Zaproszone osoby: 59 Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Mar 2005 Posty: 8496 Skąd: Saragossa
Wysłany: Sob Gru 31, 2011 13:37
Sith, weglug jakich wyliczen 170 robi Ci taka roznice ? Szczegolnie ze liczysz na 8 outow, wiec 30% i jestes pewien ze mam grubo wiec masz potezne implied oddsy?
_________________ Jeśli Twoje PW jest w folderze "do wysłania" to znaczy, że go jeszcze nie przeczytałem. Cierpliwości.
Sith
Ja bym sie raczej zapytal jaki jest sens zbierac do strita majac na flopie 6 outow? Bo przeciez ani Qc ani 7c nie mozesz liczyc jako swoj. Jesli ktos tam wiec zagral jak "cipa" to tylko Ty, bo skoro juz planujesz takie rozdanie grac, to tam sie wciska all-in do mojego 3beta a nie inwestuje kolejne zetony liczac na 12%.
No ja z tego to zinterpretowałem że obstawiasz że miał strita do tego nie miał 6 a 8 outów i nie 12% a 32% więc to jest bardzo duża różnica. Może nie obstawiłeś go na strita ok. Ale pisanie że tam się wciska allin to chyba Twoja pomyłka.
_________________ Trzeba się nauczyć ponosić porażki. Nie można stworzyć nic nowego, jeżeli nie potrafi się akceptować pomyłek.
Zauważyłeś błąd bądź potrzebujesz pomocy? Napisz tutaj
Sit nie wiem po co tu wstawil jakies nasze archiwalne rozdanie z Heya, zupelnie nie zwiazane z liga. To cos ponizej pasa. Ja tez moge cos ze zlotu wstawic, ktore na pewno nie pokazuja, ze umiesz grac
I bede kibicowal Berbie
chociaz musze sie zgodzic, ze maly reraise
Zaproszone osoby: 59 Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Mar 2005 Posty: 8496 Skąd: Saragossa
Wysłany: Sob Gru 31, 2011 14:16
Elf, dlaczego pomylka?
Jego rerise na flopie jest fajnym zagraniem, ale do mojego 3 beta sa juz tylko i wylacznie 2 linie
Fold
All-in
Bo linia call to jest wejscie w moja pulapke. Jasne odsy pokazuja easy call, tylko co sie stanie jak na turnie nie trafisz tego strita? Grasz bez pozycji, nie masz pojecia co stanie sie na turn. A na turn zazwyczaj bedzie juz drogo. I co dalej bedziesz callowall? Pula jest juz duza, sprawdzenie na turn bedzie Cie kosztowac pol stacku.
A nawet jesli trafisz strtia tylko ze z 7c lub Qc wiec umozliwiajacy kolor - duzo lepiej nie bedzie - bo z tego rozdania juz nie uciekniesz. I nie raz nie dwa przeciwnik pokaze Ci kolor.
Zagrywajac all-in zupelnie odwracasz sytuacje. Bo to ja majac draw do strita lub koloru bede musial pasowac. A jesli mam seta i sprawdze - wciaz masz 30%.
Fold nie jest tez bledem, bo jak wspomniales - on w to rozdanie zainwestowal grosze i wcale nie musi sie stakowac.
Ps. I skoro zgodziles sie ze mna z moja polemika z Sithem ze 270 czy 450 to bez roznicy, to znowu zapytam - ile wg Ciebie tam sie przebija?
_________________ Jeśli Twoje PW jest w folderze "do wysłania" to znaczy, że go jeszcze nie przeczytałem. Cierpliwości.
Ma na Twój rais do 270 zagrać allina? Zgodziłem się z tym że Sith gada głupoty że by spasował jakbyś zagrał troszkę większy bet uważam że by nie spasował dlatego lepszym zagraniem jest większy bet aby on płacił za te swoje drawy czy też właśnie jeśli zagrasz większy bet to jego allin już jest lepszym zagraniem bo pula znacznie wyższa chociaż i tak dalej uważam, że zagranie allina w takiej sytuacji jest mega głupotą bo tutaj jest jeszcze tyle miejsca na kolejny rerais ze zagranie allina nie ma kompletnie żadnego sensu.
A jeśli na turnie nie złapie strita a Twój kolejny bet będzie wynosił 450 to spokojnie pozbędzie się Twojej ręki i tyle.
_________________ Trzeba się nauczyć ponosić porażki. Nie można stworzyć nic nowego, jeżeli nie potrafi się akceptować pomyłek.
Zaproszone osoby: 2 Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Maj 2008 Posty: 2717 Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Gru 31, 2011 15:29
Elf napisał/a:
Ma na Twój rais do 270 zagrać allina? Zgodziłem się z tym że Sith gada głupoty że by spasował jakbyś zagrał troszkę większy bet uważam że by nie spasował
ja przeciez napisalem wyraznie
"nie wiem czy bym nie sprawdzil"
Mysle ze bym sprawdzil nawet wiekszy bet, tylko nie wiem czy byloby to juz poprawne...
_________________ It's not enough to be a great player, you must also play great
Zaproszone osoby: 2 Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Maj 2008 Posty: 2717 Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Gru 31, 2011 15:35
Berba napisał/a:
Jego rerise na flopie jest fajnym zagraniem, ale do mojego 3 beta sa juz tylko i wylacznie 2 linie
Fold
All-in
Nie rozwazasz dorzucenia do puli 500 zetonow marnych 130? Majac mimo wszystko draw do nutsa..?
Cytat:
Bo linia call to jest wejscie w moja pulapke. Jasne odsy pokazuja easy call, tylko co sie stanie jak na turnie nie trafisz tego strita? Grasz bez pozycji, nie masz pojecia co stanie sie na turn. A na turn zazwyczaj bedzie juz drogo. I co dalej bedziesz callowall? Pula jest juz duza, sprawdzenie na turn bedzie Cie kosztowac pol stacku.
No wlasnie nie - jezeli zakladam ze kolejny nieduzy raise oznazca pulapke, to allin jest swiadome w nia wejscie... Call to wlasnie podejscie do pulapki, z opcja wrzucenia Cie do niej... Jak nie trafie, zawsze mam opcje na fold na Twoj bet na turnie...
Cytat:
A nawet jesli trafisz strtia tylko ze z 7c lub Qc wiec umozliwiajacy kolor - duzo lepiej nie bedzie - bo z tego rozdania juz nie uciekniesz. I nie raz nie dwa przeciwnik pokaze Ci kolor.
Bylby to ciezki spot... ale jest spora szansa ze obawiajac sie go, tez raczej nie wcisniesza allina tylko bedziesz chcial tani showdown.
Cytat:
Zagrywajac all-in zupelnie odwracasz sytuacje. Bo to ja majac draw do strita lub koloru bede musial pasowac. A jesli mam seta i sprawdze - wciaz masz 30%.
Nie bardzo pasuje mi taki maly 4bet jako semiblef z drawem - raczej skorzystalbys z doskonalych oddsow jakie Ci dalem i sprawdzil, albo pusnal, liczac ze blefuje, a jak nie blefuje i mam seta - to dalej masz 30% jezeli drawujesz
Cytat:
Ps. I skoro zgodziles sie ze mna z moja polemika z Sithem ze 270 czy 450 to bez roznicy, to znowu zapytam - ile wg Ciebie tam sie przebija?
Robi roznice - oczwiscie moze mnie nie wyrzucisz ale:
1. Opcja - ja trafie strita/kolor, Ty fulla - dostajesz stack
2. Opcja - ja dodrawuje, ty nie - Ty tracisz stack
3. Ja nie dodrawuje (najczestsza) - zrzucam Ci sie i zarabiasz wiecej
Czyli czym wiekszy bet dasz sprawdzalny dla mnie, tym wiecej zarobisz w longrunie na takim spocie
_________________ It's not enough to be a great player, you must also play great
Wysłany: Nie Sty 01, 2012 10:55
Sith napisał/a:
Nie rozwazasz dorzucenia do puli 500 zetonow marnych 130? Majac mimo wszystko draw do nutsa..?
Ale Ty nie masz draw do nutsa, tylko do strita. W 25% kompletujac strita bedzie mozliwy tez kolor. Plus kolejne 25% ze kolor spadnie na river lub sie sparuje. Czyli tylko w polowie przypadkow gdy trafisz strita bedzie on nutsem.
Cytat:
No wlasnie nie - jezeli zakladam ze kolejny nieduzy raise oznazca pulapke, to allin jest swiadome w nia wejscie... Call to wlasnie podejscie do pulapki, z opcja wrzucenia Cie do niej... Jak nie trafie, zawsze mam opcje na fold na Twoj bet na turnie...
Tylko ze w takim przypadku ograniczasz sie do trafienia na turn, wiec 16%. I tak jak pisze wyzej - nawet gdy trafisz, to w 1/3 sytuacji oddasz mi caly stack vs kolor vs full.
Cytat:
Nie bardzo pasuje mi taki maly 4bet jako semiblef z drawem - raczej skorzystalbys z doskonalych oddsow jakie Ci dalem i sprawdzil, albo pusnal, liczac ze blefuje, a jak nie blefuje i mam seta - to dalej masz 30% jezeli drawujesz
Idac tym tropem to okazuje sie ze kazdy 4bet jest .... setem.
Cytat:
Robi roznice - oczwiscie moze mnie nie wyrzucisz ale:
1. Opcja - ja trafie strita/kolor, Ty fulla - dostajesz stack
2. Opcja - ja dodrawuje, ty nie - Ty tracisz stack
3. Ja nie dodrawuje (najczestsza) - zrzucam Ci sie i zarabiasz wiecej
Czyli czym wiekszy bet dasz sprawdzalny dla mnie, tym wiecej zarobisz w longrunie na takim spocie
Ale tylko w sytuacji gdy masz draw do koloru lub strita. A ja po raz piaty powtorze - nie mam pojecie co tam mozesz miec bo maly rerise na flop rownie dobrze moze byc blefem, jak i kazda para. Jesli moj 3bet bedzie duzy - wyrzucisz i jedno i drugie. A przy malym - zostaje Ci miejsce do blefu lub zbierania do 2 par, tripsa czy innych bezpiecznych dla mnie ukladow.
Poza tym duzy 3bet uniemozliwi Ci blef lub semi blef all-in w sytuacji w ktorej obstawisz mnie na draw. Bo zacznie mi sie tam gamblowanie oplacac i stracisz fold equity. A ja przeciez chce sprowokowac Cie do stakowania, musze zostawiac Ci wiec zludzenie ze moge foldowac.
Zgodziliscie sie juz wlasciwie ze mna ze wielkosc betu nie ma znaczenia przy choronieniu reki (bo czy bedzie to 130 czy 450 to przy takiej glebokosci stacku i tak jest to call przez implied oddsy). Wszystko rozbija sie wiec o value ktore z reki wyciagamy. Tylko ze wy myslicie bardzo waskim schematem - wiekszy bet, wiecej value z drawow (prawda). Oboje nie bierzecie jednak pod uwage ze mniejszy bet daje dodakowe value z slabych rak, ktore wiekszy bet by wyrzucil.
I wlasciwie cala dyskusje mozna by sprowadzic do tego powyzszego akapitu.
Tylko mi chodzi bardziej o to że Ty nie rozumiesz tego że zagranie sitha nie jest złe. A cały czas próbujesz to udowodnić. Przecież on nie wie co Ty możesz mieć tam za rękę więc nie wie ile ma % na wygraną. Cały czas po sprawdzeniu nie wiele wkłada pulę dostaje kartę na turn do tego nie koniecznie Ty musisz bić turna nie wiem jak wyglądała wasza gra ale może wcześniej była kilka podobnych rozdań i po podbiciu flopa czekałeś turn? Mówisz że zakładasz pułapkę ale tak naprawdę sam w nią lgniesz to nie jest taka jedno stronna pułapka. Już wcześniej pisałem o tym że możesz mieć tam mnóstwo kombinacji kart a ten Twój kolejny rais tak samo może pokazywać słabość jak i moc nie widzę powodu aby nie sprawdzić tego bo dodatkowo uzyskujemy tanim kosztem kolejną informację jak grasz na turnie i w kolejnym takim rozdaniu możemy to wykorzystać.
Jakoś nie widzę tego że Ty na jego miejscu byś tam spasował.
Wysłany: Nie Sty 01, 2012 19:56
Berba napisał/a:
Tylko ze w takim przypadku ograniczasz sie do trafienia na turn, wiec 16%. I tak jak pisze wyzej - nawet gdy trafisz, to w 1/3 sytuacji oddasz mi caly stack vs kolor vs full.
To podliczmy:
Nasze stacki 1970
Pula 500, do dolozenia mam 130
Zakladamy, ze jezeli:
1. Ja nie trafie Turna - pasuje
2. Trafie na turnie strita - ida alliny
Wynik
Nie trafie strita 84%, trafie strita 16%
Czyli w 84% oddaje 130 zetonow
W pozostalych 16% na stol ida wszystkie...
Jezeli masz seta lub draw do koloru, to
z drawem - do koloru - jezeli trafisz go na turnie, to ida tacki i wygrywasz pozostale 1400, jezeli nie spadie na turnie, zrzucasz sie do allina i pula idzie do mnie
z setam - masz na turnie 12 otutow do fula i 1 do karety - cyli 26% po allinach na turn
I teraz
Dokladam 130, zeby
w 84% je oddaje
Potem
Jezeli masz fd (imho jakies 20% szansy)
w 12% trafiam strita na Twoj draw do koloru (6 outsow) - zdobywam pule 500 preflop + allinyje sie na Twoj raise 400, na co sie raczej zrzucaz - mam profit 900
w 4% - trafiamy strita na Twoj kolor - ida alliny i trace 130 oraz 1600 ktora mam behind
Jezeli masz seta, dwie pary (80%)
16% ze trafie strita, pojda alliny i Ty masz 25% szans na fulla, czyli :
12% na Zdobycie 500 z puli +1600 Twoje,
4% na przegranie 130 ktore wrzucam i 1600 ktore mam behind
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum