Mądrość narodów?

Dyskusje o archiwalnych wydaniach najlepszego magazynu o pokerze - świętej pamięci Card Player Polska

Awatar użytkownika
Arnoldao
-#VIP
-#VIP

Mądrość narodów?

Postautor: Arnoldao » 13 cze 2008, 21:19

Przeglądam CPP z 2007 i natrafiłem na interesujący felieton Lucy Rokach która przedstawia nam przysłowia z różnych zakątków świata,z których można zastosować w kontekście pokera.
Ja wybrałem te które mnie się spodobały:

Najlepszy przyjaciel może zostać najgorszym wrogiem (przysłowie etiopskie)
Małpa nigdy nie uważa, że jej dziecko jest brzydkie ( przysłowie haitańskie)

Ja tak mam czasami że uważam że mój strit nie jest brzydki na tle 5 wyłożonych kart gdzie widać ewidetnie że kolor przewyższa mojego strita.

Tonący deszczu się nie boi (przysłowie perskie)
Nie patrz, gdzie upadłeś, lecz gdzie się poślizgnąłeś (przysłowie afrykańskie)

Osobiście deszczu się nie boję, ale dla mnie river staje się rzeczą która mnie przeraża.
A propo upadania na riverach to nadal niewiem w którym momecie się poślizgnąłem.

Lepiej dać grosz , niź pożyczyć dwadzieścia (przysłowie włoskie)
Pożyczka, nawet stara, nie jest podarunkiem (przysłowie węgierskie)

Niestety przekonałem się na własnej skórze że nie warto pożyczać nawet kolegom, który robi maślane oczy i cały czas mówi że odda,odda i do dziś tych 350 zł nie otrzymałem.A ja przytoczę polskie przysłowie " Dobry zwyczaj, nie pożyczaj"

No i ostanie przysłowia które dotyczą stolików cashowych:

Gęś oskobuje się pióro po piórze (przysłowie francuskie)
Nowa miotła lepiej zamiata, ale stara wie, gdzie są śmieci (przysłowie irlandzkie)

Jeśli macie ciekawe przysłowia które stosujcie w pokerze, to zamieście tutaj, jeśli uważacie za interesujące.

Awatar użytkownika
radost21
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: radost21 » 26 cze 2008, 11:39

przyznam ze AŻ MNIE ZASTKAŁO
te przysłowia są prawie tak dobre jak MOJE RADY

tylko ze pod moimi ja >> podpisuje sie nickiem
a na te tutaj STWORZYŁY całe narody :mrgreen:

Awatar użytkownika
Arnoldao
-#VIP
-#VIP

Postautor: Arnoldao » 27 cze 2008, 11:52

radost21 pisze:tylko ze pod moimi ja >> podpisuje sie nickiem
a na te tutaj STWORZYŁY całe narody

A mówiłem ci że będą plagiatować twoje słowa :mrgreen:
I żebyś sę nie zdziwił że 500 złotych myśli też zostanie przez kogoś zerżnięte ;P

Dobra zarzycę kilka przysłów które znalazłem i dotyczą pokera :

*Bezużyteczną rzeczą jest uczyć się, lecz nie myśleć, a niebezpieczną myśleć, a nie uczyć się niczego. Przysłowie chińskie

*Biedny boi się krewnych, a bogaty złodziei. Przysłowie chińskie

*Każdy wie, gdzie go but uciska. Przysłowie niemieckie

*Kompromis to sztuka dzielenia ciasta tak, aby każdy myślał, że dostał największy kawałek. Przysłowie angielskie

*Nie wierz uśmiechowi wroga. Przysłowie rosyjskie

*Przyzwyczajenie jest drugą naturą. Przysłowie rzymskie

*Strzeż się cichego psa i spokojnej wody. Przysłowie rzymskie

Wróć do „Card Player Polska”