Card Player Polska Wrzesień/Październik 2008

Dyskusje o archiwalnych wydaniach najlepszego magazynu o pokerze - świętej pamięci Card Player Polska

Awatar użytkownika
dviper
-#VIP
-#VIP

Postautor: dviper » 23 paź 2008, 12:16

michaLL pisze:
SzaryPL pisze: napisał/a:
Ale co ma do tego to, że dla większości jest obojętny?????!!!!!!!!!

A to ma do tego, że dział jest niepoczytny i powinien być zastąpiony czymś co przyciągnie uwagę większości i przyczyni się do większej sprzedaży. Nie pomyślałeś o tym ?? CP jak każde czasopismo ma sprostać wymaganiom rynku, które są różne od Twoich...

Skąd wiesz czy czytelnicy tego nie czytają skoro się opierasz tylko na własnej opinii, że Tobie się on nie podoba. Po usunięciu tego działu mogłyby się od razu pojawić pretensje, że działu nie ma. Po za tym jak już wspomniał SzaryPL, dział ma tylko max 4 strony, więc na gazetę która ma ich 100 to nie jest jakoś strasznie dużo. Poza tym właśnie zniknął słownik, więc się pojawiło więcej miejsca.
Chciałem również zauważyć, że i tak w tej wersji gazety jest bardzo dużo treści do czytania, w porównaniu na przykład z angielską wersją Card Player, gdzie jest co najmniej dwa razy więcej reklam.

michaLL pisze:W dziale o historii dość ciężko będzie znaleźć relacje z WSOP, ale jak wiadomo w pokerze wszystko jest możliwe.

No właśnie chodziło mi o to, żeby poczytać strategie, relacje z WSOP, ale prócz tego także artykuły trochę inaczej traktujące pokera, czyli dział o historii.

SzaryPL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: SzaryPL » 23 paź 2008, 12:59

MichaLL. Po pierwsze sprawdz sobie w słowniku znaczenie słowa "niepoczytalny" bo używasz słów których znaczenia nie znasz.
Po drugie jak Ci się nie podoba CPP to go nie czytaj.
A po trzecie jak znasz tak dobrze "wymagania rynku" to sam otwórz konkurencyjne czasopismo na bank zbijesz fortunę.
A po czwarte nie życze sobie uwag typu "dorośnij". Nie bądz bezczelny

michaLL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: michaLL » 23 paź 2008, 13:39

Dviper:

Jeśli Tobie, Szaremu i kilku innym chłopakom podoba się ten dział to spoko, przecież nie będę zmuszał was do tego żebyście tak nie myśleli :-) Ja oraz osoby, z którymi na ten temat rozmawiałem mamy inne zdanie. Można by zrobić kiedyś ankietę na ten temat i przekonać się, że może masz rację :-)

SzaryPL:
Kolego sympatyczny,
Zapewniam Cię, że rozumiem każde słowo, które napisałem lol
Mam jednak mocne wątpliwości czy osoba "niepoczytalna", jak wspomniałeś wcześniej, to taka, która nie rozumie znaczenia poszczególnych słów. Zawsze myślałem, że to słowo określa kogoś innego, ale jak widać człowiek uczy się całe życie lol2

Nigdy nie wspomniałem, że nie podoba mi się CP. Przeciwnie, uwielbiam to pismo i czekam z utęsknieniem na każdy następny numer.

Napisałem "dorośnij", bo podajesz dziecinne argumenty (łącznie z tym konkurencyjnym czasopismem). Jeśli poczułeś się urażony, to przepraszam.

Znam osoby, które przestały prenumerować CP, bo nie sprostał ich wymaganiom. Póki co jest to jedno z nielicznych papierowych źródeł, w którym można przeczytać artykuły o strategii po polsku. Relacje z WSOP czy innych turniejów też są świetne. Fajnie się czyta blogi Helmutha, Hansena, Brunsona. takich rzeczy powinno być jak najwięcej.
Uważam też, że fajnie gdy w CP jest sporo ciekawych obrazków oraz ilustracji, bo sam tekst może czasem odstraszać :-)

Awatar użytkownika
dviper
-#VIP
-#VIP

Postautor: dviper » 23 paź 2008, 13:51

SzaryPL pisze:Po pierwsze sprawdz sobie w słowniku znaczenie słowa "niepoczytalny"

Dla małego sprostowania. MichaLL użył słowa "niepoczytny", nie "niepoczytalny".

michaLL pisze:Jeśli Tobie, Szaremu i kilku innym chłopakom podoba się ten dział to spoko, przecież nie będę zmuszał was do tego żebyście tak nie myśleli :-)

Masz rację. Ja tak samo nie mam najmniejszego zamiaru zmuszać Cię do czytanie tej części gazety. Bo to przecież nie o to chodzi. Chodzi tylko o fakt, że gazetę tą czytuje jednak całkiem spora rzesza czytelników. I każdy szuka w tej gazecie czegoś dla siebie. A nigdy nie da się zadowolić każdego w pełni. I jak słusznie zauważyłeś, jest to jedyna gazeta pokerowa w Polsce. Nie możemy jej zatem porównać z innymi i dla siebie wybrać lepszej pozycji. Jednak osobiście uważam, że gazeta jest bardzo dobra i nie ma co wybrzydzać.

michaLL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: michaLL » 23 paź 2008, 15:49

hehe a ja myślałem, że to do mnie było o niepoczytalności :grin:

Rzeczywiście nie da się dogodzić wszystkim, jeśli chodzi o zawartość CP, ale skoro ciągle go czytam to uważam, że jest git :-)

Sudowoodo
-#pretendent
-#pretendent

Postautor: Sudowoodo » 23 paź 2008, 19:19

michaLL pisze:

Sudowoodo pisze:Ja na razie nie czytam tego działu, ale nie uważam, że jest niepotrzebny

Nie czytasz, ale uważasz, że jest potrzebny..... szlachetnie

A dlaczego Cię to tak dziwi? Nie gram Omahy, ale nie piszę "Wywalcie to bo nikt nie czyta" wiem, że inni czytają i jest OK. Uważam, że w piśmie starającym się propagować pokera jest miejsce i na historię tej gry. Póki mam co czytać i coś z tego wynoszę to jestem zadowolony.

michaLL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: michaLL » 23 paź 2008, 20:37

Sudowoodo pisze:
A dlaczego Cię to tak dziwi? Nie gram Omahy, ale nie piszę "Wywalcie to bo nikt nie czyta" wiem, że inni czytają i jest OK. Uważam, że w piśmie starającym się propagować pokera jest miejsce i na historię tej gry. Póki mam co czytać i coś z tego wynoszę to jestem zadowolony.

Podałeś nie najlepszy przykład, bo jeśli chodzi o omahe, to nie wiemy jak jest z czytelnością tego działu. Ja sam nie gram omahy, ale czytam czasem, bo zdarza się, że gram z kimś dealer's choice :-) Oczywiste jest, że w omahe gra sporo ludzi i na pewno spora grupa pokerzystów czyta o niej artykuły.
Natomiast jeśli chodzi o historię, to jestem podobnej opinii jak większość ludzi, z którymi o tym rozmawiałem i podtrzymuje swoje zdanie "wywalcie to, bo nikt nie czyta"...

Mi się na myśl nasuwa przykład Coca Coli Light, która jest według mnie okropna, ale znajdzie się grupa ludzi, którym to smakuje. Problem w tym, że Cola Light jest wycofywana z rynku, bo się nie sprzedaje. Mam wielką nadzieję, że podobnie nie będzie z CP, w którym na siłę będą zamieszczane jakieś działy dla mniejszości.

SzaryPL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: SzaryPL » 23 paź 2008, 20:55

michaLL, jak czytam Twoje posty to mi się śmiać chce

michaLL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: michaLL » 23 paź 2008, 21:11

SzaryPL pisze:michaLL, jak czytam Twoje posty to mi się śmiać chce

Za przeklinanie dostałbym bana, więc się powstrzymam, ale mówiąc grzecznie nikt Ci nie każe czytać moich postów. Przeciwnie, jeśli masz zamiar pisać tak mało konstruktywne rzeczy, to może lepiej znajdź sobie inne hobby.
Swoją drogą to jest temat o CP, a jeśli masz do mnie jakieś uwagi osobiste, to napisz prywatną wiadomość, albo nagraj się na sekretarce i nie zaśmiecaj niepotrzebnie tego ciekawego forum.

Awatar użytkownika
bazee
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: bazee » 30 paź 2008, 02:42

Jak dotychczas pierwsyz numer z ktorym mialem do czynienia

Przeczytalem jakies 90%, ogolnie nie mam jakos czasu na reszte... [wykladow malo :) ]

Wszystko fajnie, artykuly wprowadzaja mily pokerowy klimat, analizy rozdan, felietony. Reklam w sam raz, nie za duzo, nie za malo.

Zloty strzal - ladnie ladnie Szary :)

Ale zdenerwowal mnie artykul o HORSE. Nie ogladalem, nie sledzilem, wiedzialem tylko ze pijany(?) Scotty wygral a przy FT i w HU dalo sie czesto uslyszec dzwieki ocenzurowanych przeklenstw - czyli "PIIIIIIIIIIIIIII". Wiec z zainteresowaniem wzialem sie za lekture i co widze, dochodzimy do FT. DeMichele z drugim najnizszym stackiem jakims cudem w artykule z 900k zetonow ma juz przy sobie 5.5M. Ale skad? Oburzylem sie bo musial wygrac kilka dobrych rozdan z wysoka pula ale w artykule o tym nic nie ma... bez sensu bo dosc ciekawa czesc gry przy FT w ogole nie zostala uwzgledniona. O zachowaniu Scottiego przy FT tez nic nie ma. Albo sie pisze cos porzadnie i obiektywnie, albo sie tego nie pisze... brak mi slow....

Artykul - Chinski Poker - ogolnie ciekawy, dowiedzialem sie o co chodzi w tej grze ale 2 strony to troche malo... zadnego rozdania przeanalizowanego, wielkie wygrane, wielkie rpzegrane, zasadzki - tylko jakie....

WSOP 2008 - poza fajnym opisem FT na ME i wynikami calego cyklu WSOP 2008 [lepszego niz to co ja pisalem bo sa obrazki :P] to wielki plus. Ze reszta po lebkach mozna wybaczyc bo moznaby o tym napisac 2 ksiazki i za malo by bylo :)

Ogolnie numerek fajny.

michaLL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: michaLL » 30 paź 2008, 11:34

bazee pisze:Jak dotychczas pierwsyz numer z ktorym mialem do czynienia

Przeczytalem jakies 90%, ogolnie nie mam jakos czasu na reszte... [wykladow malo :) ]

Wszystko fajnie, artykuly wprowadzaja mily pokerowy klimat, analizy rozdan, felietony. Reklam w sam raz, nie za duzo, nie za malo.

Ale zdenerwowal mnie artykul o HORSE. Nie ogladalem, nie sledzilem, wiedzialem tylko ze pijany(?) Scotty wygral a przy FT i w HU dalo sie czesto uslyszec dzwieki ocenzurowanych przeklenstw - czyli "PIIIIIIIIIIIIIII". Wiec z zainteresowaniem wzialem sie za lekture i co widze, dochodzimy do FT. DeMichele z drugim najnizszym stackiem jakims cudem w artykule z 900k zetonow ma juz przy sobie 5.5M. Ale skad? Oburzylem sie bo musial wygrac kilka dobrych rozdan z wysoka pula ale w artykule o tym nic nie ma... bez sensu bo dosc ciekawa czesc gry przy FT w ogole nie zostala uwzgledniona. O zachowaniu Scottiego przy FT tez nic nie ma. Albo sie pisze cos porzadnie i obiektywnie, albo sie tego nie pisze... brak mi slow....

Artykul - Chinski Poker - ogolnie ciekawy, dowiedzialem sie o co chodzi w tej grze ale 2 strony to troche malo... zadnego rozdania przeanalizowanego, wielkie wygrane, wielkie rpzegrane, zasadzki - tylko jakie....

WSOP 2008 - poza fajnym opisem FT na ME i wynikami calego cyklu WSOP 2008 [lepszego niz to co ja pisalem bo sa obrazki :P] to wielki plus. Ze reszta po lebkach mozna wybaczyc bo moznaby o tym napisac 2 ksiazki i za malo by bylo :)

Ogolnie numerek fajny.

Ten sam post czytałem parę dni temu w podtemacie Card Player Polska...

Awatar użytkownika
bazee
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: bazee » 30 paź 2008, 14:53

michaLL pisze:
bazee pisze:Jak dotychczas pierwsyz numer z ktorym mialem do czynienia

Ogolnie numerek fajny.

Ten sam post czytałem parę dni temu w podtemacie Card Player Polska...

nie ten sam, a jak juz to czesc o HORSE ktora byla nie w tym topiku co powinna - bo tutaj sie pisze o numerze konkretnym, a w tamtym topiku sie pisze ogolna opinie o CPP.

Uporzadkowalem to bo zle to rozpisalem.

Ale tak w ogole, co z tego?

Zarowno ten post jak i ten wyzej sa zbedne bo nic nie wnosza do tematu wiec mozna je skasowac...

michaLL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: michaLL » 30 paź 2008, 16:45

W tym temacie można skasować wiele postów :-)

Jak widzisz, wcześniej trochę sobie trochę porozmawialiśmy o dziale historia pokera. Może odnieś się jakość do tego wątku ?

A tak na marginesie, ten artykuł Złoty Strzał jest autorstwa Szarego ?

SzaryPL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: SzaryPL » 30 paź 2008, 20:09

michaLL pisze:A tak na marginesie, ten artykuł Złoty Strzał jest autorstwa Szarego ?

Jest. Przecież w CPP autor jest wyraźnie wskazany

michaLL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: michaLL » 30 paź 2008, 20:53

SzaryPL pisze:
michaLL pisze:A tak na marginesie, ten artykuł Złoty Strzał jest autorstwa Szarego ?

Jest. Przecież w CPP autor jest wyraźnie wskazany

A rzeczywiście, teraz zobaczyłem :-) Popatrz co ta ślepota robi z ludźmi :-)

Skoro jest autor, to może podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
Ogólnie artykuł całkiem sympatyczny, fajnie się czyta. Na pewno włożyłeś w niego sporo pracy, za co należą Ci się podziękowania.
Problem w tym, że tematyka bankroll management jest obecna praktycznie wszędzie. W skrócie można by było napisać jedno zdanie - Cash 20-30 buyinów, turnieje 100 buy-inów :-)
Jak dla mnie jest to napisanie swoimi słowami streszczenia innych artykułów, spodziewałem się trochę więcej fajerwerków, ale gratulacje, że udało Ci się opublikować coś swojego w CP.

SzaryPL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: SzaryPL » 30 paź 2008, 20:55

michaLL pisze:ak dla mnie jest to napisanie swoimi słowami streszczenia innych artykułów, spodziewałem się trochę więcej fajerwerków, ale gratulacje, że udało Ci się opublikować coś swojego w CP.

Skoro tak to napisz takie streszczenie może ukaże się w CPP

szkielo
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: szkielo » 01 lis 2008, 12:30

Jest to pierwszy numer CPP jaki nabyłem. Z racji tego, że jestem nowicjuszem z pokerze wypowiem się ze stanowiska osoby, która chciała się dowiedzieć czegoś ciekawego. Nie będę oryginalny i niestety również przyznam, że za dużo miejsca zostało poświęcone na jedno pokerowe wydarzenie. Jednak, można a numerze dostrzec kilka artykułów, z których młody adept pokera może wnieść dużo do swojej gry.

Awatar użytkownika
dviper
-#VIP
-#VIP

Postautor: dviper » 01 lis 2008, 13:32

szkielo pisze:Nie będę oryginalny i niestety również przyznam, że za dużo miejsca zostało poświęcone na jedno pokerowe wydarzenie.

To było tylko wyjątkowo w tym numerze. Bo pismo się pojawia teraz tylko raz na dwa miesiące i akurat był WSOP, a o takim wydarzeniu jednak trzeba napisać. W końcu to największe wydarzenie pokerowe na świecie. Normalnie pojawiają się też relacje, ale nie zajmują aż tyle miejsca. Czasem piszą o jakichś polskich turniejach.

michaLL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: michaLL » 01 lis 2008, 21:27

To według mnie bardzo dobrze, że w gazecie o pokerze jest relacja z pokerowych mistrzostw świata. Artykuł obszerny, bo jest raz na rok.

SzaryPL
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: SzaryPL » 01 lis 2008, 22:12

Dziwie się... Największa impreza pokerowa w roku. Wszyscy jako pokerzyści(amatorzy czy prosi) powinniśmy interesować się WSOPą. To tylko kilkanaście stron w CPP i myślę, że warto je przeglądnąć i chociaż zobaczyć nazwiska zwycięzców najważniejszych eventów a jeśli ktoś nie ma ochoty to pozostaje kilkadziesiąt stron innych tekstów więc można przeboleć raz w roku relację ze WSOPy

Awatar użytkownika
Mr_Olimp
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: Mr_Olimp » 08 lis 2008, 08:03

zgadzam sie z przedmowcami, ze powinni sie bardziej przylozyc do regionalnych wypowiedzi. poza tym zaduzo stron o tym WSOP.

za to hest chinski poker, w ktorego grywam. tylko za malo sekretow..

Wróć do „Card Player Polska”