Zaproszone osoby: 2 Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Mar 2007 Posty: 700 Skąd: Zawiercie
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 11:50 [FR] [NL 65zl] Live
Turniej live z wpisowym 65zl double chance. Gra 15 osób przy moim 7. Ja na pozycji utg z 99 i stack 3200 po rebuy, gdzie początkowy to 6000. Blinds 100/200. Przy stole czterech graczy tight w tym i ja i trzech loose. Chcąc ograniczyć ilość twarzy na flopie raise do 1200 i mam jeden call od tight gracza z drugiej pozycji na lewo ode mnie ze stackiem około 10k.
Flop KTT. Mój ruch teraz i właśnie pytanie co robicie???
_________________ Najważniejszy w każdym działaniu jest początek.
Platon
Ostatnio zmieniony przez Elf Czw Paź 08, 2009 13:50, w całości zmieniany 1 raz
Poziom: 24 HP
3%
40/1353
MP
100%
646/646
EXP
2%
2/68
Oskarek [Usunięty]
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 12:00
Push a co ? stack masz maly na szczęście jest stol sparowany wiec mala szansa ze ma T jesli ma K to trudno
Zaproszone osoby: 4 Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Gru 2008 Posty: 830 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 12:04
Podbiłeś 6bb czyli 1/3 swojego stacka, myśle że lepszym rozwiązanie było by wejście All-in. Zdecydowałeś się zagrać i masz problem właśnie przez tak duże podbicie preflop.
Po obejżeniu flopa nie masz już zadnego pola manewru, dla mnie check-fold
Ogolnie to ja sie nauczylem, ze pary z lapy zaczynaja sie od TT. Ale skoro juz to tak zagrales to po flopie tak jak pisze Trabant powinien byc check-Fold.
_________________ Często ryzykuje, tak życie pojmuje!
Jednak wszysko kontroluje,
sprawdź jak się czuje...
Poziom: 8 HP
0%
0/159
MP
100%
76/76
EXP
36%
7/19
Oskarek [Usunięty]
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 12:55
Trabant83, po zainwestowaniu 1/3 stacka bez sensu jest tu fold
Uczył mnie jeden bardzo dobry gracz turniejowy że inwestując 10% stacka preflop i na flopie pierwsi podejmujemy decyzje nie mozemy czekac...
Tu dla mnie jest tylko push
Zle zagral preflop dlatego na flopie zostaje push moim zdaniem
Niewazne ile zainwestowal, lepiej starcic calosc czy 1/3? NAwet z tak malym stackiem jest szansa, ze w ktoryms z najblizszych rozdan bedzie mogl odrobic ta strate i w ten sposob naprawic swoj blad. Po cholere blad probowac naprawic na zwyiol kolejnym bledem?
sprawdź jak się czuje...
Zaproszone osoby: 4 Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Gru 2008 Posty: 830 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 13:38
Jedyna szansa że coś sie wygra w tym rozdaniu to push i nadzieja że przeciwnik nie trafił flopa, ja wiem czy to jest błąd? Poprostu element gry raz wygrasz a raz przegrasz.
A druga sprawa jest taka że trzeba tak rozgrywać turniej żeby jak najrzadziej wplątywać się w takie sytuacje, a najlepiej jak by nie było ich wogóle
Przeciez napisal, ze wszedl gracz Tight a na flopie wyszlo 10,K,7. 2 figury ze stolu bija go przy graczu tight mozna sie spodziewac, ze ma 10 badz K. Nalezalo checknac i zobaczyc za ile wejdzie, jesli all in to Moim zdaniem Fold.
sprawdź jak się czuje...
Oj tam kłócicie się co powinien zrobić na flopie, lepiej skupić się na preflop, gdzie powinno to wyglądać tak (według mnie):
- wersja mniej polecana przeze mnie: all-in pre flop i nie musisz podejmować takich trudnych decyzji po flopie, aczkolwiek grając na blindach 100/200 bym raczej tego nie zrobił,
- wersja którą polecam: podbicie do 3xBB, max 4xBB jeśli chciałeś "ograniczyć twarze na flopie", takie podbicie pozwoli Ci wyczuć czy ktoś coś ma i nie zwiąże na tyle z pulą byś bez względu na wszystko musiał pchać all-in na flopie, bo podbijając 6xBB mając w stacku 16BB to praktycznie nie masz wyjścia jak all-in na flopie,
- podsumowując: albo all-in i zbierasz blindy lub jakiś coin flip jeśli chciałeś bardzo mocno zagrać albo zdecydowanie mniejszy raise ok. 3xBB aby mieć pole manewru i móc się wycofać i nie ma co analizować co robić po takim flopie tylko inaczej następnym razem rozgrywać preflop.
Spiegol. Tylko On sie zapytal co zrobic juz po flopie dlatego nei analizuje zagrania preFlop bo to juz sie stalo. Oczywiscie, ze zagranie preFlop nie bylo udane, ale nad rozlanym mlekiem nei ma co plakac tylko patrzec aby wiecej sie nie wylalo moim zdaniem:)
Oskarek- masz racje zle zauwazylem K 10 10 to tymbardziej dziekuje.
sprawdź jak się czuje...
Zaproszone osoby: 2 Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Mar 2007 Posty: 700 Skąd: Zawiercie
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 11:43
No tak, rozegranie tej ręki preflop było zdecydowanie błędne co wprawiło mnie w zakłopotanie na flopie. Po długim namyśle oboje przeczekaliśmy flop i gdy po moim czek na turn gdzie spada 6 przeciwnik stawia mnie na allinie ja niechętnie zrzucam źle rozegrana parkę.
Będąc shortem mam prosta decyzję. Utg raise 3xbb czyli 600, dwóch następnych graczy fold i loose player z cut off daje all za 2850. Jako rozdający ze stackiem 2600 i AK na ręce niewiele mam do analizy, chociaż powiem Wam, że wiedziałem iż łatwo wygrać nie będzie. Byłem pewny, że gracz na utg ma wysoka parę liczyłem na QQ, natomiast gracz z cut off wiedziałem, że jest gorszy niż ja. Chcąc i raczej nie mając wyjścia dołożyłem wszystko do puli. Gracze z blinds spasowali, a utg bez zastanowienia call.
Flop oglądamy we trzech z kartami:
utg: KK
cut off: AQo
ja: AK
Jako rozdający miałem niewielki wpływ na karty jakie się pojawią, jednak po cichu liczyłem na suchy stół z Asem. Flop pozbawił mnie nadziei gdzie spadło 9QQ reszta kart bez znaczenia i tyle pograłem w turnieju.
Bardzo dziękuje wszystkim za analizę całego rozdania ( dzięki Spiegol za rozłożenie tej sytuacji na grę preflop i postflop).
_________________ Najważniejszy w każdym działaniu jest początek.
Platon
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum