[nl20] KK vs AA?

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 5-6 osobowych.
Awatar użytkownika
Ted Forester
-#VIP
-#VIP

[nl20] KK vs AA?

Postautor: Ted Forester » 07 maja 2010, 02:16

$0.10/$0.20 No Limit Holdem
iPoker
5 Players
Hand Conversion Powered by weaktight.com

Stacks:
UTG Becks237321 ($25.65)
CO Hero ($39.02)
BTN Alfagone ($20)
SB OMGJohnGalt ($21.63)
BB Schlichting ($24.38)

Pre-Flop: ($0.30, 5 players) Hero is CO :Kh: :Kc:
Becks237321 raises to $0.80, Hero raises to $2.60, 3 folds, Becks237321 raises to $5, Hero calls $2.40

Flop: :9c: :As: :7s: ($10.30, 2 players)
Becks237321 bets $4

Przeciwnik 22/15, ale 33% raise z UTG. 4bet 25%,ale tylko 4 ręce, więc żadna próbka. Z jednej strony miałem na stole image maniaka, z drugiej strony jego betsizing to dla mnie ewidentnie asy. Co myślicie o tym rozdaniu?

hermes06
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: hermes06 » 17 maja 2010, 02:44

Ja z KK zawsze chcę stacować się preflop, a już na pewno na krótkich stołach. No, chyba, że gram z ultra nitem, albo mam jakiegoś reada, ale ciężko mieć takiego po 4 rękach. Tutaj villain nie jest murkiem, więc gram re-raise all in. Jak ma asy, to trudno, cooler.

Oskarek

Postautor: Oskarek » 17 maja 2010, 02:54

Ja na takiego gracza na 90% gram allin preflop

Moze tam miec cos w styl QQ, AK no i AA nawet z JJ mysle moze tak zagrac :)

Ale mysle ze na flopie jednak sie zrzucam

dam1anov
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dam1anov » 17 maja 2010, 11:35

Nie podoba mi się Twój smooth-call z KK preflop.

Tworzysz sobie bardzo trudną sytuację postflop, bo nie tylko as na boardzie może być dla Ciebie groźny. Załóżmy, że zrzucisz króle, jeśli pojawi się A na flopie. Ale co jeśli pojawi się Q lub J, a Twój przeciwnik wykaże agresję? Będziesz liczył, że grał tak preflop z AJ lub AQ lub blefuje? Przebijesz? Zagrasz AI? Wydaje mi się, że Twoje zagranie preflop jest naprawdę traceniem value - takim przez duże "T". Preflop biją Cię wyłącznie asy, postflop - jeśli Twój przeciwnik trafia, a Ty nie - masz parę.

Zwłaszcza, że tak jak napisał Oskarek, widzę tu miejsce nawet dla JJ i AK, w skrajnym(ale naprawdę na pograniczu możliwości) przypadku to nawet AQ bym nie wykluczył, jeśli Twój przeciwnik miał okazję widzieć Ciebie w jakiejś wyjątkowo maniakalno-szaleńczej akcji w czasie tych kilku rozdań :wink:.

Zatem o losach swoich króli powinieneś zdecydować preflop grając AI. Obawiasz się wyłącznie AA, z pozostałymi jesteś zdecydowanie z przodu. Flat call w tej sytuacji miałby sens z ręką spekulatywną, czyli po tylu betach z AK - za dużo traci bez kontaktu z boardem, zatem wolałbym podjąć decyzję postflop, jeśli nie zrzuciłbym się przy którymś z betów.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ted Forester
-#VIP
-#VIP

Postautor: Ted Forester » 17 maja 2010, 12:35

Ok to może trochę ode mnie, jak ja to widzę. Tak jak pisałem wcześniej dużo raisowałem, 3betowałem, grałem agresywnie. Kolesie mieli mnie może za donka a na pewno za jakiegoś maniaka/agrodonka. Typ na UTG dostaje ode mnie 3bet i robi malutki 4bet. Co to oznacza? Moim zdaniem wciąga. Jest bez pozycji, jeśli ma mnie za jakiegoś maniaka to liczy, że sprawdzę lub przebiję luźno myśląc, że on pokazuje słabość niskim zagraniem. Moim zdaniem AQ i JJ nigdy tak nie gra, bo będzie się bać gry OOP. Także zostaje AA,KK,QQ i AK. Co do mojego calla to mi się bardzo podoba i uważam,że dobre mixowanie gry. Jeśli ma którąś z tych rąk i tak się zestackuje. Ja go obstawiłem od razu na preflopie na ręce powyżej z dużym naciskiem na AA. Na flopie jego zagranie to tak jakby odkrył karty, napisałem mu,że ma asy, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi :D Ogólnie z jaką inną ręką mógłby tak zagrać? Wydaje mi się, że nie ma takiej. Możliwe, że miał niższą parę i to był taki testujący bet, ale wątpię. Jeśli nie miał tutaj asów to WELL PLAYED Dr Becks, bo ja się zrzuciłem na flopie.

hermes06
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: hermes06 » 17 maja 2010, 16:54

Bez urazy, ale myślę, że się trochę wylevelowałeś w tym rozdaniu. Piszesz, że masz na przeciwnika 4 ręce, więc domyślam się, że on na Ciebie ma tyle samo. Po takiej ilości ciężko określić kogoś maniakiem czy aggrodonkiem. No chyba, że w poprzednim rozdaniu wrzuciłeś olka z 72, ale nie sądzę.
Poza tym, skoro przed flopem jesteś pewien, że ma te asy, to po co sprawdzasz jego 4bet? Jaki masz plan na flop? Czy gdyby spadły same niskie karty, to zestackowałbyś się?
Powtórzę, to, co napisałem poprzednio. Dwa króle to zawsze dążenie do allina preflop.

dam1anov
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dam1anov » 17 maja 2010, 17:52

hermes06 pisze:(...)Poza tym, skoro przed flopem jesteś pewien, że ma te asy, to po co sprawdzasz jego 4bet?[pogrubienie moje -dop. dam1anov] Jaki masz plan na flop? Czy gdyby spadły same niskie karty, to zestackowałbyś się?

Dokładnie tak - pot odds do sprawdzenia nie były korzystne, a przy założeniu że preflop jesteś 4:1 underdog raczej nie za bardzo można mówić o implied odds. Flat call 4bet licząc na króla na boardzie, pod warunkiem że obok króla nie spadnie as?

Le Chiffre pisze:Co do mojego calla to mi się bardzo podoba i uważam,że dobre mixowanie gry.(...)

Zgoda - może to być ciekawe miksowanie gry. Ja nadal uważam, że lepiej jest dążyć do stackowania preflop z KK niż szukać alternatywnych zagrań, zwłaszcza że nie grywasz co dzień z tymi przeciwnikami. Ale w porządku, jest to jakiś pomysł na KK.
Tylko co daje takie miksowanie przeciwko AA? Znowu powraca ocena ręki przeciwnika - czy flat call 4betu z KK vs AA to dobry pomysł? Nie lepiej było zrzucić i zaoszczędzić te 2,40$? Czy w długim okresie czasu lepiej jest zbudować większą pulę przeciwko bijącej Cię ręce, by raz na kilka razy trafić na flopie?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ted Forester
-#VIP
-#VIP

Postautor: Ted Forester » 17 maja 2010, 18:11

Lol nie mam na niego 4 rąk, tylko 4 ręce w których dostał 3beta i mógł zagrać 4bet. Ludzie myślcie trochę, nie pisałbym o statystykach i wizerunku jakbym grał 4 rękę dopiero....

Przecież nie napisałem, że jestem PEWIEN preflop, że ma asy. Na flopie byłem pewien.

Wkleiłem to rozdanie, żeby się dowiedzieć czy po takim rozegraniu też obstawiacie typa na asy, czy może uważacie inaczej, ale widzę, że wszyscy tylko się skupiają na wrzucaniu stacka preflop...

hermes06
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: hermes06 » 17 maja 2010, 18:34

Bo wrzucanie stacka preflop z KK jest jak najbardziej EV+.
Le Chiffre pisze:Wkleiłem to rozdanie, żeby się dowiedzieć czy po takim rozegraniu też obstawiacie typa na asy

Ja nie. A na pewno nie stawiam go konkretnie na tę rękę. Koleś gra mini 4bet i podejrzewam, że tak rozgrywa to, co pisał Oskarek JJ+, AK, może AQs. Ponieważ bijesz jego range sensowne wydaje się właśnie wrzucanie stacka. Piszesz, że z QQ+ i tak się zestackuje, więc tym bardziej nie rozumiem, dlaczego decydujesz się tylko sprawdzić.
Flat call jako miksowanie gry IP może mieć sens, jeśli masz pomysł na grę na flopie. Miałeś jakiś plan co zrobisz, kiedy spadnie as? Tutaj villain zagrywa jakiś dziwny becik za niecałe pół puli, jeśli masz reada, że to oznacza siłę, to fold jest poprawny, ale zastanów się czy na jego miejscu, gdybyś miał damy zagrałbyś tu check.

dam1anov
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: dam1anov » 17 maja 2010, 21:23

Le Chiffre pisze:Przecież nie napisałem, że jestem PEWIEN preflop, że ma asy. Na flopie byłem pewien.

Hmmm...

Le Chiffre pisze:Ja go obstawiłem od razu na preflopie na ręce powyżej z dużym naciskiem na AA.

Ok, po prostu kładziesz "duży nacisk". Myślę sobie, że na tyle duży, że mogło to zaburzyć Twoją ocenę ręki postflop i zobaczyć te asy nawet jeśli ich nie miał.

Le Chiffre pisze:Wkleiłem to rozdanie, żeby się dowiedzieć czy po takim rozegraniu też obstawiacie typa na asy, czy może uważacie inaczej, ale widzę, że wszyscy tylko się skupiają na wrzucaniu stacka preflop...

Odpowiedzi na to pytanie już przecież podaliśmy w pierwszych postach w temacie. Dla Ciebie bet za 4$ do puli 10,30 $ to asy, dla mnie to próba niedrogiego kupienia informacji o Twojej ręce. Dla Ciebie przede wszystkim ustawiał rozdanie pod swojego top-seta, dla mnie przede wszystkim zagrał probe-bet z okolic najniższych jego rozmiarów.
Czy mógł mieć asy? Tak mógł, jednak mimo wszystko dałbym większe szanse na słabszą pocket pair niż Twoja.

Pozdrawiam

vogla1
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: vogla1 » 18 maja 2010, 14:10

Przede wszystkim należy zastanowić się nad tym czy mając seta asów zagrał by tak mały bet na flopie dając Ci oddsy na zbieranie do koloru? Z drugiej strony Ty tego drawa mieć nie mogłeś, bo nie widzę żadnej rozsądnej ręki z dwoma pikami z którą mógłbyś sprawdzać 4beta. Ja w tym przypadku dał bym call na flopie i mając pozycje czekał na to co przeciwnik zrobi na turnie, jeśli znowu by podbił to easy fold. Jednak skłaniał bym się tak jak przedmówcy do stackowania preflop z tego powodu, że sam stosuje mini bet jako blef co przynosi zyski zwłaszcza w grze z dobrymi przeciwnikami

Wróć do „Cash short handed”