CASH, NL10, SHORT HANDED
Jestem na BB i dostaję QQ.
PREFLOP:
SB
BB
UTG call (0.1$)
UTG+1 call (0.1$)
CO bet (0.45$)
BTN fold
SB fold (0.05$)
BB raise 1.0$
UTG call (1.0$)
UTG+1 call (1.0$)
CO call (1.0$)
FLOP: 58J
BB bet (2.0$)
UTG call (2.0$)
UTG+1 fold
CO fold
TURN: 58J A
BB check
UTG bet (4.0$)
BB fold
Jak uważacie? Dobry fold? Siedziałem z gościem przy stoliku tylko trochę, ale wydawało mi się, że gra raczej tight. Myślę, że mógł mieć waleta z dobrym kickerem, może tym asem albo trafił seta na flopie..
[NL10][SH] QQ na BB
-
hermes06
- -#aktywny

Więcej pre, dajesz im za dobre oddsy i w konsekwencji jesteś w family pocie bez pozycji. Nie podajesz kolorów kart na boardzie, więc domyślam się, że rainbow, flop dosyć suchy, ale też grałbym więcej, ze względu na ilość osób w rozdaniu. Turn bym bez wątpienia 2nd barelował, ten as jak najbardziej trafia w Twój range, a tak pokazujesz słabość i jeśli UTG jest ogarniętym graczem może próbować to wykorzystać.
Podsumowując: większy 3bet pre, więcej na flopie i bet/fold turn.
Podsumowując: większy 3bet pre, więcej na flopie i bet/fold turn.
- Gns
- -#VIP

-
hermes06
- -#aktywny

No nie wiem. Standardem jest 3bet równy 3*wysokość otwarcia, a w tym rozdaniu masz jeszcze limperów. Zresztą to właśnie z blindów Twój 3bet powinien być większy tylko z tego powodu, żeby nie grać bez pozycji! Masz bardzo mocno rękę, ale trzeba pamiętać, że wysokie pary tracą na sile właśnie w multiway potach, nawet asy ciężko by Ci było rozgrywać w takiej sytuacji. Ja bym się cieszył, gdyby udało się zatrzymać akcję juz na preflopie 
- Gns
- -#VIP

hermes06 pisze:No nie wiem. Standardem jest 3bet równy 3*wysokość otwarcia, a w tym rozdaniu masz jeszcze limperów. Zresztą to właśnie z blindów Twój 3bet powinien być większy tylko z tego powodu, żeby nie grać bez pozycji! Masz bardzo mocno rękę, ale trzeba pamiętać, że wysokie pary tracą na sile właśnie w multiway potach, nawet asy ciężko by Ci było rozgrywać w takiej sytuacji. Ja bym się cieszył, gdyby udało się zatrzymać akcję juz na preflopie
Nie bardzo rozumiem o co Ci dokładnie chodzi. Z tego co wiem to 3bet to po prostu re-raise. A tam żadnego re-raise nie ma, tylko mu raise na preflopie. Ok. Standardowym podbiciem jest 3-5BB. I tak też zagrał gracz na pozycji CO. Spotkał się z moim raisem do 10BB. Dalej tylko calle..
Gdybym zagrał mocniejszego raise i chciał zatrzymać akcje na preflopie to bym zgarnął 0.55$. Trochę słabo, chociaż w tej sytuacji bym nie narzekał.
Jeśli chodzi o preflop to wydaje mi się, że dobrze zagrałem. A co do rywali to raczej byłem najlepszy w tym momencie. Gdyby któryś z nich miał AA/KK to na bank by mnie re-raisował. W związku z tym, że oni tylko sprawdzali to wydaje mi się, że mieli ręce w stylu: pary do JJ, wysokie connectory, ewentualnie Asa z czymś w stylu 9,T,10,J,Q... chociaż nie wiem bo z AQs to już mógłbym się spodziewać re-raise.
Anyway na flopie UTG+1 i CO nie trafili flopa ewidentnie.. Jeśli chodzi o tego UTG to albo trafił już na flopie układ (jakiegoś seta, może nawet waletów) i slowplayował albo właśnie na turnie złapał parę asów. Dlatego też uważam, że second barrel byłby tu błędem. Na flopie jeszcze czułem się pewnie.. jakby mnie przebił to bym się stackował (myśląc, że ma jakieś AJ). Turn to już inna sprawa od razu poczułem się przegrany, więc odpuściłem..
Tak ja to widzę teraz. Jakieś inne pomysły?
-
hermes06
- -#aktywny

Rozpiszę się
Chodzi mi o 3bet pre flop. Są dwa limpy, CO gra raise (2bet), Ty go re-raisujesz, czyli grasz 3bet. I tak jak pisałem ten 3bet wydaje mi się zbyt niski z uwagi na oddsy, jakie dajesz przeciwnikom i Twój brak pozycji. Optimum dla mnie byłoby tu zagranie za co najmniej 1.4$.
Uderzając za mniej musisz liczyć się z tym, że rywale Cię sprawdzą i będziesz właśnie w takiej sytuacji, w jakiej się znalazłeś, czyli średnio wygodniej. Moim zdaniem najlepszym pomysłem na tę rękę jest zakończenie całej akcji przed flopem. Powtórzę, że Twoje karty tracą na wartości w wieloosobowej puli, a brak pozycji bardzo utrudnia Ci ich rozegranie.
(BTW otwarcie CO też nie jest standardowe, bo standardem jest 3-4BB + 1BB za każdego lmpera, czyli 0.5-0.6$. Ale to szczegół, bo nie wiem jak on zwykle otwiera i czy to coś oznacza. Czasem można spotkać się z sytuacją, że niektórzy z mocną ręką jak AA/AK/KK etc. zawsze dokładają tego 1BB za limpera, ale już z trouble hands jak np. QJ ignorują limpy i otwierają mniej. Warto na to zwracać uwagę, takie ready można ładnie wykorzystywać.)
OK, jedziemy dalej. Przed flopem zagrałeś w zasadzi minraisa i dostałeś 3 calle. Nie podajesz żadnych statystyk, więc naprawdę trudno określić w tym momencie zakres rywali. Tylko UTG opisałeś jako tighta, ale to trochę mało i niewiele o nim mówi. Gracz tight może być dobrym regularsem grającym TAG, może być pasywnym weak-tightem, agresywnym murkiem grającym tylko najlepsze układy... Sam widzisz, że możliwości jest sporo. Nic nie wiadomo o pozostałych. Co to za ludzie? Calling stations? TAGi, LAGi? Więcej informacji. To, że nie wzięli udziału w dalszej części gry, nie znaczy, że można ich pominąć. I koniecznie używaj jakiegoś konwertera rąk, przy tym zapisie nie widać kolorów kart, wielkości stacków, wysokości puli... To naprawdę utrudnia analizę rozdania.
Wjeżdża flop. Dla Ciebie całkiem niezły. Nie ma overkart, nie widać zbyt wiele drawów chyba, że ktoś trzyma T9 albo 67 no i ewentualnie flush draw, ale o tym nie wiemy. I tutaj pierwsza sprawa. W puli jeśli dobrze liczę są jakieś 4$. Ty cbetujesz raptem za 2$. Dlaczego tak mało? Jeśli są drawy to i tak Cię sprawdzą, sprawdzi Cię każdy walet, ba pewne każdy pocket 77+ Cię sprawdzi. Skoro i tak dorzucą, to niech płacą!
UTG sprawdza, reszta floduje. Na turnie oglądamy asa (dalej wszystko rainbow?). I teraz ja Ciebie nie rozumiem.
Na jakiej podstawie uważasz, że UTG trafił już na flopie seta? Owszem, jego limp/call 3bet z UTG może oznaczać jakiegoś niskiego pocketa, ale wcale nie musi. Jest takie pojęcie jak MUBS - monster under the bed syndrome, czyli dostrzeganie wszędzie rąk, które Cię biją. Myślę, że padłeś jego ofiarą
Dlaczego od razu poczułeś się przegrany? Bo zobaczyłeś asa? Pomyślmy z jakimi rękami z asem on limpowałby pre a potem sprawdzał flopa? AJ? Cóż, ja sam gram raczej FR, ale na SH AJ to jest oczywisty raise z UTG, tym bardziej, że według Ciebie to tight. Żaden rozgarnięty zawodnik nie będzie grał limp/call 3bet AJ z UTG.
Jakie inne asy są w jego zasięgu? A5, A8. Owszem, jeśli były suited mógł je od biedy limpować i sprawdzić, skoro dałeś mu oddsy, ale ma je tam dużo rzadziej niż częściej. No i pytanie, czy nawet, gdyby je miał, to sprawdziłby cbet? Na flopie też dałeś mu okazję, do takiego zagrania, bo zabetowałeś za mało i pokazałeś raczej słabość niż siłę, ale do takiego zagrania trzeba mieć niezłego reada albo być calling station.
Właśnie. Tu jest moim zdaniem największy błąd w tym rozdaniu. Jedną z dwóch rzeczy zrobiłeś źle. Albo niepoprawnie określiłeś typ przeciwnika, albo przy poprawnym określeniu typu, wybrałeś fatalną linię. Napiszę wyraźnie: żaden ogarnięty tight nie będzie w tym spocie na turnie trzymał tego asa. Żaden.
Ja to widzę tak i chętnie przeczytam jeszcze czyjąś opinię.
Chodzi mi o 3bet pre flop. Są dwa limpy, CO gra raise (2bet), Ty go re-raisujesz, czyli grasz 3bet. I tak jak pisałem ten 3bet wydaje mi się zbyt niski z uwagi na oddsy, jakie dajesz przeciwnikom i Twój brak pozycji. Optimum dla mnie byłoby tu zagranie za co najmniej 1.4$.
Uderzając za mniej musisz liczyć się z tym, że rywale Cię sprawdzą i będziesz właśnie w takiej sytuacji, w jakiej się znalazłeś, czyli średnio wygodniej. Moim zdaniem najlepszym pomysłem na tę rękę jest zakończenie całej akcji przed flopem. Powtórzę, że Twoje karty tracą na wartości w wieloosobowej puli, a brak pozycji bardzo utrudnia Ci ich rozegranie.
(BTW otwarcie CO też nie jest standardowe, bo standardem jest 3-4BB + 1BB za każdego lmpera, czyli 0.5-0.6$. Ale to szczegół, bo nie wiem jak on zwykle otwiera i czy to coś oznacza. Czasem można spotkać się z sytuacją, że niektórzy z mocną ręką jak AA/AK/KK etc. zawsze dokładają tego 1BB za limpera, ale już z trouble hands jak np. QJ ignorują limpy i otwierają mniej. Warto na to zwracać uwagę, takie ready można ładnie wykorzystywać.)
OK, jedziemy dalej. Przed flopem zagrałeś w zasadzi minraisa i dostałeś 3 calle. Nie podajesz żadnych statystyk, więc naprawdę trudno określić w tym momencie zakres rywali. Tylko UTG opisałeś jako tighta, ale to trochę mało i niewiele o nim mówi. Gracz tight może być dobrym regularsem grającym TAG, może być pasywnym weak-tightem, agresywnym murkiem grającym tylko najlepsze układy... Sam widzisz, że możliwości jest sporo. Nic nie wiadomo o pozostałych. Co to za ludzie? Calling stations? TAGi, LAGi? Więcej informacji. To, że nie wzięli udziału w dalszej części gry, nie znaczy, że można ich pominąć. I koniecznie używaj jakiegoś konwertera rąk, przy tym zapisie nie widać kolorów kart, wielkości stacków, wysokości puli... To naprawdę utrudnia analizę rozdania.
Wjeżdża flop. Dla Ciebie całkiem niezły. Nie ma overkart, nie widać zbyt wiele drawów chyba, że ktoś trzyma T9 albo 67 no i ewentualnie flush draw, ale o tym nie wiemy. I tutaj pierwsza sprawa. W puli jeśli dobrze liczę są jakieś 4$. Ty cbetujesz raptem za 2$. Dlaczego tak mało? Jeśli są drawy to i tak Cię sprawdzą, sprawdzi Cię każdy walet, ba pewne każdy pocket 77+ Cię sprawdzi. Skoro i tak dorzucą, to niech płacą!
UTG sprawdza, reszta floduje. Na turnie oglądamy asa (dalej wszystko rainbow?). I teraz ja Ciebie nie rozumiem.
Jeśli chodzi o tego UTG to albo trafił już na flopie układ (jakiegoś seta, może nawet waletów) i slowplayował albo właśnie na turnie złapał parę asów. Dlatego też uważam, że second barrel byłby tu błędem. Na flopie jeszcze czułem się pewnie.. jakby mnie przebił to bym się stackował (myśląc, że ma jakieś AJ). Turn to już inna sprawa od razu poczułem się przegrany, więc odpuściłem..
Na jakiej podstawie uważasz, że UTG trafił już na flopie seta? Owszem, jego limp/call 3bet z UTG może oznaczać jakiegoś niskiego pocketa, ale wcale nie musi. Jest takie pojęcie jak MUBS - monster under the bed syndrome, czyli dostrzeganie wszędzie rąk, które Cię biją. Myślę, że padłeś jego ofiarą
Dlaczego od razu poczułeś się przegrany? Bo zobaczyłeś asa? Pomyślmy z jakimi rękami z asem on limpowałby pre a potem sprawdzał flopa? AJ? Cóż, ja sam gram raczej FR, ale na SH AJ to jest oczywisty raise z UTG, tym bardziej, że według Ciebie to tight. Żaden rozgarnięty zawodnik nie będzie grał limp/call 3bet AJ z UTG.
Jakie inne asy są w jego zasięgu? A5, A8. Owszem, jeśli były suited mógł je od biedy limpować i sprawdzić, skoro dałeś mu oddsy, ale ma je tam dużo rzadziej niż częściej. No i pytanie, czy nawet, gdyby je miał, to sprawdziłby cbet? Na flopie też dałeś mu okazję, do takiego zagrania, bo zabetowałeś za mało i pokazałeś raczej słabość niż siłę, ale do takiego zagrania trzeba mieć niezłego reada albo być calling station.
Właśnie. Tu jest moim zdaniem największy błąd w tym rozdaniu. Jedną z dwóch rzeczy zrobiłeś źle. Albo niepoprawnie określiłeś typ przeciwnika, albo przy poprawnym określeniu typu, wybrałeś fatalną linię. Napiszę wyraźnie: żaden ogarnięty tight nie będzie w tym spocie na turnie trzymał tego asa. Żaden.
Ja to widzę tak i chętnie przeczytam jeszcze czyjąś opinię.
-
Redu69
- -#zwykly

- Gns
- -#VIP

hermes06, o taka odpowiedz mi chodziło
Faktycznie zagrałem za nisko preflop, a mój cbet również był za niski (1/2 puli). Na turnie pokazałem słabość. Myślę, że naprawdę źle rozegrałem te damy. W związku z czym na turnie już chyba byłem spalony...
Niestety post w stylu (no offence):
.. raczej nie wnosi nic do tematu..
Niestety post w stylu (no offence):
Redu69 pisze:ja bym zaryzykował grą . jezeli stawka cie nie przerosła.
.. raczej nie wnosi nic do tematu..
-
piotrek_nowy
- -#VIP

Re: [NL10][SH] QQ na BB
Nie napisales ile w stacku maja poszczegolni gracze, a to tez dosc istotne. Jakies statystyki na gracza z CO?
Po takim 3becie preflop musial Ci dolozyc z wszystkim czym tam izolowal limperow. AJ/KJ/QJ/TJ, wszystkie pary. Mogl Cie floatowac z QT itp, a nawet z total air na takim bordzie. Sam z obserwacji stolika musisz dojsc do wniosku jaki jest jego range i jaka decyzja jest dobra.
A i wiekszy cbet ofc, nie wyciagasz value od any J czy tam parek i innych takich.
Po takim 3becie preflop musial Ci dolozyc z wszystkim czym tam izolowal limperow. AJ/KJ/QJ/TJ, wszystkie pary. Mogl Cie floatowac z QT itp, a nawet z total air na takim bordzie. Sam z obserwacji stolika musisz dojsc do wniosku jaki jest jego range i jaka decyzja jest dobra.
A i wiekszy cbet ofc, nie wyciagasz value od any J czy tam parek i innych takich.
-
John Anthony
- -#zwykly

Gram preflop minimum 1,5$, ale raczej skłaniam się do 2$ i nie bój żaby - nikogo nie wyrzucisz. Na flopie gram jakies 2/3 lub 3/4 pota i turn już reszte dokładasz ( jeśli by sprawdzili we 4 i w puli będzie 8$ to można zastanowić się nad allinem na flopie). Przy Twoim rozegraniu na pewno betuje turn. Podstawowym błędem graczy micro jest niebetowanie przez co traci się value. Value bet value bet i jeszcze raz valuebet dopóki nie dadzą nam znać, że jesteśmy z tyłu.