[NL][FR] AT - faza HU

Analizy rozdań poker teksas holdem z turniejów wielostolikowych live.
Awatar użytkownika
firesparrow
-#aktywny
-#aktywny

[NL][FR] AT - faza HU

Postautor: firesparrow » 14 lis 2010, 22:08

Dzisiaj zagrałem live i moje rozegranie AT zostało uznane za kontrowersyjne.

W HU grałem z moim dobrym kumplem, z którym już nie raz grywałem i mieliśmy tez za sobą niedawną batalię HU w necie.
Wygrana pieniężna (zresztą nieduża) nas nie interesowała tylko i wyłącznie zwycięstwo dla zwycięstwa.

Graliśmy już ok 30 min i cały czas się powiedzmy macaliśmy.

Przed rozdaniem stacki wyglądały
Ja 45k
Kumpel 55k
blindy 1k/2k

Gram z buttona do 5k z :Ac :Td

dostaję call

FLOP
:2s :3s :5s

CHECK od kumpla, ja bet za 5k (standardowe bety preflop i na flopie które ewentualnie starczały na wygranie puli preflop lub jeżeli przeciwnik nie zaczepił się na flopie)

Dostaję miniraise do 10k (zagrane już w tym HU 3 raz z czego 2 razy wyrzuciłem karty)

i teraz ja gram ALLIN

Decyzja podjęta ze względu na
1. Na 90% byłem pewien że ma tylko draw do pików - grałem z nim już sporo i naprawdę mogłem wierzyć w moje ready.
2. Obstawiałem że jeżeli pkt 1 jest dobry to w 20-30% spasuje swój draw
3. Jeżeli z calluje to na 90% wiedziałem że to on będzie potrzebował pomocy nie ja

Pytanie do was - co robicie po jego podbiciu - ale naprawdę z każdym innym bym wyrzucił te AT.

Jeżeli jakieś pytania by bardziej rozjaśnić sprawę proszę pytać.

Dodam, że wstępna analiza po turnieju stwierdziła iż mimo moich readów powinienem zrzucić karty bo pozostawało mi jeszcze sporo żetonów po foldzie.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 15 gru 2010, 17:51

firesparrow, ciezko to analizowac, bo tu liczy sie glownie historia jaka masz z tym przeciwnikiem i to jak go okreslasz.

Zagranie all-in na takim boardzie generalnie nigdy nie jest bledem, o ile wiemy ze nasz przeciwnik umie zrzucic goly draw do koloru na damie i ponizej. I odwrotnie - nie jest to dobre zagranie na gracza ktory nie umie wyrzucic pary.

Jesli umiesz w miare precyzyjnie okreslic jego range, bedziesz mial wiedze czy mogl wejsc pre flop np. z A2 czy A5 - czyli czy jest mozliwe ze ma pare i draw.

Powiniennes tez w miare wiedziec czy on od Ciebie spodziewa sie cbetu wiec zaklada ze jestes slaby.

No i w koncu powinnienes wiedziec czy on czasem Cie tu takim minirisem nie podpuszcza, wiedzac ze odwiniesz mu sie all-in.

Jednym zdaniem - poniewaz jest to blef na specyficznym boardzie, to kluczowa rzecza jest wiedza o przeciwniku.

Ps. Jest jeszcze jeden element - poniewaz to HU ktore twa juz sporo, musisz tez oszacowac czy Twojemu przeciwnikowi chce sie dalej grac i szukac lepszego spota, czy tez moze ma juz dosc wiec z checia podejmie tu ryzyko.

Wróć do „Turnieje LIVE”