Witam!
Mam do przedstawienia Wam moim zdaniem dosc ciekawe rozdanie z wczorajszego turnieju live. Turek z rebuyami, jestesmy juz po przerwie i po add onach.
Blindy 150/300, zostalo z 12 osob, 4 platne. moj stack to ok 30k
wszyscy do mnie pas wiec ja na cut off podbijam z Q5 w treflach do 1k, dokladaja mi sb i bb.
SB to lider turnieju jednak jest to tylko fish ze szczesciem, ktory lamal KK swoim 47 dobierajac do koloru na jednej karcie itp.
BB to gracz solidny tight majacy troszke mniej odemnie. ok 25k.
Pojawia sie flop w postaci 44T (2 trefle), sb czeka i bb czeka a ja bije za 2k i teraz zaczynaja sie fajerwerki...
sb odpowiada miniraisem do 4k na co bb wrzuca do puli 9k.
To, ze sb zagral mini raise to rozumiem ale nie widzialem jeszcze takiego zagrania w wykonaniu gracza z bb. Wydawalo mi sie, ze odczytal slabosc gracza z sb i postanowil zawinac pule dla siebie mocniejszym betem (nie obstawialem ich na silne rece ze wzgledu na gre pre flop).
Po zastanowieniu stwierdzilem, ze sb pokazal slabosc a bb odczytal to i chcial ukrasc pule. Zdecydowalem nie oddawac tak latwo puli i ukrasc ja obu graczom a w ostatecznosci liczyc na moj marniutki draw. Zagralem wiec all ina, sb poskladal sie od razu a bb po chwili zastanowienia tez wyrzucil swoje karty.
Oczywiscie po tym rozdaniu caly wieczor toczyly sie dyskusje co ja tam moglem miec (slyszalem nawet o karetach), co ciekawe dowiedzialem sie ze bb wywalil jakas niska parke. Czyli moim zdaniem read dobry i zagranie prawidlowe z mojej strony akurat w tej sytuacji.
Co o tym myslicie?
[FR] turek live, goly draw
- Mlody
- -#zasłużony

[FR] turek live, goly draw
Ostatnio zmieniony 07 paź 2009, 17:24 przez Mlody, łącznie zmieniany 2 razy.
- dviper
- -#VIP

- Mlody
- -#zasłużony

- Sith
- LEGENDA

Mlody - w sumie nie za bardzo jest tutaj co oceniać - reada miałeś dobrego - wykorzystałeś go dobrze - wiec zagranie było na pewno poprawne. Kwestia czy poprawny byl Twoj tok rozumowania odnosnie tego read'a. Ja osobiscie bałbym sie u kogos AT-KT - albo nizszego Ax... Ale poniewaz nawet w razie sprawdzenia (a nawet AT musialby rozwazac fold - bojac sie JJ+ albo tej 4) miales jeszcze sporo outow - to raczej poprawne zagranie
Zreszta sprawdzanie readow jest trudne do ocenienia - ostatnio mialem HU Bi 10$ - koles caly czas dokladal do moich cbetow (nic nie mialem poza A high) i na koniec zagrac allina na river. Postawilem go na nietrafiony draw i probe zgarniecia puli i sprawdzilem z Ahigh - wygralem HU w trzecim rozdaniu.
Moim zdaniem na wyzszym poziomie ready to podstawa gry - dlatego warto je ćwiczyć i im ufać - nawet jak czasem sie natniesz - nauka na pewno nie pojdzie na marne
Zreszta sprawdzanie readow jest trudne do ocenienia - ostatnio mialem HU Bi 10$ - koles caly czas dokladal do moich cbetow (nic nie mialem poza A high) i na koniec zagrac allina na river. Postawilem go na nietrafiony draw i probe zgarniecia puli i sprawdzilem z Ahigh - wygralem HU w trzecim rozdaniu.
Moim zdaniem na wyzszym poziomie ready to podstawa gry - dlatego warto je ćwiczyć i im ufać - nawet jak czasem sie natniesz - nauka na pewno nie pojdzie na marne
- Mlody
- -#zasłużony

- Sith
- LEGENDA

- barthek
- -#VIP

co do samego twojego zagrania to nie powiedziales jeszcze jaki image sam masz na lidze..
poza tym dla mnie mini-raise to raczej nie pokazanie slabosci a sily.. chyba ze tylko ja gram z takimi graczami, ktorzy stosuja to jaki vbety..
w kazdym razie zagrania nie da sie jakos specjalnie poprawnie ocenic.. w fazie rebuy gdyby to bylo to nawet nie byloby co oceniac bo ja bedac nawet pewny ze ktos ma ta T, badz nawet 4 i tak bym rzucal allina -> po prostu oplacalne zagranie by bylo.. a tak to nie wiem - ty juz tam lepiej znasz zawodnikow na lidze..
co do samych readow to i owszem.. stosowac trzeba.. pamietam jak raz, w HU sprawdzilem allina na flopie z A high podpartego tlyko T.. okazalo sie ze przeciwnik mial A8.. pech chcial ze na river spadla ta glupia 8ka..
i taka mala dygresja: zeby grac readem trzeba miec dobrego przeciwnika, ktory probuje przeciw tobie wiele roznych podstepnych sztuczek, a nie takiego, ktorego zagrania zwykle maja odzwierciedlenie w sile jego reki..
poza tym dla mnie mini-raise to raczej nie pokazanie slabosci a sily.. chyba ze tylko ja gram z takimi graczami, ktorzy stosuja to jaki vbety..
w kazdym razie zagrania nie da sie jakos specjalnie poprawnie ocenic.. w fazie rebuy gdyby to bylo to nawet nie byloby co oceniac bo ja bedac nawet pewny ze ktos ma ta T, badz nawet 4 i tak bym rzucal allina -> po prostu oplacalne zagranie by bylo.. a tak to nie wiem - ty juz tam lepiej znasz zawodnikow na lidze..
co do samych readow to i owszem.. stosowac trzeba.. pamietam jak raz, w HU sprawdzilem allina na flopie z A high podpartego tlyko T.. okazalo sie ze przeciwnik mial A8.. pech chcial ze na river spadla ta glupia 8ka..
i taka mala dygresja: zeby grac readem trzeba miec dobrego przeciwnika, ktory probuje przeciw tobie wiele roznych podstepnych sztuczek, a nie takiego, ktorego zagrania zwykle maja odzwierciedlenie w sile jego reki..
- Sith
- LEGENDA

barthek pisze:i taka mala dygresja: zeby grac readem trzeba miec dobrego przeciwnika, ktory probuje przeciw tobie wiele roznych podstepnych sztuczek, a nie takiego, ktorego zagrania zwykle maja odzwierciedlenie w sile jego reki..
Dlatego wlasnie w HU mozna dosc dobrze grac readami - poniewaz:
1. Nie da sie nie grac podstepnie - za duzo rozdan jest aby czekac tylko na premium
2. Masz lepszy "kontakt" z konkretnym graczem - wiec szybciej wyczujesz na co go stac
-
koczwi
- -#VIP

- halfik
- -#aktywny

przyznam sie, ze ja bym zrzucil tego drawa - po tym mini becie i przebiciu z BB.
przy takich stackach, zarowno SB i BB mogli callowac z czymkolwiek na preflopie. i nie zdziwilby mnie call z 42, 43 sut albo i bez suta.
ryzykowne zagranie, ten all-in - no ale miales reada i poszedles za nim - a readom trzeba ufac
przy takich stackach, zarowno SB i BB mogli callowac z czymkolwiek na preflopie. i nie zdziwilby mnie call z 42, 43 sut albo i bez suta.
ryzykowne zagranie, ten all-in - no ale miales reada i poszedles za nim - a readom trzeba ufac
- justnutsbaby
- -#aktywny

Cenny post powyzej.
Jak dla mnie super rozdanie, idealnie oceniles sytuacje, a twoj 3bet shove wymusil u przeciwnika zrzucenie niskiej parki =>
Swoim 3betem reprezentowales albo T+mocny kicker lub nawet tripsa wiec wyrzucali naprawde szeroki zakres, jezeli BB mialby nawet tripsa ciagle to ciagle miales sporo outow wiec rozsadnie
Dla mnie b. fajne rozdanie, wiecej prosze:)
Jak dla mnie super rozdanie, idealnie oceniles sytuacje, a twoj 3bet shove wymusil u przeciwnika zrzucenie niskiej parki =>
Swoim 3betem reprezentowales albo T+mocny kicker lub nawet tripsa wiec wyrzucali naprawde szeroki zakres, jezeli BB mialby nawet tripsa ciagle to ciagle miales sporo outow wiec rozsadnie
Dla mnie b. fajne rozdanie, wiecej prosze:)