A jeśli nie, to radzę sprawdzić hand history, ile razy 4bet z UTG oznacza AA. Zrzucanie KK preflop to w 99% przypadków złe zagranie nawet na początku MTT, a co tu dopiero mówić o cashówce.
[NL400] KK pre flop
-
Omareth
- -#zwykly

- Soya
- LEGENDA

Mazak niepotrzebnie zdecydowal sie na gre na tych stawkach to byl podstawowy blad tego rozdania, nie mozemy juz dyskutowac o klasycznej grze cash, nie mamy bowiem BI w zapasie by powetowac sobie jakis bad beat. Kazdemu z nas Ax lamalo pockety TT<
A stawiajac na jedno rozdanie sami zabieramy sobie statystyke, a zdajemy sie na szczescie, nasze krole sie utrzymaja czy donkowi wpadnie, as/dwie pary/strit/kolor.
To rozdanie jest efektem tamtego bleedu, z ktorego nie bylo juz wyjscia ze uda nam sie zarobic bez ryzyka.
A stawiajac na jedno rozdanie sami zabieramy sobie statystyke, a zdajemy sie na szczescie, nasze krole sie utrzymaja czy donkowi wpadnie, as/dwie pary/strit/kolor.
To rozdanie jest efektem tamtego bleedu, z ktorego nie bylo juz wyjscia ze uda nam sie zarobic bez ryzyka.
- Porcupin
- -#VIP

mazak pisze:glory glory man united pisze:W pokera nie da się grać zachowawczo jeśli myśli się o sukcesach.
I mówi to ten co QQ w turniejach zrzuca pre flop... Bez komentarza...
Akurat zrzucenie QQ w turnieju preflop nie jest oznaką grania zachowawczego lub zbytnio ostrożnego. Tak jak SithJarr napisał, w większej ilości przypadków para ta jest zagrożona. Mi także nie jeden raz zdarzało się zrzucać QQ przed flopem i za każdym razem była to trafiona decyzja, tym bardziej w turnieju. Nie ma co się czepiać innych w swojej obronie nietrafionymi uwagami

-
Kasandrito
- -#aktywny

ja nie mogę wyjść z szoku, czytałem ten wątek z szeroko otwartymi ustami.
większość została napisana przede mną, odniosę się tylko do jednego, co nie zostało skomentowane.
jak widać na załączonym obrazku jest dokładnie odwrotnie, to osoby grające wg BM mają przewagę i to ogromną nad osobami, które uskuteczniają shoty na stawki, na które nie mają rolla. kto wie czy gość Cię nie sprawdził i zobaczył, że shotujesz, co wykorzystał bezlitośnie używając tak często nadmienianego przez Ciebie "czynnika ludzkiego" i licząc na scary money u Ciebie.
Ty się ciesz, że grudniowy shot na NL1k przeszedł bezboleśnie, w końcu fortuna może się odwrócić, czego Ci oczywiście nie życzę.
BTW, nie widzę nic zachowawczego w zrzucaniu QQ preflop w turniejach.
większość została napisana przede mną, odniosę się tylko do jednego, co nie zostało skomentowane.
mazak pisze:Kolejny książkowiec nam się trafia... To za ile ja gram i na jakich stawkach zależy tylko ode mnie i od mojej strategii a nie od książkowych regułek na temat bankrolla które znają wszyscy i które jest łatwo wykorzystywać przeciw grającym typowo bankrolem...
jak widać na załączonym obrazku jest dokładnie odwrotnie, to osoby grające wg BM mają przewagę i to ogromną nad osobami, które uskuteczniają shoty na stawki, na które nie mają rolla. kto wie czy gość Cię nie sprawdził i zobaczył, że shotujesz, co wykorzystał bezlitośnie używając tak często nadmienianego przez Ciebie "czynnika ludzkiego" i licząc na scary money u Ciebie.
Ty się ciesz, że grudniowy shot na NL1k przeszedł bezboleśnie, w końcu fortuna może się odwrócić, czego Ci oczywiście nie życzę.
BTW, nie widzę nic zachowawczego w zrzucaniu QQ preflop w turniejach.
- mazak
- -#zasłużony

TheBluffPL pisze:jak widać na załączonym obrazku jest dokładnie odwrotnie, to osoby grające wg BM mają przewagę i to ogromną nad osobami, które uskuteczniają shoty na stawki, na które nie mają rolla. kto wie czy gość Cię nie sprawdził i zobaczył, że shotujesz, co wykorzystał bezlitośnie używając tak często nadmienianego przez Ciebie "czynnika ludzkiego" i licząc na scary money u Ciebie.
I chwała mu za to jeżeli coś takiego zrobił... Ja wyszedłem ze stołu z 50% zyskiem więc chyba jednak jakiegoś bankrolowca delikatnie uszczupliłem a przewaga tych osób mimo BM nie jest nie do pokonania...
No chyba że więcej donków takich jak ja gra bez BM i to może ktoś taki padł moim łupem...
- mazak
- -#zasłużony

Nic, chyba starczy tyle opinii w kwestii mojego zagrania...
Padło wiele, wiele uwag i to że 99% komentarzy wyrażało tą samą opinię pozostaję więc uznać ją za właściwą... Choć ja bym wolał by każdy sam sobie ocenił co dla niego jest właściwe a co nie...
Chciałbym więc byśmy przeszli do oceny zagrania - gry - od strony mojego rywala...
2.00/4.00 Texas Hold'em (No Limit ) - 16 lutego 2010 16:50:19
Bad Beat TH 177 (Prawdziwe /Gra na pieniądze )
Miejsce 1: luckymaz (349.73)
Miejsce 3: schraubenk (442.60)
Miejsce 2: Rischelie (119.92)
Miejsce 4: Stäkkimies (364.50)
Miejsce 5: lucky12leo (400.00)
Miejsce 6: kawa88 (111.90)
Rischelie wejście MC 2.00
schraubenk wejście DC 4.00
** Rozdanie kart **
luckymaz [N/A, N/A]
schraubenk [N/A, N/A]
Rischelie [N/A, N/A]
Stäkkimies [As, 3s]
lucky12leo [N/A, N/A]
kawa88 [N/A, N/A]
*** Runda licytacji 1 ***
Stäkkimies Podbij do 11.50
lucky12leo Wejdź 11.50
kawa88 Wejdź 11.50
luckymaz Podbij do 50.00
Rischelie Spasuj
schraubenk Spasuj
Stäkkimies Podbij do 128.50
lucky12leo Spasuj
kawa88 Spasuj
luckymaz Spasuj
*** Odkrycie kart *** : Prowizja: 0.00 Łącznie w puli: 129.00
luckymaz Spasuj Wygrana: 0.00
schraubenk Spasuj Wygrana: 0.00
Rischelie Spasuj Wygrana: 0.00
Stäkkimies Domyślnie Wygrana: 129.00
lucky12leo Spasuj Wygrana: 0.00
kawa88 Spasuj Wygrana: 0.00
Dla ułatwienia usunełem z przebiegu rozdania swoją rękę startową i wstawiłem rękę jaką posiadał "Stäkkimies"... Co myślicie na temat jego gry?
Padło wiele, wiele uwag i to że 99% komentarzy wyrażało tą samą opinię pozostaję więc uznać ją za właściwą... Choć ja bym wolał by każdy sam sobie ocenił co dla niego jest właściwe a co nie...
Chciałbym więc byśmy przeszli do oceny zagrania - gry - od strony mojego rywala...
2.00/4.00 Texas Hold'em (No Limit ) - 16 lutego 2010 16:50:19
Miejsce 1: luckymaz (349.73)
Miejsce 3: schraubenk (442.60)
Miejsce 2: Rischelie (119.92)
Miejsce 4: Stäkkimies (364.50)
Miejsce 5: lucky12leo (400.00)
Miejsce 6: kawa88 (111.90)
schraubenk wejście DC 4.00
** Rozdanie kart **
luckymaz [N/A, N/A]
schraubenk [N/A, N/A]
Rischelie [N/A, N/A]
Stäkkimies [As, 3s]
lucky12leo [N/A, N/A]
kawa88 [N/A, N/A]
Stäkkimies Podbij do 11.50
lucky12leo Wejdź 11.50
kawa88 Wejdź 11.50
luckymaz Podbij do 50.00
Rischelie Spasuj
schraubenk Spasuj
Stäkkimies Podbij do 128.50
lucky12leo Spasuj
kawa88 Spasuj
luckymaz Spasuj
*** Odkrycie kart *** : Prowizja: 0.00 Łącznie w puli: 129.00
luckymaz Spasuj Wygrana: 0.00
schraubenk Spasuj Wygrana: 0.00
Rischelie Spasuj Wygrana: 0.00
Stäkkimies Domyślnie Wygrana: 129.00
lucky12leo Spasuj Wygrana: 0.00
kawa88 Spasuj Wygrana: 0.00
Dla ułatwienia usunełem z przebiegu rozdania swoją rękę startową i wstawiłem rękę jaką posiadał "Stäkkimies"... Co myślicie na temat jego gry?
- Glory
- -#Site Admin

Skomplikowana sprawa. Być może jest tak jak napisał TheBluffPL i gość sprawdził, że robisz strzał i Cie liczył, że Cie wystraszy. Może tym rerisem chciał też poznać prawdziwą wartość Twojej ręki.
Tak czy inaczej dla mnie to zagranie z gatunku "wyższej półki" nie gram cash, szczególnie takich limitów więc sam na takie rozegranie bym nie wpadł i bez pozycji tak nie zagrał.
Biorąc pod uwagę, że grał aktywnie a nie pasywnie - na pewno zagranie dobre.
Tak czy inaczej dla mnie to zagranie z gatunku "wyższej półki" nie gram cash, szczególnie takich limitów więc sam na takie rozegranie bym nie wpadł i bez pozycji tak nie zagrał.
Biorąc pod uwagę, że grał aktywnie a nie pasywnie - na pewno zagranie dobre.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2010, 18:09 przez Glory, łącznie zmieniany 1 raz.
- Porcupin
- -#VIP

mazak pisze:TheBluffPL pisze:jak widać na załączonym obrazku jest dokładnie odwrotnie, to osoby grające wg BM mają przewagę i to ogromną nad osobami, które uskuteczniają shoty na stawki, na które nie mają rolla. kto wie czy gość Cię nie sprawdził i zobaczył, że shotujesz, co wykorzystał bezlitośnie używając tak często nadmienianego przez Ciebie "czynnika ludzkiego" i licząc na scary money u Ciebie.
I chwała mu za to jeżeli coś takiego zrobił... Ja wyszedłem ze stołu z 50% zyskiem więc chyba jednak jakiegoś bankrolowca delikatnie uszczupliłem a przewaga tych osób mimo BM nie jest nie do pokonania...
No chyba że więcej donków takich jak ja gra bez BM i to może ktoś taki padł moim łupem...
Trzeba mieć jednak nieco szczęścia, żeby tak jak w Twoim przypadku wyjść z tym zyskiem... Chodzi mi o to, że powszechnie wiadomo o tzw. bad beatach, nieprzewidzianym pechu, który nadchodzi nie wiadomo kiedy i sieje spustoszenie. Fajnie, tym razem nie było żadnych komplikacji, ale mogę zapewnić na 100%, że prędzej czy później byś się nadział. Tak więc dobrze by było, aby tego typu ignorowanie BM było jednorazowe (najlepiej w ogóle ;p), bo choćbym nie wiem jak dobrym i rozsądnym graczem był, czego broń Boże nie kwestionuję, czasami po prostu nie ma siły, żeby uniknąć czyhającego się pecha. A grając na odpowiednich stawkach bad beaty nie są już takie straszne. Trudno, zdarzy się, można jechać dalej. I nie jest to opinia książkowa tylko wynikająca z odrobiny doświadczenia, czystego rozsądku i chęci grania bez obaw o stratę całej kasy o którą się ciężko walczyło. Sam nie wiele mam wspólnego z teorią i wszystkiego się uczyłem w trakcie grania i na własnych błędach
-
samol
- -#VIP

Patrzac od strony Twojego rywala to bardzo ciekawe rozdanie. Na tych stawkach ludzie dosc czesto graja squeeze (a sytuacja w tym rozdaniu idealna) i wydaje mi się, że na takie zagranie Ciebie postawił. Z tego co piszesz to grasz LAG i przeciwnik mogl zdazyc to zauwazyc (albo mogl zakupic gdzies jakies DB do PT lub HM i mial na Ciebie staty z nizszych stawek). Do tego pozycja z jakiej grasz to kolejny argument, za tym, ze mozesz blefowac. Miał tak naprawde 2 wyjscia - FOLD lub 4bet, ktory sugeruje bardzo mocny uklad.Podbicie z wczesnej pozycji i kontynuacja agresji po 3becie.
Nie podejme sie oceny tego zagrania, czy jest one EV+ lub nie. Jedno jest pewne, jeśli ktoś będzie chciał zostać w rozdaniu lub próbować wygrać to przed flopem musi trzymać QQ+, może nawet KK+. To jest już "wyższa połka"
Nie mam pojecia czy tak bylo, ale na tyle ile moja wiedza pozwala, bym tak to interpretowal. Jestem ciekaw Twojej opinii.
Nie podejme sie oceny tego zagrania, czy jest one EV+ lub nie. Jedno jest pewne, jeśli ktoś będzie chciał zostać w rozdaniu lub próbować wygrać to przed flopem musi trzymać QQ+, może nawet KK+. To jest już "wyższa połka"
Nie mam pojecia czy tak bylo, ale na tyle ile moja wiedza pozwala, bym tak to interpretowal. Jestem ciekaw Twojej opinii.
- alekspolak1
- -#VIP

Zmienie stawki i sprawdze jakby to rozdanie wygladalo na nizszych stawkach NL40
Miejsce 1: luckymaz (35)
Miejsce 3: schraubenk (44)
Miejsce 2: Rischelie (12)
Miejsce 4: Stäkkimies (36)
Miejsce 5: lucky12leo (40)
Miejsce 6: kawa88 (11)
schraubenk wejście DC 0,40
** Rozdanie kart **
luckymaz [N/A, N/A]
schraubenk [N/A, N/A]
Rischelie [N/A, N/A]
Stäkkimies [As, 3s]
lucky12leo [N/A, N/A]
kawa88 [N/A, N/A]
Stäkkimies Podbij do 1,5
lucky12leo Wejdź 1,5
kawa88 Wejdź 1,5
luckymaz Podbij do 5
Rischelie Spasuj
schraubenk Spasuj
Stäkkimies Podbij do 13
lucky12leo Spasuj
kawa88 Spasuj
luckymaz Spasuj
I dopiero w tym momencie moge sie wypowiedziec patrzac na stawki na ktore na codzien gram. Podbicie pre flop zwyczajny otwarcie 4xBB, dostaje 2 calle a wiec pula 4,5, w tym momence raise twoj za 5$ jest poprostu niczym dla czlowieka dysponujacym bankrollem i majacym grywalna karte. Przy czym jezeli juz choc jedna osoba dolozy, graczom nawet z slabsza karta dolozyc 3,5 do puli juz ponad 13$ dosyc oplacalne. Dlatego tutaj twoj raise powinien byc wysokosci wg mnie 7-8$.
Ale mniejsza z tym, jezeli ja bym byl graczem otwierajacym i widze twoje zagranie moge sie skusic przebic cie aby zyskac 8$ free, bo call w tej sytuacji bylby nie na miejscu z A3s bo nie dawaloby mi informacji zbytnio, przy czym na flopie nietrafionym juz bez pozycji ciezko by bylo to rozgrywac. A wiec bije tak aby mnie albo nikt nie sprawdzil albo sprawdzil gracz z mocno reka . W tym momencie majac A3s pasuje mi z jednej strony niski flop jezeli by mi zachaczyl o strita, lub pozwalajacy mi zebrac do koloru, ale rowniez As ktory biorac pod uwage ze ty masz pewnie pp wyrzuci cie z rozdania, niski flop trafiony dla mnie daje mi wsumie caly twoj BI bo jak wiadomo przy flopie 245 nie zrzucisz mi swoich krolikow, a wiec zagranie zwyczajnie oplacalne.
A powiedz mi czy w takiej sytuacji bys potrafil Przemysławie wsadzic all ina za 36$ ? a nie za 360$
BTW: Ostatnio mialem podobne rozdanie tylko ze ja wlasnie przebilem do 9$, 2 przeciwnikow sfoldowalo a jeden postawil all ina za jakies 30$, sprawdzilame go pokazal mi ta sama karte co twoje przeciwnik A3s. Oczywiscie A na flopie i po ptokach, ale jak widac sa crajzole
Miejsce 1: luckymaz (35)
Miejsce 3: schraubenk (44)
Miejsce 2: Rischelie (12)
Miejsce 4: Stäkkimies (36)
Miejsce 5: lucky12leo (40)
Miejsce 6: kawa88 (11)
schraubenk wejście DC 0,40
** Rozdanie kart **
luckymaz [N/A, N/A]
schraubenk [N/A, N/A]
Rischelie [N/A, N/A]
Stäkkimies [As, 3s]
lucky12leo [N/A, N/A]
kawa88 [N/A, N/A]
Stäkkimies Podbij do 1,5
lucky12leo Wejdź 1,5
kawa88 Wejdź 1,5
luckymaz Podbij do 5
Rischelie Spasuj
schraubenk Spasuj
Stäkkimies Podbij do 13
lucky12leo Spasuj
kawa88 Spasuj
luckymaz Spasuj
I dopiero w tym momencie moge sie wypowiedziec patrzac na stawki na ktore na codzien gram. Podbicie pre flop zwyczajny otwarcie 4xBB, dostaje 2 calle a wiec pula 4,5, w tym momence raise twoj za 5$ jest poprostu niczym dla czlowieka dysponujacym bankrollem i majacym grywalna karte. Przy czym jezeli juz choc jedna osoba dolozy, graczom nawet z slabsza karta dolozyc 3,5 do puli juz ponad 13$ dosyc oplacalne. Dlatego tutaj twoj raise powinien byc wysokosci wg mnie 7-8$.
Ale mniejsza z tym, jezeli ja bym byl graczem otwierajacym i widze twoje zagranie moge sie skusic przebic cie aby zyskac 8$ free, bo call w tej sytuacji bylby nie na miejscu z A3s bo nie dawaloby mi informacji zbytnio, przy czym na flopie nietrafionym juz bez pozycji ciezko by bylo to rozgrywac. A wiec bije tak aby mnie albo nikt nie sprawdzil albo sprawdzil gracz z mocno reka . W tym momencie majac A3s pasuje mi z jednej strony niski flop jezeli by mi zachaczyl o strita, lub pozwalajacy mi zebrac do koloru, ale rowniez As ktory biorac pod uwage ze ty masz pewnie pp wyrzuci cie z rozdania, niski flop trafiony dla mnie daje mi wsumie caly twoj BI bo jak wiadomo przy flopie 245 nie zrzucisz mi swoich krolikow, a wiec zagranie zwyczajnie oplacalne.
A powiedz mi czy w takiej sytuacji bys potrafil Przemysławie wsadzic all ina za 36$ ? a nie za 360$
BTW: Ostatnio mialem podobne rozdanie tylko ze ja wlasnie przebilem do 9$, 2 przeciwnikow sfoldowalo a jeden postawil all ina za jakies 30$, sprawdzilame go pokazal mi ta sama karte co twoje przeciwnik A3s. Oczywiscie A na flopie i po ptokach, ale jak widac sa crajzole