Pokerkings
FAQ |  Użytkownicy |  Grupy |  Rejestracja |  Zaloguj

Ogłoszenie 

Witaj na forum PokerKingsPL!

Nasze prywatne turnieje w tym tygodniu tylko dla forumowiczów:

06/09 godzina 21:00 - Unibet, 50 eur freeroll
09/09 godzina 21:35 - ParadisePoker, 50 eur freeroll
12/09 godzina 21:00HeyPoker,freeroll, 1,1$ rebuy 1h, 75$ dodane

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy tylko ja mam takie wrażenie ??
Autor Wiadomość
$ToMaSz$ 

Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 18:56   Czy tylko ja mam takie wrażenie ??

Chciał bym poruszyć pewien temat !! Głównie chodzi mi tu o ustawianie rozdań !! Na ale pomału !! Moją przygodę z pokerem zacząłem kilka lat temu !! Jestem średnio zaawansowanym graczem !! Odwiedziłem już kilka poker roomów !! Niektórzy powiedzą, że to jest właśnie poker i na tym to polega !! No ale jak by nie patrzeć to w pokerze jest trochę matematyki, chodzi mi o prawdopodobieństwo !! Można wygrać gdy ma sie ten 1 % na wygraną i można przegrać gdy ma sie 99 % ale teoretycznie powinieneś wygrać 99 rozdań na 100 gdy masz 99% na wygraną a tylko 1 na 100 gdy masz 1 % (no wiadomo +/- kilka rozdań) !! Z tego co niestety zauważyłem matematyka matematyką a poker pokerem ..... !! Czasem wydaje mi sie że niektóre roomy po prostu chcą żebym przegrał !! Pewnie brzmi to trochę niedorzecznie !! Swoją grę zacząłem na betssonie i to tam właśnie zauważyłem pierwsze niepokojące objawy .... Grę na betssonie zacząłem bez własnego wkładu, pieniądze miałem od sponsora który sponsorował ligę w moim mieście wszystko szło ładnie pieniądze szybko sie mnożyły aż do pierwszej wypłaty po wypłacie pierwszych pieniędzy 300$ zostawiłem sobie na kontynuację no ale niestety to co sie zaczęło dziać to był dla mnie szok ... np 8 sitów pod rząd dostawałem KK i za każdym razem przegrana po paru dniach (bo grałem trochę z bratem) widziałem że gdy dostawał KK to pasował bo po tylu przegranych nie mógł na tą kartę patrzeć no ale to nie tylko KK oczywiście nas dobijało, fulle na mocniejsze fulle, strity na strity i tak dalej i tak straciłem 300$ bez wygranego chyba ani jednego sita .... Dziwi mnie to dlaczego to sie stało po wypłacie kasy?? Dopóki obracałem kasę w poker roomie to wszystko było ok ale gdy wypłaciłem to mnie ,,zjadło" Jak dla mnie to nie jest zwykłe zjawisko i niech nikt mi nie mówi, że taki jest poker !! Podobna rzecz zauważyłem na niektórych poker roomach zwłaszcza tam gdzie nie wpłacałem własnej kasy tylko korzystałem z bonusów !! Dawali mi trochę zarobić żeby narobić mi smaka a później wszystko w plecy :/ I znowu na nieziemskich układach i z lepszą kartą ..... Próbując mnie zachęcić żebym coś wpłacił !!

No i tak właśnie sobie siedzę i myślę czy to tylko moja wyobraźnia ?? czy coś naprawdę w tym jest !!?? Gdzieś u kogoś w poście spotkałem sie użyciem wyrazu ,,ragged" właśnie na to niby ustawianie zagrań, czyli nie tylko mi się to wydaje .... hmmm ..... Zastanawiam sie czy wogóle jest taka możliwość, żeby to było jakoś ustawiane ?? Przewiduje że część graczy powie, że tylko mi sie wydaje no ale może ktoś też sie z takim ,,czymś" spotkał !! Mam nadzieję, że nikt mnie nie pobije za tego posta :P

skrzychuz
Shpon

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 20:06   

jest już taki wątek w temacie "losowość kart" ( zapraszam)
Osobiście, też się nad tym często zastanawiam, czasami tłumacze sobie że to przecież za poważne instytucje żeby pozwolić sobie na takie coś i że jakby taka informacja wypłyneła to konsekwencje mogłyby być niewyobrażalne ale czasami jak większość graczy odczuwa, czasami jest coś nie tak

Maverick 

Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 20:09   

No czasami tak bywa. Sam rozumiem Cię doskonale bo pewnie każdy z nas przeżywał coś takiego, że jest ładny streecik od 9 do K a tu opponent ma od T do A :P Takie uroki tej zabawy. A z prawdopodobieństwem to chyba masz złe podejście. To że coś ma szansę 1% na zaistnienie nie znaczy, że zaistnieje taka sytuacja 1 na 100. Może takie zjawisko zaistnieć w tych 100 przypadkach a prawdopodobieństwo jego zaistnienia nadal będzie wynosiło 1%.
Zreszta każdy z nas zwraca uwagę na niepowodzenia. Zapewne nikt nie pamięta ile to razy na riverze doszła nam karta do koloru albo do streeta. Tak też bywa ale taka natura ludzka, że jeżeli my mamy szczęscie to jest ok a jeżeli przeciwnik to już coś nie tak :P
Nie przejmowałbym tym się za bardzo i grał dalej. Wiecznie zła passa nie będzie trwała :)

PROpozycja :D

rzepa 

Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 20:26   

na 1000 rozdań mogą być odchylenia od normy , ale jeśli byś rozegrał 50 czy 100 tysięcy gier , wszystko wróci do normy.

adramalech

Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 20:56   

To jest tylko i wyłącznie twoja psycha pokerroomy zarabiają na rake (prowizji) czyli dla nich nie ma znaczenia czy tę kase ma A czy B. W pokerze w realu zdarzają sie identyczne sytuacje tyle, że grając (prawdopodobnie) sporadycznie nie zwracasz na ten fakt większej uwagi. Grając online spędzasz o wiele więcej czasu na stoliku(ach) gra jest o wiele dynamiczniejsza a co się z tym wiąże szybsza, czyli widzisz o wiele więcej rąk a i odstępy po między takimi zdarzeniami są mniejsze (stwarza to złudzenie, że coś jest nie tak). Odwracając kota ogonem dlaczego nikt nie posądza oprogramowania gdy trafia mu się niesamowity upswing ...........

Maverick 

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 22:20   

Jakby ktoś nadal miał wątpliwości co do riverów w poker roomach to proponuję obejrzeć ten filmik

http://youtube.com/watch?v=rut0vx-UtGI&

enjoy :D

$ToMaSz$ 

Wysłany: Sro Kwi 23, 2008 08:26   

Filmik fajny :) Musiało go to zaboleć :) No ale tu jest tylko jedno pechowe zagranie a nie niewytłumaczalny ciąg pechowych rozdań !!

martini 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: Sro Kwi 23, 2008 20:17   

Ja rowniez mam ciekawą teorie jesli chodzi o jak ty to ujales "ustawianie rozdań". Czasem mi sie wydaje, ze to co sie dzieje na stole jest po prostu upozorowane zeby wybadac zachowanie graczy. Chodzi mi o sytuacje tak w skrocie : mam 56 na reku, biore all in --> gracz sprawdza mnie i pokazuje AA, po czym przegrywa. Bad beat na riverze ? Ja bym to nazwal inaczej - to jest pewnego rodzaju sprawdzenie czy ktorys z graczy pokusi sie o sprawdzenie AA, choc z gory ustawione jest wejscie na stol kart dających uklad graczowi z beznadziejną kartą. Z 56 mozna nawet zrobic 24 zeby bylo wiecej dramatyzmu. Innym razem, widzialem tu na forum sytuacje, gdzie koles z bodajze 67 w kolorze pokonal dwoch, DWOCH GRACZY! ktorzy mieli identyczne karty na reku QQ. Czyli 2xQQ pokonane przez...? Przez 67 ? O losie... I na czym polega to upozorowanie gry ? Po prostu... czy naprawde te 2xQQ podzielą sie pulą, czy moze jeden z graczy ktory dostal karte ktora bedzie tą wygraną kartą odwazy sie sprawdzic niemalze monstera QQ.

Jesli widze karty rozdawane na stole w grze live jestem sklonny wierzyc w ten cud na riverze, czysty przypadek, fuks, szczescie, no cokolwiek. Ale jesli gram online to nabieram podejrzen "jak to mozliwe". Podsumowujac, mysle ze jeszcze przed rozdaniem kart, na samym poczatku partii komputer juz "wie" kto wygra. Teraz kwestia tego jak zachowają sie gracze, czy gosc ktory dostal losowo karty na zwyciestwo, poprzez jakis algorytm, niewazne czy to 22, 25 czy AA, czy bedzie mial on na tyle odwagi zeby wygrac czy po prostu zostanie zniszczony przez gracza mającego "na papierze" lepsze karty, ale w rzeczywistosci absolutnie nie dającymi zwyciestwo.

Grajac na LuckyHog, zaczynajacy pokerrom nieraz odczulem wrazenie, ze hmm... "rozszyfrowalem tą maszyne". To jest cos w rodzaju myslenia "ilez razy moge wygrywac". Jesli po 3 partiach wygranych dostalem kolejne swietne karty, monster w reku AA, KK, QQ, czy TJ w kolorze, swietne uklady ale wiedzialem, ze niemozliwym jest, bym wygral znow. Komp musi dac szanse komus innemu. Pasowalem, na stol wchodzily karty ktore nic by nie daly a wygrywaly wlasnie blotki. Cos w tym jest, tym wszystykim przewodzi jakis algorytm ktory albo da nam zwyciestwo albo nie da. Mozna rowniez pokonac to ustawione rozdanie bedac po prostu dobrym i niemal sterujac graczem z ktorym gramy. Ale... sam nie wiem co o tym sadzic, moja teoria nawet dla mnie wydaje sie czasem smieszna, ale bez zartow, cos chyba w tym jest :wink:

SZYCHA_PL 

Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 16:30   

pani od genetyki często powtarzała: "Los nie zna pamięci" ;)

ja z kolei zauważyłem coś innego
jeśli w jakimś pokerroomie gram na 2 stoliki, to często (60% przypadków) zdarza się, że karty, które dostaję na stoliku A pojawiają się na flopie albo w kolejnych odkryciach na stoliku B i odwrotnie
jednak myślę, że to tylko taka mała schiza ;)

martini 

Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 20:09   

Hmm... to co piszecie naprawde nie brzmi glupio :wink: Przedwczoraj pierwszy raz sprobowalem gry na kilku stolikach i tak z 5 razy mialem sytuacje, ze po skonczeniu rozdania na jednym stoliku, na drugim dostalem dokladnie to samo co na pierwszym :wink: Wyobrazcie sobie teraz moją reakcje : skoro nie wygralem z tymi kartami na tym stoliku, to moze soft daje mi drugą szanse na tamtym...
Nie bylo drugiej szansy hehe, balem sie nawet czy flop nie wejdzie taki sam :wink: Jak to sobie czlowiek potrafi wiele rzeczy wkrecic... ;)

Maverick 

Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 23:56   

Czysty przypadek. Dostaniesz raz takie coś i już człowiek się zastanawia. Ale nie bierze pod uwagę tego, że przez ostatnie kilkaset handów nie zdarzyło mu się nic takiego :P Taka natura ludzka, że jak coś ktoś chce zobaczyć to sobie wmawia i to widzi :P
Ja raz miałem taką sytuację, że w tym samym czasie dostałem na rękę dwie identyczne karty (nawet kolory się zgadzały :P ). Ale to odosobniony przypadek.

elw 

Wysłany: Sro Kwi 30, 2008 21:56   

Ogólnie nie lubię wchodzić all in, a pre-flop w szczególności :???: w końcu o sile twojej ręki decyduje właśnie flop. I często AA czy KK jest niewiele warte. Jeśli już wchodzę to w 90% okazuje się, że mam lepszą rękę... a i tak przeciwnikowi dochodzi do silniejszego układu, zazwyczaj na riverze. Np moje QQ vs TT i T na riverze, dodam, że all in poszedł po flopie J75 :cry:

Jasza 

Wysłany: Sro Kwi 30, 2008 23:42   

Ale każdy taki układ ma swoja procentową 'wygrywalność' już na starcie. Wchodząc all in z AA na pre-flopie przeciwko jednej osobie ze słabyszm ukladem masz więcej niż 50% szans na wygraną. Oczywiście czasem przegrasz - ale w dłużyszym okresie czasu jest to dochodowe. Ja osobiście gram taką strategią, że bardzo często wchodzę all in na pre-flopie, a jednoczęsnie gram na najniższych limitach gdzie jest wielu cymbałów sprawdzających moje wejścia z AA/KK itp. mając na ręce jakies karty, które się nie nadają w ogóle do gry - no i czasami AA przegrywa z jakimś 72o itp. Olewam to, bo wiem - że to ja zagrałem poprawnie, że na x takich sytuacji i tak większośc wygram - a koleś teraz trafił przypadkiem wygrywający ukaład, ale i tak wkrótce będzie bankrutem. Ba, nawet zdarza mi sie za takim anansem chodzić po wszystkich stołach, bo wiem - że na nim można się obłowić ;)

A w teorie spiskowe tego typu nie wierzę. Zawsze się może zdarzyć seria niepowodzeń i do tego służy zarządzanie bakrollem, żeby w takim przypadku - jeś się przytrafi - nie zbakrutować.
p.s. sytuacja sprzed 3 dni. Na jednym z roomów w przeciagu chwili przegrałem 7 czy 8 swoich stacków z jakimi wchodzę zawsze do gry i to z rzędu! A grałem takimi kartami jak AA/KK/AQ/QQ/JJ! W pewnym momencie juz byłem taki wkurzony, ze ostatnimi resztkami zdrowego rozsądku zdecydowałem wyłączyć kompa, żeby nie zacząć tiltować :mrgreen: Co ciekawe, zrobiłem sobie przerwę, dziś wchodzę i sytuacja podobna tylko na odwrót - w przeciagu 20 minut odrobiłem tamte straty z małą nawiązką.

Strimer 

Wysłany: Czw Maj 01, 2008 08:33   

Śmieszą mnie pomówienia typu ": "Wypłaciłęm kasę to gorzej mi idzie". Wypłacam kasę bardzo często i uwierz mi jak umiesz grać w pokera zawsze będzie szło Ci normalnie :D Ani gorzej ani lepiej ;p I pamiętaj że w pokerze są takie pojęcia jak upswing i downswing. Nie ma czym się przejmować i grać swoje a zawsze wyjdziesz na plus. Ja mam jeden zaufany pokerroom na którym gra mi sę bardzo dobrze i nigdy nie słysząłem o jakiś wałkach na tymże roomie.

$ToMaSz$ 

Wysłany: Czw Maj 01, 2008 23:44   

Heh, no wiesz, ciebie mogą śmieszyć ale każdy ma swoje zdanie na ten temat :) I czy ty masz racje czy kto inny no to niestety tego sie nie dowiemy ...... Ale z tego co wiem to nie pierwszy taki temat a nawet został on poruszony w gazecie pokerowej a więc ....... hmmm ............ temat który nie ma dna :/

PS. pochwal sie co to za poker room może tam spróbuje :)

Oskarek 
High Stakes Pro

Zaproszone osoby: 55
Wysłany: Pią Maj 02, 2008 12:39   

Maverick napisał/a:
Jakby ktoś nadal miał wątpliwości co do riverów w poker roomach to proponuję obejrzeć ten filmik

http://youtube.com/watch?v=rut0vx-UtGI&

enjoy :D

Kod:
http://pl.youtube.com/watch?v=SlD6p8hgCs0&feature=related

to juz ten filmik lepszy xD

Maverick 

Wysłany: Sob Maj 03, 2008 00:15   

LOL Dzisiaj przeglądając youtube natrafiłem na coś takiego :D No po prostu to jest niemożlwe!!!
Ręce krupiera są chyba bardziej ustawione niż te nasze poker roomy wszystkie :D

http://youtube.com/watch?v=jSmWALAdIFw&

Świetny ubaw miałem oglądając ten filmik :)

cruiserjeja
[Usunięty]

Wysłany: Sob Maj 03, 2008 10:26   

zaden rigged, zwykly downswing...

chyba nie znacie tego pojecia w calym swoim znaczeniu...

Triglycenide 

Wysłany: Nie Maj 04, 2008 15:21   

nie ma zadnego ustawinia kart przez roomy,grales na betssonie czyli ongame,tam naprawde zdazaja sie czasem smieszne rozdania,ale to wszystko to poprostu odchylenie od normy.pokerroomy nic nie ustawiaja,nic nie kombinuja...poprostu nie maja w tym zadnego celu ani korzysci,a myslenie ze podpuscili Cie zebys cos wygral a pozniej tak wszystko ustawili zebys wtopil i znowu wplacil to juz mistrzostwo swiata :D roomy chca zebys gral,gral,gral-z tego maja prowizje to tak jakbys postawil w domu stol i dal grac 10 kolezkom-Ty zbieralbys tylko rake z kazdego rozdania, a wynik??ktory z nich bedzie do przodu a ktory w plecy??to akurat masz serdecznie(za przeproszeniem) w dupie.wazne ze kasa z prowizji sie zgadza...i tak wlasnie postepuja pokerroomy,to czy wygrasz Ty czy kto inny malo ich naprawde interesuje...

invidia 

Wysłany: Nie Maj 04, 2008 16:09   

cruiserjeja napisał/a:

Gdzieś wyczytałam że downswing to słowo ulubione początkujących graczy, którzy zamiast się przyznać że źle rozegrali kilka rozdań wolą się oszukiwać i chować za downswingiem.... i ja się z tym zgadzam. Sama nie raz sie wkurzam i zawalam winę za przegraną na Soft albo na złą passę:)
Jak przegrywasz to zacznij analizować co robisz źle a nie szukasz podstępów i wymówe-najlepsza rada jaką usłyszałam więc podzielę się nią tutaj :)

Maverick 

Wysłany: Nie Maj 04, 2008 17:07   

Nie ma żadnego ustawiania. Te filmiki co wkleiłem są najlepszym dowodem, że grając na żywo także zdarzają się śmieszne sytuacje, któe nawet nie wynikają ze złego zagrania.
A takie kwestie o ustawionych rozdaniach można traktować z lekkim przymróżeniem oka :)

karpiczek

Wysłany: Sro Maj 07, 2008 15:01   

na każde forum dotyczące pokera jak się wejdzie to zawsze się trafi na conajmniej 10 tematów identycznych do tego:)))))))))))

cruiserjeja
[Usunięty]

Wysłany: Sro Maj 07, 2008 16:45   

invidia napisał/a:
cruiserjeja napisał/a:

Gdzieś wyczytałam że downswing to słowo ulubione początkujących graczy, którzy zamiast się przyznać że źle rozegrali kilka rozdań wolą się oszukiwać i chować za downswingiem.... i ja się z tym zgadzam. Sama nie raz sie wkurzam i zawalam winę za przegraną na Soft albo na złą passę:)
Jak przegrywasz to zacznij analizować co robisz źle a nie szukasz podstępów i wymówe-najlepsza rada jaką usłyszałam więc podzielę się nią tutaj :)

Ale czasem rozgrywasz 50 rozdan pod rzad perfekcyjnie- wchodzisz all-in z LEPSZĄ reką ktora ma wieksze % na wygranie niz przeciwnik, a jednak WSZYSTKIE lub prawie wszystkie z nich wtapiasz.
Takie cos nazywa sie downswing, i takie cos istnieje, piszą o tym nawet najwieksi Pro - Gus Hansen w wywiadzie po Aussie Millions 2007 powiedzial ze wtopil ponad 1mill$ online bo mial downswinga, ale potem wszystko oczywiscie odrobil ( wlasnie o to chodzi z bankrollmanagementem, ze musi byc on na tyle duzy, zeby wytrzymac downswingi)

Arnoldao 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Sro Maj 07, 2008 20:24   

Maverick napisał/a:
LOL Dzisiaj przeglądając youtube natrafiłem na coś takiego No po prostu to jest niemożlwe!!!
Ręce krupiera są chyba bardziej ustawione niż te nasze poker roomy wszystkie

http://youtube.com/watch?v=jSmWALAdIFw&

Świetny ubaw miałem oglądając ten filmik

W sumie tragiczna końcówka ale przynajmniej wiemy że to było realistyczne i jedynie możemy mieć pretensje do ...??? no właśnie do kogo ?? :D
A jak przegrywamy na on-line to mamy pretensje do systemu gry pokera :twisted:

martini 

Wysłany: Sro Maj 07, 2008 20:42   

Arnoldao napisał/a:

A jak przegrywamy na on-line to mamy pretensje do systemu gry pokera :twisted:

No tak ale wiadomo jak to jest :wink: Jak grasz live to widzisz te karty i jesli nie grasz z szulerem to wiesz, ze nic nie jest ustawione/kwestia przypadku/szczescia jesli chodzi o karty. Ale z softami bywa roznie :wink: Jakis algorytm za tym stoi i kto wie, czy w danej chwili w gre wchodzi tylko ten przypadek czy moze ustawienie czegos... ;) hehe mam nadzieje, ze sie tym stwierdzeniem nikomu nie narazam ;)
Czasem wiec kazdy gracz online zaliczający w danym pokerromie non toper badbeaty zacznie obwiniac za porazki soft - tak bylo, jest i bedzie :wink:

Odpowiedz do tematu