[NL][200e] AKo na buttonie

Analizy rozdań poker teksas holdem z gier cash, 5-6 osobowych.
Awatar użytkownika
Trabant
-#VIP
-#VIP

[NL][200e] AKo na buttonie

Postautor: Trabant » 21 gru 2010, 22:22

NL200 SH AKo na buttonie

Odrazu zaznacze że nie pamiętam dlaczego miałem stack tej wysokości. Gram pełnym BI zawsze.

Jaka decyzja na flopie, na co obstawiamy przeciwnika, na co przeciwnik obstawia nas dając nam wyraźnie do zrozumienia przebiciami że ma lepiej.

Easy stackujemy się w takiej sytuacji czy jednak widzicie moment w którym trzeba się wycofać?

***** Hand History for Game 2037984115 ***** (Boss)
$200.00 USD NL Texas Hold'em
Table Table TH 225 (Real Money)
Seat 1 is the button
Seat 1: TrabantPL ( $105.10 USD )
Seat 2: makosguba ( $205.10 USD )
Seat 3: mack8484 ( $220.65 USD )
Seat 4: balmore_ ( $332.30 USD )
Seat 5: thespanker ( $206.00 USD )
mack8484 posts big blind [$2.00 USD].
makosguba posts small blind [$1.00 USD].
** Dealing down cards **
Dealt to TrabantPL [ Kc Ad ]
balmore_ folds
thespanker folds
TrabantPL raises [$4.50 USD]
makosguba calls [$3.50 USD]
mack8484 folds
** Dealing Flop ** [ Kd, 4h, Jc ]
makosguba checks
TrabantPL bets [$5.50 USD] <------- warto uderzać? odpowiednia wysokość?
makosguba raises [$22.00 USD]
TrabantPL raises [$44.00 USD] <------- jak ocenicie to zagranie?
makosguba raises [$178.60 USD]
TrabantPL? <---------- i co teraz????

EDIT:

niestety żadnych readów!
Ostatnio zmieniony 21 gru 2010, 23:00 przez Trabant, łącznie zmieniany 1 raz.

piotrek_nowy
-#VIP
-#VIP

Postautor: piotrek_nowy » 21 gru 2010, 22:52

Jakies informacje o rywalu by sie przydaly, ready, cokolwiek.

Na 50BB deep to ja widze to AK jak nutsy i stackuje.

warto uderzać? odpowiednia wysokość?

Jasne ze warto, mnostwo value od gorszych rak. Sizing zalezy od tego na kogo grasz, jak zwykle grasz itp, ogolnie lubie niskie cbety bo to powoduje ze z airem taniej blefujesz, a dodatkowo mozesz spowodowac blefy u rywala. Na fisha - na pewno wiecej betuje, bo jak cos ma, to i tak dolozy, a chcesz ustawic bety tak zeby do rivera max wyciagnac.

jak ocenicie to zagranie?

wole tam call, zeby nie wywalac totalnych blefow, z ktorymi moze uderzyc jeszcze raz turn.

Jak zdecydowales sie zagrac kolejny raise to juz musisz dolozyc na AI, bo na waski zakres wszystkich nutsow i czasami QT i jakies KQ masz easy call.

Awatar użytkownika
drynk
LEGENDA
LEGENDA

Postautor: drynk » 22 gru 2010, 02:28

Podobno jak się nie umie zrzucić top pary, nie powinno się grać w pokera ;)

W sumie ciężka sprawa bez żadnych readów to zagrać. Flopa trafiasz przyjaznego, top pair bez flushdrawa, ale akcja trochę zniechęca do calla - rzadko się zdarza, żeby ktoś totalnie z niczym grał 4-bet-push.

Ale od początku: grasz 2,25BB preflop - dlaczego tak mało? Szeroki zakres dorzuca tutaj z blindów (praktycznie wszystkie pary + QJ+). Także w przypadku takiego flopa jaki spadł, dalej jest niebezpieczeństwo płasko zagranego JJ preflop, trafionego seta 4, i ręki, która mi tu najbardziej pasuje, czyli KJ.

Analizując przebieg zagrań na flopie:
-> oponent check bez pozycji (normalna rzecz, czeka na Twoją akcję jako pierwotnego agresora)
-> naturalnie na takim flopie jest spora szansa, że trafiłeś właśnie swojego króla, waleta, gutshota i grasz klasyczny cbet pół pota, żeby wiedzieć gdzie jesteś i wywalić ewentualne drawy, niższe pary, które mogą za darmo obejrzeć turn
-> przeciwnik gra raise i są dwie opcje:
a) sprawdza czy faktycznie trafiłeś i ewentualnie już w tym momencie chce przejąć pulę jeśli grałeś bluff, udaje króla licząc, że wyrzucisz QQ, tudzież udaje set licząc, że wywalisz top pair/ dwie pary
b) oczekiwał od Ciebie cbeta (niezależnie czy trafiłeś, czy nie) chciał wyciągnąć value z Twojego cbeta i broni gotowej ręki (top pair, dwie pary, set)
-> grasz 3bet i co chcesz nim osiągnąć? bo jak dla mnie to jest ewidentne zagranie: pokazuję siłę i przejmuję pulę w tym momencie (generalnie nieważne co byś w tym momencie miał na ręce, AK tylko rodzi niepotrzebne wątpliwości), albo dostaję 4bet i jestem prawie pewien, że oponent ma lepiej, pasuję (tyle że już pół stacka wwaliłeś w pulę, i dalej jest szansa że masz lepiej, to trzebaby mocno się naliczyć przy oddsach i określić dokładnie jego zakres, a to zdecydowanie marnie mi wyjdzie po 2 nocy:D )

Moim zdaniem jego lini check/raise $22 do puli $16,5 nie da się jednoznacznie przypisać do konkretnej akcji a) czy b), więc dobrze byłoby obejrzeć turn, tym bardziej, że grasz z pozycji. Dlatego popieram przedmówcę: gramy call i patrzymy co zrobił oponent. Jeśli spadnie jakaś scary card (Q/T/A) będziesz w stanie po zagraniu przeciwnika jakoś się określić i zgarnąć pulę betem/raisem z pozycji. No ale tej lini nie wybrałeś, więc nie możemy rozpatrywać dalszych zachowań oponenta.

Myślę, że decyzję czy callnąć jego push, czy odpuścić podejmowałbym dość intuicyjnie, co oczywiście nie jest najlepszą opcją w pokerze. Na sucho trudno powiedzieć, co bym zrobił... mimowolnie byłoby to podyktowane wynikami trwającej sesji itd. bo nie ma co się oszukiwać, nie da się ciągle grać A-game, ale rzecz jasna, trzeba dążyć do tego, żeby grać je jak najczęściej. Call/fold w zależności od przyjętej lini rozumowania, ale obstawiam, że w tym spocie miał lepiej, o ile nie był totalnym maniakiem i można się pokusić o hero-fold.

Awatar użytkownika
alekspolak1
-#VIP
-#VIP

Postautor: alekspolak1 » 23 gru 2010, 15:35

Trabant83 pisze:warto uderzać? odpowiednia wysokość?

Tak warto i jest odpowiednia wysokość.

Trabant83 pisze:jak ocenicie to zagranie?

A do czego chciałeś doprowadzić tym zagraniem ? Bo jeżeli chciałes by sie zrzucił no to złe zagranie :P Ale jeżeli był to reraise specjalnie by się stackować no to zagranie dobre. Bo jeżeli daje Check/Raise no to zawsze należy się spodziewać czegoś mocnego.

Trabant83 pisze: i co teraz????

No właśnie co teraz ?
Musisz dokladnie wszystko przemyśleć. Czy by tak zagrał z gorszą ręką ? z Czym mogł sprawdzić pre flop taki mini bet z CU za 2,25. Mógł mieć bardzo szeroki wachlarz rąk.

Ciężko oceniać bo zupełnie nie wiem co gra... Ale tak na oko

AA - odpada bo chyba by dał 3bet pre flop.
AK- chyba również by dał 3bet pre flop, ale jest to również prawdopodobne w zależnosci od typu gracza.
AQ- hmm odpada
KQ- możliwe, ale pre flop, nie zagrałby imo tak na flopie.
KJ- bardzo możliwe i pasowałoby to do jego zagrań
TQ- również możliwość ale bardzo optymistyczna
niska pp- odpada po flopie
KK,JJ,44- możliwe ale chyba nie grałby aż tak agresywnie na flopie z setem.

Reszta rąk wg mnie nie gra w tym rozdaniu.

A więc generalnie masz dobrą rękę, ale nie wiem czy wystarczająco mocną w tej sytuacji. Ja bym obstawiał tu przeciwnika na 2 pary, seta lub nawet Asy jeżeli lubił slowplayowac.

Moim zdaniem Fold

Chyba że... No własnie napisz jak ty byles oceniany przy tym stole ? Bo to może sporo zmienić w analizie.

Awatar użytkownika
tommko
-#VIP
-#VIP

Postautor: tommko » 26 gru 2010, 22:34

Trabant, rozdanka konwertujemy dla łatwiejszego czytania kart :D
zasady obejmują również pokerkingów

JenOr
-#aktywny
-#aktywny

Postautor: JenOr » 29 gru 2010, 08:51

Jezeli nie wiesz po co zagrales 3-beta na flopie, to po co to robiles? To bylo for value czy blef? To jest sprawa kluczowa. Generalnie problemem jest tu Twoj stack, bo nie ma miejsca na gre po flopie, prawie wszystko komituje. Oczywiscie jesli zdecydowales sie na 3-bet, to nie ma mozliwosci spasowania tego, ale wg mnie call bylby tu lepszy do jego raisu. Swoja droga gra nl200 pewnie rozni sie nieco od nl30, ktore teraz grinduje, wiec ciezko wczuc sie z czym i jak tam ludzie graja. Im wyzej z tego co wiem, tym gra jest agresywniejsza i nie ma co sie zrzucac na kazdy raise.

Awatar użytkownika
Glory
-#Site Admin
-#Site Admin

Postautor: Glory » 29 gru 2010, 09:40

Callujesz na podzial, przeciwnik tez ma AK, wiec nie ma sensu bo tylko prowizje stracicie :)

A tak powaznie - dobre pytanie zadal Aleks. Po co przebijales do 44$? Bo przy Twoim stacku jest to juz totalne zwiazanie sie z pula i wlasciwie tu podjalas decyzje ze bedziesz sie stackowal. Tak wiec musisz konsekwetnie dolozyc.

Dla mnie na cash takie rozdanie jest bez ucieczki. Szczgolnie ze nie widze monstera w podbiciach na flopie przeciwnika - najpierw leje grubo 4x na flopie - seta wiec nie ma bo niby po co mialby Cie tu straszyc? A pozniej sie all-inuje. ZDecydowanie broni przecietnej reki, stad moj strzal w AK lub QT.

Wróć do „Cash short handed”