[NL2][SH] AA na BTN

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 5-6 osobowych.
Awatar użytkownika
Gns
-#VIP
-#VIP

[NL2][SH] AA na BTN

Postautor: Gns » 05 mar 2011, 14:11

Żadnych informacji. Żadnych statów.

SB (1,94$)
BB (6.21$)
UTG (2,88$)
CO (2,49$)
BTN (3,34$)

PREFLOP:

Dostaję :Ac: :Ah:

UTG fold
CO bet 0,06$
JA raise do 0,21$
SB fold
BB fold

CO call 0,15$

FLOP:

:8d: :5d: :3d:

CO się zastanawia dłuższy czas i wrzuca AI 2,28$

Co robimy w takiej sytuacji? Czy call jest uzasadniony?

Awatar użytkownika
Ted Forester
-#VIP
-#VIP

Postautor: Ted Forester » 05 mar 2011, 17:36

Pobaw się pokerstove

eRik
-#zwykly
-#zwykly

Postautor: eRik » 06 mar 2011, 18:48

jw. musisz pobawić się pokerstov'em. Mi się wydaję, że na unknown villaina to tutaj częściej masz w jego zasięgu fd jakies AdX, overpair itp, chociaż na micro to nigdy nie wiadomo ale wydaje mi się, że w przypadku złapanego koloru to ludzie zawsze starają się to slowplayować, więc albo dostajesz c/r albo tylko call do cb, bardzo rzadko trafi się taki donkbet

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 07 mar 2011, 21:40

Można się pokusić o taką analizę:

Możliwe ręce przeciwnika:

1. Złapał seta albo dwie pary, ale board był niewygodny więc chciał to załatwić w ten sposób. 88, 55 i 33 pasują do gry preflop więc dałbym temu 40% prawdopodobieństwa.

2. Niespodziewanie złapał kolor i postanowił zagrać nietypowo mając nadzieję na twój call. Jednak jeżeli złapał kolor to nie miał powodu żeby w ten sposób go rozgrywać, bo najczęściej ty foldujesz, a on nic nie zarabia. Jednak takie zagrania się czasami zdarzają więc nie można tego wyeliminować. Dałbym temu 30% prawdopodobieństwa

3. Wysoka para 99+, którą chciał slowplayować, ale slowplay nie poszedł po jego myśli bo spadł jednokolorowy board. W takiej sytuacji zmienił zdanie i chciał jak najszybciej zakończyć niewygodną sytuację i postanowił zrobić to w taki specyficzny sposób. Dałbym takiemu scenariuszowi 20% prawdopodobieństwa.

4. Chciał iść do domu i zagrał tak po prostu albo blefował totalnie - oba scenariusze to razem 10%, jakby powiedział Harrington.

W przypadku nr. 1 masz 12% equity.
W przypadku nr. 2 masz 2% equity.
W przypadku nr. 3 masz 90% equity.
W przypadku nr. 4 masz 80% equity.

A więc:

12% * 40% = 5%
2% * 30% ~ 1%
90% * 20% = 18%
80% * 10% = 8%

W sumie 32% equity wg moich oszacowań.
2,73$ w puli, musisz dołożyć 2,28$, a więc jak dla mnie to fold będzie EV+.

Oczywiście mogłem gdzieś się machnąć w obliczeniach, ale nadal bym foldował :)

Awatar użytkownika
polak13
-#VIP
-#VIP

Postautor: polak13 » 07 mar 2011, 22:07

Domyślam się że miał A lub wysoką kartę kier,kiedyś zawsze tak miałem posiadałem, ostatnie 2 dolce i też robiłem takie crazy alliny .Albo dojdzie albo nie dojdzie.No chyba że trafił kolor ale jeśli tak to by betował a nie wrzucał alka.Zajeżdża mi to desperacją na km

I jeszcze jedna opcja..trafił parę i zagrał allin?

Czy może pokazał TT>JJ>QQ<KK?

foxx
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: foxx » 08 mar 2011, 00:11

Zapomniałem uwzględnić przypadku, w którym trafił TPTK albo TPGK, ale nie sądzę, żeby to przeważyło na korzyść call.

Awatar użytkownika
Gns
-#VIP
-#VIP

Postautor: Gns » 08 mar 2011, 00:15

Dziękuję.

Po jego zachowaniu stwierdziłem, że na bank koloru nie ma. W końcu kto o zdrowych zmysłach wrzuca allin mając nutsa (czy tam 2giego nutsa..)?? Gość tylko sprawdził, mojego raise na PF więc od razu odrzuciłem jakieś monstery. Zatem jakieś wyższe parki i AQ, AJ.. Podejrzewałem, że na flopie mógł złapać draw do koloru np. z jakimiś AJ, AQ.. Nie wiem czym się kierował wrzucając stack.. Prawdopodobnie tak jak napisał foxx w punkcie 3. nie wyszedł mu slowplay..

Tak to mniej więcej na szybkości przeanalizowałem i postanowiłem sprawdzić... Nawet nie wiecie jaki byłem zaskoczony, jak gość pokazał QQ bez kara! Szok. Moje asy się utrzymały i wygrałem pulę. Jakbym to zrzucił to chyba bym nie zasnął tego dnia...

Anyway gość ewidentnie nie wiedział co zrobić. Bardzo łatwo mógł tą pulę wygrać. Dajmy na to scenariusz, jego bet za 1/2 pota, mój raise, jego 3bet, mój fold i pula jego. Na 3 bet na pewno bym zrzucił. A tak to dał mi tylko powody do sprawdzenia.

piotrek_nowy
-#VIP
-#VIP

Postautor: piotrek_nowy » 09 mar 2011, 01:43

foxx pisze:2. Niespodziewanie złapał kolor i postanowił zagrać nietypowo mając nadzieję na twój call. Jednak jeżeli złapał kolor to nie miał powodu żeby w ten sposób go rozgrywać, bo najczęściej ty foldujesz, a on nic nie zarabia. Jednak takie zagrania się czasami zdarzają więc nie można tego wyeliminować. Dałbym temu 30% prawdopodobieństwa.

4. Chciał iść do domu i zagrał tak po prostu albo blefował totalnie - oba scenariusze to razem 10%, jakby powiedział Harrington.

Kolor nie powinien i praktycznie nigdy tak nie gra, daje tam nie wiecej niz 5%. Podobnie z total blefem, na tego typu boardach nawet najbardziej desperacki rywal nie chce blefowac, takze na total air nie daje wiecej niz 2% ;)

Takie zagranie to najczesciej pair i draw, 2 pairs, tak jak koledzy wczesciej pisali wystarczy pobawic sie zakresami w pokerstove i bedziesz wiedziec czy call jest oplacalny. Nie bedzie pewnie to mega dochodowe, a w dlugim okresie call Ci powinien przyniesc profit.

Wróć do „Cash short handed”