Pokerkings
FAQ |  Użytkownicy |  Grupy |  Rejestracja |  Zaloguj

Ogłoszenie 

Witaj na forum PokerKingsPL!

Nasze prywatne turnieje w tym tygodniu tylko dla forumowiczów:

06/09 godzina 21:00 - Unibet, 50 eur freeroll
09/09 godzina 21:35 - ParadisePoker, 50 eur freeroll
12/09 godzina 21:00HeyPoker,freeroll, 1,1$ rebuy 1h, 75$ dodane

Poprzedni temat «» Następny temat
Najczęstsze błędy początkujących graczy
Autor Wiadomość
radost21 

Wysłany: Sro Lut 11, 2009 10:00   

błedem każdego gracza jest zapominanie o tym że:
jest sie tylko człowiekiem i to nie koniecznie lepszym
od drugiego

Ezkalop

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 13:49   

duzo graczy nie potrafi przyznac sie do błedu...

"na flopie byłem lepszy""miał farta""cudem dobrał frajer" itd...

warto przeanalizowac przegrane rozdanie i dopatrzec sie gdzie popełnilismy błąd.

sh4 

Wysłany: Sob Lut 21, 2009 12:37   

z mojego doświadczenia wynika, że największy błąd początkującego to siadanie do stołu bez pokerowej wiedzy teoretycznej. dopiero jak przegrałem trochę $ i przerobiłem literaturę, m.in. dowiedziałem się co to continuation bet, probe bet, pot-odds, zacząłem wychodzić na +. do tego cierpliwość i wiedza z zakresu bankroll management. bez przestrzegania BM szybko się bankrutuje, ale o tym pewnie Oskarek by więcej napisał.

rahzell

Wysłany: Sob Lut 21, 2009 18:09   

Przechodzenie na wyższe limity! Kiedyś, jak zaczynałem nieraz mi się to zdarzyło. Oczywiście spowodowane to było chęcia odrobienia straconej kasy, szybszym zarobkiem itd. NIGDY nie wychodzi to na dobre.

pappek

Wysłany: Pon Lut 23, 2009 01:19   

nie analizowanie swoich rozdan to jest duzy blad jest duzo programow pokazujacych Twoje bledy warto z nich skorzystac.

oszustowiec 

Wysłany: Sro Lut 25, 2009 11:05   

Moim zdaniem największym błędem jest zbyt szybka wiara w siebie "jaki ze mnie kozak" co idzie za tym zbyt małe ogranie - z biegiem czasu powinno być lepiej - jeżeli nie widać poprawy w stylu gry, czytaniu gry - proponuje przerzucić się na bierki. Natomiast ciekawi mnie zgłębienie jakiej literatury pomoże wyjść na + (pytanie do sh4). Początkującym którym uda się trafić coś grubszego, zajść dalej w MTT - proponuje nie popaść w samozachwyt - czas spędzony przy grze, oglądanie najlepszych w akcji, literatura itp. powinno pomóc,

mbmaly

Wysłany: Sob Mar 07, 2009 13:25   

rowniez popelniam ten sam blad , granie zbyt duzej liczby rak, lub granie ze slaba karta liczac na farta

sh4 

Wysłany: Sob Mar 07, 2009 21:33   

oszustowiec napisał/a:
Moim zdaniem największym błędem jest zbyt szybka wiara w siebie "jaki ze mnie kozak" co idzie za tym zbyt małe ogranie - z biegiem czasu powinno być lepiej - jeżeli nie widać poprawy w stylu gry, czytaniu gry - proponuje przerzucić się na bierki. Natomiast ciekawi mnie zgłębienie jakiej literatury pomoże wyjść na + (pytanie do sh4). Początkującym którym uda się trafić coś grubszego, zajść dalej w MTT - proponuje nie popaść w samozachwyt - czas spędzony przy grze, oglądanie najlepszych w akcji, literatura itp. powinno pomóc,

ja narazie to jestem leszczykiem :grin: wprawdzie udało mi się raz doczłapać do ft turka na ponad 800 osób i kilka razy zajść dosyć wysoko, ale bez przesady. na rapidshare wisi pokaźna paczka literatury. napewno warto wszystko przeczytać, ale jest tego sporo. ja przerobiłem harringtona cz. 1 i 2 i mi te pozycje dały bardzo dużą wiedzę, 'na szybko' tez kilka innych pozycji (chyba super system 2 i coś sklanskiego). są różne książki, i do cashówek, do sng, do mtt, do online poker, itd. ale przede wszystkim trzeba dużo grać. warto też liznąć torchę matematyki (ja akurat rozdział o pod-odds ominąłem bo mi się po angielsku ciężko go czytało, ale z innych źródeł coś tam o tym wiem). trening czyni mistrza :smile:

polak13

Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 01:56   

granie po pijaku to moja zmora,a do tematu to jeszcze dodał bym ostrą grę z niczym

samol 

Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 13:38   

jestem poczatkujacy i tak jak was czytam to widze, ze nie tylko ja robilem takie bledy :D
podstawowy blad co juz wspominaliscie - 15$ na koncie i wejscie np. na turniej za 6$ :-) gdzie tu sens i logika?:D no i zajalem 3/6 miejsce :( najgorsze miejsce.
blad o jakim nikt jeszcze nie wspomnial - zle rozeznianie o pokeroomach. JA gram niestety na party poker. I gry typu S&G (najlatwiej mi w nich grac) w kwotach za 1$ i 3$ sa to gry turbo :/ Jak na poczatku karta nie idzie to pozniej blindy moga zabic. I tyle jesli chodzi o gre tight. Trzeba blefowac. Pierwszy turniej jaki zagralem przegralem. Za drugim razem jak grałem to go wygrałem. Ale to byla jedna wielka loteria w pewnym momencie. Mnostwo razy trzeba tam blefowac.A wiadomo kazdy blef to ryzyko. Wiec mam przy okazji pytanie do was: na jakim poker roomie znajde gry S&G za 1$ i sa tam normalne czasy wzrastania blindow?

Gra po pijaku. Pierwsze swoje pieniadze jakie wplacilem zrobilem to po pijaku. Opowiadanie dalej tej historii jest chyba zbedne :P powinni zrobic tokeny przy logowaniu jak na rapidzie:D pijany czlowiek nie ma szans, by je odczytac :D

jedyny blad jakiego chyba nie popelnilem to to, ze duzo rozegralem gier treningowych :-) jakies 90% S&G za wirt. pien. konczylem w top3. Do tego 2 lata gra przy piwku z kumplami powiedzmy co 2. tydzien. Uznalem, ze warto sprobowac. Po czesci i oni mnie do tego przekonali, bo na ich tle wyroznialem sie gra :) dzisiaj na razie dobra passa, moze uda sie odrobic wczorajsza strate 6$ :)

Jaka blad mozna powiedziec, ze nowi gracze juz na poczatku pokera chca ttraktowac jako zarobek. Ja uwazam, ze na poczatku to trzeba traktowac jako rozrywke za ktora trzeba placic, a i przy okazji moze uda sie cos wygrac ;-)

Jesli chodzi o wypominanie bledow bardzo mi sie spodobala ksiazka superstar. Praktycznie wszystko co piszecie w tym temacie jest tam zamieszczone i jeszcze wiecej.

Zapraszam na bloga :)

badzio

Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 13:51   

Kilka najczęstszych błędów popełnianych przeze mnie na początku mojej "kariery" to przede wszystkim wchodzenie we wszystko i ze wszystkim. Nieważne czy na ręku miałem AA czy 28, 93 czy cokolwiek. Zawsze wchodziłem, a jak się wszystko kończyło, to już chyba nie muszę mówić.

Gdy udało mi się to wyeliminować, to dalej grałem nieudacznie, bo wchodziłem we wszystko co przyszło na turn i zaczynało się oczekiwanie na farta. Teraz jak sobie to przypominam to na dobrą sprawę było to jeszcze gorsze, niż wchodzenie z samą ręką, bo nie dość, że więcej kasy się przegrywało, to na dodatek prawdopodobieństwo ugrania czegokolwiek (przy niesprzyjającym flopie) było jeszcze mniejsze.

I ostatni błąd popełniany często przeze mnie, to gra po pijaku, ale nad tym czasem się nie da zapanować ;)

Oskarek 
High Stakes Pro

Zaproszone osoby: 55
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 14:28   

Ostatnio widzac rozdania do analizy widzialem mnostwo bledów typu koles ma QQ a na flopie K35 powiedzmy i pierwsza ich reakcja jest kurde K na flopie... A Tu wlasnie betujemy a nawet mocniej musimy sprawdzic czy ma tego K czy nie... a wiekszosc widzac K na flopie gra CHECK...

sallahadin

Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 15:15   

Ja u siebie widze jeszcze jeden błąd. Wielu początkujących po przegranym rozdaniu próbuje odrobić straty i wchodzi all-in, ja mam natomiast tak że "podpalam" się po udanych zagraniach i za wszelką cene chce pokazac że jestem lepszy i w kolejnym rozdaniu ostro wchodze.

gama 

Zaproszone osoby: 3
Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 15:18   

Nasunęła mi się na myśl jeszcze jedna ważna kwestia, która dobijała mnie na początku. Otóż nie wytrzymywałam presji psychicznej w rozdaniu z agresywnym graczem. Zdarzało się, że miałam naprawdę bardzo dobry układ kart na flopie, ale przeciwnik od początku agresywnie podbijał, trzymał się tego dalej na flopie i pomimo wcześniejszego wkładu do puli, pasowałam. Po prostu nie potrafiłam dotrzymać do końca mocniejszej licytacji. Teraz już to mija, ale na początku była katastrofa - przeciwnicy pokonywali mnie presją, a nie kartami.

Kepasa198

Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 15:55   

Ja na samym poczatku nie za bardzo wiedzialem,jak mam wchodzic za ile i co w danym momencie robic,ale musze przyznac,ze po miesiacy gry juz cos tam wiem,ale to i tak ciagle malo,bo czasami popelniam te same bledy:P Musze to eliminowac jak najszybciej i zeby si enie powatrzalo wiecej

polak13

Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 18:19   

no ja przy mojej początkowej grze zauważyłem że nazbieram w turku jakieś 20k i zamiast już grać tylko z mocną ręką to wchodze poprostu we wszystko i ani się obejrzę a już bo 2 godzinach grania odchodze od kompa bez niczego,muszę się naumieć cierpliwości i czeźwości umysłu :grin:

gama 

Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 15:32   

A z utrzymaniem wysokiej pozycji to też mam problem. Gram turek, stack robi się naprawdę okazały, aż tu nagle w mgnieniu oka klapa, nawet nie wiem kiedy i wylatuję. Najgorsze jak dzieje się to tuż przed płatnymi miejscami...

Krisso 

Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 15:44   

gama87, zdobywasz zapewne większy stack i przechodzisz na bardziej loose gre a co za tym idzie wchodzisz z gorszymi kartami, a później dorzucasz po flopie, bo akurat może się coś ułoży. Przynajmniej wcześniej ja tak grałem.
Teraz zdobywajac spory stack tylko lekko zmieniam styl i póki nie mam sporej przewagi na swoim stole staram się grać tak jakbym dopiero startował.

bushmk 

Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 15:55   

Przede wszystkim wiele osób (także ja swego czasu) robi bardzo głupi błąd. Gdy gra idzie dobrze to jest fajnie i w ogóle oby tak dalej. Kiedy jednak nawet jak się ma dużo żetonów i się przegra to od razu się chcę odrabiać straty co skutkuje wchodzeniem ze wszystkim. Przychodzą takie dziwne myśli typu: teraz się nie udało to następnym razem nie mogę mieć tyle pecha.

gama 

Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 23:40   

Krisso85 zdaje się, że masz rację. Faktycznie mając duży stack zaczynam częściej wchodzić do gry. Wezmę sobie do serca Twoją radę i postaram się cały cza grać tak samo, czyli zdecydowanie tight.

bialymaly 

Zaproszone osoby: 25
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 23:47   

A ja mając duży stack przegrywam z reguły wszystko za szybko, nie wchodzę zbyt długo i zaczynam się nudzić... i wchodzę w słabe karty... na flopie brakuje mi np. 5 do strita a i tak betuje mocno... moja zmora to nuda, dlatego nie lubię mtt trzeba mieć dużo czasu, i strategię :P cashówki żądzą :P

kosira81 

Zaproszone osoby: 11
Wysłany: Pon Maj 18, 2009 19:21   

marcinos napisał/a:
Tilt, myślenie że przeciwnik blefule i przebijanie z niczym, nie moc zrzucania np QQ gdy mamy na stole A, K lub flusha.

Popieram, też tak mam do teraz. Nie mogę się tego wyzbyć.

Morsik

Wysłany: Czw Maj 21, 2009 14:36   

tilt... ;) Jestem początkujący i wiem, że jest to najbardziej werdna opcja pokera która siedzi w naszych głowach... Czasem tyle przegrywam, że tilt rośnie na maxa i chcę się odegrać... zgadnijcie co sie wtedy dzieje? PRZEGRYWAM - zazwyczaj mnie to nie dziwi haha, ale zanim przegram to dochodzę do wniosu, że może wygram... ehhh... poker ;)

hzl-

Wysłany: Czw Maj 21, 2009 17:28   

Morsik napisał/a:
tilt... ;) Jestem początkujący i wiem, że jest to najbardziej werdna opcja pokera która siedzi w naszych głowach... Czasem tyle przegrywam, że tilt rośnie na maxa i chcę się odegrać... zgadnijcie co sie wtedy dzieje? PRZEGRYWAM - zazwyczaj mnie to nie dziwi haha, ale zanim przegram to dochodzę do wniosu, że może wygram... ehhh... poker ;)

Podobnie jest z KENO, albo ze zdrapkami. Inwestujesz jakies tam grosze myslac 'moze wygram', a tu dupa :) .

BLAZO 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Sro Maj 27, 2009 19:02   

1.Granie zbyt wielu rąk
2.Brak cierpliwości
3.Granie niezgodnie z BM(chociaż tutaj jest kwestia indywidualnego podejścia)
4.Ryzykowanie bez potrzeby(tzw. może sie uda)
5.Niemoc zrzucenia przegranego układu(np AAA gdy na stole 4 karty w jednakowym kolorze

Odpowiedz do tematu