[NL400] KK pre flop

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 5-6 osobowych.
Omareth
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: Omareth » 20 lut 2010, 03:47

Mam wrażenie, że autor tematu was wkręca :)
A jeśli nie, to radzę sprawdzić hand history, ile razy 4bet z UTG oznacza AA. Zrzucanie KK preflop to w 99% przypadków złe zagranie nawet na początku MTT, a co tu dopiero mówić o cashówce.

Awatar użytkownika
Soya
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: Soya » 20 lut 2010, 08:39

Mazak niepotrzebnie zdecydowal sie na gre na tych stawkach to byl podstawowy blad tego rozdania, nie mozemy juz dyskutowac o klasycznej grze cash, nie mamy bowiem BI w zapasie by powetowac sobie jakis bad beat. Kazdemu z nas Ax lamalo pockety TT<
A stawiajac na jedno rozdanie sami zabieramy sobie statystyke, a zdajemy sie na szczescie, nasze krole sie utrzymaja czy donkowi wpadnie, as/dwie pary/strit/kolor.
To rozdanie jest efektem tamtego bleedu, z ktorego nie bylo juz wyjscia ze uda nam sie zarobic bez ryzyka.

Awatar użytkownika
Porcupin
-#VIP
-#VIP

Postautor: Porcupin » 20 lut 2010, 14:18

mazak pisze:
glory glory man united pisze:W pokera nie da się grać zachowawczo jeśli myśli się o sukcesach.

I mówi to ten co QQ w turniejach zrzuca pre flop... Bez komentarza...

Akurat zrzucenie QQ w turnieju preflop nie jest oznaką grania zachowawczego lub zbytnio ostrożnego. Tak jak SithJarr napisał, w większej ilości przypadków para ta jest zagrożona. Mi także nie jeden raz zdarzało się zrzucać QQ przed flopem i za każdym razem była to trafiona decyzja, tym bardziej w turnieju. Nie ma co się czepiać innych w swojej obronie nietrafionymi uwagami ;)

Kasandrito
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Kasandrito » 20 lut 2010, 16:49

ja nie mogę wyjść z szoku, czytałem ten wątek z szeroko otwartymi ustami.
większość została napisana przede mną, odniosę się tylko do jednego, co nie zostało skomentowane.

mazak pisze:Kolejny książkowiec nam się trafia... To za ile ja gram i na jakich stawkach zależy tylko ode mnie i od mojej strategii a nie od książkowych regułek na temat bankrolla które znają wszyscy i które jest łatwo wykorzystywać przeciw grającym typowo bankrolem...

jak widać na załączonym obrazku jest dokładnie odwrotnie, to osoby grające wg BM mają przewagę i to ogromną nad osobami, które uskuteczniają shoty na stawki, na które nie mają rolla. kto wie czy gość Cię nie sprawdził i zobaczył, że shotujesz, co wykorzystał bezlitośnie używając tak często nadmienianego przez Ciebie "czynnika ludzkiego" i licząc na scary money u Ciebie.

Ty się ciesz, że grudniowy shot na NL1k przeszedł bezboleśnie, w końcu fortuna może się odwrócić, czego Ci oczywiście nie życzę.

BTW, nie widzę nic zachowawczego w zrzucaniu QQ preflop w turniejach.

Awatar użytkownika
mazak
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mazak » 20 lut 2010, 16:57

TheBluffPL pisze:jak widać na załączonym obrazku jest dokładnie odwrotnie, to osoby grające wg BM mają przewagę i to ogromną nad osobami, które uskuteczniają shoty na stawki, na które nie mają rolla. kto wie czy gość Cię nie sprawdził i zobaczył, że shotujesz, co wykorzystał bezlitośnie używając tak często nadmienianego przez Ciebie "czynnika ludzkiego" i licząc na scary money u Ciebie.

I chwała mu za to jeżeli coś takiego zrobił... Ja wyszedłem ze stołu z 50% zyskiem więc chyba jednak jakiegoś bankrolowca delikatnie uszczupliłem a przewaga tych osób mimo BM nie jest nie do pokonania...

No chyba że więcej donków takich jak ja gra bez BM i to może ktoś taki padł moim łupem...

Awatar użytkownika
mazak
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mazak » 20 lut 2010, 18:01

Nic, chyba starczy tyle opinii w kwestii mojego zagrania...

Padło wiele, wiele uwag i to że 99% komentarzy wyrażało tą samą opinię pozostaję więc uznać ją za właściwą... Choć ja bym wolał by każdy sam sobie ocenił co dla niego jest właściwe a co nie...

Chciałbym więc byśmy przeszli do oceny zagrania - gry - od strony mojego rywala...

2.00/4.00 Texas Hold'em (No Limit ) - 16 lutego 2010 16:50:19
Bad Beat TH 177 (Prawdziwe /Gra na pieniądze )
Miejsce 1: luckymaz (349.73)
Miejsce 3: schraubenk (442.60)
Miejsce 2: Rischelie (119.92)
Miejsce 4: Stäkkimies (364.50)
Miejsce 5: lucky12leo (400.00)
Miejsce 6: kawa88 (111.90)
Rischelie wejście MC 2.00
schraubenk wejście DC 4.00
** Rozdanie kart **
luckymaz [N/A, N/A]
schraubenk [N/A, N/A]
Rischelie [N/A, N/A]
Stäkkimies [As, 3s]
lucky12leo [N/A, N/A]
kawa88 [N/A, N/A]
*** Runda licytacji 1 ***
Stäkkimies Podbij do 11.50
lucky12leo Wejdź 11.50
kawa88 Wejdź 11.50
luckymaz Podbij do 50.00
Rischelie Spasuj
schraubenk Spasuj
Stäkkimies Podbij do 128.50
lucky12leo Spasuj
kawa88 Spasuj
luckymaz Spasuj
*** Odkrycie kart *** : Prowizja: 0.00 Łącznie w puli: 129.00
luckymaz Spasuj Wygrana: 0.00
schraubenk Spasuj Wygrana: 0.00
Rischelie Spasuj Wygrana: 0.00
Stäkkimies Domyślnie Wygrana: 129.00
lucky12leo Spasuj Wygrana: 0.00
kawa88 Spasuj Wygrana: 0.00

Dla ułatwienia usunełem z przebiegu rozdania swoją rękę startową i wstawiłem rękę jaką posiadał "Stäkkimies"... Co myślicie na temat jego gry?

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 20 lut 2010, 18:06

Skomplikowana sprawa. Być może jest tak jak napisał TheBluffPL i gość sprawdził, że robisz strzał i Cie liczył, że Cie wystraszy. Może tym rerisem chciał też poznać prawdziwą wartość Twojej ręki.

Tak czy inaczej dla mnie to zagranie z gatunku "wyższej półki" nie gram cash, szczególnie takich limitów więc sam na takie rozegranie bym nie wpadł i bez pozycji tak nie zagrał.

Biorąc pod uwagę, że grał aktywnie a nie pasywnie - na pewno zagranie dobre.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2010, 18:09 przez Glory, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Porcupin
-#VIP
-#VIP

Postautor: Porcupin » 20 lut 2010, 18:08

mazak pisze:
TheBluffPL pisze:jak widać na załączonym obrazku jest dokładnie odwrotnie, to osoby grające wg BM mają przewagę i to ogromną nad osobami, które uskuteczniają shoty na stawki, na które nie mają rolla. kto wie czy gość Cię nie sprawdził i zobaczył, że shotujesz, co wykorzystał bezlitośnie używając tak często nadmienianego przez Ciebie "czynnika ludzkiego" i licząc na scary money u Ciebie.

I chwała mu za to jeżeli coś takiego zrobił... Ja wyszedłem ze stołu z 50% zyskiem więc chyba jednak jakiegoś bankrolowca delikatnie uszczupliłem a przewaga tych osób mimo BM nie jest nie do pokonania...

No chyba że więcej donków takich jak ja gra bez BM i to może ktoś taki padł moim łupem...

Trzeba mieć jednak nieco szczęścia, żeby tak jak w Twoim przypadku wyjść z tym zyskiem... Chodzi mi o to, że powszechnie wiadomo o tzw. bad beatach, nieprzewidzianym pechu, który nadchodzi nie wiadomo kiedy i sieje spustoszenie. Fajnie, tym razem nie było żadnych komplikacji, ale mogę zapewnić na 100%, że prędzej czy później byś się nadział. Tak więc dobrze by było, aby tego typu ignorowanie BM było jednorazowe (najlepiej w ogóle ;p), bo choćbym nie wiem jak dobrym i rozsądnym graczem był, czego broń Boże nie kwestionuję, czasami po prostu nie ma siły, żeby uniknąć czyhającego się pecha. A grając na odpowiednich stawkach bad beaty nie są już takie straszne. Trudno, zdarzy się, można jechać dalej. I nie jest to opinia książkowa tylko wynikająca z odrobiny doświadczenia, czystego rozsądku i chęci grania bez obaw o stratę całej kasy o którą się ciężko walczyło. Sam nie wiele mam wspólnego z teorią i wszystkiego się uczyłem w trakcie grania i na własnych błędach :) Pozdro!

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 20 lut 2010, 19:20

Patrzac od strony Twojego rywala to bardzo ciekawe rozdanie. Na tych stawkach ludzie dosc czesto graja squeeze (a sytuacja w tym rozdaniu idealna) i wydaje mi się, że na takie zagranie Ciebie postawił. Z tego co piszesz to grasz LAG i przeciwnik mogl zdazyc to zauwazyc (albo mogl zakupic gdzies jakies DB do PT lub HM i mial na Ciebie staty z nizszych stawek). Do tego pozycja z jakiej grasz to kolejny argument, za tym, ze mozesz blefowac. Miał tak naprawde 2 wyjscia - FOLD lub 4bet, ktory sugeruje bardzo mocny uklad.Podbicie z wczesnej pozycji i kontynuacja agresji po 3becie.
Nie podejme sie oceny tego zagrania, czy jest one EV+ lub nie. Jedno jest pewne, jeśli ktoś będzie chciał zostać w rozdaniu lub próbować wygrać to przed flopem musi trzymać QQ+, może nawet KK+. To jest już "wyższa połka" :)

Nie mam pojecia czy tak bylo, ale na tyle ile moja wiedza pozwala, bym tak to interpretowal. Jestem ciekaw Twojej opinii.

Awatar użytkownika
alekspolak1
-#VIP
-#VIP

Postautor: alekspolak1 » 24 lut 2010, 17:36

Zmienie stawki i sprawdze jakby to rozdanie wygladalo na nizszych stawkach NL40

Bad Beat TH 177 (Prawdziwe /Gra na pieniądze )
Miejsce 1: luckymaz (35)
Miejsce 3: schraubenk (44)
Miejsce 2: Rischelie (12)
Miejsce 4: Stäkkimies (36)
Miejsce 5: lucky12leo (40)
Miejsce 6: kawa88 (11)
Rischelie wejście MC 2.00
schraubenk wejście DC 0,40
** Rozdanie kart **
luckymaz [N/A, N/A]
schraubenk [N/A, N/A]
Rischelie [N/A, N/A]
Stäkkimies [As, 3s]
lucky12leo [N/A, N/A]
kawa88 [N/A, N/A]
*** Runda licytacji 1 ***
Stäkkimies Podbij do 1,5
lucky12leo Wejdź 1,5
kawa88 Wejdź 1,5
luckymaz Podbij do 5
Rischelie Spasuj
schraubenk Spasuj
Stäkkimies Podbij do 13
lucky12leo Spasuj
kawa88 Spasuj
luckymaz Spasuj

I dopiero w tym momencie moge sie wypowiedziec patrzac na stawki na ktore na codzien gram. Podbicie pre flop zwyczajny otwarcie 4xBB, dostaje 2 calle a wiec pula 4,5, w tym momence raise twoj za 5$ jest poprostu niczym dla czlowieka dysponujacym bankrollem i majacym grywalna karte. Przy czym jezeli juz choc jedna osoba dolozy, graczom nawet z slabsza karta dolozyc 3,5 do puli juz ponad 13$ dosyc oplacalne. Dlatego tutaj twoj raise powinien byc wysokosci wg mnie 7-8$.

Ale mniejsza z tym, jezeli ja bym byl graczem otwierajacym i widze twoje zagranie moge sie skusic przebic cie aby zyskac 8$ free, bo call w tej sytuacji bylby nie na miejscu z A3s bo nie dawaloby mi informacji zbytnio, przy czym na flopie nietrafionym juz bez pozycji ciezko by bylo to rozgrywac. A wiec bije tak aby mnie albo nikt nie sprawdzil albo sprawdzil gracz z mocno reka . W tym momencie majac A3s pasuje mi z jednej strony niski flop jezeli by mi zachaczyl o strita, lub pozwalajacy mi zebrac do koloru, ale rowniez As ktory biorac pod uwage ze ty masz pewnie pp wyrzuci cie z rozdania, niski flop trafiony dla mnie daje mi wsumie caly twoj BI bo jak wiadomo przy flopie 245 nie zrzucisz mi swoich krolikow, a wiec zagranie zwyczajnie oplacalne.

A powiedz mi czy w takiej sytuacji bys potrafil Przemysławie wsadzic all ina za 36$ ? a nie za 360$ :)

BTW: Ostatnio mialem podobne rozdanie tylko ze ja wlasnie przebilem do 9$, 2 przeciwnikow sfoldowalo a jeden postawil all ina za jakies 30$, sprawdzilame go pokazal mi ta sama karte co twoje przeciwnik A3s. Oczywiscie A na flopie i po ptokach, ale jak widac sa crajzole :P

Wróć do „Cash short handed”