. Bo plan byl prosty - jak peknie bubble to gram check/rise all-in, a jak nie peknie - to staram sie o tani showdown.

Nie wydaje mi sie jednak ze limp pre flop jest dobry. Bo jak on chce wykorzystac bubble factor to i tak pule napompuje. Poza tym w 3 osobowej puli (bo gralby tez bigblind) to te walety wlasciwie sie tylko na set mining nadaja. Lepiej sprobowac zakonczyc to pre albo chociaz go izolowac.

koczwi
-#VIP
-#VIP

Postautor: koczwi » 29 wrz 2011, 17:24

limp JJ jest katastrofalnym zagraniem - nawet na bubble. JJ to ręka z ogromnym potencjałem preflop, ale już nie tak dużym postflop (dlatego nie chcemy brać z nią flopa w 3osobowej puli - bo często będzie overkarta). Jeżeli naprawdę boimy się odpadnięcia (albo nasz bankroll może ulec potrojeniu po przesunięciu się o pozycję wyżej) to musi to być AI preflop.

Awatar użytkownika
Sliwa
-#VIP
-#VIP

Postautor: Sliwa » 29 wrz 2011, 18:22

Nie grywam turków z takim buyinem, ale jeśli znalazłbym się w takiej sytuacji to pewnie zagrałbym podobnie lecz po standardowym raise -pre raczej bym tego nie przeczekał na flopie.

Check na flopie nie jest zbyt dobrym zagraniem bo może przyjść nieprzyjemny turn (no chyba że chcemy zagrać check/allin, ale gość może zagrać check behind i dostać darmową kartę a tego raczej nie chcemy).

Grałbym pewnie leadbet/call, ciężko byłoby mi zrzucić takiego flopa mając na dodatek J w piku, ale to tak na świeżo patrząc. Lecz z drugiej strony mając w głowie tego bubbla, przegrane 5,5h i niefortunne odpadnięcie z tym JJ na tym flopie... masakra. Reasumują musiałbym się znaleźć w tej sytuacji żeby to poczuć i w +80% nie spasowałbym tego ;)

Ale ja jestem fishem także nie brać mojej opinii zbyt poważnie.

Wróć do „Turnieje wielostolikowe MTT”