Na wstępie chciałbym poprosić aby nie znajdowały się tutaj komentarze "ale to już jest gdzie indziej" - tak jest, ale nie w jednym miejscu, nie posegregowane i nie przyjazne dla czytelnika także takie komentarze tutaj są zbędne.
Bankroll Management
Zarządzanie Bankrollem z ang. Bank Roll Management - to nic innego jak umiejętne zarządzanie kapitałem, który mamy przeznaczony na grę w pokera. Zacznijmy od kilku podziałów, które będą sytuowały konkretnego gracza, czyli Ciebie czytelniku, w konkretnym miejscu, które z kolei będzie miało wpływ na zasady kierowania bankrollem. A więc do dzieła!
Po pierwsze, moim zdaniem pokerowi gracze dzielą się na trzy rodzaje:
Ryzykantów - którzy uwielbiają podejmować ogromne ryzyko. Kiedy mowa o ryzyku mam na myśli oczywiście utratę części lub całego bankrollu
Graczy umiarkowanych - podejmują ryzyko, jeżeli uważają, że mają sensowną przewagę.
Ciułaczy - grają na groszę, oby tylko się nie spłukać.
W tym miejscu chciałbym zwrócić uwagę na Tilt, który może przeistoczyć ciułacza w ryzykanta. Przegrane, brak cierpliwości może wpłynąć niebezpiecznie na nasze decyzje a co za tym idzie - bankroll. Charakter gracza mogą też zmieniać czynniki życia osobistego takie jak ślub, narodziny dziecka, utrata pracy, kłótnie w domu - jedni będą dążyć maniakalnie do zdobycia fortuny, inni staną się ciułaczami, ponieważ poczują się bardziej odpowiedzialni i nie będą chcieli stracić wszystkiego to jednym rozdaniu.
Kolejną kwestią jest podzielenie źródeł bankrolli - no bo skądś pieniądze brać trzeba. Bankrolle podzielę na również trzy rodzaje: duże małe i średnie:
małe - zbudowane z odłożonych pieniędzy lub jednej wypłaty, pieniądze które nawet kiedy się przegra, nic wielkiego się nie dzieje, ponieważ z założenia można je przegrać lub je pomnożyć.
średnie - skompletowanie takiego bankrollu trwa od miesiąca do dajmy na to pół roku - trzeba się nieźle natyrać, żeby taki bankroll zdobyć
duży - naprawdę wielkie pieniądze kompletowane przez rok i więcej
Jeżeli nie masz żadnych zewnętrznych źródeł dochodu - traktuj swój bankroll jako duży, ponieważ nie będziesz miał z czego znów go odbudować. Jeżeli stracisz mały bankroll - może być Ci przykro, średni - to już boli a utrata dużego bankrollu to katastrofa.
Do czego dążę? Twój temperament nie powinien się zmieniać z sesji na sesję, staraj utrzymywać go na równym poziomie. Wyliczanie bankrollu zaczynaj zawsze na początku sesji ( będą to wartości procentowe, także za każdym razem będzie to inna liczba! ). Niżej przedstawiam spis jaką częśc swoich funduszy możesz zaryzykować w jednej sesji.
Średni
*Ryzykant - 20%
*Umiarkowany - 10%
*Ciułacz - 5%
Duży
*Ryzykant - 10%
*Umiarkowany - 5%
*Ciułacz - 3%
Jeśli tracisz w jednej sesji taki właśnie procent swojego bankrollu - radzę zakończyć grę, ponieważ dalsze granie może doprowadzić do tragicznych skutków. Jeśli koniecznie chcesz grać dalej - upewnij się że PONOWNIE skalkulowałeś sumę, jaką możesz stracić ( bo przecież straciłeś już pewien procent i teraz kolejny procent od Twojego bankrollu będzie innym wynikiem! ). Dopóki będziesz kalkulował dopuszczalne ryzyko - nie zbankrutujesz. Dlaczego z małym bankrollem ryzykujesz więcej - ponieważ łatwiej go odzyskać.
Stawki:
Oczywiście najlepiej jest grać z około dwudziestoma maksymalnymi buyinami na stole ( np. mając 500 dolarów możemy rozpoczynać grę na 0.1/0.2 lub 0.1/0.25 ) jednak wiem, że to naprawdę ciężkie do realizacji. Wydaje mi się, że prawdziwe minimum to 10-15 buyinów. Jaką strategię zastosujesz - zależy od Ciebie. Przejście na kolejne stawki powinno nastąpić dopiero po dojściu do konkretnych pieniędzy, nigdy wcześniej! Nie można skakać po stawkach, ponieważ to prowadzi do zachwiania naszej równowagi dzięki której spokojnie brniemy do przodu. Trzeba również pamiętać, że wraz ze stawkami zmienia się poziom graczy. Musimy za każdym razem uczyć się od nowa jakie zagranie jest niestandardowe, kto gra shortstackiem, jak wyglądają konkretne pule, jednak łatwiej jest nam się zaklimatyzować w nowym środowisku, jeżeli mamy ze sobą bagaż doświadczeń z poprzedniego levelu.
Odpowiednie zarządzanie daje również komfort psychiczny - gdy musisz zastanawiać się za każdym razem czy wejść, bo ewentualne sprawdzenie wiąże się z bankructwem - Twoja gra staje się koszmarem. A gdy siedzisz i po policzemu pot odds nawet jeśli przegrasz, Twój bankroll uszupleje o niewiele jesteś w stanie podejmować dobre decyzje. Unikamy w ten sposób tiltu.
Reasumując: zarządzanie bankrollem ma zapobieć bankructwu. Jeśli szukasz wrażeń i grania całym swoim bankrollem na stawkach 5/10 - możesz zapomnieć o tym co przeczytałeś. Jeśli szukasz takich wrażeń - polecam ruletkę albo wyścigi.
Od strony merytorycznej posłużyłem się czasopismem Card Player Polska z Kwietnia 07'
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 13:59 CardPlayer polska caly fragment
Witam! Sorry jesli Cie to urazi czy cos w tym stylu wiesz nie chce byc ani niegrzeczny ani dociekliwy. Ale pod spodem powinnienes dospisac fragment zaczerpniety z czasopisma CardPlayer Polska albo jakiejs strony internetowej. Nie jestem tutaj po to zeby Cie pouczac czy cos poprostu twierdze ze ten fragment jest przepisany z CardPlayerPolska mam prenumertate i czytam, jesli bys mi nie dowierzal moge Ci przeslac skan calej strony prawie, ze w slowo w slowo z Twoim troszke pozmieniana kolejnosc tekstu a tak to pozatym to dokladnie ten fragment. Soryy jesli sie mysle jesli np. sam to wymysliles dokladnie slowo w slowo jak w czasopismie. Ja rozumiem, ze mozna sie opierac na jakichs ksiazkach ale chyba wypadalo by napisac chociaz troche swoimi slowami. Jesli chcesz moge przyslac Ci ten fragment jesli bys nie wierzyl.
Acha i sorry jesli chciales tylko posegregowac caly dzial a zarzadzaniu bankrollem a i wiesz ze to sie znajduje w czasopismie CardPlayer Polska w tym wypadku najmocniej przepraszam za post.
Witam! Sorry jesli Cie to urazi czy cos w tym stylu wiesz nie chce byc ani niegrzeczny ani dociekliwy. Ale pod spodem powinnienes dospisac fragment zaczerpniety z czasopisma CardPlayer Polska albo jakiejs strony internetowej. Nie jestem tutaj po to zeby Cie pouczac czy cos poprostu twierdze ze ten fragment jest przepisany z CardPlayerPolska mam prenumertate i czytam, jesli bys mi nie dowierzal moge Ci przeslac skan calej strony prawie, ze w slowo w slowo z Twoim troszke pozmieniana kolejnosc tekstu a tak to pozatym to dokladnie ten fragment. Soryy jesli sie mysle jesli np. sam to wymysliles dokladnie slowo w slowo jak w czasopismie. Ja rozumiem, ze mozna sie opierac na jakichs ksiazkach ale chyba wypadalo by napisac chociaz troche swoimi slowami. Jesli chcesz moge przyslac Ci ten fragment jesli bys nie wierzyl.
Troszeczkę przesadzasz - na pewno nie jest to przepisane z tej gazety słowo w słowo. Prawda - zaczerpnąłem z niej dużo liczb oraz stwierdzeń, jednak wzbogaciłem to o swoje przemyślenia + dostosowałem to do realiów graczy tutaj zaglądających. Niestety nie jestem na tyle dobry w zarządzaniu bankrollem aby podać własne liczby a w artykuł tchnąłem trochę siebie.
To jednak Cie nie usprawiedliwia i po skonczeniu aktykulu powinienes podas zrodla z ktorych posiadasz informacje... Teskt jest wlasnoscia jego autora.
tak, może zacznę robić bibliografię A jak jeszcze przypomnę sobie wszystko konkretnie gdzie co czytałem to też dopiszę. Koniec tematu, jeśli Ci to tak bardzo przeszkadza dopiszę co było moim "Źródłem danych".
Ja gram strategią z *********** jak dla mnie jest dobra
Krok 1: $0.10/$0.20
Gracie $0.10/$0.20, aż do osiągnięcia na waszym koncie pokerowym kwoty co najmniej $90. Najwcześniej wtedy wchodzicie na następny limit, NL $0.15/$0.30.
Wejście na poziom 2: $90
Zejście na $0.05/$0.10: $30
W wypadku utraty 50$ kapitału startowego, program PokerStrategy "Powiedz Przyjacielowi", oferuje wam możliwość pozyskania nowego kapitału startowego.
Krok 2: $0.15/$0.30
Wejście na poziom 3: $150
Zejście na poziom 1: $60
Krok 3: $0.25/$0.50
Wejście na poziom 4: $300
Zejście na poziom 2: $90
Krok 4: $0.50/$1
Zejście na poziom 3: $150
Ostatnio zmieniony przez alves Wto Lut 19, 2008 23:00, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sro Mar 05, 2008 10:25 Re: Zarządzanie Bankrollem
visnia napisał/a:
Stawki:
Oczywiście najlepiej jest grać z około dwudziestoma maksymalnymi buyinami na stole ( np. mając 500 dolarów możemy rozpoczynać grę na 0.1/0.2 lub 0.1/0.25 ) jednak wiem, że to naprawdę ciężkie do realizacji. Wydaje mi się, że prawdziwe minimum to 10-15 buyinów. Jaką strategię zastosujesz - zależy od Ciebie.[/size][/i]
To ja mam takie pytanie: Z jakim kapitałem powinienem wejść na stół 0.05/0.1€?
najbardziej w pokerze nie lubie słowa "powinienem"
przeciez ta gra to nie tylko schematy >> to przede wszystkim psychologia
co sie zaś tyczy wyboru stolików
ja siadam do stolika gdzie oglądalnosc flopa jest powyzej 50%
gdy tylko mam 20$ albo E gram stawki 0,05-0,10 przy 40$ wchodze na 0,1-0,2
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na naszym forum pokerkings znajdziesz:zasady pokera | reguły pokera | poker informacje | poker bonusy | promocje pokerowe | rozmowy pokerowe | pokerkingspl | recenzje poker roomów | pokerzysta | zasady gry w pokera | informacje jak grać w poker online.
Znajdziesz tu również informacje o:bwin | Titan Poker | expekt | TonyG poker | prime poker | bodog | unibet | Paradise Poker | betfair | bet365 poker | betgun | poker | sportingbet | Party Poker | Cd poker | Netteler oraz o Moneybookers.
Strona wygenerowana w 0,75 sekundy. Zapytań do SQL: 16