[NL] [30] A J Jaka decyzja na turn

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 5-6 osobowych.
sympek
-#aktywny
-#aktywny

[NL] [30] A J Jaka decyzja na turn

Postautor: sympek » 19 paź 2009, 08:05

Witam. SB/BB (0.15$/0.3$) Mam nadzieje iż dobrze opisze sytuacje na stole.. Będąc na BB dostaje :Jh :Ah . Stól 5 osobowy, za mną 2 osoby pasują, gracz z butona podbija do 1.2$ , ja wraz z SB dokładamy. Gracz z butona i sb określam jako graczy agresywnych, 70% rozdań było podijane preflop przez tych 2 graczy. Na flop pokazuje się :9s :Js :As . Gracz z SB podbija 3.6 $ , postanawiam sprawdzić, gracz z butona również sprawdza. Na turn pojawia się :4s . Gracz z SB podbija do 6$. Co w tej sytuacji powinienem zrobić ? Po flopie brałem pod uwagę kolor ale jak pojawił się 4 pik to już chyba nie było wątpliwości. ok 13% szans na Fula. Sprawdzić? spasować ? Fold po flopie? Rozdanie które bardzo mnie irytuje więc proszę o rzeczową analizę, jak coś napiszecie napiszę jak się skończyło.

Oskarek

Postautor: Oskarek » 19 paź 2009, 08:14

sympek, na flopie albo grasz raise albo grasz fold powiedz mi jakie informacje daje Ci call?
Na turnie easy fold jak sam piszesz masz tylko 13% to policz sobie czy masz pot oddsy, nie masz wiec nie sprawdzamy no chyba ze chcesz wyfishowac na river :)

Awatar użytkownika
adicegla
-#VIP
-#VIP

Postautor: adicegla » 19 paź 2009, 09:58

I tutaj prawie muszę się zgodzić z Oskarkiem (sick!), ale...
nie zgodzę się, że po flopie albo raise albo fold, bo ja bym też to sprawdził
z nadzieją, że nie przyjdzie kolejny pik, a gracze przede mną tylko standardowo
grają agresywnie i nadarza się okazja żeby ich trochę oskubać...
A po turnie to już faktycznie easy fold... niestety...

sympek
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: sympek » 19 paź 2009, 10:11

Powinienem się cieszyć iż zagrałem prawidłowo co potwierdzacie i dałem fold. Gracz na butonie dołożył, na river spadł J , SB check, buton podbił bodajże 12$, SB sprawdził tylko. Buton pokazał 99, SB zmuckował karty. Jakbym nie spasował to miałbym wyższego fula, po takim zagraniu podbijam do allina (wszyscy mieliśmy po 40 $) i sądzę że but sprawdził by na 100% a SB pewnie dla zasady że ma kolor też by dorzucił :( Sesja -55 $ a tym rozdaniem zarobił bym 80 $ i było by dobrze :/ Czy zrobiłem dobrze/żle zastanowiło mnie to iż jednak po podbiciu po turnie to jednak but tych 99 nie zrzucił choć musiał wiedzieć iż jest w gorszej sytuacji. Czyli albo mi zabrakło jaj albo po prostu on tak jak napisał Oskarek "wyfishował" Może ktoś policzyć ? :)

Awatar użytkownika
zielony0528
-#VIP
-#VIP

Postautor: zielony0528 » 19 paź 2009, 12:23

No ja sie zgadzam w 100% procentach z Oskarkiem;d Albo raise albo fold. Innej opcji nie ma call to najgorsza mozliwosc.Nie dosc ze nie mamy ani jednego pika to dwa moze komus dojsc do straighta.Ja bym podbil do 10$ zeby miec chociaz jakas informacje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

samol
-#VIP
-#VIP

Postautor: samol » 19 paź 2009, 15:34

adicegla pisze:I tutaj prawie muszę się zgodzić z Oskarkiem (sick!), ale...
nie zgodzę się, że po flopie albo raise albo fold, bo ja bym też to sprawdził
z nadzieją, że nie przyjdzie kolejny pik, a gracze przede mną tylko standardowo
grają agresywnie i nadarza się okazja żeby ich trochę oskubać...
A po turnie to już faktycznie easy fold... niestety...

I tutaj masz w części rację. Ale call tylko jak masz pozycję i zamierzasz floatować :-) Jeśli przeciwnik zaczeka na turnie betujesz o 2/3 puli. I jeśli to była zachęta do blefu musisz oddać swoje pieniądze, jeśli nie - zgarniasz to co leży.

Awatar użytkownika
Mlody
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: Mlody » 21 paź 2009, 12:09

Nikt nie zwrocil uwagi na gre pre flop, wydaje mi sie ze z taka reka w short handach i bez pozycji powinienes byl raisnac.
Na turnie fold, liczenie na fula to tutaj juz nie poker tylko totolotek;)

unlucky13
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: unlucky13 » 22 paź 2009, 14:15

Witam,

Zgadzam sie z młodym odnośnie gry preflop. Wchodząc do tego rozdania 3betuje. Gracze którzy "70% rozdań było podijane preflop przez tych 2 graczy" mają BARDZOOOOOOO szeroki zakres steelowania z buttona. Każdy As, każdy król, Q8+, J7+, wszystkie SC, 1gap SC, 2gap, wszystkie pary, bardzo prawdopodobne ze wszystkie suited i czasami random any 2. Nasze AJs kontra taki zakres jest zdecydowanie z przodu. Mając tak luźnego i agresywnego przeciwnika na buttonie 3betujemy z szerszym zakresem. Dodatkowo tak jak wspomiał już młody sprawdzając OOP znajdziemy się w sytuacji gdzie nawet trafiając flopa bardzo trudno będzie nam ocenić faktyczną siłę ręki przeciwnika który będzie miał przewagę pozycji.

Tak jak rozegrane fold na turnie. Nie bardzo wiem skąd te 13% według mnie, mamy 4/46 czyli 8,7% "podstawowych szans", idąc głębiej możemy wcześniejsze obliczenie odrobinę zmodyfikować. Zakładamy, że przynajmniej jeden z naszych przeciwników ma kolor więc nasze szanse zmieniają się nieznacznie 4/45 czyli 8,88% nadal nie mamy jednak odpowiednich pot odds do sprawdzenia. Trochę inaczej natomiast sprawa wygląda w przypadku implied odds bo jeśli faktycznie "but sprawdził by na 100% a SB pewnie dla zasady że ma kolor też by dorzucił" to implied odds mamy odpowiednie - tyle, że OBAJ MUSIELIBY sprawdzić Twój ALL-IN na river w ok 60% przypadków a w pozostałych 40% jeden i w obliczeniach nie uwgledniałem takich czynników jak raraise buttona na turnie, fold buttona na turnie sytuacji w której Twój przeciwnik trzyma AA a Ty dostajesz J na river, sytuacji w której jeden z Twoich przeciwników również trzyma AJ, sytuacji w której żaden z przeciwników nie daje się zestackować, sytuacji gdy robisz check z nadzieja raraise all in, a Twoi przeciwnicy robią check behind. Więc te 60 /40 to optymistyczna wersja.

--
Pozdrawiam,
U.

Wróć do „Cash short handed”