Hold'em z Philem

Dyskusje o archiwalnych wydaniach najlepszego magazynu o pokerze - świętej pamięci Card Player Polska

Awatar użytkownika
dviper
-#VIP
-#VIP

Hold'em z Philem

Postautor: dviper » 20 gru 2008, 15:19

Jak zwykle pod koniec miesiąca dyskusja o gazetce trochę podupada, więc spróbuję niektórych może zmobilizować. A mianowicie poruszę temat o artykule Phila Hellmutha, bo widzę że nikt się jeszcze nim zainteresował na forum.
Chodzi w nim o to, że komentator stołu finałowego WSOP uważał, że Phil rozegrał źle pewne rozdanie, o którym za chwilkę. Phill się nie zgodził z tą decyzją. I pytanie do was czy też tak uważacie.
A teraz samo rozdanie o którym mowa.
Blindy 15000/30000 ante 4000
Phil Hellmuth - 1 500 000
Rick Fuller - 1 600 000

Phil - :Ac :Jh
Rick :Ks :8s

Phil rozpoczął za 90 000, Rick sprawdził, reszta spasowała.
Flop :As :9h :5s
Obaj czekają
Turn :Jd
Phil zagrywa za 50 000, Rick przebija do 150 000, Phil sprawdza.
River :Kh
Phil stawia 200 000, Rick pasuje.

Komentator Robert Williamson stwierdził, że sprawdzenie Phila na turnie było złe.

Żeby zacząć jakąś dyskusję, sam zacznę od tego jak ja widzę to rozdanie.

Phil: Jest na wczesnej pozycji. AJo, niby nie najlepsze karty na rozgrywanie z tej pozycji, ale Phil jest bardzo dobrym graczem i wie jak rozgrywać późniejsze fazy licytacji. Podbicie 3xBB jak najbardziej dobre zagranie w tym przypadku.
Rick: Wie, że Phil ma szeroki zakres rąk z którymi rozgrywa rozdania. Jego K8s może nadawać się do zmierzenia się z Philem. Nie napisali w artykule ile jeszcze osób grało po Ricku. No ale nieważne. Za nim wszyscy spasowali.
Flop
Phil: dostaje najwyższą parę. Możliwy jest draw do flusha. Tutaj ja bym widział chyba mały błąd przy jego sprawdzeniu. Wypadałoby zagrać i zobaczyć na czym stoi. Zdecydował się na check.
Rick: w tej chwili ma tylko draw do najwyższego flusha. Phil zrobił check, więc dostanie darmową kartę na turnie. Check w jego wypadku oczywisty.
Turn:
Phil: Dostaje drugą parę, nie pojawił się trzeci pik. Zagrywa za 50 000, przy puli około 260 000. Niskie zagranie aby wciągnąć do gry przeciwnika.
Rick: przebija do 150 000. Ja bym tu pewnie też tylko sprawdził, żeby tanio obejrzeć river i zobaczyć co będzie. Nie trafię flusha, to zrzucam karty. Phil podbijał przed flopem i jest duże prawdopodobieństwo, że ma jakiś układ. Najszybciej właśnie z asem. Raczej nie blefuje.
Phil: Sprawdzenie tego podbicia jak dla mnie wydaje się rozsądne. Gdyby Rick faktycznie podbijał z mocnym układem i Phil by go przebił, Rick mógłby wejść allin. Philowi ciężko wtedy byłoby zrzucić ten układ. Robi więc call i czeka na river.
River
Phil: zagrywa za 200 000. Niski zakład w stosunku do puli, nadal zostawia sobie drogę odwrotu w razie przebicia Ricka.
Rick: nie dobrał do swojego flusha i słusznie uważa, że został pokonany. Zrzuca karty

Nie mam raczej nic do zarzucenia grze Phila. Co do Ricka myślę że tylko to przebicie na turnie było zbyt agresywne.

Czekam na wasze opinie.

Altey
-#VIP
-#VIP

Postautor: Altey » 20 gru 2008, 16:34

Według mnie ogólnie Phil zagrał to dobrze. Co prawda mógł re-raisować Ricka na turnie. Na riverze mógł podbić wyżej, ale widać że ten raise Ricka na turnie nieco go przestraszył. Możliwe że gdyby Rick re-raisował na riverze dość wysoko to Phill by zrzucił karty,a wtedy rozdanie było by o wiele ciekawsze :)

Awatar użytkownika
mx
-#zasłużony
-#zasłużony

Postautor: mx » 20 gru 2008, 19:22

heh tez doszedlem do takiego wniosku ... gdy dal mocniejszy re raisa na riverze to pewnie phil by to zrzucil ... ehh ale ladnie wg mnie zagrane zwlaszcza te male bety tak jakby przeczuwal ze drawuje , cos dobiera ...

Awatar użytkownika
tomziolo
-#aktywny
-#aktywny

Re: Hold'em z Philem

Postautor: tomziolo » 20 gru 2008, 21:15

dviper pisze:Phil: Sprawdzenie tego podbicia jak dla mnie wydaje się rozsądne. Gdyby Rick faktycznie podbijał z mocnym układem i Phil by go przebił, Rick mógłby wejść allin. Philowi ciężko wtedy byłoby zrzucić ten układ. Robi więc call i czeka na river.

A dla mnie chyba jest to jednak blad, ze dopuscil do rivera. Sadze, ze gdyby Phil go przebil po turnie to Rick by odpuscil, a nie allinowal. Obaj pewnie znaja sie jak lyse konie i doskonale zdawali sobie sprawe co ma (moze miec )przeciwnik. A co do przebicia Ricka, to chyba rzeczywiscie bylo za ostre, ale przynajmniej dzieki temu dowiedzial sie, ze Phil sciska tego Asa.

michaLL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: michaLL » 21 gru 2008, 11:17

Według mnie nie potrzebny ten BET 200K na riverze wykonany przez Hellmutha, wiadomo że łatwo się mówi po tym jak się zna wynik rozdania, ale skoro Fuller przebił na turnie można dać mu szansę na blef na riverze. Chociaż takie donki często mylą zupełnie przeciwnika...
1. Ten BET sprawdzi tylko średnia ręka, z setem na pewno Fuller przebije, blef spasuje, bo według mnie Hellmuth pokazał wielką siłę i jest to oczywisty slow.
2. Jeśli by zaczekał, to ma szansę na duży blef Fulerra i wygranie dużo więcej niż te 200K, średnia ręka też zrobi jakiś becik.
Nie potrafię tego dokładnie obliczyć, ale myślę, że więcej korzyści jest z checka na riverze.

Zresztą to też zależy od tego z kim gramy ;-) Hellmuth zagrał to dość dziwnie. Check na flopie po swoim przebiciu, gdy spada as i call raisa na turnie, po tym jak okazał wyjątkową słabość betując 50 do 180 oznacza wielką siłę. Czasem nawet może to być nawet slow play seta z flopa. Z taką grą często można spotkać się w grach cash na mikro limitach, jest to ulubione zagranie początkujących.

Call na turnie jak najbardziej poprawny według mnie, bije nas tylko set, a zawsze istnieje możliwość dwóch niższych par.

Awatar użytkownika
bazee
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: bazee » 25 gru 2008, 19:55

Moim zdaniem gra na flopie ok, przeciwnik mogl wejsc z AK, AQ, trafic seta w tym miejscu...
po J na turnie Phil zagrywa przy puli 200k za 50k co jest zaledwie 1/4 puli. Malo? Jasne ze malo, bo w tym miejscu ma 2 top pary czyli dosc mocny uklad, ale wazna jest reakcja przeciwnika... co sugeruje podwojny re-raise?
i River... moim zdaniem bet poprawny... Phil gra bez pozycji, jezeli by czekal by mogl sie naciac na allina, mocnego beta... czy by sprawdzil? a tak to on rozgrywa to rozdanie i czeka na ruch przeciwnika.

jak sam Phil pisze nie spodziewal sie ze przeciwnik dobiera do flusha wiec dlatego zagrane tak 'niepoprawnie'... bo analizujemy juz znany wynik gry

nie lubie takiego gdybania co by bylo gdyby on zaczekal, niepodbil itd... Moze niepewny Fuller z druga para wcale by nie betowal i by wyszlo ze Phil zagral zle na riverze. Albo by zagral allin i nie wiem czy Phil pokusilby sie o sprawdzenie bo board ulozyl sie jak na strita...

@nizej:
rzeczywiscie - potrojny raise powinno byc :)
Ostatnio zmieniony 26 gru 2008, 12:12 przez bazee, łącznie zmieniany 1 raz.

michaLL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: michaLL » 25 gru 2008, 20:18

bazee pisze:Moim zdaniem gra na flopie ok, przeciwnik mogl wejsc z AK, AQ, trafic seta w tym miejscu...
po J na turnie Phil zagrywa przy puli 200k za 50k co jest zaledwie 1/4 puli. Malo? Jasne ze malo, bo w tym miejscu ma 2 top pary czyli dosc mocny uklad, ale wazna jest reakcja przeciwnika... co sugeruje podwojny re-raise?
i River... moim zdaniem bet poprawny... Phil gra bez pozycji, jezeli by czekal by mogl sie naciac na allina, mocnego beta... czy by sprawdzil? a tak to on rozgrywa to rozdanie i czeka na ruch przeciwnika.

jak sam Phil pisze nie spodziewal sie ze przeciwnik dobiera do flusha wiec dlatego zagrane tak 'niepoprawnie'... bo analizujemy juz znany wynik gry

nie lubie takiego gdybania co by bylo gdyby on zaczekal, niepodbil itd... Moze niepewny Fuller z druga para wcale by nie betowal i by wyszlo ze Phil zagral zle na riverze. Albo by zagral allin i nie wiem czy Phil pokusilby sie o sprawdzenie bo board ulozyl sie jak na strita...

Po pierwsze to raise a nie reraise, a po drugie to potrójny a nie podwójny.
Teraz myślę o tym jeszcze raz i rzeczywiście ten river bet był dobry, bo bet 1/4 sprawdzenie potrójnego raisa to według mnie wielka siła (tym bardziej od gracza pro, który nie zagrałby jak fisz w ten sposób z niczym). Jeśli by zaczekał, to chyba Fuller domyśliłby się co jest grane.

Wróć do „Card Player Polska”