Postautor: unlucky13 » 22 paź 2009, 14:15
Witam,
Zgadzam sie z młodym odnośnie gry preflop. Wchodząc do tego rozdania 3betuje. Gracze którzy "70% rozdań było podijane preflop przez tych 2 graczy" mają BARDZOOOOOOO szeroki zakres steelowania z buttona. Każdy As, każdy król, Q8+, J7+, wszystkie SC, 1gap SC, 2gap, wszystkie pary, bardzo prawdopodobne ze wszystkie suited i czasami random any 2. Nasze AJs kontra taki zakres jest zdecydowanie z przodu. Mając tak luźnego i agresywnego przeciwnika na buttonie 3betujemy z szerszym zakresem. Dodatkowo tak jak wspomiał już młody sprawdzając OOP znajdziemy się w sytuacji gdzie nawet trafiając flopa bardzo trudno będzie nam ocenić faktyczną siłę ręki przeciwnika który będzie miał przewagę pozycji.
Tak jak rozegrane fold na turnie. Nie bardzo wiem skąd te 13% według mnie, mamy 4/46 czyli 8,7% "podstawowych szans", idąc głębiej możemy wcześniejsze obliczenie odrobinę zmodyfikować. Zakładamy, że przynajmniej jeden z naszych przeciwników ma kolor więc nasze szanse zmieniają się nieznacznie 4/45 czyli 8,88% nadal nie mamy jednak odpowiednich pot odds do sprawdzenia. Trochę inaczej natomiast sprawa wygląda w przypadku implied odds bo jeśli faktycznie "but sprawdził by na 100% a SB pewnie dla zasady że ma kolor też by dorzucił" to implied odds mamy odpowiednie - tyle, że OBAJ MUSIELIBY sprawdzić Twój ALL-IN na river w ok 60% przypadków a w pozostałych 40% jeden i w obliczeniach nie uwgledniałem takich czynników jak raraise buttona na turnie, fold buttona na turnie sytuacji w której Twój przeciwnik trzyma AA a Ty dostajesz J na river, sytuacji w której jeden z Twoich przeciwników również trzyma AJ, sytuacji w której żaden z przeciwników nie daje się zestackować, sytuacji gdy robisz check z nadzieja raraise all in, a Twoi przeciwnicy robią check behind. Więc te 60 /40 to optymistyczna wersja.
--
Pozdrawiam,
U.